Viime vuosina Sportin juhlinta on jäänyt vähälle.
Kuva © Jarno Hietanen

Analyysi: Uudistunut Sport lähtee ponnistamaan pohjalta ylöspäin

Artikkeli
Vaasan Sport lähtee tulevaan kauteen uudistuneella joukkueella ja päivitetyllä kotikentällä. Tähtäimessä kotkapaidoilla on takuuvarmasti päättää monen vuoden korpivaellus ja päästä jälleen pudotuspeleihin.

Edellinen kausi Sportilla päättyi sarjataulukon hännillä. Vaasalaiset onnistuivat 59 ottelussa kaapimaan ainoastaan 49 pistettä. Päävalmentajana aloittanut Ari−Pekka Pajuluoma siirrettiin syrjään marraskuussa ja paikkaajaksi saapui Risto Dufva. Hyvistä suorituksista huolimatta Puolasta saapunut Dufva ei kuitenkaan onnistunut kääntämään kotkapaitojen kelkkaa.

Dufva jatkaa pääkäskyttäjän paikalla tulevallakin kaudella, mutta myös muutoksia valmennukseen tapahtui. Maalivahtivalmentaja Tapio Kotola vaihtui Puolasta saapuneeseen Tommi Satosaareen. Satosaari on toiminut aiemmin maalivahtivalmentajana Peliitoissa sekä apulaisvalmentajana Yhdistyneiden Arabiemiraattien ja Puolan maajoukkueissa.

Maalivahtiosasto entistäkin kilpailukykyisempi

Viime kaudella Sportin ahdingosta joutui ensimmäisenä vaihtoon maalivahdit. Mika Järvinen jätti uppoavan laivan suunnaten Ruotsiin, ja korvaajaksi haettiin kolossiveskari Niko Hovinen. Kokenut veräjänvartija saikin kosolti vastuuta Stefan Stéenin epäonnistuttua tilaisuudessaan.

Hovinen jatkaa Sportin maalilla, mutta kilpailuttajaksi Sport naarasi Rasmus Reijolan Hämeenlinnasta. Vähäiselle peliajalle HPK:ssa jäänyt Reijola on enemmän kuin hyvä kirittäjä Hoviselle ykkösveskarin paikasta.

Uusi maalivahtivalmentajakin tuo oman lisämausteensa Hovisen ja Reijolan työskentelyyn, joka on harjoitusotteluissa näyttänyt toimivan hyvin.

Pelaajakartta Sportin pelaajakartta

VLH

Roope Talaja
Santeri Haarala
Lari Heikkinen
Jesse Paukku
Niko Kuiri

KH

Turo Asplund
Filip Riska
Erik Riska
Niklas Lucenius
Jonne Virtanen

OLH

Simon Suoranta
Juho Liuksiala
Sebastian Stålberg
Aaro Vidgren
Patrik Karlkvist
Eemil Erholtz

P

Ari Gröndahl
Niklas Nevalainen
Aleksi Mäkelä
Stuart Percy
Juho Tommila
Marcin Kolusz
Victor Westermarck
Valtteri Viljanen
Eemeli Ylitalo

MV

Rasmus Reijola
Niko Hovinen

Valmentaja

Risto Dufva

Puolustus lähestulkoon samalla aseistuksella

Pakisto on pysynyt ulkomaalaisvahvistuksia lukuun ottamatta samassa muotissa. Viime kaudella Vaasaan saapuneet Steven Seigo, Jared Wilson ja Paul Geiger eivät vakiinnuttaneet asemaansa. Lisäksi kiekolliseksi johtajaksi hankittu Seigo kärsi karhunosan kaudesta loukkaantumisista.

Uudet kasvot alakerrassa ovat Kärpissä mestaruuden voittanut Aleksi Mäkelä, myös Oulusta saapunut lupaava Olli Vanttaja, monet kaudet AHL:ssä viettänyt Stuart Percy ja ehdottomasti mielenkiintoisimpana hankintana puolalainen Marcin Kolusz. 35-vuotias veteraanipuolustaja on kolminkertainen mestari Puolan pääsarjassa ja vakiokasvo maajoukkueessa.

Joukkueen vaikeasta kaudesta huolimatta Valtteri Viljanen pelasi uransa parhaimman Liiga-kauden viime vuonna, merkaten 52 ottelussa 29 pistettä. Kolmannen kautensa kunniaksi Viljanen kantaa varakapteenin merkkiä ja odotukset ovat korkealla.

Hyökkäyksen muutokset - uhka vai mahdollisuus?

Viime vuosina kotkapaidassa loistaneet Antti Kalapudas ja Aleksi Ainali lähtivät uusien haasteiden perään. Kalaputaan hyvät otteet hiipuivat edelliskauden aikana, ja maiseman vaihto Jyväskylään tuotti parempaa tulosta. Neljän kauden ajan Sportia edustanut Ainali puolestaan siirtyi KooKoon riveihin.

Vanhemmasta kaartista taidoillaan eduikseen edustaneet Chris DeSousa ja Toni Kallela siirtyivät Ruotsin kaukaloihin, kun taas kokenut Antti Erkinjuntti on vielä toistaiseksi ilman sopimusta.

Sport on hankkinut leveyttä hyökkäykseen monesta suunnasta. Ruotsin jäiltä Sportia vahvistamaan saapuivat oikeat laiturit Sebastian Stålberg ja Patrik Karlkvist, HPK:ssa mestaruuden voittanut ja neljä vuotta sitten lyhyen vierailun Sportissa tehnyt Niclas Lucenius palaa kotkapaitaan. Värikkäin hankinta hyökkäykseen on ison mediakohun jälkilöylyistä Tanskaan siirtynyt Jonne Virtanen, joka saapui Sportin edustukseen. 

Edelliskaudella nuorisokastista ihastuttaneet Santeri Haarala-Lari Heikkinen-Eemil Erholtz ottivat isompaa roolia kauden loppupuolella ja todistivat kykynsä pelata edustusjoukkueessa. Haarala haki hieman vauhtia Hermeksen riveistä ja A-junioreista, mutta säästyessään loukkaantumisilta Haarala kykenee haastamaan parhaimmillaan kokenemmat pelaajat ykkössentterin paikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle