Analyysi: Siirtomarkkinoilla katsojan rooliin jäänyt HIFK on suuri mysteeri

LIIGA / Artikkeli
HIFK:n valmennuksella on kova työ uuden joukkueen kanssa.
HIFK ei ole tuttuun tapaansa riehunut siirtomarkkinoilla. Kovat menetykset yhdistettynä epävarmoihin hankintoihin luovat mustia pilviä Nordiksen ylle.

Helsingin IFK:n viime kausi päättyi todelliseen pettymykseen, kun punapaidat putosivat puolivälierissä Turun Palloseuralle. Kesän aikana helsinkiläisten kokoonpano on muuttunut paljon. Hyökkäyspäästä on poistunut hurjasti yksilötaitoa, eivätkä uudet pelaajat ole lähtökohtaisesti aivan sarjan kärkitasoa.

Päävalmentaja Ville Peltonen aloittaa toisen kautensa HIFK-käskijänä. Peltosen viime kausi oli myös henkilökohtaisesti raskas, sillä keväällä Peltonen sairastui koronaan, jonka vuoksi leijonalegenda oli viisi ottelua pois pudotuspelisarjasta TPS:ää vastaan.

Nuoret maalivahdit kovassa painekattilassa

HIFK:n maalivahtikaksikko alkavalla kaudella on Niilo Halonen - Roope Taponen. Kaksikossa on suuri potentiaali, mutta kovat näytöt isoista peleistä puuttuvat. Halonen pelasi vahvan viime kauden, kunnes loukkaantui alkuvuonna. Loukkaantumisen jälkeen Halonen ei pelannut omalla tasollaan, ja varsinkin TPS-sarjassa Halonen hävisi selvästi maalivahtien välisen taiston.

Viime kevään hankaluudet antavat varmasti lisämotivaatio Nipelle.

Taponen on Liiga-tasolle vielä täysin kirjoittamaton kortti, mutta nuorukainen on osoittanut syksyn harjoitusotteluissa olevansa hyvä maalivahti. Maalivahtivalmentaja Jan Lundell on alansa huippuja, joten nuoret kassarit saavat varmasti paljon hyviä työkaluja.

Pelaajakartta HIFK pelaajakartta

VLH

Julius Nättinen
Roni Hirvonen
Teemu Tallberg
Otto Karvinen
Leevi Teissala

KH

Eetu Koivistoinen
Otto Paajanen
Aleksanteri Kaskimäki
Miro Väänänen

OLH

Iiro Pakarinen
Juha Jääskä
Olli Palola 
Sebastian Dyk
Micke-Max Åsten

P

Ilari Melart
Otso Rantakari
Eddie Larsson
Joonas Lyytinen
Johan Motin
Kasper Kotkansalo
Otto Salin
Einari Luhanka

MV

Niilo Halonen
Roope Taponen

Valmentaja

Ville Peltonen

Puolustuksessa on kokoa, mutta onko käsiä?

Viime vuosina HIFK on antanut runsaasti tasoitusta muille kärkiseuroille puolustuksessaan ja sama näyttää jatkuvan tulevalla kaudella. Puolustuksesta poistuivat Jordan Schmaltz, Yohann AuvituSamuel Jardine, Rony Ahonen sekä Miro Karjalainen. Merkittävin lähtijä oli ranskalainen Auvitu, joka oli varsinkin tämän vuoden puolella HIFK:n ykköspuolustaja.

Uusina niminä puolustukseen ovat liittyneet Einari Luhanka, Otso Rantakari, Ilari Melart, Eddie Larsson sekä Joona Lehmus.

Melartin hankinta on ainakin paperilla laadukkain. Kokenut HIFK-soturi tietää helsinkiläisseuran arvomaailman ja tuo myös kaivattua johtajuutta tuo pukukoppiin. Melartin viime vuodet ovat olleet hieman rikkonaisia, mikä on tällä hetkellä yksi huolenaihe HIFK:n toimistolla.

Kiekollista osaamista tuo kovan pistepotentiaalin omaava Rantakari. Puolustajan viime kausi oli vaikea, sillä koronan lisäksi Rantakari kärsi loukkaantumisista. Terveenä ollessaan rightin pakki tuo paljon osaamista avaus- ja ylivoimapelaamiseen. Rantakarin jälkeen kiekollisten puolustajien laatu herättää kysymyksiä. Joonas Lyytinen on kiekollisesti sarjan eliittiä, mutta usein  otteet ovat liian ailahtelevaisia. 

Otto Salin on myös mielenkiintoinen lupaus. Sulavasti luisteleva puolustaja muistuttaa hieman takavuosien HIFK-puolustaja Oliwer Kaskea. Harjoitusotteluissa nuorukainen on esiintynyt pirteästi, ja tulevalla kaudella tuloksia voi odottaa myös liigatasolla.

Kovat hyökkäyspään menetykset avaavat ovia nuorille

Hyökkäyskalustonsa suhteen HIFK on uuden tilanteen edessä. Nimimiehiä ei takavuosien tapaan ole hyökkäyksessä liikaa, mutta kokoonpanossa saatetaan nähdä muutama mielenkiintoinen nuorukainen.

Siirtomarkkinoiden kannalta katsottuna HIFK teki hyökkäyspäässä varsin erikoisia liikkeitä. Viime kauden kärkipelaajista poistuivat Alex Broadhurst ja Jere Innala. Myös viime kevään keikkamiehet Miikka Salomäki, Reid Gardiner sekä Teemu Turunen ovat jatkaneet matkaansa muualle.

Helsinkiläisten sentterikalusto herättää myös pieniä kysymyksiä. Parivaljakko Koivistoinen - Paajanen edustaa Liigan eliittiä kahden suunnan pelaamisessa, mutta kiekolliset taidot ovat kummallakin rajalliset. Jenkkisentteri Broadhurst järjesteli viime kaudella maalipaikkoja ketjukavereilleen, mutta tällä hetkellä HIFK:lta puuttuu selvä kiekollinen ykkössentteri.

Uusista tulijoista kirkkain tähti on Julius Nättinen. SHL:stä saapunut Liigan ex-maalikuningas tuo hurjasti ratkaisupotentiaalia punapaitojen hyökkäyspeliin.

Viime kaudella Liigadebyyttinsä tehnyt Aleksanteri Kaskimäki on myös mielenkiintoinen seurattava. 18-vuotias St. Louis Bluesin varaus on pelannut harjoituskaudella vahvasti. Ulottuva hyökkääjä tuo kaivattua juonikkuutta helsinkiläisten hyökkäyspeliin. Myös Jokereiden organisaatiosta sainattu Kasper Halttunen on mielenkiintoinen nuori HIFK-hyökkääjä.

Hyökkäyksen runkopelaajina jatkavat Eetu Koivistoinen, Olli Palola, Juha Jääskä, Roni Hirvonen, Olli Palola, Otto Paajanen sekä Iiro Pakarinen. Santapaperiosastoa edustavat Otto Karvinen, Miro Väänänen sekä Micke-Max Åsten.

» Lähetä palautetta toimitukselle