Analyysi: Raumalla on vältettävä viime kauden virheet, jotta tavoitteet ovat saavutettavissa

LIIGA / Artikkeli
Raumalaisten maalivahtipelin yllä leijuu kysymysmerkkejä ennen alkavaa Liiga-kautta.
Kuva © Tiia Mahkonen
Kato on käynyt Liigan pienimmässä kaupungissa, eikä virta ole kuljettanut samaa tahtia uusia pelaajia joukkueeseen. Harjoituskauden perusteella eniten huolta aiheuttavat maalivahtitilanne sekä maalinteon haasteet.

Suurella pelaajabudjetilla vuodesta toiseen operoiva Rauman Lukko jäi viime kaudella kauaksi tavoitteistaan, kun tuloksena oli runkosarjan kymmenes sija ja putoaminen puolivälierissä.

Kevään 2021 mestarijoukkueen suunta vaikuttaa olevan vielä hukassa, mutta pitkä kausi mahdollistaa pelaajien kehityksen ja potentiaalin ulosmittaamisen. Joukkueen sisällä tavoitteet ovat korkealla ja kaiken osuessa kohdilleen suora puolivälieräpaikka voi hyvinkin olla hyppysissä.

Joukkue lähtee uuteen kauteen tutun valmennusjoukon valvovan silmän alla. Marko Virtanen aloittaa toisen kautensa peräsimessä ja apuvalmentajina toimivat totuttuun tapaan Jarkko Kauvosaari sekä Erik Hämäläinen

Lukon pelaajakartta

VLH

Sebastian Repo
Anrei Hakulinen
Linus Nyman
Niklas Ylitalo
Iivari Säkkinen
Lenni Hämäläinen

KH

Julius Mattila
Otto Somppi
Henri Ikonen
Harri Kainulainen
Sami Päivärinta

OLH

Josh Kestner
Jere Karjalainen
Antti Saarela
Kim Nieminen
Oliver Suni
Jeremi Tammela

P

Tarmo Reunanen
Thomas Grégoire
Samuli Piipponen
Matthew Abt
Niclas Almari
Tomáš Pavelka
Onni Korkka
Vili Laitinen
Kalle Ervasti

MV

Artjom Zagidulin
Samuel Jukuri
Juuso Helomaa

Valmentaja

Marko Virtanen

Tutut ydinpelaajat ja nuorten esiinmarssi

Raumalla ovet olivat sepposen selällään, kun joukkueen jätti yhteensä 11 viime kauden pelaajaa. Uusia pelaajia ei jonoksi saakka ollut.

Lähtijöistä Lassi Lehtinen, Arttu Ilomäki ja Pavol Skalický siirtyivät TPS:ään, Vili Saarijärvi Sveitsiin ja Miska Kukkonen, Noel Pietilä, Michael Haga, Mikko Petman, Jānis Švanenbergs, Ondřej Slováček sekä Scott Pooley muihin Liiga-seuroihin tai muualle Eurooppaan.

Vaikka Raumalta poistuikin kovan luokan pelaajia, sai joukkue kenties hieman yllättäenkin pidettyä remmissään viime kaudella roolissaan loistaneita pelaajia.

Sebastian Repo iski loukkaantumisistaan huolimatta 21 häkkiä ja Thomas Grégoire naputti tehot 8+26 sekä otti suurta roolia Saarijärven poissaollessa. Etenkin heidän sopimuksensa kielivät siitä, että organisaatiossa tehdään asioita oikein, vaikka maailman tilanteen ollessa eri, olisivat he saattaneet löytää joukkueensa muualta.

Viime kauden joukkueesta mukana on myös esimerkiksi Linus Nyman, jonka ura on edennyt aaltomaisesti. Viime kauden tehot 10+21 enteilevät kuitenkin vahvaa kautta, jos kehitys on edennyt haluttuun suuntaan. 

Nuorista pelaajista lehväslogoa kantavat tulevallakin kaudella Sami Päivärinta, Niklas Ylitalo, Oliver Suni, Jeremi Tammela, Iivari Säkkinen, Onni Korkka sekä Kalle Ervasti Etenkin Päivärinnalla, Sunilla ja Korkalla on runsaasti kokemusta Liiga-peleistä, vaikka suurin osa viime kaudesta kuluikin vielä U20-joukkueessa.

Joukkueeseen Lahdesta hankittu nuori Kim Nieminen on päässyt pelaamaan lähes jokaisessa harjoitusottelussa ja hänen voidaan odottaa pelaavan vahvaa laiturin roolia nelosketjussa.

Lukko on esimerkki joukkueesta, josta on aiemminkin ponnistanut Liiga-kartalle nuoria läpimurron tehneitä pelaajia. Nähtäväksi kuitenkin jää, tarjoaako päävalmentaja Virtanen nuorille pelaajille näytönpaikkoja siitäkin huolimatta, että otteet eivät välttämättä ole priimaa heti kauden alettua.

Viime kaudella peluuttaminen oli erittäin epätasaista, mikä näkyi etenkin loppukauden ottelusumassa. Voisi kuvitella, että tästä olisi otettu opiksi. 

Runsaasti epävarmuustekijöitä

Jokaisella kolikolla on kaksi puolta. Vaikka joukkueen runko on pysynyt samana ja mukaan on saatu tuttuja paluumuuttajia, ovat harjoituskauden otteet herättäneet paljon kysymysmerkkejä.

Tarmo Reunanen hankittiin Raumalle selkeäksi ykköspuolustajaksi, Josh Kestner sekä uusi tuttavuus Jere Karjalainen maalitykeiksi ja paluumuuttaja Antti Saarela sekä Otto Somppi vahvistuksiksi sentteriosastolle. Kauan himoittua ykkössentteriä ei ole vielä hankittu, eikä yhteispeli ole vielä lähtenyt käyntiin harjoituskauden otteluissa.

Ongelmiksi ovat muodostuneet maalinteko ja nopeaan tahtiin vaihtuvat ketjukoostumukset. Lukko on pelannut harjoituskaudella viisi täysimittaista harjoitusottelua ja voittanut niistä vain yhden. Maaliero on tähän mennessä 10–21, ja sekä Ässiä että TPS:ää vastaan maaliverkko heilui omassa päässä viidesti.

Tulitukea on löydyttävä myös oletettujen maalintekijöiden takaa, ja pelaajien pitäisi uskaltaa laukoa rohkeammin. Nyt peleissä on ajoittain nähty turhaa neppailua, jolloin hyvät maalipaikat ovat kuihtuneet kasaan. Lisäksi erikoistilannepelaaminen ei ole vielä vaaditulla tasolla, sillä esimerkiksi Ässiä vastaan joukkue päästi myös alivoimalla maalin.

Hyökkäyspelin ohella maalivahtikaksikko Artjom ZagidulinSamuel Jukuri ei ole vakuuttanut. Zagidulin on harjoitellut Suomessa koko kesän, joten uusien harjoitusmetodien iskostuminen saattaa viedä aikaa. Hän oli kuitenkin viime kaudella ajoittain erittäin vakuuttava.

Jukurin viime kausi oli erittäin vaikea leikkausta vaatineen vamman vuoksi. Leikkausta ei kuitenkaan voitu tehdä, joten on epävarmaa, kestääkö vamma täysipainoisen pelaamisen ja harjoittelun. 

Liikkuvia palasia on useita, mutta ennenkin on joukkue noussut vaikean harjoitus- ja alkukauden jälkeen täyteen loistoonsa. Runkosarjan lopullisen sijoituksen määrää lopulta tasaisuus ja viisas peluuttaminen. Kymmenen ottelun voittoputki auttaa hetken aikaa, mutta jos voittoputkia seuraa aina tappioputki, se ei kovin pitkälle lopulta kanna. 

Mahdollisuudet kuitenkin ovat, kuten joka vuosi, eikä Lukkoa saa jättää pois keskusteluista suorista pudotuspelipaikoista puhuttaessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle