Analyytikon aamukahvit: Alisuorittava KooKoo pelaa jatkuvasti sille epäsuotuisaa pelin virtausta vastaan

LIIGA / Artikkeli
Maalien tekeminen on tuottanut KooKoolle vaikeuksia viime aikoina.
Kuva © Tiia Mahkonen
Hyvän kauden pelannut KooKoo on on hävinnyt valtaosan viime peleistään. Olli Salon joukkue on tuskaillut viime aikoina erityisesti maalinteon sekä puolustusalueen puolustuspelaamisen kanssa.

Vahvan alkukauden jälkeen sarjataulukon kahdeksanneksi valunut KooKoo on viimeisen kymmenen ottelun otannalla Liigan toiseksi huonoin joukkue. Joukkue on viimeistellyt 16 maalia ja päästänyt 28 maalia, minkä lisäksi erikoistilannepelaaminen on ollut hirvittävän heikkoa niin yli- kuin alivoiman osalta.

KooKoon pelaamista leimaa viisikkotason epätäsmällisyys. Sen vuoksi monissa tilanteissa näyttää siltä, että yksittäinen pelaaja ei oikein tiedä mitä tulisi tehdä.

KooKoo on päässyt viime peleissään harvoin hallitsemaan pelin virtausta, sillä laaduton kiekoton pelaaminen on heijastunut kiekolliseen peliin ja toisinpäin. Tämän kierteen katkaiseminen on tuottanut suuria vaikeuksia.

Puolustusalueen pelaaminen tökkii

KooKoo on ollut viime peleissä ajoittain jopa pulassa oman alueen puolustuspelin suhteen. Yhdistetty alue- ja miespuolustus näyttää monesti jäävän KooKoolla turhan staattiseksi. Tämä tuotti suuria vaikeuksia muun muassa Raumalla pelatussa Lukko-ottelussa, kun kotijoukkueen kiekottomat pelaajat liikkuivat jatkuvasti hyökkäysalueella selustoihin eikä KooKoo-viisikko löytänyt keinoja vastata tähän.

Toisaalta ongelmia on silloinkin, kun KooKoo pyrkii puolustamaan aktiivisesti. Kaksi esimerkkiä nousee ylitse muiden.

KooKoon maalivahdeilla on riittänyt hommia.

Ensimmäinen asia on paikanvaihtopelaaminen, joissa on huomattavasti viivettä. KooKoon pelaajilla tuntuu olevan vaikeuksia tunnistaa, milloin puolustettava pelaaja vaihtuu. Sen seurauksena kaksi kouvolalaista puolustaa hetkittäin yhtä vastustajaa, jolloin kentälle syntyy ylimääräistä tilaa operoida vastapuolelle.

Toinen asia, missä näkyy epätäsmällisyyttä on puolustusalueen tuplaamisessa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikeaan tilanteeseen ajautunutta vastustajaa paineistetaan kahdella pelaajalla kiekonriiston toivossa. Tämän epäonnistuessa kentälle syntyy jälleen tilaa, mikä antaa vastustajalle hetkellisen mahdollisuuden edetä maalipaikkaan.

Hyökkäysalueen pelaaminen ei tuota maalipaikkoja

Heikko puolustuspelaaminen johtaa usein laaduttomaan hyökkäyspelaamiseen ja tätä näkyy paljon KooKoon pelaamisessa. Pitkän puolustusalueen pyörityksen jälkeen KooKoon pelaajilla ei ole enää virtaa lähteä hyökkäämään, jolloin kiekko päätyy varsin nopeasti takaisin vastustajalle. Tämä synnyttää jatkuvasti KooKoota vastaan olevan jatkumon.

Avauspelaaminen itsessään luonnistuu hyvin ja KooKoo pääsee niin hitailla kuin nopeilla lähdöillä lyhyillä viisikon etäisyyksillä laadukkaasti hyökkäysalueelle.

KooKoon tehottomuuteen vaikuttaa suuresti se, että hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen ei juurikaan tuota laadukkaita maalipaikkoja. KooKoo pelaa paljon hyökkäysalueella viivatoimitusten kautta, mutta joukkue pääse riittävän usein laukauksia seuraaviin irtokiekkoihin käsiksi.

Suurin osa KooKoon paikoista onkin viime peleissä tullut joko suorien hyökkäysten tai riistojen kautta.

Pakotettu prässipelaaminen

KooKoo on tunnettu laadukkaasta prässipelaamisesta, mutta tällä hetkellä se ei toimi. Puolustusalueen pelaamisen tavoin prässipelaamisessa on viivettä ja epätäsmällisyyttä.

KooKoon prässätessä viisikon väliset etäisyydet tuottavat tällä hetkellä suurimmat ongelmat. Liian usein ensimmäinen ja toinen prässäävä pelaaja eivät saa paineellaan häirittyä tarpeeksi vastustajaa, mutta tästä huolimatta kolmas pelaaja ajaa vielä sisään, jolloin vastustaja pääsee yhdellä siirrolla ylivoimahyökkäykseen.

Toisekseen KooKoo prässää liian korkealla riskitasolla. Joukkue ajaa esimerkiksi painolliselle puolelle vastaan usealla pelaajalla ilman varmistavia pelaajia, jolloin vastustaja ohittaa jälleen yhdellä siirrolla kahdesta kolmeen KooKoon pelaajaa ja pääsee ylivoimaiseen hyökkäykseen.

Kouvolalaisten pelissä on siis paljon yksittäisiä pieleen meneviä asioita, mitkä muodostavat lopulta suuresti KooKoota vastaan olevan pelin virtauksen. Vuodenvaihde on tuskin tehnyt Salosta huonomman valmentajan tai pelaajistosta laaduttomamman.

Siksi herääkin kysymys, johtuvatko KooKoon epätyypilliset otteet fyysisestä väsymyksestä, vai onko kyseessä vain pitkän tappiollisen jakson aiheuttama henkinen epävarmuus, mikä heijastuu lopulta jäälle.

KooKoo on pelannut edellisen kerran joulukuun lopulla ja näillä näkymin seuraava ottelu on vasta tammikuun 19. päivä Porissa Ässien vieraana. Valmennustiimillä on siis runsaasti aikaa kelata videoita ja hioa joukkueen pelaamista ennen seuraavaa koitosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle