Analyytikon aamukahvit: Nikun ja joukkueen pisteistä viis, JYP-pelin rakenne lupailee jo pudotuspelejä

LIIGA / Artikkeli
JYP matkalla eteenpäin.
Jukka Rautakorven valmentama JYP on voittanut vain yhden viidestä ottelustaan. Pelissä on kuitenkin pistesaldoa parempia aineksia.

JYP on pelannut kauden 2022-23 otteluistaan nyt viisi kappaletta. Tuloksena on vain yksi voitto ja yhteensä neljä pistettä viidestä kamppailusta. JYP on voittanut Lukon ja hävinnyt Sportille, Ässille ja TPS:lle. HPK:lle joukkue taipui voittolaukauskisan jälkeen. Maaleista 2/9 se on tehnyt ylivoimalla. Kiekonhallinnassa joukkue on alle 50-prosenttisena alle keskikastin.

Jatkoaika seurasi ottelut TPS:ää ja HPK:ta vastaan ja arvioi joukkueen pelaamista sekä näkymiä tulevan kauden suhteen.

Lähtökohta: kauteen pudotuspelijoukkueena

Viime kaudella sarjan häntäpääjoukkueisiin sijoittunut JYP oli kauteen lähdettäessä selkeästi vahvistunut. Valmennukseen joukkueeseen palkattiin rutinoitunut Jukka Rautakorpi sekä Ville Nieminen. Maalivahtiosastolla joukkue vahvistui tuntuvasti viime kauteen verrattuna. Puolustus vahvistui etenkin kärjestä. Hyökkäykseen hankittiin rutinoituneita vahvistuksia kuten Kyle Platzer. Liigakautta edeltävissä arvioissa JYPin sijoitukseksi on arvioitu lopputulosta enimmäkseen sijojen 6.-11. välillä.

Nöyrästi viisikkona

TPS-ottelussa JYP käänsi runsaasti peliä nopeasti pystyyn vieraiden vetäytyessä herkästi omaan päätyynsä. Kun TPS vetäytyi herkästi ansaan ja keskittyi puolustusvalmiuteensa, HPK:ta vastaan tahti oli toinen.

JYP näytti tunnistavan tilanteita esimerkillisesti. Kiekkoa avattiin nytkin tilaisuuden tullen nopeasti pystyyn, mutta kokonaisuutena pelkästään avauserässä JYP lähti toistakymmentä kertaa viiveellä omasta päädystään.

Huolellisuutta alleviivasi se, että usein puolustaja nosti kiekkoa ja sentteri tarjosi lyhyen syöttösuunnan hänen vierellään perinteisemmän sentterihaun sijaan. Jalkeilla oli mainio pituussuunnassa tiivis, koko kentän leveä viuhka.

Jos HPK sulki tiiviillä ansallaan siniviivan, pelattiin kiekkoa riskit minimoiden siirtokiekolla päätyyn ja saatiin jatkumoa ehtimällä vähintään tasaiseen kamppailuun päätykiekosta. Yksittäisiä nopeita hyökkäyksiä JYP rynni "rugbymäisesti" tiiviissä kapeassa neliössä, vähän kapeasta kaukalosta tuttuun tyyliin neliönä.

Hyökkäyspäässä tekeminen oli reipasta. Joukkueen kiekollisen pakit vastaanajoivat rohkeasti, mikä piti painetta Kerhon päädyssä. Tämä vaikeutti HPK:n hyökkäyksiinlähtöjä, sillä JYPin pitkien hyökkäysten jälkeen kotijoukkueen viisikko oli ehtinyt väsyä saadakseen rittävästi aikaan.

Kaksivaiheinen karvaus

Nöyryys toimi myös hyökkäyspäässä. Täydellisin esimerkki nähtiin ensimmäisen erän lopussa, kun JYP teki toisen maalinsa sekunti ennen sen loppua kaksivaiheisella karvauksella tulleen päätypelin seurauksena. Sentteri ja laiturit vuorottelivat mainiosti pyörien tiiviinä kolmiona Kerhon pelinavauksen perässä.

Kello tikitti kohti nollaa, mutta JYPin hyökkäyskolmikko teki väsymättä töitä loppuun asti − saaden lopulta palkintona kiekon ja maalipaikan tilannetta taustalta tarkalla vainulla seuranneelle Teemu Suhoselle. Onnistuneen viisikkopelin ja tiöanteen tunnistamisen tulos.

Oman alueen ja keskustan puolustaminen vielä pieni  kysymysmerkki

JYPin heikkoudet ovat näyttäytyneet toistaiseksi oman pään puolustuspelissä. Keskusta ei aina pysy tukossa poikittaissyötöiltä, ja ryhmitys valuu ajoittain liian lähelle maalia. Materiaali vaikuttaa kokonaisuutena aavistuksen kevyeltä kaksinkamppailuihin.

JYPin puolustajat eivät useilta osin ole minkään sortin painispesialisteja. Toisaalta vahvuutena on kiekollinen valmius, jolla painetta purkavia syöttöjä saadaan ahtaammistakin paikoista. Sanottava on myös sekin, ettei puolustus mitään kaoottista ole ollut − vain heikompaa ja vähemmän valmista kuin hyökkäyspeli.

Valmius ja kärsivällisyys

HPK-ottelun voitto jäi lopulta parinkymmenen sekunnin päähän. Kolmas erä oli JYPiltä vaatimattomampaa peliä ja johdon suojelemista, mikä saattoi osittain johtua väsymisestä.

JYP vetäytyi varsinkin kolmoserässä entistä herkemmin 2−3/1−4-ansaan ja saikin useamman kerran katkaistua HPK:n hyökkäyksiä. Kun JYPin heikkoudet oman pään puolustamisessa olivat tiedossa, oli joukkueen onni, että karvauspeli ja keskialueen tukkiminen vähensivät painetta siellä kolmanteen erään asti.

Materiaali kestää vertailua

Yksilöistä HPK:ssa jäi erityisesti mieleen etenkin Braden Christoffer, jonka kiekonsuojaaminen ja kamppaileminen oli esimerkillistä. Hänen miinuksenaan voidaan pitää jäähyherkkyyttä. Sami Nikun pistetili on vielä vaatimaton, mutta NHL-AHL-akselilta palanneen nuorukaisen pelaaminen hyökkäyksiinlähdöissä ja hyökkäyspäässä on hänen suurin apunsa joukkueelle.

Juuso Puustinen on jäänyt osaltaan varsin näkymättömäksi. HPK-pelissä reilut 13 minuuttia pelannut laitahyökkääjä ei näyttänyt vaaralliselta kuten hänen liigapistehistoriallaan voisi kuvitella. Riittääkö Puustisen liike tasakentällisin?

Johtopäätös: JYP näyttää pistesaldoaan paremmalta

JYPin peli ei näytä tässä vaiheessa vielä valmiilta, mutta pistesaldoaan paremmalta ja pirteämmältä. Rautakorpi on kuitenkin jo tässä ajassa ehtinyt ajaa omaa pelitapaansa sisään joukkueeseen niin paljon, että siinä on havaittavissa selkeitä ja toimivia rakenteita. Hyökkäyspäässä JYP on todennäköisesti kauden edetessä tähän mennessä nähtyjä maalimääriä vaarallisempi − niin HAPP:issa kuin HAHP:ssakin.

Varrhaisena ennusteena voisi arvioida, että JYPin puolustuspeli − keskustan puolustaminen sekä sen maalinodotusarvojen kehittyminen − tulevat määrittelemään sen, onko JYP kauden päättyessä lähempänä kuuden parhaan joukkoa vai pudotuspelien viimeisten sijojan kamppailua. Jos hyvin käy, joukkue on mainio sekoitus kylmää oman pään rutiinia ja vauhdikkaan hyökkäyspään jatkumon hurmaa. Pudotuspelinäkymät ovat kuitenkin varsin pirteät, ja optimismiin on syytä.

» Lähetä palautetta toimitukselle