DALLAS, TX - OCTOBER 19: Miro Heiskanen #4 of the Dallas Stars skates against the Minnesota Wild at the American Airlines Center on October 19, 2018 in Dallas, Texas. (Photo by Glenn James/NHLI via Getty Images)
Kuva © Getty Images

Analyysissä NHL:n suomalaistulokkaat: Miro Heiskanen on jo osoittanut poikkeukselliset kykynsä

Artikkeli
Miro Heiskanen ja Henri Jokiharju ovat ottaneet isot roolit joukkueidensa puolustuksissa. Jesperi Kotkaniemi kasvaa suojatussa roolissa kohti ykkössentterin vastuuta. Jatkoaika analysoi kaikkien suomalaistulokkaiden suoritukset.

NHL:n runkosarjasta on noin yksi kolmasosa pelattu, ja useat nuoret suomalaispelaajat ovat onnistuneet nousemaan joukkueidensa vakiokokoonpanoihin. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen ottaa käsittelyyn jokaisen yli 10 NHL-ottelua pelanneen suomalaistulokkaan.

Miro Heiskanen, Dallas Stars

TOI G P P1 CF% Rel (5v5) GF% Rel (5v5) xGF% (5v5) ZSR (5v5) GameScore/60
596,77 4 10 7 -0,70 +1,72 +0,76 48,79 0,80

Heiskanen on noussut lyhyessä ajassa Dallas Starsin puolustuksen johtohahmoksi John Klingbergin ja Esa Lindellin rinnalle. Viime kaudella Liigan parhaaksi puolustajaksi valittu Heiskanen ansaitsi valmentaja Jim Montgomeryn luottamuksen heti ensimmäisissä otteluissa, ja tämä näkyy myös jääajassa; Heiskanen on pelannut joukkueen puolustajista toiseksi eniten heti Lindellin jälkeen.

Tasaviisikoin Heiskanen on ollut Starsin tehokkain puolustaja kolmella maalilla ja kahdeksalla tehopisteellä. Hänen ollessa jäällä joukkue on kontrolloinut laukaisuyrityksistä vain 45,68 prosenttia, mutta on otettava huomioon, ettei yksikään vähintään 130 minuuttia tasakentällisin pelannut Stars-puolustaja ole kirjauttanut positiivista Corsi-lukemaa. Tasakentällisin tehtyjä maaleja ja luotua maaliodottamaa katsottaessa Heiskanen on ollut Klingbergin ohella joukkueen parhaita. 

Puolustajan suorituksiin vaikuttaa aina vahvasti se, kenen kanssa hän pääsee tai joutuu pelaamaan. Parhaimmillaan Heiskanen on ollut luonnollisesti Klingbergin kanssa, mutta suomalaispuolustaja on kirjauttanut erinomaisia tuloksia myös Connor Carrickin vierellä. Heiskanen on joutunut pelaamaan melko paljon myös Roman Polakin sekä Marc Methot'n, numeroiden valossa Starsin kahden huonoimman puolustajan kanssa. 

Ylivoima on yksi niitä harvoja osa-alueita, jolla Heiskaselta on lupa odottaa enemmän. Vähemmän yllättäen hyökkäyspään taiturina tunnettu Klingberg on ollut ylivoimalla Stars-puolustajista selvästi paras, mutta myös noin kymmenen minuuttia Heiskasta vähemmän vastuuta saanut Lindell on kirjauttanut suomalaistulokasta parempia tuloksia. Sekä Klingberg että Lindell ovat muun muassa laukoneet Heiskasta huomattavasti hanakammin, mutta heidän ollessa jäällä Stars on myös luonut enemmän maaliodottamaa ja onnistunut maalinteossa useammin. 

Heiskanen on osoittanut viimeistään tällä kaudella olevansa koko maailman mittakaavassa poikkeuksellinen nuori puolustaja, joka uskaltaa pelata rohkeasti vahvuuksillaan. On helppo ennustaa, että hän nappaa parhaan suomalaisen puolustajan tittelin itselleen ennemmin kuin myöhemmin. 

Jesperi Kotkaniemi, Montreal Canadiens

TOI G P P1 CF% Rel (5v5) GF% Rel (5v5) xGF% (5v5) ZSR GameScore/60
350,08 3 12 7 +4,40 +4,17 +8,51 66,67 2,76

Kaikki olettivat Kotkaniemen palaavan vielä ainakin yhdeksi kaudeksi kehittymään Ässien riveihin, mutta suomalaishyökkääjä onnistui kuin onnistuikin nappaamaan itselleen paikan joukkueen keskikaistalta vahvan harjoitusleirin seurauksena. Viime kesän varaustilaisuuden kolmosvarauksen tulokaskausi ei ole myös ollut pelkkää selviytymistaistelua, vaan hän on ollut paikoittain jopa yksi joukkueen parhaista hyökkääjistä.

Kotkaniemi on saalistanut 25 ottelussa kolme maalia ja yhteensä 12 tehopistettä. Niin sanottuja ykköspisteitä (maalit sekä ykkössyötöt) hänellä on kasassa 7, joista kuusi on syntynyt tasakentällisin. Kotkaniemen pelaamisessa on vakuuttanut myös hyvä kahden suunnan pelaaminen, mistä kertoo muun muassa joukkueen neljänneksi alhaisin CA/60-lukema (vastustajan laukaisuyritysten määrä 60 minuuttia kohden) sekä joukkueen toiseksi alhaisin xGA/60-lukema 1,69 (vastustajan luoma maaliodottaman määrä 60 minuuttia kohden).

Suomalaissentterin ollessa jäällä Canadiens on kontrolloinut laukaisuyrityksistä yhteensä 56,19 prosenttia, maalipaikoista 57,26 prosenttia ja maaliodottamasta peräti 60,13 prosenttia. Nämä ovat erittäin hyviä lukemia, vaikka on myöskin otettava huomioon, että Ässät-kasvatti on aloittanut peräti 66,67 prosenttia vaihdoistaan hyökkäysalueelta.

Ylivoima-aikaa Kotkaniemi on saanut Canadiens-hyökkääjistä kuudenneksi eniten - yhteensä noin 51 minuuttia - mutta tuloksellisesti hänellä on parantamisen varaa. Kotkaniemen ollessa jäällä Canadiens on tehnyt vain kolme ylivoimamaalia ja omassa päässä verkko on heilunut peräti kahdesti. Kotkaniemi on ylivoimalla toiminut pitkälti pelintekijänä, ja hän on yrittänyt laukoa sekä luonut henkilökohtaista maaliodottamaa peliaikaan suhteutettuna melko vähän. 

Canadiens on ollut joukkueena yksi alkukauden positiivisista yllättäjistä, ja Kotkaniemi on hyvää vauhtia matkalla yhdeksi joukkueen johtavista hyökkääjistä. Canadiens-valmennus on antanut suomalaissentterin pelata suotuisassa roolissa, eikä ole sysännyt hänen harteille liikaa vastuuta, mikä on Kotkaniemen kehityksen kannalta hyvä asia. 

Henri Jokiharju, Chicago Blackhawks

TOI G P P1 CF% Rel (5v5) GF% Rel (5v5) xGF% (5v5) ZSR GameScore/60
480,82 0 10 5 +7,59 -8,33 +2,94 59,43 1,78

Jos harva osasi ennustaa Kotkaniemen aloittavan kautensa NHL:ssä, sama voidaan sanoa Jokiharjusta. Kaksi edelliskautta WHL:ssä viettäneen suomalaispuolustajan odotettiin opettelevan ainakin alkukauden pelaamista aikuisia vastaan AHL:n puolella, mutta Jokiharjun vahvat otteet harjoitusleirillä nostivat hänet yhdeksi sittemmin kenkää saaneen John Quennevillen suosikeista.

Jokiharju on saanut Blackhawks-puolustajista neljänneksi eniten minuutteja kaikki tilanteet huomioiden ja kolmanneksi eniten tasakentällisin. Hän jakaa joukkueen puolustajien sisäisen pistepörssin kärkisijan Erik Gustafssonin kanssa 10 tehopisteellä. Jokiharjun kaikki tehopisteet ovat syöttöjä.

Henri Jokiharju on raivannut itselleen vakituisen roolin Blackhawksin puolustuksesta.
Kuva © Getty Images

Suomalaispuolustaja on pelannut Heiskasen tavoin ennakkoluulottomasti kiekollisena ja peittänyt tällä tavoin puolustuspelillisiä puutteita. Jokiharju on saanut helpompia minuutteja verrattuna suurimpaan osaan Blackhawks-puolustajista ja hän on päässyt aloittamaan tasakentällisin vaihdoistaan 59,43 prosenttia hyökkäyspäästä. Jokiharjulle on annettu mahdollisuus onnistua, ja hän on kiittänyt luottamuksesta pelaamalla pääasiassa erittäin hyvin.

Tasaviisikoin Jokiharjun ollessa jäällä Blackhawks on hallinnut laukaisuyrityksistä 56,19 prosenttia ja maalipaikoista 53,53 prosenttia. Maaliodottamassa Jokiharju on muutaman maalin miinuksen puolella, mutta verrattuna muihin joukkueen puolustajiin hän on pärjännyt myös sillä sektorilla kelvollisesti. Omassa päässä Jokiharjulla tulee ajoittain karkeitakin virheitä, mutta tämä on odotettavaa, kun puhutaan vasta 19-vuotiaasta puolustajasta.

Jokiharjun yleisin puolustajapari on ollut veteraani Duncan Keith. Mielenkiintoista on se, että etenkin Keith on tuntunut hyötyvän reilusti Jokiharjun kanssa pelaamisesta, kun taas Jokiharju on pärjännyt laukaisuyrityksiä ja maalipaikkoja katsottaessa erinomaisesti myös ilman Keithiä. 

Roope Hintz, Dallas Stars

TOI G P P1 CF% Rel (5v5) GF% Rel (5v5) xGF% Rel (5v5) ZSR GameScore/60
141,77 2 3 2 -1,60 -19,17 -8,25 44,12 0,95

Toista kautta Pohjois-Amerikassa pelaava Hintz on pelannut tällä kaudella 12 ottelua NHL-joukkueen matkassa ja yhdeksän ottelua AHL:n puolella. Texas Starsin paidassa suomalaishyökkääjä on pelannut yli piste per peli -tahtia, mutta NHL:n puolella hänellä on ollut paikoitellen hyvinkin vaikeaa. 

Päävalmentaja Montgomery on laittanut Hintzin heti vastuulliseen rooliin. Hän on joutunut alusta asti pelaamaan vaikeita minuutteja esimerkiksi Kotkaniemeen verrattuna, ja laukaustenhallintaan ja maalipaikkoihin liittyvät lukemat kertovat karua kieltä siitä, ettei Hintz ole onnistunut hänelle annetussa roolissa kovin hyvin. 

Esimerkiksi Hintzin maaliodottaman erottamaa kuvaava xGF%-lukema 40,75 on joukkueen huonoin, ja joukkuekavereihin suhteutettu xGF%-lukema -8,25 on joukkueen toiseksi huonoin. Hintzin vahvuudet ovat ennen kaikkea hyökkäyspäässä, mutta toistaiseksi maalipaikoille pääseminen tai niiden luominen ovat tuottaneet merkittäviä ongelmia. Hintz on ollut alkukaudella yksi Starsin vähiten laukoneista ja henkilökohtaista maaliodottamaa luoneista hyökkääjistä. 

Vähemmän yllättäen Hintz pärjäsi parhaiten, kun hänelle annettiin mahdollisuus pelata samassa ketjussa Starsin tähtihyökkääjien Tyler Seguinin ja Jamie Bennin kanssa. Kolmikko ehti kuitenkin pelata yhdessä vain muutaman ottelun verran ilman maaleja kumpaankaan suuntaan. Suurimman osan minuuteistaan tasaviisikoin Hintz on pelannut Jason Spezzan ja Devin Shoren kanssa, mutta minuutteja on kertynyt myös samassa ketjussa esimerkiksi Starsin heikoimman hyökkääjän, Brett Ritchien kanssa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Hintz on vasta 22-vuotias ja hänen kehityksensä kanssa Starsin kannattaa olla kärsivällinen. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että Hintz pelaa valtaosan kaudesta NHL:n puolella ja että tämä on hänen kehityksensä kannalta paras ratkaisu.

Juuso Välimäki, Calgary Flames

TOI G P P1 CF% Rel (5v5) GF% Rel (5v5) xGF% (5v5) ZSR GameScore/60
331,98 1 2 1 -5,35 -20,66 -1,12 64,05 0,74

Suomalaisista tulokaspuolustajista Heiskanen ja Jokiharju ovat keränneet eniten huomiota, mutta myös Välimäki on heti ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan raivannut itselleen paikan Calgary Flamesin NHL-miehistöstä. 20-vuotias Välimäki on pelannut joukkueen puolustajista kuudenneksi eniten ja kamppailee jatkuvasti paikasta kolmosparissa yhdessä Michael Stonen ja Rasmus Anderssonin kanssa.  

Pisteillä suomalaispuolustaja ei ole päässyt herkuttelemaan, sillä niitä on kertynyt 22 ottelussa ainoastaan kaksi. Kumpikin piste on tullut tasaviisikoin, eikä Välimäki ole saanut kahta minuuttia enempää ylivoimavastuuta. Paikka kahdesta ylivoimaviisikosta tulee olemaan kortilla myös jatkossa, sillä suomalaista edellä joukkueen sisäisessä hierarkiassa on Mark Giordanon, Noah Hanifinin ja T. J. Brodien tasoisia hyökkäyspään osaajia.

Tasaviisikoin Välimäelle on Jokiharjun tavoin annettu optimaalinen sauma onnistua, sillä hän on päässyt aloittamaan vaihdoistaan poikkeuksellisen suuren osan hyökkäysalueelta. Flames on aloittanut joukkueena kauden mainiosti ja se näkyy erityisesti joukkueen laukaisutilastoissa ja maaliodottamassa. Välimäen ollessa jäällä joukkue on hallinnut 50,09 prosenttia laukaisuyrityksistä, 51,61 prosenttia maalipaikoista ja 52,35 prosenttia maaliodottamasta.

Flames on Välimäelle erinomainen paikka kehittyä, sillä joukkueen puolustuksen kärkinelikko on erittäin hyvä eikä päävalmentaja Bill Petersillä ole paineita antaa suomalaiselle liian isoja tai vaikeita minuutteja. Samaan aikaan kilpailu peliajasta on kovaa, sillä esimerkiksi kesän 2015 varaustilaisuudessa toisella kierroksella Flamesin varaama Andersson havittelee Välimäen tavoin lisää vastuuta.

Antti Suomela, San Jose Sharks

TOI G P P1 CF% Rel (5v5) GF% Rel (5v5) xGF% (5v5) ZSR GameScore/60
255,97 3 8 6 +0,52 +9,21 +3,57 62,59 2,72

Viime kaudella Liigan pistepörssin JYPin kolmossentterinä voittanut Suomela on siitä mielenkiintoinen tapaus, ettei kolme vuotta sitten kovin moni osannut ennustaa, että silloin Bluesin A-junioreita edustanut sentteri pelaisi yhtään NHL-ottelua. Suomela ei esimerkiksi koskaan kuulunut ikäluokkansa juniorimaajoukkueisiin eikä häntä luonnollisesti koskaan varattu tarunhohtoiseen. 

24-vuotias Suomela on kuitenkin alkukaudesta osoittautunut, että hän on NHL-tasolla pätevä ja tuottelias hyökkääjä. Peliaikaan suhteutettuna hän on kerännyt San Jose Sharksin hyökkääjistä tasaviisikoin viidenneksi eniten tehopisteitä ja luonut neljänneksi eniten henkilökohtaista maaliodottamaa.

Antti Suomela on osoittanut olevansa NHL-tason hyökkääjä.
Kuva © Getty Images

San Jose Sharks on ollut yksi NHL:n parhaista joukkueista laukaisuhallinta- ja maaliodottamalukemia katsottaessa, mutta joukkue on silti päästänyt enemmän maaleja kuin se on itse tehnyt. Suomela ja runsaasti hänen kanssa pelannut Joonas Donskoi ovat joukkueen harvoja hyökkääjiä, joiden ollessa jäällä Sharksin maalierottama tasaviisikoin on ollut positiivinen. Yli- tai alivoimalla Suomela ei ole vielä päässyt taitojaan näyttämään.

Hyvistä otteista huolimatta Suomela on ollut muutamaan otteeseen kokoonpanon ulkopuolella, edellisen kerran viime keskiviikon ottelussa Buffalo Sabresia vastaan. Yhden ottelun mittaiset katsomokomennukset eivät ole nuorille pelaajille mitenkään uusi juttu, mutta Suomelan pitämiselle kaukalon ulkopuolella on vaikea etsiä perusteltuja syitä.

Juho Lammikko, Florida Panthers

TOI G P P1 CF% Rel (5v5) GF% Rel (5v5) xGF% (5v5) ZSR GameScore/60
240,90 0 5 4 -2,84 -6,75 +9,18 49,54 1,16

Edelliset kaksi kautta kokonaan AHL-farmi Springfield Thunderbirdsissa pelannut Lammikko on tällä kaudella napannut itselleen vakituisen NHL-paikan Florida Panthersin kokoonpanosta. 23 otteluun hänellä on kasassa viisi syöttöpistettä, joista peräti neljä tuli marraskuisessa 7–5-voitossa Ottawa Senatorsista.

22-vuotias Lammikko on muodostanut Panthersin nelosketjusta kaksi kolmasosaa yhdessä Colton Sceviourin kanssa. Ketjun kolmantena osapuolena on valtaosassa otteluista ollut Troy Brouwer, mutta viime aikoina myös Micheal Haleyta on kokeiltu Lammikon ja Sceviourin vierellä. 

Lammikon ja Sceviourin hyvät esitykset ovat iso syy siihen, miksi Panthersin nelosketju on ollut numeroiden valossa selvästi keskivertoa nelosketjua parempi. Kaksikon ollessa jäällä tasaviisikoin (107 minuutin otoskoko) Panthers on hallinnut 54,63 prosenttia laukaisuyrityksistä, 59,52 prosenttia maalipaikoista ja peräti 66,67 prosenttia vaarallisista maalipaikoista. Tästä huolimatta Lammikon ollessa jäällä Panthers on tehnyt tasaviisikoin kuusi maalia ja päästänyt 11.

Panthers-valmentaja Bob Boughner on ollut vakuuttunut Lammikon puolustuspelaamisesta, mistä kertoo se, että hän on pelannut joukkueen hyökkääjistä kolmanneksi eniten alivoimalla. Vaikka pelaajan suorittamista alivoimalla on tilastollisesti melko vaikea arvioida esimerkiksi verrattuna tasaviisikoin pelaamiseen, voidaan Lammikon valmennusjohdolta saamaa luottoa pitää hyvänä merkkinä. Panthersilla on tällä kaudella annettujen näyttöjen perusteella suomalaiselle käyttöä myös tulevaisuudessa.

Juuso Riikola, Pittsburgh Penguins

TOI G P P1 CF% Rel (5v5) GF% Rel (5v5) xGF% (5v5) ZSR GameScore/60
196,65 0 1 0 -6,33 -11,41 -9,27 43,41 0,19

25-vuotias Riikola siirtyi Pittsburgh Penguinsin organisaatioon viime kesänä vuoden mittaisella tulokassopimuksella. Kuusi kautta KalPan Liiga-miehistössä pelannut puolustaja on tehnyt 13 pelaamassaan ottelussa yhden tehopisteen. Hän on taistellut Penguinsin kuudennen puolustajan paikasta kolme vuotta vanhemman Chad Ruhwedelin kanssa.

Riikola on pelannut suurimman osan tasaviisikoin pelaamistaan minuuteista Olli Määtän kanssa. Kaksikon ollessa jäällä Penguins on kontrolloinut vain 43,86 prosenttia laukaisuyrityksistä, mutta lähes 50 prosenttia maaliodottamasta. Riikolan ollessa tasaviisikoin jäällä hänen toiseksi yleisimmän puolustajaparin, Jack Johnsonin, kanssa (noin 40 minuuttia), Penguinsin maalierottama on -3 ja myös maaliodottama on selvästi miinuksen puolella. Puolustuksen suhteen Penguins on ollut vahvasti Brian Dumoulinin ja Kris Letangin muodostaman ykkösparin varassa.

Täytyy kuitenkin huomioida, että Riikola on laitettu heti haastavaan tilanteeseen. Hän on aloittanut vaihdoistaan selvästi alle puolet hyökkäysalueelta sekä pelannut illasta toiseen vastustajan kärkiketjuja vastaan. Lisäksi Riikolan yleisimmät puolustajaparit Määttä ja Johnson kuuluvat Penguinsin hitaimpiin pelaajiin, ja erityisesti Johnsonille tämä aiheutti jo viime kaudella suuria vaikeuksia. Onkin vaikea arvioida pelkästään 13 ottelun otoskoon perusteella, kuinka suuri osa Riikolan ongelmista voidaan laittaa puolustajan itsensä piikkiin. 

Tilastot: Corsica, Natural Stat Trick

Tilastot ovat päivitetty 1.1.2018

» Lähetä palautetta toimitukselle