Arkiset asiat ottavat merkittävän roolin, kun joukkuetta rakennetaan Mestikseen

MESTIS / Artikkeli
Tomas Westerlund toimii KeuPa HT:n valmentajana ja pelaajakoordinaattorina.

Mestis on muovautunut viime vuosina yhä enemmän nuorten pelaajien temmellyskentäksi. Keski-ikä Mestiksessä on noin 22,5 vuotta. Kokeneita pelaajia löytyy myös tänä vuonna sarjasta, kun esimerkiksi kulttipelaajat Ilkka Pikkarainen, Jyri Junnila, Sami Mutanen ja Marlo Koponen värittävät muutamien muiden kokeneiden sotaratsujen kanssa sarjaa. 

Perimmäinen syy kokeneiden pelaajien vähyyteen on Mestis-joukkueiden taloudelliset tilanteet. Kokeneet pelaajat pelaavat ennemmin ulkomaansarjoissa, jossa leivän päälle saa juuston lisäksi myös kinkkupalan. 

Mutta millä ihmeellä Mestis-seurat saavat houkuteltua pelaajia Mestikseen, jos ei rahalla? KeuPan valmentaja ja pelaajakoordinaattori Tomas Westerlund avaa hieman, miten Mestis-joukkueeseen etsitään pelaajia ja kuinka joukkuetta on järkevin kasata.

− Pelaajille tärkeintä yleensä on urheilullinen puoli, jossa mekin pystytään kilpailemaan.

− Me pelataan ykköskorin kamoilla ja pelaajat saavat parhaat mailat.

Westerlund pitää Keuruun vahvuutena nimenomaan sitä, ettei ole ison kaupungin houkutuksia, mutta silti kaikki oleellinen löytyy.

− Meillä on paljon jäätä käytössämme, koska junioritoimintaa ei ole täällä meidän puolellamme. Meiltä löytyy myös hyvät salit ja uimahalli, missä pelaajat voivat käydä ilmaiseksi.

Pelaajien hankkiminen on verrattavissa Liigaan, tosin Mestiksessä se tapahtuu pienoiskoossa. Ulkomaalaispelaajia KeuPa ei halua ainakaan juuri tällä hetkellä, Westerlundin mukaan he mieluummin antavat mahdollisuuksia suomalaisnuorukaisille.

− Eri agenteilta tulee listoja, keitä on vapaana. Meillä on aika selkeä sapluuna minkälaisia pelaajia me tänne halutaan, jos sellainen on vapaana, niin kyllä me heti otetaan yhteyttä.

Liiga-lainat ovat merkittävässä roolissa nykypäivän Mestiksessä. Vaikka kokoonpano saattaa Mestis-joukkueilla elää jonkin verran otteluiden välillä, on ainakin KeuPalla tiedossa jo vuodenvaihteessa, keitä heillä voisi Liigasta pelata tulevalla kaudella. 

− Liigalainoista alkaa tippua tietoa jo vuodenvaihteessa. Keitä ensi kaudella meillä voisi pelata ja missä roolissa. Tottakai se vaikuttaa myös joukkueenrakentamiseen. 

− Liiga-seurat maksavat pääsääntöisesti lainapelaajien palkat. Jos muilta paikkakunnilta tulee tänne pelaajia, niin kyllä me pystytään heille yleensä asuminen järjestämään.

− Onhan se seuroillekin sellainen sijoitus tulevaisuuteen, he kuitenkin näkevät, että lainattava pelaaja voisi nousta Liigaan Mestiksen kautta, miettii Westerlund lainapelaajien palkkajärjestelyjä.

KeuPa sai joukkueeseensa mahdollisen NHL-varauksen

Marraskuun puolivälissä KeuPa HT tiedotti hankkineensa Joona Kiviniemen WHL:stä. Kiviniemi oli ehditty juuri kaupata Swift Current Broncosista Vancouver Giantsiin, mutta Giantsin paidassa Kiviniemi ei peliäkään pelannut. Nuorukainen palasi kaupan jälkeen Suomeen henkilökohtaisista syistä.

− Meille tuli tieto, että Kiviniemi voisi olla saatavilla. Pelaaja halusi itse tulla Mestiksen kärkiseuraan ja miesten pelejä pelaamaan, joten saatiin sopimus syntymään.

Siirrosta oudon teki sen, että Mestiksessä nähdään hyvin vähän tämän ikäisiä pelaajia seuran omina sopimuspelaajina. Lähes poikkeuksetta Kiviniemen ikäiset (2000-luvulla syntyneet) pelaajat ovat lainalla jostain Liiga-organisaatiosta.

− Nähtiin tässä myös hyvä sijoitus tulevaisuuden kannalta. Hän voi olla tulevilla kausilla meillä vieläkin isommassa roolissa.

− Liiga-seurassa Kiviniemi olisi saattanut joutua pelaamaan myös A-nuorissa, arvelee Westerlund.

» Lähetä palautetta toimitukselle