Analyysi: Runkosarjan kolme viimeistä kierrosta − Kuka voittaa pistepörssin?

LIIGA / Artikkeli
Eemeli Suomi on vahva ehdokas pistepörssivoittajaksi.
Kuva © Saana Hakala
Liigan runkosarja on kääntymässä kohti viimeistä peliviikkoa. Eemeli Suomi ja Justin Danforth ovat kolme pistettä edellä muita, mutta voiko tilanne kääntyä? Voitosta taistelee jopa kuusi pelaajaa.

Ennen kautta viisaimmat jääkiekon ystävät saattoivat jo aavistella, että Tampereen Ilveksen kapteeni Eemeli Suomi hyppää urallaan seuraavan askeleen eteenpäin. Näin on myös tapahtunut, ainakin runkosarjan osalta. 24-vuotias Suomi on valmis siirtymään urallaan seuraavalle tasolle joko Venäjän KHL:ään tai Pohjois-Amerikan jäille.

Ennen tiistain liigakierrosta Suomi on kerännyt pottiinsa 25 maalia ja 30 syöttöpistettä. Hän on pistepörssin kärjessä tasapistein Rauman Lukon tähtikeskushyökkääjä Justin Danforthin kanssa, mutta yhden maalin enemmän tehnyt Suomi on piikkipaikalla. Ilveksellä on jäljellä kaksi ottelua, kotiottelu Porin Ässiä sekä vierasottelu lauantaina HPK:ta vastaan. Ilveksen ja Ässien tämän kauden ottelut ovat olleet vähämaalisia, eikä Hämeenlinna ole lauantai-iltana helppo paikka pelata.

Ilves taistelee kynsin ja hampain paikasta runkosarjan kolmen kärkeen. Tavoitteen saavuttamisessa kapteeni Suomella on hyvin oleellinen rooli. Pelaajalle voidaan ennustaa ainakin muutamaa lisäpistettä, mutta riittääkö se lopulta Veli-Pekka Ketola-palkinnon voittoon?

Ilveksen tapaan Liigan kuntopuntarien kärjessä pelaavalla Rauman Lukolla on runkosarjaa jäljellä vielä kolme ottelua. Yksi ottelu siis enemmän kuin Ilveksellä. Justin Danforth kuuluu pelaajiin, joka pystyy olemaan täysin pitelemätön joissakin otteluissa. Suomi on tasainen suorittaja, kun taas Ontario Oshawasta kotoisin oleva Danforth on pelannut tällä kaudella peräti seitsemän kertaa kolmen pisteen illan.

Raumalaisten loppu kauden vastustajat ovat kuitenkin haasteellisia. Toisaalta Lukko on yksi mestarisuosikeista, joten jokainen ottelu on voitettavissa. Joukkue kohtaa lauantaina kotonaan Helsingin HIFK:n ja pelaa torstaina vierasottelun Kuopiossa KalPaa vastaan. Tänään joukkue kohtaa Oulussa Jesse Puljujärven Oulun Kärpät.

Paljon on mahtunut jo tässä vaiheessa Jesse Puljujärven pelaajakauteen 2019−2020. Tässä tapauksessa puhutaan kuitenkin vielä nuoresta pelaajasta, joka menee urallaan koko ajan eteenpäin. Hän tulee palaamaan hyvin suurella todennäköisyydellä vielä Pohjois-Amerikkaan, kenties jopa heti ensi kaudeksi. Tämä kausi on toiminut onnistuneena nuoren torniolaisen itseluottamuksen palauttamiselle.

Danforthin tapaan Puljujärvi pystyy pelaamaan joissain otteluissa täysin pysäyttämättömällä tavalla. Hänen nopeutensa ja maalinälkänsä laukausten muodossa näkyy kotikatsomoihin saakka. Torniolainen kamppailee edelleen runkosarjan pistepörssin voitosta, vaikka onkin Suomea ja Danforthia perässä kolme pistettä.

Kärpät pelaa kaksi kotiottelua Lukkoa ja Ässiä vastaan sekä matkustaa torstaiksi Vaasaan Sportin vieraaksi. Ennakkoon torstain ottelu Vaasassa herättää Puljujärven kannattajien silmissä varmasti eniten mielenkiintoa. Huomioitavaa on kuitenkin se, että Sport on pelannut sisukkaasti juuri Oulun Kärppiä vastaan.

Runkosarjan maalikuninkaaksi voidaan melko varmasti julistaa tässä vaiheessa Jyväskylän JYPin Julius Nättinen. 32 maalin mies on Puljujärven tapaan kolme pistettä kärkikaksikko Suomea ja Danforthia perässä. Nättisen kannalta oleellinen etu on se, että tilanteen päätyessä piikkipaikalla tasan, hän nostaa Veli-Pekka Ketola-palkinnon Liigan palkintogaalassa. Jyväskyläläinen on päässyt tahmean jaksonsa jälkeen takaisin hyvään vireeseen, josta kertovat kuuteen otteluun tehdyt viisi maalia.

Flunssasta kärsinyt Nättisen luottokeskushyökkääjä Miska Siikonen palaa kokoonpanoon tiistain kotiotteluun Tampereen Tapparaa vastaan. Jyväskyläläiset kohtaavat torstaina vielä Helsingissä HIFK:n ja lauantaina joukkue pelaa kotiottelun Vaasan Sportia vastaan. Onko Siikosen paluu Nättisen voiton takuu?

Kärppien luottokeskushyökkääjä Juho Lammikolla ja Tampereen Tapparan ikonisella Kristian Kuuselalla on varmasti myös sanansa sanottavana pistepörssin voitosta, mutta suurimmat paineet suunnataan Suomelle, Danforthille, Nättiselle ja Puljujärvelle.

Pieniä eroja havaittaessa nostetaan esiin, että Kärpillä ja JYPillä on molemmilla kaksi kotiottelua, mikä tekee joukkueiden otteluohjelmasta Lukkoon ja Ilvekseen nähden hivenen helpommat. Toisaalta Justin Danforthilla on allaan lauantain neljän pisteen ottelu ja kapteeni Eemeli Suomi tuskin jää tehoitta runkosarjan kahdessa viimeisessä pelissä.

Terveenä ollessaan tältä listalta löytyisivät myös suurella todennäköisyydellä Tapparan Tyler Morleyn ja HIFK:n Teemu Turusen nimet. Morley on kerännyt pelaamiinsa 35 otteluun tehot 13+22 ja Turunen peräti 19+30 pelaamiinsa 41 otteluun. Turusen kohdalla ottelut loppuvat kuitenkin valitettavasti kesken, mutta jätetään ovi kuitenkin hieman raolleen. Pelaaja on joka tapauksessa kiistatta matkalla Eemeli Suomen tapaan seuraavaksi kaudeksi ison meren taakse tai Venäjän KHL-liigaan. Edesottamukset ovat olleet todella laadukkaita, jotka on havaittu varmasti myös muualla.

» Lähetä palautetta toimitukselle