Artturi Lehkonen ja muut tutkan alla olevat pelaajat − näistä nimistä suuri yleisö ei puhu tarpeeksi

NHL / Artikkeli
Artturi Lehkonen pelaa uransa toistaiseksi parasta kautta.
Kuva © Getty Images
NHL:ssä on paljon luonnollisesti mielenkiintoisia pelaajia kuten Connor McDavid, Patrik Laine tai Erik Karlsson. Jatkoaika tarkastelee, ketkä pelaajat eivät saa kaikkea huomiota, jonka he ansaitsisivat ja miksi heidät kannattaa pitää mielessä.

Mark Stone, Ottawa Senators

Ottawa Senatorsissa kaikki pelaajat ovat oikeastaan olleet pimennossa viime vuosina Erik Karlssonia lukuun ottamatta. Stonen kohdalla tämä on ollut suuri virhe. Hän on yksi liigan parhaita kahden suunnan hyökkääjiä.

Kiekonriistoja Stone on tehnyt keskimäärin lähes kaksi yhtä kiekonmenetystä kohtaan ja hyökkääjän ollessa jäällä Senatorsilla on vastustajaan nähden suurempi osuus vaarallisista maalipaikoista (59,52%).

Tämän lisäksi hän on ollut varma 60 pisteen hyökkääjä heikkotasoisessa Senatorsissa, ja tällä kaudella paukkunee uusi piste-ennätys, sillä Stone on jo iskenyt 45 tehopistettä. Kyseessä on pelaaja, jonka jokainen joukkue rakastaisi omistaa. Hän ei väläyttele, mutta on lähellä jopa Karlssonin arvoa ollessaan jäällä.

Senatorsin fanit tietävät hyökkääjän arvon: "Emme ansaitse Mark Stonea".

Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens

Lehkonen pelaa hiljaa uransa selkeästi parasta kautta. Tasaviisikoin suomalainen on tehnyt joukkueensa toiseksi eniten pisteitä 60 minuuttia kohden (2,7) ollen ainoastaan Max Domin takana. Hän ei toki pelaa vaikeimpia minuutteja, mutta hänen Corsi-lukemansa on mainio 54,87.

Pisteitä Lehkoselle on kertynyt 21, joka on jo tasoissa hänen viime kauden pistesaldonsa kanssa. Laukaisuprosentti suomalaisella on kelvottoman heikko 7,95. Jos tuo lukema olisi edes kelvollinen kymmenen, tekisi Lehkonen odotetun 13 maalin sijasta 17 maalia tällä kaudella. Parannettavaa vielä on, ja eiköhän Lehkonen sen tee. Ilman parannustakin hän on aliarvostettu pelaaja ainakin suomalaisille.

Kausi Pisteet/peli
2016-2017 0,38
2017-2018 0,32
2018-2019 0,525

Anders Lee, New York Islanders

New York Islandersissa pelaa "joku amerikkalainen" Lee, jonka nimi näkyy usein maalisarakkeessa aamulla tuloksia tarkastaessa. Hän on tehnyt yhdeksänneksi eniten maaleja kaudesta 2016−17 lähtien. Leestä ei silti kuule paljoa hienoista maalimääristä huolimatta, ja syy saattaa olla Islandersissa joukkueena. Islanders on menettänyt kiinnostavuuttaan John Tavaresin lähdön jälkeen.

Lee hyötyi paljon Tavaresin kanssa pelaamisesta parina edellisenä kautena. Hän tykittikin numero 91:n syötöistä 29 maalia tuona aikana. Leen huikea maalintekoprosentti parilta viime kaudelta oli yli 18, kun tällä kaudella se on pudonnut inhimillisempään 14 prosenttiin. Meneillään olevalla kaudella Lee on noin 30 maalin tahdissa. Leen ohjausnäyte ohessa.

Matthew Tkachuk, Calgary Flames

Kukas Tkachuk tämä nyt olikaan? Matthew Tkachuk pelaa kolmatta kauttaan isossa liigassa ja viimeistään nyt täytyy alkaa ymmärtää hänen puhdas hyvyytensä. Parilla ensimmäisellä kaudellaan Tkachuk teki vajaat 50 pistettä kaudessa. Kun tätä kautta on pelattu 41 peliä, on hänellä kasassa jo huimat 47 pistettä.

Tkachuk tunnettiin ennen kuluvaa kautta loistavana vastustajan ärsyttäjänä, joka tekee myös tulosta. Viime kaudella hän pakotti vastustajia rikkomaan häntä rangaistuksen veroisesti 22 kertaa enemmän kuin itse otti rangaistuksia. Tämä ei kerro herrasta puoliakaan, ja nyt hän on ottanut askeleen eteenpäin. Tkachukin ollessa jäällä Flamesilla on 59,4 prosentin osuus luoduista vaarallisista maalipaikoista.

Calgary Flamesista kirjoittava Kent Wilson kutsui Tkachukia ennen kauden alkua Flamesin salaiseksi tähdeksi. Sitä Tkachuk on ollut. Tkachuk naputtaa joukkueen kolmanneksi eniten pisteitä tasaviisikoin 60 minuuttia kohden, 2,30. Hän ei ole vielä mukana suurimmissa parrasvaloissa tai keskusteluissa, mutta tulee pian olemaan.

25-vuotias John Gibson on ollut kultaakin arvokkaampi Ducksille.
Kuva © Getty Images

John Gibson, Anaheim Ducks

Kaikki varmasti tietävät Ducks-maalivahti Gibsonin. Läheskään kaikki eivät tiedä, että Gibson on kirkkaasti NHL:n paras maalivahti, joten hän lentelee tutkien alla. Hän on ainut maalivahti liigassa, joka on kyennyt pelaamaan yli 92 torjuntaprosentilla viimeiset kolme kautta. Tämä kertoo armottoman kovasta tasaisuudesta, johon kirjaimellisesti kukaan muu ei pysty.

Amerikkalainen maalivahti on tällä kaudella pitänyt Ducksin pudotuspelijoukkueena, kun mikään muu ei ole toiminut joukkueessa kuin maalivahtipeli. Tästä kertoo pelastetut maalit yli keskiarvon -tilasto, joka perustuu päästetyn maaliodottaman ja päästettyjen maalien väliseen erotukseen. Gibson on pelastanut 22,91 maalia yli keskiarvon, kun seuraavaksi paras maalivahti, Jaroslav Halak, on pelastanut 11,54 maalia.

Ei olisi väärin kutsua Gibsonia liigan toiseksi arvokkaimmaksi pelaajaksi ollessaan jäällä heti Connor McDavidin jälkeen. Jostakin syystä kovin moni ei ainakaan vielä ajattele näin. Kuten muidenkin listalla olevien pelaajien kanssa, tämä tulee varmasti muuttumaan tulevina kuukausina ja vuosina.

Tilastot: Corsica, Natural Stat Trick

» Lähetä palautetta toimitukselle