Asiantuntijat arvioivat Suomen kauneimmat ja rumimmat jääkiekkologot − "Tunnus huokuu niin sanottua isokulli-itseluottamusta"

LIIGA, MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Jatkoajan toimitus arvosti Ilveksen logon Suomen hienoimmaksi.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Jatkoaika julkaisi rankingit Suomen komeimmista ja kaameimmista jääkiekkoseurojen logoista. Toimituksen tekemässä rankingissa huomioitiin miesten Liigan, Mestiksen ja Suomi-sarjan seurojen nykyiset logot. Viiden kauneimman ja viiden rumimman logon listat syntyivät äänestyksen tuloksena.

Suomen kauneimmat jääkiekkologot

Suomen rumimmat jääkiekkologot

Nyt asiantuntijat, blogeista ja sarjakuvista tunnettu graafinen suunnittelija ja kuvittaja Kasper Strömman sekä Jatkoajan webmaster Jussi Kivimäki, antoivat mielipiteensä logoista. He kertoivat myös ylipäätään mieltymyksistään logojen maailmasta.

Suomen kauneimmat jääkiekkologot

1. Ilves

Strömman: Tämän kissaeläimen ilme on samanlainen mysteeri kuin Mona-Lisan hymy. Onko se ilme, jonka otat hammaslääkärissä, kun suu täytetään vanupuikoilla? Vai kuvastaako se sitä tunnetta kun pimeässä luulet että on vielä yksi porrasaskelma, mutta ei olekaan? Tämä tulkintavara on se, joka tekee siitä seuratunnusten aatelia.

Kivimäki: En ihmettele, että on suosittu. Perinteikäs ja ajaton. Näyttää modernilta, vaikka suunniteltu 60-luvulla. Itseäni hämää hieman, että on pystyakselin suhteen hieman sivussa.

Jatkoajan toimitus: Väkevä, yksityiskohtainen, mutta simppeli. Prikulleen oikea keltaisen sävy.

2. SaPKo

Strömman: SaPKolla on sen tyyppinen logo, joka näyttäisi hyvältä läppärin kannessa, mutta koska sitä käytetään ilmeisesti usein ilman tekstiä se jää vähän arvoitukselliseksi. Kyllä, urheilufirma Nike pystyy jättämään nimensä pois ja menemään pelkällä swooshilla, koska on maailman isoin. SaPKo tarvitsisi kyllä sitä tekstiä vielä vähän aikaa.

Kivimäki: Yksi omista suosikeistani. Taidokkaasti piirretty, symmetrinen ja värit sopivat yhteen. Kunnioitetaan kaupungin historiaa. Kestää kansainvälisen vertailun.

Jatkoajan toimitus: Mestiksen paras logo, jossa näkyy hyvin myös Savonlinnan perinteet. Näyttää myös hienolta pelipaidassa.

3. Tappara

Strömman: Tapparan kilvessä käytetään vastavärejä oranssia ja sinistä, joka on objektiivisesti tehokas väriyhdistelmä. Itse tappara taas voidaan nähdä voimaa uhkuvana mailan symbolina. Kun nämä vielä ovat sommiteltu klassiseen kilpeen voisi sanoa, että tunnus huokuu kauttaaltaan niin sanottua isokulli-itseluottamusta. Tosin nämä elementit eivät silti olisi mitään ilman minun suosikkiani, neljää pientä valkoista kiekkoa.

Kivimäki: Kuten toisenkin tamperelaisseuran kohdalla, tästä käy heti selväksi seuran nimi. Yksinkertainen on kaunista ja symmetria toimii aina.

Jatkoajan toimitus: Selkeät linjat ja hyvät värit. Tunnistettava, aikaa kestävä, tyylikäs. Ei yritä olla yhtään enempää vaan antaa kokonaisuuden eli nimen ja logon välisen yhteyden puhua puolestaan.

4. Kiekko-Espoo

Strömman: Kiekko-Espoon logohan on käytännössä versio kaupungin vaakunasta, ja sikäli luonteva. Valitettavasti menossa on ilmeisesti joku Espoo Bluesiin liittyvä kiista, josta syystä perinteistä logoa ei saa käyttää, ja siksi siitä on tehty tämä uusi, vaisumpi versio. Sen muotokieli näyttää valitettavasti siltä, että se on peräisin saitilta josta saa tilata viiden dollarin logoja. Mutta elementit ovat kyllä oikeat, kunhan tämä saadaan ruuvattua kuntoon.

Kivimäki: Muovisten Blues- ja United -viritelmien jälkeen paluu perinteisiin on tehty Espoossa tyylillä. Kaupungin tunnukset näkyviin ja tyylikkäämmin kuin 90-luvulla.

Jatkoajan toimitus: Yksinkertaisesti kaunis ja perinteitä kunnoittava logo. Kaunis muoto. Elegantti väriskaala.

