Analyytikon aamukahvit: Raskin maalilla riitti liikennettä etenkin luokattoman kolmosketjun pelatessa, mutta sarjan suosikki ei vaihtunut Capitalsin voitosta huolimatta

NHL / Artikkeli
Tuukka Rask selvisi ottelusta yhtenä kappaleena.
Kuva © Getty Images
Washington Capitals avasi pudotuspelit jatkoaikavoitolla Bruinsista. Jatkoaika analysoi sarjan asetelmia avausottelun perusteella.

Washington Capitals voitti pudotuspelien ensimmäisen kierroksen avausottelussa Boston Bruinsin lukemin 3−2 jatkoajalla. Ottelun maaliodottaman vei Bruins lähes yhden maalin erolla. Voittomaalin teki Nic Dowd Tom Wilsonin ja T.J. Oshien esityöstä. Capitals joutui vaihtamaan maalivahtia kesken ottelun, kun Vitek Vanecek loukkaantui kesken ottelun torjuessaan Bruinsin ensimmäiseen maaliin johtanutta laukausta.

Ennakkoasetelma

Bruins lähti ottelusarjaan todennäköisyyslaskelmien valossa suosikkina. Capitalsin kannalta positiivista tapahtui kokoonpanoissa loukkaantumisten suhteen siltä osin, että loppukaudesta erinäisistä loukkaantumisista kärsineet avainmiehet Aleksandr Ovetškin, John Carlson ja T.J. Oshie olivat pelikunnossa. Sen sijaan Jevgeni Kuznetsov ja Ilja Samsonov olivat avainpelaajista sivussa.

Havainto: Capitalsilla on taas valmentaja

Vuonna 2018 Barry Trotzin johdolla mestaruuden voittanut Capitals tuli valmentajavaihdoksen jälkeen 2019 ja 2020 pudotuspeleihin huonosti valmistautuneena ja suoritus oli sen mukaista. Täksi kaudeksi kahden edelliskauden keulamies Todd Reirden on vaihtunut Peter Lavioletteen. Avausottelun perusteella ero näkyi. Capitals tuli peliin hyvin valmistautuneena ja sillä oli keinoja vastata Bruinsin pelaamiseen. Tähän oman pienen mausteensa tuo Capitalsiin viime syksynä siirtynyt pitkäaikainen Bruins-pelaaja Zdeno Chara, joka tuntee Bruinsin metkut kaukalossa videoitakin tarkemmin.

Pelin yleiskuva

Molemmat joukkueet saivat mukavasti tilkittyä vastustajansa pelaamista keskialueella. Bruinsilla Capitals-hyökkäysten puolustaminen perustui enemmän aaltoilevaan karvaukseen hyökkäys- ja keskialueella. Painetta Capitalsin hyökkäyksiinlähtöihin luotiin 2-3 pelaajalla ylhäältä asti. Capitals pääsi kiekkoa toiselle puolelle kierrättämällä kohtalaisesti paineen alta pois, mutta helppoa se ei ollut, kun Bruinsin liikkuva karvaus ehti luoda sivupainetta keskialueelle selvinneen hyökkäykseen. Sivusuunnassa leveästi ja pitkästi pelatut kiekot mahdollistivat kuitenkin sen, että Capitalsin hyökkäyskolmikko sai tasaisesti kelattua vauhtietua siirtokiekkoihin, joita jouduttiin pelaamaan runsaasti − tämä koski toki molempiin joukkueita.

Capitals vetäytyi herkemmin trapiin, joka oli usein 1-1-3-muodossa. Bruins pyrki avaamaan Capitalsia enemmän sentterin kautta ja hyökkäämään enemmän kapeassa muodostelmassa, joista tosin vain ykkösketju sai aikaiseksi merkittävästi edullisia hyökkäyksiä.

Yleiskuvana peli ei siis ollut avoimesti aaltoilevaa ylivoimahyökkäysten sarjaa, vaan paljon laitojen ja siirtokiekkojen kautta menevää asemasotaa hyökkäysalueen taistelusta toisen hyökkäysalueen taisteluun.

Erilaiset vahvuudet HAHP:ssa

Molemmat joukkueet pyrkivät hyökkäyspelissään luomaan nykykiekon vaatimusten mukaisesti laadukkaita laatupaikkoja silmittömän räiskimisen sijaan. Tässä joukkueilla on erilaisia vahvuuksia. Capitalsin vahvuutena on tällä hetkellä koko ja vääntövoima. Tämä korostuu todennäköisesti myös joukkueen toisen kiekonkäsittelymaestron Kuznetsovin ollessa sivussa. Kiekkoa suojataan hyvin ja Tuukka Raskin elämä pyritään tekemään hankalaksi runsaan maskipelaamisen kautta. Bruinsin hyökkääjät uurastivat kiitollisesti ja tarkasti peittämässä Capitalsin viivapelaajien syöttöjä ja laukauksia, mutta etenkin alemmilla ketjuilla oli isosti vaikeuksia saada vahvojen Capitals-pelaajien hyökkäyksiä poikki.

Bruinsin vahvuudet HAHP:ssa taas ovat enemmän liikkeessä. Erityisesti NHL:n ehdottomasti parhaisiin ketjuihin kuuluva Brad MarchandPatrice BergeronDavid Pastrnak on tässä elementissään. Hanakka luistelu ja mailahäirintä luovat jatkossakin ison tukun laadukkaita riistoista syntyviä maalipaikkoja. Niitä syntyi nytkin, mutta osumatarkkuus maalia kohti oli tällä kertaa kehno.

Kokonaisuutena Bruins oli hyökkäysalueen pelaamisessaan karvan verran edellä siinä, että se loi laadukkaammin laukaus- ja maalipaikkoja. Tässä osa-alueessa oli tosin voimakasta hajontaa eri ketjujen välillä molemmissa joukkueissa, eikä itse laukausten tarkkuus ollut määrän tasolla.

Bruins söi aloituksissa Capitalsin elävältä

Siinä missä Capitals vaikutti ottelussa hyvin valmistautuneelta ja terävältä, ei samaa voida sanoa sen suorituksesta aloitusympyrässä. Ennakkoasetelmissa Bruinsia heikompi aloittaja oli selkeästi alakynnessä etenkin avauserässä. Kaikki Capitals-aloittajat jäivät tappiolle aloituksissaan. Mieluummin laiturina viihtyvä Oshie voitti vain 13 prosenttia aloituksistaan.

Johtopäätös: Suosikki ei vaihtunut voitosta huolimatta

Avauspelillä ja avausvoitolla oli erityisen paljon merkitystä juuri Capitalsille. Se lähti ottelusarjaan haastajana, ja on kaukalossa sitä avausvoitosta huolimatta.

Hyvää Capitalsin kannalta oli se, että se sai pelillisesti haastettua Bruinsia. Vahva pelaaminen ja etenkin Sean Kuralyn johtaman Bruins-ketjun (laidoilla Charlie Coyle ja Nick Ritchie) kompurointi tuottaa Capitalsin taitotasolla maaleja ja ylivoimia − siis osumia jopa Raskin tasoisen huippuvahdin taakse.

Hyvää Bruinsin kannalta oli se, että nyt nähdyllä maalipaikkojen määrällä Bruins voittaa otteluita paremmalla osumatarkkuudella. Tässä kompastuskivenä on toki se, että krooninen tehottomuus maalipaikkojen määrään nähden on välillä sen perisynti. Avausottelussa nähtiin kuitenkin jo pieniä viitteitä siitä, millaista ahdinkoa ja keskustan hajoamista Bruins-hyökkääjien liikkuvuus Capitals-pakistossa saa aikaan. Capitalsin keskustan puolustaminen ei ole niin osaavaa kuin Bruinsilla. Mainittakoon myös, että Capitalsin alemmilla ketjuilla oli niin ikään isoja hankaluuksia Bruins-kärjen kanssa.

Tätä korostaa myös Capitalsin maalivahtiongelma. Loukkaantumisen takia maalille tullut Craig Anderson pelasi ottelussa erittäin hyvin torjuen yhtä lukuun ottamatta kaikki 22 laukausta, mutta neljän runkosarjapelin tuntumalla on vaikea nähdä huipputason torjuntakunnon riittävän erityisen pitkälle pudotuspeleissä.

Seuraa tätä

Tulevien pelien kannalta keskeistä seurattavaa löytyy erityisesti kahdesta asiasta.

Ensimmäinen liittyy luonnollisesti Capitalsin avainpelaajien kokoonpanossa olemiseen. Vanecekin pelikunto sarjan jatkon kannalta on arvoitus. Samsonov ei ollut runkosarjassa erityisen hyvä, mutta on potentiaalinsa puolesta korkeammalla tasolla kuin 40-vuotias kolmosvahti Anderson. Kuznetsovin mukanaolo toisi puolestaan Capitalsille lisäaseen keskialueen ylityksiin sekä hyökkäyspään juonikkuuteen.

Toinen erityinen detalji liittyy siihen, muuttaako Bruins karvaustaan passiivisempaan suuntaan. Capitals näyttää avaavan peliään hieman kaavamaisesti siirtämällä kiekon toiseen laitaan ja jatkamalla siitä lyhyellä tai pitkällä syötöllä sivuttain. Tällä päästiin ohi Bruinsin karvauksesta useamman kerran − toki vain siten, että Bruins ehti antamaan painetta hyökkäyksiin. Alempaa karvaamisessa tai trap-pelaamisessa on sille omat riskinsä, sillä Capitalsin parhaat puolustajat osaavat viivytellä ja sitten antaa pitkiäkin avauksia syöttösuuntia tarjoaville hyökkääjille ja toiselle laidalle.

On mielenkiintoista seurata, kuinka tyytyväinen Bruins-valmentaja Bruce Cassidy tilanteeseen on.

» Lähetä palautetta toimitukselle