Analyytikon aamukahvit: Henkisesti kasvanut Pelicans kääntää peliä nopeammin pystyyn ja sietää epäonnistumisia paremmin

LIIGA / Artikkeli
Pelicans on tehnyt viidenneksi eniten maaleja.
Lahden Pelicans lähtee uuteen viikkoon sarjataulukon neljänneltä sijalta. Tommi Niemelän suojatit ovat vakuuttaneet tuloksellisesti tauon jälkeen, vaikka pelillisesti joukkue ei ole ollut aivan oma itsensä.

Pelicans on pelannut maajoukkuetauon jälkeen viisi ottelua ja voittanut näistä jokaisen, maalieron ollessa 13 osuman verran plussan puolella. Lahtelaiset ovat terävöittäneet peliään puolustuspelin osalta kentän jokaisella osa-alueella, mutta kiekollisessa pelaamisessa – nimenomaan pelin virtauksen hallinnan osalta – on petrattavaa.

Pelicans onkin laukausten hallintaa mittaavassa tilastossa, Corsissa, sarjan viimeinen. Vastustaja on laukonut kuluneen kauden aikana peräti 279 kertaa lahtelaisia enemmän. Toiseksi viimeisellä sijalla on JYP, jonka vastaava lukema on 159 laukausta miinuksella.

Pistepörssi on lahtelaisittain maukasta katsottavaa, sillä neljän parhaan joukossa on peräti kolme pelikaania: Iikka Kangasniemi, Jiři Smejkal sekä pistepörssin ykkössijaa hallussaan pitävä Lukáš Jašek. Tuloksenteko ja hyökkäyspelaaminen lahtelaismiehistöllä siis toimii. Etenkin Pelicansin suorahyökkäyspelaaminen on tuottanut vastustajille päänvaivaa.

Edellä mainittu kolmikko, puolustajien pistepörssin kolmonen Teemu Eronen sekä maalivahtikaksikko Emil Larmi ja Jasper Patrikainen muodostavat vahvan rungon, jonka ympärille pystyy rakentamaan onnistumisia. Pelicans on pystynyt kääntämään useita otteluita tämän joukon johdattamana silloinkin, kun lahtelaiset ovat olleet pelillisesti alakynnessä. Unohtamatta muiden suorituksia.

Jänne kestää aiempaa paremmin

Vahvasti kauden aloittaneella Pelicansilla oli ennen maajoukkuetaukoa vaikea jakso, kun yhdeksästä ottelusta irtosi vain kaksi voittoa. Joukkueen otteita leimasi se, että etenkin otteluiden alut olivat yleensä varsin kelvollisia. Mutta jos omaan päätyyn tuli niin sanotusti helppo maali, joko viisikon tai maalivahdin virheen seurauksena, joukkue romahti täysin.

Ja näiden romahdusten jälkeen Pelicans ei yksinkertaisesti kyennyt muuttamaan ottelun suuntaa, vaan lumipallo jatkoi vyörymistään väärään suuntaan.

Oli syy sitten fyysinen tai psyykkinen, maajoukkuetauko teki joukkueelle selvästi hyvää, sillä Pelicans on tällä hetkellä viiden ottelun voittoputkessa. Näissä otteluissa on paistanut läpi se, että Pelicans ei ole ollut vaikeissakaan puolustusjaksoissa hätää kärsimässä.

Pelicans on pystynyt tukeutumaan vahvaan maalivahtipelaamiseen ja luottamaan siihen että Jiři Smejkal käy kuitenkin iskemässä vastahyökkäyksestä lopulta maalin, näin kärjistetysti.

Ja vastaavasti jos omiin on livahtanut helppo maali hyvästä pelaamisesta huolimatta, joukkue ei ole lamaantunut, vaan se on kyennyt jatkamaan vahvaa suorittamista. Suoritusten arvoa on lisännyt se, että Pelicans on kokenut myös loukkaantumisrintamalla kovia, mutta muita vastuunkantajia on löytynyt.

Kiekkokontrollipelaaminen uupuu

Pelicans on alkanut pelata kiekkoa kategorisemmin ylöspäin. Lahtelaiset hyödyntävät huomattavasti aiempaa vähemmän pelin niitä vaiheita, missä alivoimaisen hyökkäyksen sijaan olisi mahdollisuus kerätä rivit ja lähteä viisikkona hyökkäämään.

Kumpikaan keino ei ole itsessään toista parempi, mutta Pelicans menettää turhan usein kiekonhallinnan ja pelin virtauksen vain sen vuoksi, että kiekollinen pelaaja lähtee puskemaan alivoimaisena ylöspäin tai heittää kiekon päätyyn ilman sinne menijöitä.

Teemu Eronen on ollut Pelicansin takalinjojen kantava voima.
Kuva © Juuso Koro

Maajoukkuetauon jälkeen Pelicans on pelannut keskimäärin hieman alle viisi kontrollilähtöä ottelua kohden. Jos verrataan alkukauteen, niin sama lukema oli 14 tuntumassa, ero on siis merkittävä.

Pelin nopea kääntäminen ja alueen voittaminen sopii kyllä jalkaville ja taitaville hyökkääjille mainiosti. Mutta kääntöpuoli liiallisessa pystyyn pelaamisessa vastustajan viisikon ollessa organisoitu, on pelin virtauksen menettäminen ja sen seurauksena puolustuskannalle joutuminen. Toistaiseksi Pelicans on selvittänyt vaikeat jaksot parantuneen puolustuspelaamisen ja vahvojen maalivahtien otteiden ansiosta.

Mutta rehellisyyden nimissä Pelicans on myös väistänyt monta luotia viimeisen viiden ottelun aikana, kun vastustajan viimeistely on tökkinyt pahemman kerran. Tästä syystä lahtelaisten pelaamista arvioidessa pitää pystyä katsomaan myös tuloksen taakse.

Eteenpäin puolustaminen on lisääntynyt

Pelicansin ehkä isoin pelillinen ongelma on tällä kaudella ollut se, että joukkue on jäänyt pitkiin puolustusalueen pyörityksiin. Osasyynä tähän on ollut liian syvälle valunut oman alueen täyttö suoria hyökkäyksiä puolustaessa, jolloin vastustajalle on jäänyt runsaasti tilaa operoida lahtelaisten alueella, hyödyntäen esimerkiksi toista aaltoa suorissa hyökkäyksissä.

Viime otteluissa Pelicans on terävöittänyt tätä osa-aluetta. Turkoosinutut pyrkivät iskemään puolustusalueelle saavuttaessa nopeammin kiinni ja katkaisemaan vastustajan hyökkäykset nopeammin.

Hyökkäysalueen prässipelaamisen osalta Pelicans on erittäin ahnas. Pääosin prässi tapahtuu kahden pelaajan voimin, mutta koko muu viisikko on myös hyvin hereillä sulkemaan pelin puolen ja antamaan jatkopainetta. Pelitapa sopii oivasti Pelicansin pelaajistolle. Smejkal, Kangasniemi sekä Aleks Haatanen ovat oivia esimerkkejä taitavista riistopelaajista.

Ajoittain on hetkiä, kun prässi lähtee käyntiin hieman liian pitkiltä etäisyyksiltä, jolloin Pelicans-karvaajat pelaavat yksi kerrallaan itsensä pihalle. On kuitenkin ymmärrettävää, että vaativalla tavalla prässäävälle joukkueelle tulee välillä myös virhearvioita.

Pelicansin pelissä on paljon hyvää, mutta Niemelän joukot tuntuvat tietyllä tavalla hakevan sitä, missä määrin se pyrkii olemaan kiekkokontrollijoukkue, niin paljon pelityyli on vaihdellut kauden aikana.

Perjantaina Pelicans kohtaa KooKoon vieraissa. Ottelu on mielenkiintoinen haaste lahtelaisille, sillä Kouvolan isossa kaukalossa prässipelaaminen vaikeutuu ja toisaalta kiekon hallinta on lähtökohtaisesti helpompaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle