Analyytikon aamukahvit: Penguinsin tärkeimmät elementit romahtivat pakkovoiton alla − Islanders jauhoi peliään tehtaan takuulla

NHL / Artikkeli
Islandersin fanit saivat nauttia Ilja Sorokinin huippuotteista.
Kuva © Getty Images
New York Islanders eteni pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon voitoin 4−2. Vahvana puolustusjoukkueena tunnettu Islanders malttoi odottaa ja rankaisi Pittsburgh Penguinsin virheistä kovalla kädellä.

Kaava oli melko tuttu ottelusarjan aiemmista otteluista. Pittsburgh Penguins laukoi New York Islandersia enemmän ja piti kiekkoa hallussa. Islanders puolusti kuitenkin kärsivällisesti eikä päästänyt Penguinsia puolustusalueen keskustaan. Se myös laukoi pelivälineen kovalla onnistumisprosentilla ohi Tristan Jarryn.

Ratkaisuottelussa Penguins näytti olevan joukkueista enemmän uupunut. Oli syynä sitten Islandersin vahva taklauspelaaminen tai omista virheistä johtunut turhautuminen, kolmannessa erässä Penguins ei kahden maalin takaa-ajoasemasta huolimatta kyennyt enää kunnon loppukiriin. Tästä tietenkin menee kunniaa myös Islandersille, joka voitti ottelun lopulta lukemin 5−3.

Ne pienet erot

Suosittelen jokaista katsomaan Islandersin viidennen maalin toisen erän puolivälin ylityttyä, sillä kyseistä maalia edeltäneisiin tilanteisiin kiteytyvät ne puolustuspelilliset asiat, jotka tekivät eroa Islandersin ja Penguinsin välille, kun sarjaa ratkottiin.

Kiekko pomppi hieman keskialueella ja päätyi Islandersin puolustussiniviivan alapuolelle. Anthony Beauvillier luisteli kiekon kiinni ja kääntyi välittömästi ylöspäin. Sillä hetkellä, kun Beauvillier kääntyi, Penguinsin Sidney Crosby oli löyhästi paineistaessaan ajanut itsensä jo Islandersin maalille. Seuraavaksi päälle tuli Jake Guentzel, jonka Beauvillier ohitti helposti ja kas kummaa: saarelaisille 4−3-ylivoimahyökkäys, joka päättyi Brock Nelsonin laukomaan maaliin.

Löyhä prässipelaaminen, jota seurasi selkä suorassa omiin liukuminen, on anteeksiantamatonta Crosbyn johtamalle joukkueelle. Noin levällään olevalla viisikolla ei yksinkertaisesti voi puolustaa, sillä alakolmikon taakka muodostuu kohtuuttomaksi, jos kaksi ylintä hyökkääjää pelaavat toistuvasti itsensä pelin ulkopuolelle.

Maalivahtipeli

Maalivahtipeli meni Islandersille sata−nolla − se oli merkittävässä roolissa saarelaisten pääsyssä jatkoon. Neljä ottelua Islandersin maalilla pelannut Ilja Sorokin oli maalilla vakuuttava. Päästettyjen maalien keskiarvo 1,95 ja torjuntaprosentti 94,3 on erinomainen saldo etenkin kun vertaa vastapuoleen.

Jarry pelasi kaikki kuusi ottelua torjuntaprosentin ollessa 88,8 ja päästettyjen maalien keskiarvon ollessa 3,18. Kaikkea ei tietenkään voi laittaa yksin maalivahdin piikkiin, mutta fakta on se, että Jarry ei ottanut niitä isoja torjuntoja, joita olisi pitänyt, jotta Penguins olisi voinut mennä sarjasta jatkoon. Edistyneet tilastotkaan eivät Jarrya juuri mairittele.

Islandersin pitää pystyä monipuolistamaan pelaamistaan

Jokainen NHL:ää seuraava tietää Islandersin pelitavan ydinasiat. Tiivis viisikon pelaamista, keskialueen trap, vahvaa riistopelaamista ympäri kenttää ja laadukkaita vastahyökkäyksiä. Näillä asioilla Islanders pitkälti voitti Penguinsin. Toki tuohon lukeutuu myös maalivahtipeli.

Puolustusalueen puolustuspelissä Islanders puolustaa todella tiiviisti keskustaa. Erona moniin muihin joukkueisiin on se, että laitahyökkääjät ovat tavallista lähempänä keskustaa ja lähtevät isommalla kynnyksellä paineistamaan kiekollista pelaajaa viivassa. Tämä oli keskeisessä osassa ratkaisevan ottelun voitossa, sillä Penguins ei päässyt pääty- ja kulmapelien päätteeksi murtautumaan keskustaan.

Islanders kohtaa kuitenkin seuraavaksi Boston Bruinsin, joka on huomattavasti laadukkaampi joukkue kuin Penguins. Bruinsia vastaan ei enää riitä pelissä mukana roikkuminen ja virheistä rankaiseminen, näin kärjistetysti.

Nyt Islandersin pitää pystyä pelaamaan enemmän kiekolla ja tuomaan hyökkäysalueen hyökkäyspelaamiseensa lisää asioita, jotta se pystyisi horjuttamaan Bruinsia.

Penguinsin ja Sidney Crosbyn päivät alkavat olla luetut

33-vuotias Penguins-ikoni Crosby on ollut pitkään jääkiekkomaailman parhaimmistoon kuuluva keskushyökkääjä, joka on kerennyt voittamaan urallaan kaiken. Crosbyn ja Penguinsin menestys ovat kulkeneet käsi kädessä ja niin se on tehnyt nytkin.

Penguinsin ja Crosbyn paras suoritus tuplamestaruuksien jälkeen on ollut kaudella 2017−2018, kun Penguins putosi mestaruuteen asti edenneelle Washington Capitalsille toisella kierroksella. Penguinsin ydinrunko alkaa ikääntyä eikä sillä ole selvää ykkösmaalivahtia.

Sidney Crosby joutui useasti pelin kääntyessä puolustuspuuhiin.
Kuva © Getty Images

Pelaajat ympärillä ovat vaihdelleet, mutta Crosby on aina suorittanut. Tämä trendi on kuitenkin alkanut kääntyä laskusuuntaan. Penguinsin viimeiset kolme pudotuspeliurakkaa ovat päättyneet jo ensimmäiselle kierrokselle, eikä Crosby ole kertaakaan tehnyt yli neljää tehopistettä.

Juuri päättyneessä sarjassa Crosby teki kuuteen peliin tehot 1+1 ja ratkaisupelissä tehotilasto oli −3. Islandersin kakkosketju piti Crosbyn vitjaa pilkkanaan ja lopulta Penguinsin ykkösketju hävisi maalipaikat tasaviisikoin 2−7. Aika on ajanut Penguinsista ohi, ja joukkueen tuoreahko GM Ron Hextall joutuu miettimään tarkasti, miten hän joukkuetta rakentaa tulevana kesänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle