Analyysi: Taistelu Liigan pudotuspelipaikoista sittenkin avoinna – Veitsi kurkulla pelaava TPS on edelleen mukana taistossa

LIIGA / Artikkeli
Turkulaiset odottavat Lauri Pajuniemen palaavan kokoonpanoon viikonlopun aikana
Kuva © Timo Savela
Taistelu viimeisestä pudotuspelipaikasta on kääntymässä sittenkin mielenkiintoiseksi. Ässiin ja KalPaan verraten ottelun vähemmän pelanneella TPS:llä on yhdeksän pisteen ero pudotuspeliviivaan ja merkittävästi helpompi loppurunkosarjan otteluohjelma. Onko tilanne sittenkään vielä täysin selvä?

Liigan runkosarja on kääntymässä kohti loppuaan. Porin Ässien ja Kuopion KalPan pistesarake näyttää lukemaa 72, ottelun vähemmän pelanneen Turun Palloseuran 63.

Tarkastellaan aluksi joukkueiden edesottamuksia viideltä viimeiseltä kierrokselta.

Ässät voitti varsinaisella peliajalla vieraissa JYPin ja nappasi yhden pisteen HIFK:ta ja Tapparaa vastaan. Pistepotti oikeuttaa kuntopuntarin sijalle 12. Joukkue on viimeistellyt viidessä viime pelissä 15 maalia ja päästänyt 20. Ylivoimaprosentti pelatuissa otteluissa on 13,33 %. Alivoimaprosentti 68 % on taulukon heikoin. Ässät kohtaa neljässä viimeisessä ottelussaan kotona Sportin ja TPS:n sekä saa vastaansa vieraissa Ilveksen ja Kärpät.

KalPan viiden viimeisen ottelun maaliero on murheellinen 6-21 ja joukkue on  kuntopuntarin viimeisellä sijalla. Kuopiolaisten kaksi kerättyä pistettä tulivat hienosta jatkoaikavoitosta Kärpistä.

Kuopiolaisten erikoistilannepelaaminen kaipaa myös parannusta ajatellen runkosarjan viimeisiä pelejä. Viiden viime ottelun ylivoimaprosentti 5,26 % on tilaston heikoin ja alivoimaprosentti 69,23 % toiseksi heikoin lukema. KalPan neljä viimeistä ottelua ovat Niiralan montussa Pelicansia ja Lukkoa vastaan, vieraissa joukkue kohtaa HPK:n ja KooKoon.

TPS pelasi joukkueista pisteiden valossa parhaan jakson, kun joukkue sijoittuu koko Liigan kuntopuntarin sijalle kuusi. Turkulaiset kaatoivat varsinaisella peliajalla Pelicansin, KalPan ja voittivat voittolaukauksilla Ilveksen.

Maaliero viidessä ottelussa oli 13–13, ylivoimaprosentti 29,41 % ja alivoimaprosentti 81,82 %. Ylivoima on tällä otannalla koko sarjan kolmanneksi tehokkainta. Joukkue pelaa kotonaan SaiPaa, Sportia ja Jukureita vastaan sekä matkustaa vierasotteluihin Poriin ja Jyväskylään.

*****

Viimeisimmissä otteluissa TPS:n ykkösketju on ollut paljosta vastuussa.

Ilari Filppulan lätyt ovat maistuneet monelle, kun taituri on kerännyt viidessä viimeisessä ottelussa viisi syöttöä. Upeaa loppukautta pelaava Markus Nurmi on pelannut myös edukseen viimeistellen tehot 3+1. Lauri Korpikoski toimii oivallisesti ketjun kolmantena jäsenenä, mutta kapteeniltakin kaivataan paluuta alkukauden pistevireeseen.

Suurennuslasi asetetaan myös kokeneiden avainpelaajien Zach Budishin, Petteri Wirtasen, Henrik Larssonin ja erityisesti Tony Sundin alle. San Jose Sharksin organisaatiossa alkukauden pelanneen Sundin kaukalotuote on muistuttanut viime peleissä Parkin tekojään pelllaamista.

Nuoren Juuso Pärssisen, yllättävän hyvin Liigan tempoon tottuneen kaarinalaisen Eetu Liukkaan tai Eemil Viron varaan tämän miljoonajoukkueen ei kannata laskea liikaa. Erik Källgren on osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi TPS:lle ja joukkue saakin kiittää nuorta ruotsalaista monesta pisteestä. Samaa ei valitettavasti voida sanoa isoilla puheilla joukkueeseen liittyneestä virhealttiista Jens Olssonista. Jani Forrström on Liigan tasolle vuonna 2020 edelleenkin hyvä alivoimapelaaja, eikä hän tee yhtä paljon virheitä tasaviisikoin kuin Olsson.

Lauri Pajuniemen odotetaan palaavan kokoonpanoon viikonlopun kierroksille.

*****

Porin Ässien sairaslista on harmillisen pitkä, vaikka joukkue saikin keskiviikon kierrokselle takaisin Tylor Spinkin. Jouka Juhola, Niko Kivelä ja Aleksi Rekonen ovat olleet hienosti esillä aivan viimeisimmissä Ässien otteluissa, sen sijaan Tyson Spink, Olli Vainio ja Peter Tiivola ovat kasanneet kolmeen viimeiseen otteluun yhteistehot 0+1.

Huomioitava seikka joukkueen kokoonpanosta on se, että Miikka Pitkänen on pelikiellossa runkosarjan loppuun asti. Aleksi Klemetti, Matti Järvinen, Kai Kantola ja Jesse Graham ovat olleet KalPalle viime otteluissa kultaakin kalliimpia. Ykkössentteri Balázs Sebok pelaa tilastollisesti Liigahistoriansa parasta kautta, vaikka yhdeksään viimeiseen otteluun tehoja on kertynyt vain 0+3. Alexander Ruuttu pelaa todella vaikeaa jaksoa. Potentiaalinen 20 maalin, realistinen 15 maalin mies on heiluttanut tällä kaudella maaliverkkoja vain kuusi kertaa.

TPS:n täytyy saada kotiotteluista SaiPaa, Sportia ja Jukureita vastaan yhdeksän pistettä. 12.3. Porissa pelattava vierasottelu Ässiä vastaan saattaa ratkaista lopulta kaiken. TPS pelaa näiden lisäksi vielä JYPiä vastaan 7.3. vieraissa, turkulaisten edellinen voitto Jyväskylästä on syksyltä 2018.

Ässät pelaa 12.3. TPS-ottelun lisäksi kotonaan Sportia vastaan, josta joukkueelle on tarjolla kolme pistettä. Vierasottelut Ilvestä ja runkosarjan voiton jo varmistanutta Kärppiä ovat joukkueelle tärkeät.

Ennalta arvioiden KalPa ottaa kotiottelusta Pelicansia vastaan kolme pistettä. Mahdollisten lisäpisteiden arvo HPK:ta, Lukkoa ja KooKoota vastaan nousevat arvoon, mikäli TPS kykenee ottamaan esimerkiksi neljä voittoa viimeisestä viidestä pelistä.

Juttua korjattu 21.33: Otsikosta korjattu SM-Liiga Liigaksi. 

» Lähetä palautetta toimitukselle