Analyysi: Parin vuoden takaisen mestarin odotettiin jatkavan kärjessä, mutta toisin kävi – Selättääkö Tomi Lämsä paineet ja johdattaa Lukon jälleen mitalipeleihin?

LIIGA / Artikkeli
Lukko voitti kauden avausturnauksen eli Pitsiturnauksen kotikentällään elokuussa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Lukon vahvuutena alkavalla kaudella ovat laaja tulosyksikkö sekä tasavahva maalivahtikaksikko ja joukkueen ikärakenne. Usea pelaaja on saavuttanut ammattilaisvaiheen eli he suorittavat korkealla tasolla, mutta nälkää ja halua on kehittyä.

Viime kaudella puhuttiin samaisista asioista ja kaikki näyttikin hyvältä vielä joulukuussa, jolloin Lukko johti sarjaa parhaimmillaan yli kymmenen pisteen turvin. Uskottiin, että Lukko tulee olemaan vahva myös keväällä, mutta parhaat pelit nähtiinkin jo syksyllä kevään sijaan. Lukko putosi kolmanneksi ja kesäloma koitti jo puolivälierävaiheessa.

Raumalla ei haluta toisintoa viime kaudesta, vaan tavoitteena on nostaa Lukko takaisin mitalikantaan. Sinne, jonne sen odotettiin jäävän mestaruuskauden jälkeen. Yhtäjaksoisen menestyksen sijaan kaksi edellistä kautta päättyi Marko Virtasen alaisuudessa jo puolivälierissä.

Vuosikymmenen takaiset mielikuvat Lämsän rasitteena

Tomi Lämsä muistetaan kotimaisissa kiekkopiireissä kaksista potkuista kesken sopimuskauden sekä siitä, kuinka hänen joukkueensa Jokerit hävisi keväällä 2013 puolivälieräsarjassa Lukolle. Vastakkain olivat tuolloin runkosarjan voittaja ja viimeisenä jatkoon päässyt raumalaisnippu.

Lämsä valmensi edellisen kerran Liigassa kaudella 2013–14, minkä jälkeen hän on työskennellyt pääosin Venäjällä. Tästäkin syystä yllätys oli melkoinen, kun Lukko kertoi huhtikuussa palkanneensa Lämsän Raumalle kesken tämän pestin Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

Suomalaisjoukkueissa Lämsän näytöt eivät ole kummoiset, mutta esimerkiksi Liigan kohdalla on muistettava hänen olleen vain reilu 30-vuotias, kun hän hyppäsi penkin taakse.

Vaikka uhkakuvia on useita, on tässä kuitenkin mahdollisuus siihen, että Lukko nousee parin vaikean kauden jälkeen jälleen kukoistukseensa. Tarina on hieman samanlainen kuin Pekka Virran tullessa Lukkoon. Päävalmentajavalinta aiheutti kovaa keskustelua aluksi ja potkujakin vaadittiin, mutta loppu on historiaa.

Lämsä on Liiga-kausiensa jälkeen valmentanut piilossa suuren yleisön katseilta, mikä on aiheuttanut sen, että hänen pelityyliään ei kunnolla tunneta. Lisäksi monen mielikuva Lämsästä juurtaa juurensa juurikin sinne yhdeksän vuoden taakse. Peli on kuitenkin muuttunut ja kokemusta on kertynyt. Kauden käynnistyessä voidaan keskustella enemmän siitä, oliko valinta järkevä vai ei.

On Lämsän ja Lukon johtoportaan aika näyttää

Pelaajamateriaalista ei ainakaan jää menestyminen kiinni. Eikä kahden edellisen kaudenkaan aikana ongelma ole ollut materiaalissa, vaan enemmänkin yhtenäisyyden puuttumisesta. Viime keväänä Lukon tason laskiessa kuin lehmän häntä, kiersivät huhut erimielisyyksistä joukkueen sisällä. Nämä väitteet ammuttiin nopeasti alas, mutta jotakin pinnan alla tapahtui.

Asiat on varmasti keskusteltu lävitse ja viime kauden tomut on pyyhitty jaloista. Tämän kauden joukkue onkin sopiva sekoitus uutta ja vanhaa. Vanhat pelaajat muodostavat rungon ja varmistavan jatkumon, kun vastaavasti uudet pelaajat tuovat mukanaan vivahteita muun muassa Pohjois-Amerikasta.

Lukossa jatkaa useampi viime kauden avainpelaaja, kuten kapteeniksi nimetty Julius Mattila, puolustuspään johtaja Samuli Piipponen sekä nuoret ja kehittyvät pelaajat Kalle Ervastin johdolla. Uusina pelaajina mukaan remmiin astuvat muun muassa Ponthus ja Pathrik Westerholm, NCAA-kaukaloista Liigaan ensimmäistä kertaa saapuva Jami Krannila sekä AHL:ssä pelanneet Josh Brook ja Brayden Burke.

Lukon materiaali on riittävän hyvä mainetekoihin, mutta yhtä nimivahva se ei ole kuin esimerkiksi HIFK. On kuitenkin nähty, että pelkät kovat nimet ja joukkueen hintalappu eivät takaa menestystä.

Tuleva kausi on tärkeä sekä Lukolle ja sen johtoportaalle että Lämsälle. Joukkueen odotetaan viimeistään nyt nousevan takaisin kärkikahinoihin korpivaelluksen jälkeen ja tähän vaikuttavat muun muassa se, pelaako Lukko pelikirjan mukaista yhtenäistä peliä sekä se, oliko valmentajanvaihdos fiksu veto johtoportaalta. Lämsä henkilökohtaisesti haluaa putsata maineensa ja tuoda modernin kiekon Raumalle.

Raumalla myös toivotaan, että viime kausien virheitä ei toisteta. Joukkueeseen odotetaan kenties vielä vahvistusta, jotta kokoonpanon kapeus ei jälleen koidu kohtaloksi ja toiveissa varmasti olisi aivan päinvastainen runkosarja kuin mitä viime keväänä nähtiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle