Anni Keisala tähdittää suomalaisten vahvaa edustusta SDHL:ssä kaudella 2022-2023 – Naisleijonien muuri liigan suurimpia tähtiä

Muut Sarjat / Artikkeli
Luleå HF:ssä on vahva suomalaisedustus tulevallakin kaudella.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Ruotsin naisten jääkiekon pääsarja on jälleen houkutellut uusia suomalaisia kokeilemaan Euroopan tasokkainta naisten jääkiekkosarjaa.

Suomalaisen naisjääkiekon näkökulmasta Ruotsin naisten sarja SDHL on entistä mielenkiintoisempi. Tulevana talvena liigassa pelaa peräti 16 suomalaista, mikä on jälleen uusi ennätys.

Suomalaispelaajat ovat jakaantuneet neljään eri seuraan. Ketkä suomalaiset SDHL:ssä siis pelaavat ja missä? Tehdään pieni katsaus noihin joukkueisiin.

AIK   Solna

AIK:n joukkueessa viilettää tulevan kauden aikana neljä suomalaista. Puolustajista viime kaudella parin kuukauden hätälainalla RoKista Luleå HF:ssä käynyt Aino Karppinen aloittaa ensimmäisen täyden kautensa Ruotsissa. Toinen suomalaispuolustaja on Eve Savander, joka tulee takaisin Eurooppaan pelaamaan Ohion yliopistossa vietettyjen vuosien jälkeen.

Hyökkäyksessä nähdään Sara Säkkinen, joka Savanderin tavoin on saanut opiskelunsa Ohiossa päätökseen. Neljäs suomalainen joukkueessa on Saana Valkama, jolla alkaa neljäs kausi SDHLssä, ja hän liittyi jo viime kaudeksi AIK:n riveihin.

Brynäs IF   Gävle

Brynäs IF on viime vuosina ollut sarjan kärkeä. Viime kaudella se voitti runkosarjan, mutta taipui finaaleissa Luleå HF:lle. Brynäs IF:n odotetaan olevan kärkipään joukkueita tänäkin talvena, vaikkakin se menetti muutaman tähtipelaajan Atlantin toiselle puolen.

Suomalaisedustus pieneni yhdellä, kun Eveliina Mäkinen lentää myös Atlantin yli pelaamaan PHF-liigaa. Seurassa jo vuosia pelannut Rosa Lindstedt kuitenkin jatkaa Brynäs IF:n kapteenina ja alakerran tornina. Joukkueen menestys sarjassa tullee lepäämään paljon sveitsiläistähti Lara Stalderin varassa. Kuinka paljon viime kauden ketjukavereiden poisjäänti viereltä vaikuttaa tuloksentekoon, jää nähtäväksi.

HV71   Jönköping

Jönköpingissä on totuttu suomalaispelaajiin jo vuosien ajan. Täksi kaudeksi joukkueeseen on haalittu suomalaisväriä enemmänkin, ja he ovatkin todella mielenkiintoisia kiinnityksiä.

Maalinsuulle liukuu Suomen tähtivahti Anni Keisala, joka on yksi maailman parhaista omalla pelipaikallaan. Keisalan edessä luutii maajoukkueen vakiopuolustaja Ella Viitasuo ja hän tullee todennäköisesti pelaamaan isoja minuutteja. Viitasuo päätti laittaa muut työt tauolle ja keskittyä ainakin tulevan talven ajan pelkästään jääkiekkoon.

Hyökkäykseen pestattiin pirteästi Tanskan MM-turnauksessa esiintynyt nuori Kiira Yrjänen, jolle on luultavasti mukavasti vastuuta tiedossa. Suvi Käyhkö päätti jättää kärppäorganisaation ja tarttua HV71:n tarjoukseen. Sanni Hakala on ollut HV71:n riveissä jo yli kuusi kautta ja sai täksi kaudeksi C:n rintaansa. Joissakin ennakkoveikkauksissa Hakalasta on povattu HV71:n parasta pisteentekijää.

Luleå HF   Luulaja

Luleå HF on SDHL:n moninkertainen mestari ja ykkössuosikki tulevaan kauteen. Luleå HF on jo vuosia luottanut suomalaisiin, niin tälläkin kaudella. Joukkueessa pelaakin peräti kuusi suomalaista.

Alakerran vahva emäntä ja joukkueen kapteeni on sarjan tähtiin kuuluva Jenni Hiirikoski, joka jaksaa pelata niin paljon kuin tarvitsee. Ronja Savolainen näkyy kentällä tiheään tahtiin, eikä pelkästään kokonsa vuoksi. Savolaiselle ominaiseen tyyliin toisinaan rapatessa roiskuu, eikä hän pelkää ajaa tilanteita loppuun saakka.

Hyökkäyspäässä Petra Niemiseltä odotetaan paljon, mutta myös Noora Tulukselta ja Viivi Vainikalta odotetaan tukea tehojen muodossa. Jenna Pirttijärvi repii ja raastaa kolmosketjussa hyvällä luistelulla. Viime kevään hyvin menneet pudotuspelit antavat varmasti intoa jatkaa samaa rataa.

Muita huomioita

Ruotsin naisten sarjojen kahdella ylimmällä tasolla kokeillaan taklauksien sallimista kaudella 2022-2023. Moni pelaaja on ilmaissut kokeilun olevan tervetullut. MM-kisojen aikana Viitasuo totesi fyysisen pelin lisääntymisen olevan oikea kehityssuunta naisjääkiekossa.

Jos SDHL:ää haluaa katsella Suomesta, niin SDHL-tv tarjoaa Ruotsin ulkopuolisille kiinnostuneille väylän seurata pelejä.

Runkosarjassa pelataan 36 kierrosta, joista alkukierrokset ovat menossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle