Analyytikon aamukahvit: TPS:n sarja-alku on tarjonnut tähtihetkiä ja karmean pelikirjan

LIIGA / Artikkeli
Kuva © Timo Savela

TPS:n kausi on alkanut vierasottelulla Ässiä vastaan ja kotiotteluilla Lukkoa sekä SaiPaa vastaan. Otteluiden lopputulokset ovat olleet jokseenkin ristiriidassa tulosten kanssa. Voimasuhteissa vähän heikompaa Ässiä vastaan peli oli varsin tasainen, eikä paikkojen valossa TPS:n voitto olisi ollut vääryys. Lukkoa vastaan taas TPS oli selkeästi alakynnessä suuren osan ottelusta, mutta onnistui voittamaan. SaiPaa vastaan joukkue oli selkeästi parempi, mutta voitti vasta jatkoajalla.

Hyvää: Maalivahtiduo vaikuttaa erinomaiselta

Tähän mennessä pelattujen otteluiden perusteella TPS:llä on varaa heittää kehiin kaksi erinomaista maalivahtia. Jo harjoituskaudella Andrei Karejev oli joukkueensa paras tai parhaita niissäkin otteluissa, missä TPS joutui taipumaan vastustajalleen selkeästi. Toisessa ottelussa isoa roolia otti Ukko-Pekka Luukkonen, jonka lainasopimuksen pitkittyminen tekisi turkulaisille oikein hyvää. Näin ollen TPS:n molemmilla maalivahdeilla on potentiaalia pelastaa joukkueelleen sellaisiakin otteluita, joissa joukkue maaliodottaman valossa kärsisi tappion.

Huonoa: Loukkantumiset iskivät heti avainpelaajiin

TPS:n ensimmäiset ottelut tarjosivat kannattajille loukkaantumisten muodossa kauhunhetkiä. Lauri Pajuniemi on sivussa kuukauden ja Henrik Larssonin tilaa seurataan päätaklauksen seurauksena toistaiseksi päivä kerrallaan. Molemmat lukeutuvat joukkueen avainpelaajiin.

Hyvää: Uusista hankinnoista näyttäisi löytyvän useampi osuma

Joukkueenrakentamisen perinteinen ongelma on se, jos samalle kaudelle laivaan lastataan liian monta kysymysmerkkiä. Siis se, jos joukkuetta kokoavassa tai sitä valmentavassa pääkopassa ajatellaan, että riskialttiista tai lähinnä mahdollisesti potentiaaleista pelaajista useampi onnistuu juuri tänä vuonna, juuri tässä joukkueessa ottamaan ison askeleen eteenpäin − siinäkin tapauksessa, että useampi edellisistä joukkueista ei ole siinä onnistunut. Tähän peilaten TPS on rakentanut tämän vuoden joukkuetta paljon potentiaalin ja uusien onnistujien varaan. Ensivaikutelman perusteella monet näistä valinnoista ovat onnistuneet yksilöinä vähintään kohtalaisesti. Etenkin liikkuvuutta joukkueesta löytyy. Ruslan Ishkakovilla löytyy jalkoja, mailataitoa ja uskallusta hyökkäysalueen ratkaisuihin. Josh Kestner ratkaisi suoraviivaisuudellaan tehoillaan Lukko-voiton. Myös Timur Ibragimov sai jo maalitilinsä auki.

Huonoa: Pelitapa muistuttaa junnumaista höntyilyä, jonka heikkoutta norsukiekoista onnistumiset alleviivaavat

TPS:n heikoimmalta lenkiltä jonkinlaisena odotettuna pelkojen toteutumisena näyttää sen pelitapa. Kovalla luistelulla joukkue saa ajoittain vauhdikastakin pyöritystä aikaiseksi, ja sen suorahyökkäyksissä on taidon ja nopeuden yhdistelmänä potkua, mutta viisikkopeli on enimmäkseen junnumaista höntyilyä. Pelin rakentaminen on vaikeaa. Keskialueelle mennessä ajoituksista ei ole välillä tietoakaan, kun parikin pelaajaa odottaa seisovin jaloin hyökkäyssiniviivalla. Kiekkoa kuskataan, tukitoiminnot ovat vajaita.

On jokseenkin osuvaa, että esimerkiksi Lukko-pelissä 3−2-maali lähti norsukiekolla ja siitä pompulla seuranneesta onnekkaasta hyökkäyksestä liikkeelle. TPS on pelannut lukuisia eriä, joissa peräti puolet sen hyökkäyksistä päätyy välittömään kiekonmenetykseen tai harhasyöttöön, ja senkin päälle mahtuu vielä lukuisia heikosti pelattuja siirtokiekkoa. On kiinnostavaa nähdä, kuinka pitkälle löyhään viisikkopeliin perustuva pelitapa kestää. Otteluohjelma jatkuu toistaiseksi suotuisana, kun TPS kohtaa seuraavaksi Jukurit, HPK:n ja Sportin.

Hyvää: Nyörit eivät olekaan kireällä

TPS:n sarjaennakoissa seuran kerrottiin pudottavan pelaajabudjettiaan 500 000 eurolla. Talousnyörejä on todennäköisesti ollut kuitenkin mahdollista hieman löysätä, sillä samaan aikaan panostuksia seuran urheilulliseen johtoon on pystytytty lisäämällä henkilökuntaa − johtoa, kykyjenetsijää... 

Lisäksi seura kykeni reagoimaan Ville Lajusen sopimuksettomaan tilaan nappaamalla tämän TPS:n takalinjojen kiekolliseksi johtajaksi. Lajunen ei päässyt avausottelussaan vielä pisteille, mutta tarkat syötöt ja ohjureita hakeneet laukaukset viivalta olivat laadukasta tavaraa.

» Lähetä palautetta toimitukselle