Analyytikon aamukahvit: Golden Knights pelaa varsin yksinkertaista mutta erittäin toimivaa jääkiekkoa

NHL / Artikkeli
Max Pacioretty ja Mark Stone ovat joukkueensa parhaat pistemiehet.
Kuva © Getty Images
Lännen divisioonassa Vegas Golden Knights ja Colorado Avalanche ovat ennakko-odotusten mukaisesti olleet ylitse muiden. Analyytikon aamukahveilla otetaan tällä kertaa kiinni Golden Knightsin pelillisiin otteisiin.

Vegas Golden Knights on kerännyt 36 pelissä 50 pistettä maalieron ollessa 29 maalia plussan puolella. Peter DeBoerin suojatit pelaavat hyvin erilaista kiekkoa kuin divisioonan ykkösjoukkue Colorado Avalanche, mikä luo mielenkiintoisen asetelman näiden kahden joukkueen välille pudotuspelejä ajatellen.

Avalanche haluaa pysyä enemmän kiekossa ja rakennella hyökkäyksiin lähtöjään pienillä pudotuksilla tai kontrollilähdöillä. Keskialueen yli lennettyään Avalanchen hyökkäysalueen peli perustuu kiekonhallintaan ja voimakkaisiin rotaatioihin, joihin vastustajan puolustavat pelaajat joutuvat reagoimaan. Se synnyttää välejä, joihin kiekkoa voidaan pelata, mikä puolestaan johtaa pitkiin kulmapeleihin.

Golden Knights taas pelaa pelkistetympää, joskin toimivaa jääkiekkoa. Se ei juurikaan pelaa hitaita lähtöjä vaan korkeintaan pudottaa kiekkoa siellä täällä, jos asetelmia täytyy saada suotuisammiksi keskialueen ylittämisen kannalta. Muuten ritaripaidat yksinkertaisesti vain kääntävät peliä nopeasti ylöspäin ja pelin painopisteen vastustajan päätyyn.

Joukkue xGF% Corsi% HDCF%
Golden Knights 51,33 53,04 52,34
Avalanche 60,01 58,93 57,44

xGF = suhteellinen maaliodottama 5v5
Corsi% = laukaisuyritysten suhde 5v5
HDCF% = vaarallisten maalipaikkojen suhde 5v5

Hyökkäysalueella Golden Knights pelaa pitkien kulmapelien sijaan useasti seuraavanlaisella mallilla: päätykiekko, mistä kiekko pelataan viivaan, maalille menee maskiin yksi tai kaksi hyökkääjää, tätä seuraa toimitus viivasta ja sitten taistellaan irtokiekosta.

Avalanchen ja Golden Knightsin välisen eron pystyy havaitsemaan myös edistyneistä tilastoista. Ensin mainitun pelitapa tuottaa enemmän vaarallisia maalipaikkoja ja kiekonhallintaa kuvaavat lukemat ovat selvästi korkeammalla.

Päätykiekkoja ja alivoimaista hyökkäämistä

Golden Knights ylittää hyökkäyssiniviivan lähes poikkeuksetta alivoimaisena. Syynä tähän on DeBoerin pelikirja. Kuten jo aiemmin todettiin, Golden Knights kääntää peliä jatkuvasti pystyyn, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että irtokiekon tullessa keskialueelle vastustaja on koko viisikon voimin ottamassa ritarien hyökkäystä vastaan. Tämän vuoksi myös volyymi hyökkäyssiniviivan ylittämisessä on muita joukkueita korkeampi.

Toisekseen Golden Knightsin avauspelaaminen tuottaa itsessään alivoimaisia hyökkäyksiä. Tyypillinen malli on nostaa korkea kiekko keskialueelle, missä hyökkääjät taistelevat irtokiekosta ja pyrkivät voittamaan alueen.

Toinen tapa on kiskaista pitkä syöttö hyökkäyssiniviivan tuntumaan, missä hyökkääjän tehtävä on voittaa alue ja ostaa aikaa, jotta toinen aalto kerkeäisi hyökkäykseen mukaan. Joukkue harvemmin pelaa viivelähdön ja ylittää keskialueen koko viisikon voimin.

Golden Knightsin peli ei kaadu maalivahteihin.
Kuva © Getty Images

Golden Knights ei siis epäröi venyttää viisikkoaan pitkillekin etäisyyksille, minkä vuoksi puolustajilla on iso vastuu pelata kiekkovarmasti, sillä kiekonmenetyksen sattuessa omia pelaajia ei välttämättä ole lähettyvillä. Poikkeuksen tuo sellaiset tilanteet, joissa omalla alueella on esimerkiksi laitakamppailu menossa. Tällöin hyökkääjät eivät karkaile vaan ovat lähellä tarjoamassa helpon syöttöpaikan.

DNA:ltaan Golden Knights on suorahyökkäys- ja riistojoukkue. Se pelaa paljon päätykiekkoja, joihin Mark Stonen kaltaiset taitavat kiekonriistäjät kirmaavat perään ja pyrkivät saamaan riistojen kautta maalipaikkoja luotua.

Jos päätykiekkoa ei pelata, suorahyökkäyksen ratkaisu on kiekon toimitus maalille, jatkopelien pelaaminen ja yksinkertaisen hyökkäysalueen pelin jatkaminen. Suurin osa maalipaikoista syntyy siis suorahyökkäysten, päätykiekkojen tai riistojen kautta.

Golden Knightsille näyttääkin tuottavan vaikeuksia päästä maalipaikoille kulmapelien kautta. Kiekottomat pelaajat eivät tunnu löytävän tietään vastustajan puolustavien pelaajien selustaan mihin kiekkoa voisi pelata, ja tämän seurauksena hyökkäysalueen peli töppää herkästi laidoille tai kulmiin.

Raudanluja alakerta hoitaa tonttinsa

Puolustuspelin suhteen ritareilla ei ole erityisempiä vaikeuksia. Ajoittain viisikon venyvistä etäisyyksistä huolimatta Golden Knights on nopeasti iholla, kun peli kääntyy. Puolustusalueella joukkue iskee rivakasti kiinni katkaistaakseen vastustajan hyökkäyksen.

Jos Golden Knightsin pelaamisessa on jotain terävöitettävää, se on puolustajien nouseminen siniviivalta kohti päätyä sekä varmistavan pelaajan – usein keskushyökkääjän – yhteispeli. Silloin tällöin puolustaja ajaa vastaan tilanteessa, jossa hyökkääjällä ei ole mitään mahdollisuutta paikata tätä, jolloin vastustaja saa ylivoimaisen hyökkäyksen.

Tämä on kuitenkin pieni asia kokonaisuudessa, joka Golden Knightsin osalta näyttää hyvältä pudotuspelejä ajatellen. Maalivahdit Marc-André Fleury ja Robin Lehner ovat NHL:n kärkipäätä maalivahtikaksikoissa ja kokoonpanossa löytyy laatua pohjaketjuja myöten.

Kaikista suurin kysymysmerkki pelillisesti on maalipaikoille pääseminen myös pidempien hyökkäysalueen hyökkäyspelien kautta. Golden Knightsilla on kuitenkin hyvin aikaa hioa tätäkin asiaa ennen kuin todellinen jahti Stanley Cupista alkaa.

Lähteet: Natural Stat Trick.

» Lähetä palautetta toimitukselle