5. Lukko

Strömman: MIksi jääkiekkojoukkue nimetään "lukoksi"? Se on epäselvää, mutta tarkoittaa että tunnus suunnittelee melkein itsensä. MIkä on pahin skenaario tämäntyyppisellä joukkueelle? Se, että se kohtaa joukkueen, jolla on avain tunnuksena.

Kivimäki: Raumallakin on käyty omat tuskien taipaleet muun kuin Lukko-logon parissa. Perinteinen on kuitenkin se oikea, josta käy heti selville seuran nimi ja perustamisvuosi. Laakerinlehtiseppele kuvastaa seuran menestykästä historiaa. Poikkeuksellisesti käytössä samanaikaisesti kahtena väriversiona.

Jatkoajan toimitus: Hyvin ajateltu ja sommiteltu kokonaisuus, joka voisi samanaikaisesti olla kahden täysin eri aikakauden logo. Kestää aikaa.

Suomen rumimmat jääkiekkologot

1. Porvoon Hunters

Strömman: Huntersin logo on selvästi suunniteltu herättämään kunnioitusta. Siinä lievästi mielenvikaisen näköinen kissaeläin on pistetty osoittelemaan jääkiekkomailalla katsojaa, ikäänkuin pitäen symbolisesti käpälissään isoa lihatikkaria. Tämän on varmasti tarkoitus olla rankkaa, mutta näyttää käytännössä lähinnä siltä, että kisu ylikompensoi. Pelkistäminen tekisi tälle hyvää.

Kivimäki: Facebookissa on ryhmä nimeltään "Paskasti täytetyt eläimet". Tämä kuuluisi sinne. Ilmakitaraa jääkiekkomailalla soittava sinihuulinen valkoinen tiikeri ei oikein sytytä.

Jatkoajan toimitus: Tarvitsisi kipeästi muutosta. Logon graafinen ilme järkyttävä ja kamala sekamelska. Tuntuu, että logoon on laitettu liikaa informaatiota.

2. JYP

Strömman: On selvästi tarkoitus, että tämä "no fear" -muotokieltä henkivä tunnus esittäisi J-kirjainta, mutta käytännössä se näyttää enemmän numero yhdeksältä. Ehkä siihen voisi lisätä Y- ja P-kirjaimet? Eiköhän pelipaitaan vielä mahdu. Olen myös melko varma, että tämä on tatuoitu jonkun alaselkään.

Kivimäki: Tällä kai on haettu hurrikaanin muotoa, mutta siinä on epäonnistuttu. Joku väitti, että pitäisi myös kuvailla J-kirjainta.

Jatkoajan toimitus: Vaikka onkin kuvaavinaan hurrikaania, ei anna varsinaisesti mielleyhtymää mihinkään joukkueeseen.

3. KeuPa

Strömman: KeuPan logo on itseasiassa oikein sympaattinen. Siinä Stiga-pöytäjääkiekkopelistä tuttu ukkeli näyttäisi olevan valmiina lyömään ylimitoitettua muovikiekkoa. Myös kirjaimet elävät täysin täysin omaa, autonomista elämäänsä. Uniikki.

Kivimäki: Tämä ei kuulunut omaan pohjaviisikkooni, mutta ymmärrän, miksi moni kammoaa tätä. Kilven muoto on nyysitty JYPin vanhasta logosta ja clipart-henkinen jääkiekkoilija vaikuttaa päälleliimatulta.

Jatkoajan toimitus: Pohjan muoto ja logon sisältö eivät keskustele keskenään. Jääkiekkoilijan kuva ei sovi yhtään mukaan. Pelkkä seuran nimi toisella fontilla ja toisella tapaa muotoiltuna tuon pohjan sisässä näyttäisivät logona huomattavasti paremmalta.

4. Titaanit

Strömman: Kotkan Titaanien tämänhetkinen logo ei ilmeisesti ole ollut kovin kauan käytössä, mutta silti se henkii samaan aikaan sekä perinteitä, venäläistä konstruktivismia että titaanista 2020-luvun kiekko-osaamista. Se on myös niin yksinkertainen, että sen pystyy todennäköisesti näkemään paljain silmin kansainväliseltä avaruusasemalta, joka on tunnuksessa toivottu ominaisuus. Ehkä paras kaikista jääkiekkojoukkueista tällä hetkellä.

Kivimäki: Vanhassa logossa oli kotka kaupungin nimen mukaisesti ja se oli ihan ok. Ymmärrän listalle pääsyn, mutta mainettaan parempi logo.

Jatkoajan toimitus: Epäsymmetrinen T, joka on myös kumarassa puttaava eläkeläinen? Oikeastaan jopa vähän sympaattinen.

5. Kaarina Indians

Strömman: Sekä Amerikassa että Ruotsissa on myös Indians-niminen urheilujoukkue, ja molemmissa maissa on jo pidemmän aikaa käyty keskustelua siitä, miten korrekti "intiaani"-nimitys enää on 2020-luvulle tultaessa. Nämä puheet eivät ilmeisesti vielä ole kantautuneet Kaarinaan, ja siksi alkuperäisasukaskuvasto elää ja voi hyvin pitäjässä. Sinänsä tunnus on tietenkin hyvin amerikkalainen ulkonäöltään, mikä sopii amerikkalaiseen jalkapalloon.

Kivimäki: Graafisesti logo on ihan hyvän näköinen ja toimiva, mutta on kyseenalaista miksi suomalainen jääkiekkoseura käyttää pohjoisamerikkalaisen alkuperäiskansan tunnuksia logonaan. Jopa Yhdysvalloissa Blackhawks ja Redskins ovat saanet kritiikkiä nimistään ja logoistaan, vaikka maantieteellinen konteksti on siellä paljon kurantimpi mitä täällä pohjoisessa Euroopassa.

Jatkoajan toimitus: Mikä yhdistää intiaanin ja Kaarinan? En tiedä, mutta kai jokin jos tähän on kuitenkin toimistolla päädytty. Siivet molemmin puolin ja logon ala- ja yläpuolelle levittäytyvä nimi vain kruunaa sekamelskan.

Mitä mieltä visuaaliset asiantuntijat ovat ylipäätään jääkiekkologojen estetiikasta?

Strömman: Mitä tulee jääkiekkologoihin noin muuten niin Suomessahan on jo pitkään haluttu matkia NHL-logoja niin paljon kuin mahdollista, mutta onneksi se muoti on nyt taittumassa. Viime aikoina onkin siksi nähty paluuta vanhoihin versioihin, tai uusia, omia kansallisia tunnuksia. Hyvä!

Kivimäki: Harvasta jääkiekkoseuran logosta käy ilmi, että lajina on jääkiekko. Tämä on totta varsinkin Suomessa, jossa jääkiekko ei ole osa logoa yhdenkään liigajoukkueen logoista – Mestiksessä noin puolella. Toisaalta Suomessa seurojen perinteet menee niin pitkälle historiaan, että seura on perustettu muu kuin jääkiekko mielessä. NHL:n joukkueista lätkä käy selvästi ilmi vain neljästä logosta − RIP, eli lepää rauhassa, Canucksin vanha logo voisi todeta amerikkalaisittain.

Noin yleisesti NHL:n logosuunnittelussa näkyy perinteet ja ammattilaisuus. Kyse on paljolti rahasta – brändillä ja logolla myydään oheistuotteita miljoonien arvosta, jolloin logon pitää olla toimiva. KHL:n osalta logot ovat vaihtuneet aika tiuhaan viimeisen vuosikymmenen aikana ja perinteiden kärkeä edustavat Jokerit ja TsSKA. Skaala vaihtelee Venäjän sarjassa todella paljon.

On oudon tökeröitä piirroksia kuten Traktor ja Ak Bars ja Severstalin mauton kultaviritys. Sitten on hyvin AHL-henkisiä moderneja logoja kuten Admiral, Sotshi ja Kunlun ja myös traditionaalisempia kuten Salavat Julajev ja Lokomotiv.

Entä mitkä ovat heidän omat suosikkilogonsa?

Strömman: Oma suosikki jääkiekkologoista on ehkä TPS, koska kirjaimet siinä ovat niin outoja. Vaatii luonnetta selittää 1930-luvulta saakka että "itseasiassa tuo on P-kirjain". Mutta luonnettahan jääkiekossa tarvitaan – eli toimii.

Kivimäki: Kotimaisista tuossa Jatkoajan listassa 4/5 oli myös omia, tässä ulkomaalaisia suosikkeja:

NY Islanders: Värimaailma miellyttää kovasti, mutta perinteikkäässä logossa on moni muukin asia oikein. Jollain ihmeen tavalla myös hankalan muotoinen Long Island on saatu logoon ilman että se hyppii silmille. Kirjasintyyppi ja sulauttaminen lätkämailaan NY-kirjaimissa on vain kaunis.

Oilers: Yllättäen sama värimaailma kuin NYI. Tässä hehkuu hienosti aikakausi jolloin logo on suunniteltu. Öljytippa yläosassa on piste i:n päälle. Pyöreällä logolla harvoin epäonnistuu.

Sibir: Taas mennään pyöreän logon pariin, mutta lumihiutale-logo on kaunis, symmetrinen ja toimii myös negatiivina.

HV71: Hyvin aikaa kestävä kirjainlogo, jonka tilalle ei ole laitettu jotain tuulesta temmattua eläinhahmoa. Tässä on samanaikaisesti tulevaisuutta ja nostalgiaa.

HK Poprad: Uudehko logo, jonka geometria ja piirrosjälki sytyttää. Kauniit värit. Ympyrämuotoon hienosti sulautettu eläinhahmo (harvinaista). Kekseliäs ja mukavaa vaihtelua eläinlogoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle