Analyytikon finaalikahvit: Rantasen upea peli isossa roolissa, korjausliikkeet eivät auttaneet Lightningia

NHL / Artikkeli
Ryan McDonagh oli yksi vaikeuksiin ajautuneista Lightning-puolustajista.
Kuva © Getty Images

Avalanchen selkeästi hallitsema, mutta toteutumaltaan tasainen ensimmäinen ottelu sai varhain sunnuntaiaamuna jatkoa sen murskavoitolla. Kotijoukkue voitti ottelun 7−0 (3-0, 2-0, 2-0). Se vei maaliodottaman 2.75−0.98. Vaaralliset maalipaikat kirjattiin Avalanchelle kaikki tilanteet huomioiden 10−4.

Avalanchen dominoiva alku

Avauspelin toinen maali oli esimerkki tilanteesta, jossa Avalanchen vahva eteenpäin puolustaminen aiheutti vaikeuksia Lightningille. Toisessa ottelussa tämä oli tiedossa ja tilanteita harjoiteltuna, mutta se ei auttanut: Avalanchen pintsaukset ja vahva karvaus laittoivat vieraita pahaan mankeliin.

Olennaista oli myös se, että Avalanche ei paineistanut ainoastaan kiekolliseen, vaan oli leveällä eteenpäin puolustamisellaan ottanut molemmat kaistat ja keskustaa kiinni. Syöttöketjuilla purkaminen oli Lightningille vaivalloista silloinkin, kun kiekko saatiin laitapelaajalle "edes sinnepäin".

Kotijoukkue onnistui kaikessa, Lightning ei missään

Pelinkuva ei muuttunut merkittävästi toisessa erässä. Vaikka Lightning pääsikin ajoittain paineen alta pois, oli sillä vaikeuksia viimeistään trapin tai Avalanchen puolustuksen keskustan läpäisemisessä.

Hiljalleen peli oli jo 5−0, mutta tilaa Avalanchen maalinedustalta ei löytynyt sinne syöttämiseen tai sen läpäisemiseen. Vieraille tilastoitiiin koko ottelussa vain yksi vaarallinen maalipaikka tasakentällisin. Loput tilanteet tulivat kahden ylivoiman aikana.

On vaikea sanoa, miten suuri osuus vaikean tilanteen laiskistamisella oli, mutta kun Lightning oli ensimmäisessä ottelussa karvan verran liian passivisessa neliössä alivoimalla, niin nyt kun hyökkääjät koittivat nostaa hieman painetta viivapelaajiin, oli tulosena vain seitsemännen maalin kaltainen kaunis läpisyöttö neliön läpi − ja Cale Makarin maali.

Lisäksi Lightning yritti paineistaa kovemmin vastustajansa puolustajia kovalla 2−3 miehen karvauksella, mutta tämäkin aiheutti tällä kertaa Avalanchelle vain lisää riistoja ja vastahyökkäyksiä niistä.

Lightning ei vaihtanut maalivahtia

Numerot olivat kahden erän jälkeen jo 5−0, mutta Lightning ei vaihtanut kovaa kuormaa jo runkosarjassa pelannutta Andrei Vasilevskia pois maalinsuulta. Vasilevski on pelannut joukkueensa kaikki ottelut alusta loppuun kakkosvahti Brian Elliottin kuluttaessa vain penkkiä.

Rantanen kärkiroolissa

Mikko Rantasen ja hänen ketjukaveriensa finaaliesitys on ollut dominoiva. Kahden pelin jälkeen Rantasen maaliodottamaprosentti on tasakentällisin noin 90 prosenttia. Otanta on vain kaksi peliä, mutta kertoo siitä kuinka yksipuolista pelinhallinta on ollut hänen ollessaan kaukalossa.

Laukaisuyritykset Rantasen ollessa kentällä on kirjattu tasakentällisin Avalanchen hyväksi 34-14.

Kasassa on nyt kahdesta ottelusta viisi syöttöpistettä, jotka kaikki ovat olleet ykkössyöttöjä. Avalanchen pelaajista vain Makarilla on enemmän tehopisteitä pudotuspeleissä.

Johtopäätös: Lightningin keinot vähissä

Sarja siirtyy Lightningin kotikaukaloon. Tämä muuttaa peluutukseen liittyvät vuorot, minkä kautta sillä on pienet mahdollisuudet horjuttaa paremmin juuri heidän haluamiaan pelaajia. Tämän tuomat edut ovat toki rajalliset, kun tällä hetkellä Avalanche saa pelattua vauhtipeliään ja löydettyä tilaa useammalla ketjulla.

Eniten Lightningin pitäisi onnistua viemään tilaa Avalanchen suorahyökkäyksiltä ja hyökkäysalueen peliltä, joissa molemmissa se onnistuu toistuvasti pelaamaan kiekkoa haluamalleen pelaajalle pienillä vauhtiin annetuilla syötöillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle