Analyysi: Satavuotias JYP lyö kaiken peliin – Onnistuuko Jukka Rautakorpi kääntämään projektinsa kurssin?

LIIGA / Artikkeli
Tappara-JYP Liigan kauden 2022-2023 ottelu, 3.12.2022.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Satavuotista taivaltaan alkavalla kaudella juhliva JYP tavoittelee paluuta Liigan pudotuspeleihin kovin odotuksin. Seura on satsannut kovasti uusiin hankintoihin, ja viesti Jyväskylässä on selvä; Paluun pudotuspeleihin on tapahduttava.

Liigan pohjakerrokseen viime kausina jumittunut JYP lanseerasi uuden päävalmentajansa Jukka Rautakorven johdolla uuden kolmivuotisen projektin. Kovin satsauksin projektin avauskauteen lähtenyt hurrikaaniryhmä jäi kuitenkin tylysti ulos pudotuspeleistä, ja seura lähtee 100-vuotisjuhlakauteensa vain yksi tavoite mielessä.

Paluun pudotuspeleihin on tapahduttava, tai työpaikat seurassa ovat vaarassa urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasesta lähtien.

Paineet penkin takana ja toimistossa kasvavat

Rautakorpi ja Viitanen saivat syyt viime kevään konttauksesta niskoilleen, ja kaksikon paineet ovat kasvaneet merkittävästi juhlakaudelle. JYP ei ole selvinnyt vielä kertaakaan pudotuspeleihin Viitasen aikakaudella, ja kasvava mediahuomio loi JYPissä kaksi Suomen mestaruutta voittaneen Viitasen ympärille aivan uudenlaisen paineen.

Viime kauden joukkue oli kasattu vasten Rautakorven varsin hyvin tunnettua pelitapaa, ja lennosta penkin taakse hypänneen valmentajasuuruuden oli vaikea muovata joukkueen pelitavasta omanlaistaan. Ajottain joukkueen pelissä näkyi myös Rautakorven jääräpäisyys ja omaan pelitapaan luottaminen, silloinkin kun se ei toimi.

Oli joukkueen rakennus tehty miten tahansa, on päävalmentaja aina lopulta vastuussa siitä, miten joukkue pelaa. Rautakorpi on suuressa vastuussa seuran seuraavasta askeleesta, ja mikäli JYP jää jälleen ulos pudotuspeleistä, Rautakorven projekti tulee todennäköisesti päätökseen ennen aikojaan.

Puolustuksen kiekollisuus Liigan kärkipäätä

JYP on satsannut kovasti puolustuksen uudelleenrakennukseen. Viime kaudella puolustus vuoti pahasti, ja seura hävisi otteluita siitä huolimatta, että maalinteko ei ollut ongelmana. Puolustuksen kivijalaksi Jyväskylään palaava Juuso Vainio täyttää hyvin roolinsa viime kaudella kärkipuolustuspariin nousseen Tobias Winbergin kanssa.

Vainion ohella puolustukseen tuodut hankinnat ovat tehty nostamaan hurrikaaniryhmän kiekollinen puolustus Liigan eliittiin. Teemu Eronen, yksi Pelicansin sensaatiokevään johtohahmoista ja Saksasta saapuva Nicholas Welsh jakavat puolustuksen pelintekijän vastuun tähtipuolustaja Sami Nikun kanssa.

Niku päätti pitkään kestäneet huhut ulkomaansiirrosta solmimalla kauden mittaisen jatkosopimuksen kasvattajaseuraansa, ja on tulevallakin kaudella yksi suosikkinimistä voittamaan puolustajien pistepörssin. Niku, Eronen ja Welsh pyörittävät varmasti myös ylivoimaa siniviivan kautta, ja JYPin jo viime kaudella kelvollisen ylivoiman voi olettaa olevan alkavalla kaudella vähintäänkin yhtä tuhoisa.

Puolustuksen kiekollisuudesta on nostettu myös huolia, onnistuuko kolme samankaltaisen pelitavan puolustajaa elämään keskenään kokoonpanossa. Welshin otteet ovat hurrikaanikannattajien keskuudessa myös erityisen kovassa tarkkailussa, sillä vuotta aiemmin Jyväskylään pikakomennuksella hälytetyn Josh Tevesin epäonnistuminen on kannattajilla tuoreessa muistissa.

Puolustuksen syvyysrooleista löytyvät Aleksi Malinen ja Miks Tumanovs tukevat kokonaisuuden rooleja erinomaisesti, ja hurrikaaniryhmän puolustus on koottu tukemaan pelaajia keskenään. Kokonaisuus on liian hyvä paperilla epäonnistuakseen, ja etenkin kaksi kärkiparia voivat kuulua ensi kaudella Liigan eliittiin.

Onko tarjoilu Gardinerille liian arvattavissa?

JYPin seurahistorian kolmas maalikuningas Reid Gardiner nakutti viime kaudella 27 täysosumaa voittaen Liigan maalipörssin. Myös Aarne Honkavaaran nimeä kantavan palkinnon voittanut kanadalainen solmi kauden aikana yksivuotisen jatkosopimuksen. Puutarhuriksi Jyväskylässä nimetty laituri on erinomainen ehdokas uusimaan maalikuninkuutensa erityisesti yhdestä syystä.

Jyväskyläläisryhmän maalintekovastuu näyttää olevan täysin Gardinerin harteilla. Kanadalainen iski viime kaudella yli tuplasti enemmän maaleja, kuin sisäisen maalipörssin toiseksi sijoittunut, ja Pohjois-Amerikkaan siirtynyt Joakim Kemell.

Kemell tuskaili vireensä löytämisen kanssa pitkään viime kauden aikana, mutta hän toi ylivoimalle silti huomattavan pelotteen tuhoisan laukauksensa kanssa. JYPin kärkiylivoima tulee todennäköisesti koostumaan Jerry Turkulaisen ja Giorgio Estephanin kaltaisista pelintekijöistä, Severi Lahtisen kaltaisista jokereista, sekä Nikun tai Erosen tapaisista luovista puolustajista.

Turkulainen, Estephan ja Lahtinen varmasti pystyvät toimimaan laukojana etenkin ylivoimalla, mutta varsinaista maalitykkiä kokoonpanossa ei Gardinerin lisäksi ole. Siinä missä kanadalainen on yksi Liigan parhaita laukojia, tyrehtyy ylivoima yksinkertaisen arvattavaksi, mikäli muut eivät ota Turkulaisen johdolla maalintekovastuuta pois Gardinerin harteilta.

Kaupunki seuran takana – Juhlakausi suuri mahdollisuus

Alkava kausi on tärkeä myös jään ulkopuolella. Seura juhlii 100-vuotista taivaltaan, ja voittoa viime tilikaudellaan tuottanut organisaatio saanee hyvän lisän katsojamääriin ensi kaudella. JYP on kaupunkinsa isoin urheilubrändi, joka hakee kovin satsauksin paluuta pudotuspeleihin.

Seuran on helppo hakea voimavaraa yhteisöstä, joka seisoo sen takana vankasti. Tuotteeseen jäällä on panostettu paljon, joten epäonnistuminen ei ole vaihtoehto. Joka tapauksessa Jyväskylässä on ensi kaudella paljon pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle