Avausmaalit tutkittavana: fraasi ensimmäisen maalin tärkeydestä pitkälti urbaanilegendaa

LIIGA / Artikkeli
Maaleja kannattaa aina juhlia, sillä jokainen maali lisää joukkueen voiton todennäköisyyttä.
Jääkiekko-otteluissa selostajat painottavat usein ensimmäisen maalin tärkeyttä. Mutta kuinka tärkeä avausosuma lopulta on ja onko se yhtä tärkeä kaikille joukkueille? Ovatko kaikki maalit yhtä tärkeitä?

Käytännössä jokainen tehty maali lisää joukkueen voiton todennäköisyyttä, on se sitten ottelun ensimmäinen tai vaikka kymmenes. Toki on myös tilanteita, joissa syntyvällä maalilla ei ole enää paljon merkitystä. Pelin ollessa 6–1 on lopulta lähes yhdentekevää, päättyykö peli 7–1 tai 6–2. Kun ottelun voittaja alkaa olla ratkennut, maaleilla on eniten merkitystä enää yksittäisille pelaajille, esimerkkinä hattutempun metsästäminen tai maalivahdin mahdollisen nollapelin varjeleminen.

Maalin merkitys pelin lopputulokseen riippuu lopulta kahdesta asiasta: Kuinka tasainen ottelun tilanne on, ja paljonko ottelussa on peliaikaa jäljellä.

Ottelun avausmaali on aina väistämättä myös johtomaali. Nykysäännöillä, kun ottelut pelataan aina ratkaisuun asti, toisen joukkueen on silloin pakko tehdä vähintään kaksi maalia välttääkseen tappion.

Toisaalta ottelun ensimmäinen maali syntyy yleensä ottelun alkupuolella, jolloin vastustajalla on vielä paljon aikaa tehdä tarvittavat maalit ottelun kääntämiseksi. Ottelun yhdeksäs maali voi olla joskus paljon tärkeämpi, jos tilanne on 4–4 ja ottelua on pelattu jo 59 minuuttia. Silloin 5–4 johtomaalin tekijä on lähes varma voittaja.

Miten maalin merkitystä voi sitten mitata? Yksi tapa on laskea pistekeskiarvo niistä otteluista, joissa joukkue on tehnyt tietyn maalin.

Esimerkiksi kahdeksan viime kauden aikana pelatussa 3215 Liigan runkosarjan ottelussa avausmaalin tekijä on voittanut 1853 kertaa varsinaisella peliajalla ja jäänyt ilman pisteitä vain 628 ottelussa. Tasan varsinaisella peliajalla päädytty 734 kertaa, joista voitot ovat 361–373 eli avausmaali ei ole enää merkinnyt jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa.

Avausmaalin tehnyt joukkue on saanut yhteensä 6654 pistettä eli 2,07 pistettä/ottelu. Keskimäärin Liiga-ottelun ensimmäinen maali on syntynyt hieman ennen 13. peliminuuttia.

Maalin järjestysluku ei vaikuta sen tärkeyteen

Maalin tekeminen ylipäänsä tarkoittaa, että joukkueella on hyvä mahdollisuus voittaa ottelu − jokainen tehty maali lisää todennäköisyyttä, että ottelun lopussa maaleja on enemmän kuin vastustajalla.

Kahdeksan kauden otannalla Liigassa suurin merkitys näyttää olevan ottelun neljännellä maalilla, sen tekijä on saanut keskimäärin 2,1 pistettä ja pienin ottelun kahdeksannella maalilla, silloin pistekeskiarvo on jäänyt alle kahden (1,98 P/O). Kovin suuria eroja ei maalien merkityksessä kuitenkaan ole pelkästään järjestysluvun mukaan tarkasteltuna.

9. 190 2,01 52.40

Kaikki maalit ovat yleensä tärkeitä, koska vain noin 15 prosenttia maaleista syntyy tilanteissa, joissa maaliero on yli kaksi maalia ja noin 8 prosenttia, kun ottelussa on yli kolmen maalin ero. Toisin sanoen hyvin pieni osa maaleista syntyy tilanteissa, joissa ottelun voittaja näyttää jo ratkenneen.

Ottelun ensimmäinen maali ei siis ole maalin tehneen joukkueen tuloksen kannalta sen tärkeämpi kuin muutkaan maalit. Tämä voi ehkä tuntua erikoiselta, mutta esimerkiksi ottelun toisen maalin tehnyt joukkue siirtyy joko 2–0 -johtoon tai tasoittaa pelin tilanteeseen 1–1. Molemmat vaihtoehdot lisäävät maalin tehneen joukkueen mahdollisuuksia voittoon merkittävästi.

Maalin merkitys kasvaa ottelun edetessä

Avaus- tai johtomaalin merkitys myös kasvaa pelin edetessä. Ottelun viiden ensimmäisen peliminuutin aikana tehty 1–0 -osuma ennustaa keskimäärin noin kahta pistettä, mutta loppuminuuttien johtomaalin jälkeen kolmen pisteen potti on lähes varma.

55-60 20 2,85 233 2,85

Ensimmäisessä erässä ei juuri ole merkitystä missä vaiheessa avaus- tai johtomaali syntyy. 10−15 minuutin välillä syntyvä maali itse asiassa on tilastoissa jopa ollut jonkin verran merkitsevämpi kuin avauserän lopussa syntynyt maali.

Toisessa erässä tehty johtomaali on jo selvästi tärkeämpi ja sanonnassa pukukoppimaalista taitaa olla jonkin verran perää, koska aivan toisen erän lopussa tehty johtomaali ennustaa joukkueelle jopa hieman isompaa (2,28) pistemäärää kuin kolmannen erän alussa tehty (2,23). Ensimmäisen erän lopussa vastaavaa ilmiötä ei näy.

Kolmannessa erässä luonnollisesti johtomaalin merkitys kasvaa edelleen. Jos avauserässä johtomaali ennusti täysiä pisteitä 57 prosentin todennäköisyydellä, viimeisen erän johtomaalin tehneet joukkueet voittivat 73 prosenttia otteluista varsinaisella peliajalla.

Johtomaalin merkitys kasvaa vielä kolmannen erän aikana todella paljon: kahden viimeisen minuutin aikana tehty johtomaali ennustaa joukkueelle 2,93 pistettä, eli vastustajan tasoitus vielä sen jälkeen on todella harvinaista.

Viiden viimeisen minuutin aikana tehty johtomaali on kuitenkin Liigassa kahdeksan viime kauden aikana aina merkinnyt varmoja pisteitä, eli vähintään jatkoaikaa ellei kolmen pisteen voittoa.

Tasaisessa tilanteessa maalin merkitys on suurempi

Maalin merkitys riippuu tietenkin myös ottelun tilanteesta. Jos toinen joukkue on yli viiden maalin johdossa, syntyneillä maaleilla ei ole enää merkitystä ja yli kolmen maalin eron jälkeenkin ottelun voittaja on aika selvä.