Analyytikon aamukahvit: Nousujohteisen ottelun pelannut Islanders heilautti sarjan voimasuhteita – Penguins maksoi virhealttiudestaan kovaa hintaa

NHL / Artikkeli
Kolmikko Wahlstrom-Pageau-Palmieri esiintyi edukseen.
Kuva © Getty Images
Penguins ja Islanders avasivat sunnuntai-iltana Suomen aikaan pudotuspelisarjansa, jonka Islanders voitti lopulta jatkoajalla Kyle Palmierin maalilla. Penguins aloitti ottelun vakuuttavasti, mutta lopulta Islanders oli etevämpi.

Penguinsin ja Islandersin sarjan ensimmäisestä kohtaamisesta ei tapahtumia puuttunut. Ottelu tarjosi seitsemän maalin lisäksi vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä momentumin heilahtelua puolelta toiselle.

Monipuolista hyökkäyspelaamista

Kotijoukkue Penguins onnistui hyökkäyspelaamisen osalta niin suorahyökkäyksissä kuin hyökkäysalueen hyökkäyspelissä. Läpi ottelun se pyrki hyökkäämään kaistoja pitkin kohti maalia. Välillä kiekollinen pelaaja löi kuitenkin laidasta alueelle päästyään liinat kiinni odottaen toista aaltoa. Kiekottomat pelaajat tekivät toiselle aallolle tilaa ajaen maalille ja sitoen Islandersin puolustajat heihin.

Hyökkäysalueella Penguins vyörytti paljon kiekkoa rännin kautta puolelta toiselle. Erityisesti Sidney Crosbyn tähdittämä ykkösketju pystyi jauhamaan pitkiäkin aikoja pitkälti päädyn tuntumassa, josta sitten lopulta pelattiin kiekko viivan kautta maalille, jos keskustaan ei auennut syöttöpaikkaa. Tasaviisikoin Penguins voitti maaliodottaman lukemin 2,62–1,77.

Islanders sieti vaikeat jaksot

Penguins oli lähes kaikilla mittareilla katsottuna parempi joukkue, mutta yhdessä asiassa vierasjoukkue oli kotijoukkuetta etevämpi. Islanders jaksoi pelata säntillisesti myös silloin, kun ottelu ei edennyt joukkueen oman käsikirjoituksen mukaan.

Välillä pelin virtaus oli täydellisesti Penguinsin hallintaa. Silloin Islanders ei hätäillyt, vaan puolusti edelleen laadukkaasti, pelasi paineen alla siirtokiekkoja ja odotti parempaa saumaa saadakseen pelivälineen itselleen. Penguinsilla oli puolestaan huomattavasti suurempi kontrasti ottelun sisällä hyvissä ja huonoissa hetkissä.

Tristan Jarryn hanskakäsi ei vakuuttanut

Penguinsin tappiota ei voi yksin laittaa maalivahti Tristan Jarryn piikkiin, sillä myös viisikko hänen edessään sähläsi kiekon kanssa useaan otteeseen. Siitä huolimatta neljä maalia – joista kaikki livahti hanskakäden puolelle – on liikaa. Jos Penguins aikoo edetä sarjasta jatkoon, täytyy Jarryn kyetä nostamaan muun joukkueen kanssa tasoaan seuraavaan otteluun roimasti.

Tristan Jarryn on nostettava tasoaan, jos Penguins mielii jatkoon.
Kuva © Getty Images

Tehokkuus maalipaikoissa

Vaikka Islanders ei isossa kuvassa luonut hirveästi suorahyökkäyksiä, se silti viimeisteli kolme maalia nimenomaan suorista hyökkäyksistä. Islandersin kannalta lupaa hyvää myös se, että joukkueen ykköstähti Mathew Barzal ei päässyt ottelussa tehopisteille ja silti joukkue onnistui viimeistelemään neljä maalia. Barzalin suunnalta on odotettavissa isompaa panosta tuleviin otteluihin.

Joukkueen GM Lou Lamoriello katseli varmasti tyytyväisenä, kun siirtorajan alla Islandersiin hankittu Kyle Palmieri takoi ottelussa sekä avaus- että voittomaalin.

Kolmas erä, musta erä

Penguinsin miesvartiointiin perustuvan puolustusalueen puolustuspelin rakenne oli riittävän hyvä, ja se suojeli keskustaa mallikkaasti. Ongelmia oli kuitenkin keskialueen puolustamisessa, ja Islanders käytti sitä härskisti hyväkseen.

Penguins puolusti keskialuetta usein siten, että kaksi hyökkääjää olivat ikään kuin irrallaan viisikosta antamassa painetta, ja kolme pelaajaa varmistivat punaviivan tuntumassa. Islanders sai kuitenkin lukemattomia kertoja pelattua kiekon näiden kahden paineistavan pelaajan selustaan, jolloin saarelaiset pääsivät helposti vähintään tasavoimaiseen hyökkäykseen.

Kolmannessa erässä myös Penguinsin puolustusvalmius hyökätessä mureni hetkellisesti. Tästä erinomaisena esimerkkinä toimii Brock Nelsonin maalia edeltänyt tapahtumaketju. Crosbyn johtama ykkösvitja hyökkäsi kaksi kertaa samassa vaihdossa siten, että pelin kääntyessä kaikki kolme hyökkääjää olivat pelin ulkopuolella. Jälkimmäisestä tilanteesta Nelson laukoi kiekon ohi Jarryn.

Kaiken kruunuksi yksittäisten pelaajien kiekollinen varmuus oli kolmannessa erässä heikolla tolalla, ja etenkin puolustusalueella sattui karmeita kiekonmenetyksiä. Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivanilla riittää paljon teroitettavaa joukkueensa pelaamiseen seuraavaa ottelua silmällä pitäen.

Päätykiekoilla hyökkäyspäätyyn

Islandersin pelitapaan on jo useamman kauden kuulunut oleellisesti hyökkäyssiniviivan ylittäminen päätykiekoilla, ja sitä nähtiin myös sarjan ensimmäisessä ottelussa. Vierasjoukkue pelasi peräti 45 päätykiekkoa, joista se pääsi kiekkoon 11 kertaa. Penguinsin vastaavat lukemat olivat 35 ja 12.

Päätykiekon perään Islanders lähtee antamaan painetta kahdella pelaajalla, kolmosen ollessa lähellä valmiina sulkemaan painollisen laidan avaussyötön pois. Joukkueen paineistamiseen kuuluu vahvasti taklausten vieminen loppuun, joita nähtiin peräti 72 kappaletta.

Lähteet: MoneyPuck.com

» Lähetä palautetta toimitukselle