Analyytikon finaalikahvit: Lightning rohmusi keskustan maalipaikat, suomalaisilla hankalaa tasakentällisin

NHL / Artikkeli
Lightning loisti tänään maalinedustoilla.
Kuva © Getty Images
Tampa Bay Lightning kavensi ottelusarjan nälkäisellä maalipaikkojen hyödyntämisellä. Suomalaispelaajat jäivät alakynteen tasakentällisin pelatessaan.

Finaalisarja siirtyi tiistaiaamuna Tampa Bay Lightningin kotikaukaloon. Kotijoukkue kavensi ottelusarjan voittamalla kolmannen ottelun lukemin 6−2. Maaliodottamat kertyivät Tampa Bayn hyväksi 4.2−3.4. Vaaralliset maalipaikat kirjattiin tasakentällisin niukasti Avalanchen hyväksi, mutta tähän vaikutti osaltaan kotijoukkueen aavistuksen verran pelkkään puolustamiseen keskittynyt pelaaminen sen johtaessa neljällä maalilla kahden erän jälkeen.

Norsukiekkoja ja heittelyä

Kahdessa ensimmäisessä pelissä avauspelissään ongelmissa ollut Lightning paransi kolmosottelussa pelaamistaan, mutta avauspelaaminen ei ollut sille tälläkään kertaa erityisen mutkatonta. Joukkue pääsi kiekon alta väkinäisen näköisesti pois ja heitteli roikkukiekkoja sekä pitkiä avauksia keskialueella repivälle hyökkääjälle, että tuloksena olisi edes alivoimaisia hyökkäyksenalkuja.

Tämä tuotti tietysti joskus tulosta, mutta varsin pienellä prosentilla. Pelinrakentelu tuotti kokonaisuutena vähän parempaa tulosta toisessa erässä, mutta se oli silti Avalanchen karvaukselle ja trapille edelleen hallittu vastustaja.

Maalinedustan mestarit

Lightning oli tällä kertaa erittäin nälkäinen ja tehokas maalinedustalla. Vaikka sen pelinrakentelu oli välillä erittäin vaivalloista, meni joukkue karvaamissaan kiekoissa ja alueelle päästessään sinne, mistä maaleja eniten tehdään: parhaalle laukaisusektorille keskustassa. Lightning teki maaleistaan peräti viisi lähietäisyydeltä tasakentällisin ja ylivoimamaalikin tuli maalinedustalta iskien.

Osaltaan tämä johtui myös siitä, että kotikaukalossaan joukkue sai sille tuttua hyökkäyspään rytmittämistä paremmin aikaan, kun se sai etenkin ykkösketjunsa voimin hidastuksia ja sivuttaisia siirtoja, joilla juoksutettiin Avalanchen puolustuspään pelaajia. Useampaa maaleista edelsi kuitenkin tietyllä tapaa perinteisempi rohkea maalille ajo ja kiekon survominen lähietäisyydeltä sisään. 

Avalanche ei saanut puolestaan luotua vastaavaa maalintekouhkaa maalinedustalle. Lightning peitti myös viivalaukauksia upealla blokkausten ja laukaisulinjojen peittämisellä kahta aiempaa peliä paremmin. Lightningin maalille huippuvaarallisia tilanteita syntyi ensisijaisesti vain ylivoimalla.

Suomalaisilla vaikeaa tasakentällisin

Suomalaiskaksikolle Artturi Lehkonen - Mikko Rantanen ottelu oli tällä kertaa aavistuksen vaikeampi. Rantanen keräsi jälleen hienot kaksi syöttöpistettä ylivoimalla, mutta tasakentällisin vaaralliset maalipaikat menivät hänen ollessa kaukalossa Lightningille 1−5. Lehkosen vastaavat lukemat olivat 0+0 ja 3−5. Töitä molemmat paiskivat kyllä, mutta heikommalla menestyksellä ja paikoittain myös virheillä. Lehkosen pieneksi puolustukseksi voidaan toki sanoa, että hän pelasi eniten Steven Stamkosia, Nikita Kutšerovia ja Ondřej Palátia vastaan.

Johtopäätös: jaksaako Lightning, vai loppuvatko pelaajat kesken?

Kolmosottelussa oli paljon positiivisia asioita Lightningille. Kyseessä oli ensimmäinen peli, jossa se vei maaliodottaman, voitti maalinedustakamppailun ja lisäksi myös maalivahtien keskinäisen kamppailun. Darcy Kuemper vaihdettiin kesken ottelun Pavel Francouziin.

Samaan aikaan täytyy huomioida, että voitolla oli hintansa. Brayden Point oli jälleen ottelusta kokonaan sivussa, ja osumaa ottivat ainakin välillä pukukoppiin poistuen Nick Paul ja Kutšerov. Heistä ensimmäinen kävi välillä sivussa pariin otteeseen, palaten sitten kankealla jalalla takaisin kaukaloon. Jälkimmäinen puolestaan jätti kaukalon reilut kuusi minuuttia ennen päätöstä, palaamatta enää peliin. Hyökkäyspään pelinrakentamiselle Kutšerovin poissaolo olisi paha takaisku.

Vieraat hävisivät tänään, mutta liike ja hyökkääjistön leveys ovat yhä sen puolella. Avalanchella oli tappiosta huolimatta vahvat jaksonsa: se sai pelattua kiekkoa vastustajansa hyökkääjien ja puolustajien väliin, vauhtiin keskialueelle, pois omista. Maalipaikkojen rakentamisessa keskustaan jäi nyt selkeästi parannettavaa; ykkössektorin kamppailua se ei saa jatkossa hävitä tasakentällisin näin selkeästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle