B-lohkon paremmuusjärjestys selvillä, Yhdysvalloille voitto pohjoisamerikkalaisten kamppailussa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Yhdysvallat vei pidemmän korren ottelussa rakasta naapuriaan vastaan.
Sunnuntain miesten olympiaottelut avasi pohjoisamerikkalaisten odotettu kamppailu, joka päättyi Yhdysvaltojen voittoon lukemin 4–2. Kiinan kamppailu Toni Söderholmin luotsaamaa Saksaa vastaan ei riittänyt avauspisteisiin. B-lohkossa puolestaan pelattiin viimeiset ratkaisevat ottelut.

Kanada–Yhdysvallat 2–4

Odotettu kamppailu pohjoisamerikkalaisten välillä enteili vahvasti sitä, että ottelun voittanut Yhdysvaltojen joukkue voittaa myös oman alkulohkonsa. Kanada iski ottelun avausmaalin, mutta Yhdysvallat kuittasi nopeasti ja iski seuraavat kolme maalia.

Ottelu sai salama-alun, kun Mat Robinson niittasi ottelun avausmaalin Kanadalle, kun ottelua oli pelattu alle puolitoista minuuttia. Yhdysvallat kuittasi kuitenkin nopeasti iskemällä tasoituksen ajassa 2.34. Maalintekijänä kunnostautui Andy Miele.

Seuraavat kaksi maalia iski Yhdysvallat ensimmäisen erän loppupuolella sekä toisen erän alussa. Ben Meyers sekä Brendan Brisson napauttivat kummatkin turnauksen toiset maalinsa. Kanada tuli maalin päähän alivoimalla Corban Knightin maalilla, mutta Ken Agostino iski vielä viimeisessä erässä loppulukemiksi 4–2 Yhdysvalloille.

Ottelun aikana virtaus vaihteli kummallekin joukkueelle ja ajoittain puolustajat joutuivat pelaamaan pitkiä vaihtoja omalla alueella. Laukaukset menivät Kanadan nimiin 37–27, mutta kahden maalin ero toisesta erästä lähtien oli liikaa.

Kanada oli niskan päällä ylivoimalla ja tolpatkin kolisivat, mutta maalinteko oli joukkueelle hankalaa. Mahdollisuudet oli iskeä myös kahden miehen ylivoimalla, mutta Skellefteån maalivahti Straus Mann oli pelipäällä napatessaan 35 torjuntaa.

Kanada kohtaa seuraavaksi lohkon päätöskamppailussa Kiinan ja Yhdysvaltojen päätösvastustajana on Saksa. Kummatkin ottelut pelataan huomenna sunnuntaina. Ottelu oli vuonna 2011 Boston Bruinsin kanssa Stanley Cupin voittaneen Claude Julienin debyytti päävalmentajana.

Saksa–Kiina 3−2

Olympiaisäntien matka kiekkokaukaloissa ei jatkunut Saksaa vastaan paljoa avausottelua helpommin. Vaikka valmentajan haastolla Saksalta evättiin yksi maali, Korbinian Holzer ja Marcel Brandt johdattivat Saksan ensimmäiselle erätuolle kahden maalin johdossa.

Toinen erä ei alkanut olympiaisäntien näkökulmasta vahvasti Dominik Kahunin iskettyä ottelun kolmannen maalin. Kiinan otteet saivat kuitenkin Toni Söderholmin valmentamat suojatit sortumaan rikkeisiin, ja Kiina onnistui erän loppuminuutilla avaamaan maalihanat. Ryan Sproulin ja Jake Cheliosin alustuksesta Spencer Foo ohitti Mathias Niederbergerin, ja viimeiseen erään lähdettiin jälleen Saksan kahden maalin johdossa.

Päätöserän alussa eivät verkot heiluneet ja taisto kiekonhallinnasta oli tasaväkistä vääntöä. Jäähypenkkiä kulutettiin puolin ja toisin, mutta kumpikaan ei saanut toivottua tulosta ylivoimapelaamisellaan, kunnes Kiina kavensi Saksan johdon yhden maalin mittaiseksi Tyler Wongin toimesta. Maaliin syötöistä vastasivat Sproul ja Brandon Yip.

Enempään Kiina ei kuitenkaan kyennyt eikä saksalaiset kyenneet kuromaan enempää etumatkaa. Kiinalaisvahti Jeremy Smith piti joukkueensa mukana pisteissä 35 torjunnalla.

Sveitsi –Tanska 5–3

Joukkueet lähtivät alkulohkonsa viimeiseen otteluun suurin panoksin. B-lohkossa tilanne oli ennen päivän otteluita erittäin tasainen, sillä ainoastaan ROC:lla oli turvalliset olot lohkon piikkipaikalla.

Ottelun suuri merkitys näkyi pelissä, sillä joukkueet pyrkivät samaan aikaan välttämään virheitä, mutta myös hyökkäämään kohti maalia. Peliväline pomppi ajoittain pelaajien lavoissa ja harhasyöttöjäkin nähtiin.

Ensimmäisessä erässä tilastoihin lisättiin vain kaksi merkintää, kumpikin Sveitsille. Santeri Alatalo otti rangaistuksen, mutta Tanska ei kyennyt käyttämään paikkaansa. Avausmaalin iski niin ikään alppimaa, kun Enzo Corvi löi turnauksen avausmaalinsa. Tilastot osoittivat sen, kuinka pienet marginaalit joukkueiden välillä oli.

Toista erää ehdittiin pelaa vain reilu minuutti, kun Tanska oli siirtynyt johtoon lukemin 2–1. Ajassa 20.46 Peter Regin iski ylivoimalla ja 21 sekuntia myöhemmin Frederik Storm siirsi joukkueen johtoon.

Tanska sai maaleista virtaa, mikä näkyi pelin virtauksen kääntymisenä. Vaikka Sveitsi sai pian takaiskumaalien perään ylivoiman, oli paras paikka Tanskalla, kun joukkue pääsi hyökkäämään alivoimalla kahdella nollaa vastaan. Reto Berra liukui kuitenkin kiekon tielle ja pelasti Sveitsin takaiskulta.

Yli 700 NHL-ottelun kokemuksella varustettu Mikkel Bødker puolestaan nousi itse laidasta ja iski Tanskan kahden maalin johtoon Berran näkyvyyden ollessa täysin olematon. Toisessa erässä kentällä näytti olevan vain yksi joukkue, sillä Sveitsin yritykset olivat yksittäisten pelaajien maalille nousuja ilman tulitukea.

Jos oli Tanskalle toisen erän alku vahva, samanlaisia piirteitä oli myös kolmannessa erässä. Ässissä viime kaudella kiekkoillut Nicolai Meyer pääsi viimeistelemään aivan maalin edustalta, kun Berra oli täysin pelattu pois tilanteesta. Tästä vain pari minuuttia myöhemmin Sveitsi kavensi ylivoimalla Romain Loeffelin one-timerilla.

Sveitsillä oli muutama hyvä paikka, mutta pienen kirin virittely keskeytyi, kun joukkue joutui kahden miehen alivoimalle lähes koko kaksiminuuttisen ajaksi. Sveitsi kuitenkin selvitti alivoimansa, minkä jälkeen kahden maalin tekemiseen oli aikaa vielä viisi minuuttia.

Yhden maalin joukkue sai aikaan, maalintekijä Corvi jakoi kiekon taitavasti toiselle puolelle Fabrice Herzogille. Enempään Sveitsi ei pystynyt ja Tanska iski vielä loppulukemiksi tyhjään maaliin 5–3. Ennen ottelua Tanska oli tehnyt koko turnauksessa vain kaksi maalia. Tanskan voitto nosti sen lohkon kakkospaikalle.

ROC–Tšekki 5–6

Tšekki tuli tunteella otteluun ja vastasi ROC:n kampailupelaamiseen. ROC sai ylivoiman, mutta aikaisempien pelien tavoin se oli tehotonta. Ylivoima ei tarjonnut mitään.

ROC siirtyi kuitenkin johtoon Vladimir Tkachevin maalilla, joka meni helposti tšekkimaalivahti Simon Hrubecille. Kun vielä ROC:n maalivahti Ivan Fedotov teki paraatipelastuksen, niin Tshekin usko oli koetuksella.

Tuomarilinja oli tarkka ja se toi ROC:n kovasta pelaamisesta jäähyjä. Ylivoimalla sitten Tšekki rankaisi ja Tomáš Kundrátekin laukaus rikkoi 132.37 minuuttia kestäneen Fedotovin nollaputken.

Toinen erä oli pitkään kovaa taistelua. Tšekkivahti Hrubec kokosi hienosti itsensä ja oli erän hahmo. Venäjä sai viidellä kolmea vastaan pelata ylivoimaa 57 sekuntia ja se ei vielä tuottanut tulosta, mutta viidellä neljää vastaan sitten viimein helähti helpottavasti. ROC:n johtoon vei ylivoimalla Nikita Nesterov.

Sitten tuli Dmitri Voronkovin päähän kohdistunut taklaus. Hänen pelinsä loppui siihen ja ROC:lle viiden minuutin alivoima. Ensin David Krejčí ja sitten Michael Špaček ja Tšekki johti 3–2. Tšekin ylivoima oli todella tehokasta.

Kolmas erä oli sitten maalien ilotulitusta. Tšekin Lukáš Klokin 4–2-maali näytti jo ratkaisevan ottelun, mutta sitten alkoi tapahtua. Ensin ROC:n Kirill Semyonov, sitten Arseni Gritsyuk ja vielä Andrei Chibisov. ROC lähti maalintekokilpaan mukaan ja siirtyi 5–4 johtoon. Tšekin Tomáš Hyka tasoitti pelin ja vei sen jatkoajalle.

Tšekki pääsi vielä jatkoajalla ylivoimalle, ja sen seurauksena Libor Sulak ratkaisi pelin. Tšekin ylivoima oli murhaavaa, ja jatkossa sitä vastaan tulevien maiden kannattaa ottaa se huomioon. Häviöstä huolimatta myös ROC todisti sen, että hyvän oman pään pelaamisen lisäksi, mitä se esitti kahdessa aikaisemmassa pelissä ja ensimmäisen erän tässäkin pelissä, niin se pystyy lähtemään myös maalintekokilpailuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle