Analyysi: Valtava vaihtuvuus Ilveksen koetinkivenä − potentiaalisen ryhmän tähtäimen oltava keväässä

LIIGA / Artikkeli
Ilves on valmiina kauteen.
Kuva © Tiia Mahkonen

Ilves pelasi runkosarjassa hyvää kiekkoa ja se pystyi NHL-lainamiestensä avulla voittamaan yksittäisiä otteluita jopa leikiten. Arttu Ruotsalainen, Juuso Välimäki ja Lukáš Dostál olivat pelipaikkojensa ehdotonta eliittiä.

Nyt heistä jokainen on suuntaamassa taalajäille. Myös Matias Maccelli oli joukkueen ehdotonta eliittiä ja hänkin suuntasi Atlantin taaakse.

Päävalmentaja Jouko Myrrällä on käsissään kyvykäs, joskin dramaattisesti muuttunut ryhmä. Jokaiselle pelin osa-alueelle löytyy laadukkaita yksilöitä, mutta kysymysmerkkejä on enemmän kuin esimerkiksi lähdettäessä viime kauteen.

Pipo peliasentoon ja kautta kohti. Myrrällä alkaa toinen kokonainen kausi Ilveksen peräsimessä.
Kuva © Samuli Huikuri

Maalivahdin onnistuminen vaikuttaa koko joukkueeseen

Täksi kaudeksi tupsukorviin hankittiin Marek Langhamer, joka torjui edelliset kolme kautta KHL:n Amur Habarovskissa tasaisen kovilla tilastoilla. Tšekkiläisellä on maanmiehensä valtavat saappaat täytettävänä. Rahkeita Langhamerilla tykkikauteen on, mutta toisaalta paine onnistumiselle on suuri. Ilveksellä ei ole varaa epäonnistumiseen tolppien välissä.

Vadim Žerenko on nuori venäläisvahti, jolle jää Langhamerin vanavedessä selvä kakkosmiehen rooli, mutta hänenkin taitonsa ovat harjoituskauden perusteella sellaiset, että hänkin pystyy liigatasolla jonkunlaista kuormaa kantamaan.

Tamperelaisten maalivahtivalmennus on Markus Korhosen alaisuudessa ollut jo pitkään loistotasolla, eikä sen puolesta viitteitä tason romahtamisesta veräjänvartijoiden kohdalla ole.

Korhonen on tehnyt pitkään hyvää työtä Ilves-maalivahtien kanssa.
Kuva © Samuli Huikuri

Puolustukseen Ilves sai Pohjois-Amerikasta kovan pyssyn, kun Les Lancaster liittyi joukkueeseen. Yhdysvaltalaisella on potentiaalia nousta Liigan puolustajien kärkikaartiin, mutta ennen kauden alkua hänenkin yllään vallitsevat kysymystentäyteiset olosuhteet. Toinen hyökkäyspään kyvykkyyttä tuova ulkomaalainen on Simon Johansson.

Jarkko Parikka on ollut jo pitkään Liigan kärkipuolustajia nimenomaan omassa päässä. Hänen palveluksiaan Ilves tarvitsee alkavallakin kaudella. Kokeneet Niko Peltola ja Aleksi Elorinne täydentävät alakerran varmaotteisesti. Nuoret Leo Lööf ja Santeri Airola saavat näyttää melko paineettomasti, mihin pystyvät.

Pelaajakartta Ilves pelaajakartta

VLH

Eemeli Suomi
Panu Mieho
Eetu Päkkilä
Joonas Oden
Miro Nalli

KH

Petri Kontiola
Balázs Sebök
Joni Ikonen
Matias Mäntykivi
Santeri Virtanen

OLH

Joona Ikonen
Nicholas Baptiste
Antti Saarela
Albin Grewe

P

Jarkko Parikka
Les Lancaster
Niko Peltola
Simon Johansson
Aleksi Elorinne
Tuomas Salmela
Leo Lööf
Santeri Airola

MV

Marek Langhamer
Vadim Žerenko

Valmentaja

Jouko Myrrä

Tulosyksikön pelipaikat lähes täysin uusiksi

Hyökkäyksessä Ilves on kokenut isoimmat muutoksensa. Maccelli, Ruotsalainen, Ville Meskanen ja Roby Järventie ovat edelliskausien kärkipelaajista vaihtaneet maisemaa. Myös ajoittain väläytelleet Teemu Lepaus ja Joose Antonen ovat jo muualla. Kapteeni Eemeli Suomi on ja pysyy.

Heidän tilalleen urheilujohtaja Timo Koskela ja kumppanit ovat naaranneet muun muassa AHL:stä Nicholas Baptisten, KooKoosta Joonas Odenin, SaiPasta Matias Mäntykiven ja KalPasta Balázs Sebőkin. Myös ruotsalainen ihmiskuula Albin Grewe tarttui mukaan. Isoin kala on tietysti viime kauden pistepörssin voittanut Petri Kontiola.

Kontiola pukeutuu alkavalla kaudella Ilves-nuttuun.
Kuva © Samuli Huikuri

Erityisesti Mäntykivi esitti harjoituskaudella lupaavia otteita, mutta esimerkiksi Baptistella ja Odenilla riittää vielä parannettavaa. Kontiola näytti jo pelaamissaan otteluissa, että kapteeni Suomi, Ikoset Joona ja Joni sekä ylivoimalla puolustaja Lancaster saavat nauttia taiturimaisesta syöttötarjoilusta.

Antti Saarela on osoittanut olevansa valmennukselle monikäyttöinen pelaaja samoin kuin kapteenistoonkin kuuluva taistelija Panu Mieho. On mielenkiintoista nähdä, millaisiin rooleihin maalintekoon pystyvä Eetu Päkkilä ja luotettava keskushyökkääjä Santeri Virtanen asettuvat.

Joko nyt kevätkin sujuisi?

Tamperelaisten pakka meni viime kaudesta melkolailla uusiksi, mutta vahva pohja on yhä olemassa. Ilveksen uusien miesten on pystyttävä korvaamaan lähteneiden panos. Jos näin käy, on Ilves korkealla runkosarjasijoituksissa.

Tupuskorvat ovat suorittaneet hyvin, tai vähintään kelvollisesti jo tovin ajan nimenomaan runkosarjoissa. Puolivälieräsarjan voittamisesta on kuitenkin jo 20 vuotta. Alkava sesonki voisi kaikkien kysymysmerkkien kääntyessä huutomerkeiksi olla se, kun Ilves puristaa neljän joukkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle