Analyysi: Tilastot osoittavat Jesse Puljujärven menevän oikeaan suuntaan – yhdestä vanhasta tavasta tähden on kuitenkin opittava pois

LIIGA / Artikkeli
Kuluva kausi Kärpissä on Jesse Puljujärven uran kannalta merkittävä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Liigaan täksi kaudeksi palannut tähtihyökkääjä Jesse Puljujärvi on ollut koko alkukauden tiukasti suurennuslasin alla. Tilastot paljastavat suomalaisnuorukaisen alkukauden olleen positiivinen.

Superlupauksena tunnetuksi noussut, heti NHL-varauksen saatuaan NHL-kaukaloihin siirtynyt Jesse Puljujärvi palasi kesällä NHL:stä Suomeen, eikä se ollut lainkaan sitä, mitä hän halusi. Nyt hän on Liigan suurin tähti ja tunnetuin yksilö. 

Puljujärven tavoite tälle kaudelle on selkeä: Pelata isossa roolissa, tehdä tulosta ja saada itseluottamus takaisin. Puljujärvi ei tullut Kärppiin jäädäkseen, vaan tähtäimenä on edelleen NHL. Suuri vastuu Liigassa edesauttaa tuohon tavoitteeseen pääsyä ja se on juuri sitä, mitä huippulupaus tarvitsee.

Puljujärven on hoksattava se, että hän kykenee sekä taitonsa että fysiikkansa puolesta toimimaan oman ketjunsa kytkimenä.

Tilastot kertovat Puljujärven suoriutuneen kuluvalla kaudella Liigassa hyvin.

Puljujärven keskeiset tilastot Liigassa 2019-2020
Ottelut Maalit Pisteet +/- Laukaukset Laukaisu% Peliaika/ottelu Ylivoima-aika Luisteltumatka/ottelu(m) Corsi% PDO
9 3 8 +6 60 5,0 17:44 25:32 4820 58,1 105,4

Puljujärvi on tehnyt yhdeksään otteluun 8 tehopistettä. Se on kohtalainen määrä. Kärppien tähtipelaaja on nykyisellä pistekeskiarvollaan matkalla kohti 53 tehopisteen kautta. Viimeksi kyseisellä pistemäärällä on jääty pistepörssin top 5:n ulkopuolelle kaudella 2012-2013.

Puljujärvi tuli Liigaan hakemaan isoa roolia kärkiketjuista, jolloin tulosta on tultava. Puljujärvelle on ehdottomuus nopean NHL:ään palaamisen kannalta, että hän on pistepörssin kärkiviisikossa. Hyökkääjällä on ollut ajoittain suurta epäonnea maalinteon suhteen, mutta vastavuoroisesti kiekko on toisinaan pomppinut suotuisasti Puljujärven kannalta.

Kolmen vuoden takaisen NHL:n nelosvarauksen tehotilasto näyttää lukemaa +6. Lukema ei vedä keneltäkään mattoa jalkojen alta, mutta positiivista on se, että Puljujärvi on ollut tasaviisikoin kentällä vain kolme kertaa vastustajan tehdessä maalin. Tuo on tärkeä lukema Puljujärvelle.

Lukema tarkoittaa myös sitä, että koko ketju osallistuu puolustamiseen täysillä. Puljujärven yksi suurimmista ongelmista NHL:ssä oli juurikin kokonaisvaltaisuus ja puolustuspelaaminen, sekä ennen kaikkea omalla puolustusalueella sijoittuminen. Nämä seikat ovat menneet eteenpäin alkukauden esitysten perusteella.

Puljujärvi on laukonut 60 kertaa, eli yli 6,5 kertaa ottelua kohden. On hyvä, että Kärppien supertähti on aktiivinen hyökkäyspäässä ja laukoo paljon. Mikäli et lauo kiekkoa maalia kohti, et tee maaleja. Suuri laukaisulukema kertoo myös sen, että Puljujärven kautta pyritään hyvin usein lopettamaan hyökkäykset.

Laukausprosentti puolestaan on heikko. Puljujärvellä on hyvä laukaus, mutta siitä nähdään väläyksiä liian harvoin. Usein tuloksena on heppoinen laukaus suorasta luistelusta kohti maalivahdin rintapanssaria. Laukausten laatuun Puljujärven on panostettava.

Peliaikaa nuorukainen saa kiitettävästi. Kärppien hyökkääjistä Puljujärvi viettää jäällä aikaa kolmanneksi eniten. Häntä enemmän kentällä viilettävät vain ketjukaverit Mika Pyörälä ja Juho Lammikko, jotka pelaavat myös paljon alivoimaa. Ylivoima-aikaa nuori tähti on saanut tällä kaudella 25:32, josta 28 sekuntia kahden miehen ylivoimalla. Kyseiset lukemat ovat koko joukkueen suurimmat.

Puljujärven ollessa kentällä, hänen ketjunsa on 5vs5 –laukauksissa plussan puolella 35 laukausta. Tämä tarkoittaa sitä, että Puljujärven ollessa kentällä, hänen joukkueensa laukoo enemmän kuin vastustaja. Kyseinen lukema on Kärppien joukkueesta paras. Sama lukema on puolustaja Jakub Krejcikillä. Kun otetaan huomioon, että Puljujärvi laukoo selvästi eniten ketjutovereistaan, voidaan todeta hänen olevan iso tekijä oman ketjunsa kiekollisessa hallinnassa.

Puljujärvi luistelee ottelussa noin 4,8 kilometriä. Lukema on suuri. Puljujärvi luistelee peliaikaan suhteutettuna eniten joukkueestaan. Tämä kertoo positiivisessa sävyssä sen, että Pulju on kentällä aktiivinen, mutta negatiivisessa mielessä sen, miten Puljujärvi on tullut tutuksi siitä miten hän hakee kiekon omalta puolustusalueelta ja kuljettaa pelivälineen vastustajan päätyyn ja laukoo.

Puljujärvi on hyvin luisteluvoimainen pelaaja.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Puljujärven paluun Kärppiin varmistuttua, jatkoajan toimittaja Markus Suhonen tarkasteli ja totesi analyysissään, kuinka Puljujärvi oli NHL:ssä liian riippuvainen keskushyökkääjästään. Tästä nuoren taiturin on opittava Liigassa pois, mikäli nuorukainen haluaa takaisin Pohjois-Amerikan kaukaloihin.

Puljujärven tulee olla muutakin kuin luistelukone. 

Hänen tulee, etenkin Liigassa, olla oman ketjunsa ydin.

Pelin tulee kulkea hänen kauttaan. Ensimmäisten yhdeksän ottelun mukaan, kentällä on edelleen sama vanha kiekon hakeva ja sitä kuljettava Pulju.

Corsi%-lukema on nykyisen kärppäpelaajan kannalta mukavaa luettavaa. Kun se Puljujärven toistaiseksi viimeisellä NHL-kaudella oli 45,9, on kyseinen lukema nyt 58,1. Tietenkin Liiga on aivan eri sarja kuin NHL, mutta parannusta on silti tapahtunut huomattavasti.

PDO-tilasto on niin ikään Puljun kohdalla mairitteleva. Kun 100% on keskiarvo, niin Puljun lukema osoittaa hänen ylisuorittavan keskiarvoon nähden. PDO-tilasto tarkoittaa maalivahtien onnistumista sekä laukausten onnistumisprosenttia yhdessä pelaajan ollessa kentällä.

Puljujärvellä on vielä matkaa NHL-joukkueen kahden kärkiketjun pelaajaksi, mutta hyvä kausi Kärpissä vie nuorukaista jälleen lähemmäs kohti NHL:ää.

» Lähetä palautetta toimitukselle