Analyysi: Parhaat pistemiehet jättivät TPS:n − Turussa toivotaan tasonnostoja ja länsinaapurista tulleiden onnistumista

LIIGA / Artikkeli
Turussa odotetaan kuumeisesti sitä, millaisessa vireessä terveenä kesän harjoitellut Lauri Korpikoski on.
Kuva © Timo Savela
TPS on viime kausina nostanut itsensä runkosarjasijoitusten osalta Liigan kärkipäähän, mutta pudotuspeleissä menestys on jäänyt puuttumaan. Kalle Kaskinen aloittaa kolmannen kautensa turkulaisten pääkäskijänä, ja saa käsiinsä oman aikansa heikoimman pelaajamateriaalin.

TPS:n kausi 2018–19 noudatteli lopputuloksen osalta pitkälti samaa kaavaa kuin edellinenkin kausi. Kalle Kaskinen on saanut joukkueensa runkosarjassa oivaan iskuun, joskin viime kauden lopulla turkulaiset romahtivat surkeiden esitystensä myötä omissa käsissä olleelta kakkospaikalta neljänneksi asti.

Pudotuspeleissä lähtö tuli viiden ottelun jälkeen puolivälierissä, kun lopulta mestaruuteen asti edennyt HPK pudotti turkulaiset. Parhaat pistemiehet Oula Palven ja Kaapo Kakon johdolla vaihtoivat maisemaa, eikä pelaajahankinnoissa toistaiseksi ole hurrattavaa, vaikka ei turkulaisten pelaajamateriaali toivotonkaan ole.

Katseet kääntyvät valmennusosastoon, jonka epäonnistumiseksi TPS:n pudotuspelikompuroinnit on kahtena viime keväänä pitkälti määritelty. Tuleva kausi saattaa määrittää myös sopimuskautensa tällä tietoa viimeisen vuoden aloittavan Kaskisen tulevaisuuden valmentajana, sillä kolmas mahalasku tosipelien aikoihin tai pahimmillaan jo runkosarjassa ei varmasti näyttäisi hyvältä tulevaisuuden potentiaalisten työnantajien silmissä.

Mestiksen parhaat kilpajuoksussa

TPS:n maalivahtiosastolla nähdään tällä kaudella lähtökohtaisesti viime kautta selkeämpi asetelma ykkös- ja kakkosmaalivahdin osalta, kun Henrik Haukeland siirtyi yhden Turussa vietetyn kauden jälkeen KooKoon riveihin. TPS löysi paikkaajan naapuriseura TUTOsta, kun Mestiksen parhaaksi maalivahdiksi kahdella edellisellä kaudella valittu Julius Pohjanoksa teki kasvattiseuransa kanssa kahden vuoden sopimuksen.

Pohjanoksan tavoitteena on haastaa viime kaudella turkulaisten ykköstorjujan viittaa varsinkin runkosarjassa harteilleen ottanutta, Mestiksen kauden 2016–17 parasta maalivahtia, Rasmus Tirrosta. Tirronen teki viime kaudella myös maajoukkuedebyyttinsä Venäjän EHT-turnauksessa. EPS:n kasvatti torjui TPS:n paidassa 34 runkosarjan ottelussa torjuntaprosentin ollessa 91,1.

Tirronen on lähtökohtaisesti selkeästi turkulaisten ykköstorjuja, mutta pienikokoinen Pohjanoksa on tottunut saamaan peliaikaa ja on varmasti valmis taistelemaan ykkösvahdin paikasta.

Puolustuksessa toivotaan ruotsalaisten onnistumista

TPS:n puolustuskalusto on kokenut melkoisen myllerryksen viime kaudesta. Kiekollista osaamista on poistunut runsaasti, sillä kovaa tuhoa kolmena viime kautena turkulaisten alakerrassa tehneen Ilkka Heikkisen nimi loistaa poissaolollaan. Lisäksi 26 tehopistettä runkosarjassa nakutellut ruotsalaispuolustaja Lucas Ekeståhl-Jonsson siirtyi takaisin kotimaahansa. Yleispuolustaja Elmeri Eronen siirtyi hallitsevan mestarin riveihin Hämeenlinnaan.

TPS-puolustuksen tärkeimmäksi nimeksi on noussut kokenut ja tyylikäs jenkkipuolustaja Joe Piskula. Laadukas puolustava puolustaja on joukkueensa alakerran selkäranka, jota turkulaisilla ei ole varaa menettää viime kauden tavoin sairastuvalle kauden ratkaisuhetkillä.

Tasonnostoa TPS:n leirissä on lupa odottaa Santeri Lukalta, joka 15 tehopisteestään huolimatta ei vakuuttanut viime kaudella. Jukureista kesken viime kauden tullut Aleksi Salonen on varmasti oiva lisä turkulaisille niin kentällä kuin pukukopin puolella rentoutta tuomassa.

Katseet TPS:n leirissä kääntyvät ruotsalaiskaksikkoon Filip Windlert Henrik Larsson. Ruotsin Allsvenskanista tulleelta kaksikolta odotetaan paljon, sillä TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäen hankinnat Ruotsista ovat olleet pääosin onnistuneita. 

Windlert on profiloitunut aiemmin puolustavaksi puolustajaksi, mutta harjoituspeleissä mies on ollut jopa TPS:n ykkösylivoimassa ainoana puolustajana, joskin ilman mairittelevia tuloksia. Larssonilta taasen on lupa odottaa apuja nimenomaan hyökkäyspäähän, sillä 24-vuotias puolustaja oli kaudella 2016–2017 Allsvenskanin tehokkain puolustaja 40 pisteellään.

Lopuista pelipaikoista TPS:n puolustuksessa kamppailevat Pohjois-Amerikasta Turkuun palannut Aleksi Anttalainen, valmentaja Kalle Kaskisen veljenpoika Olli Kaskinen sekä kokenut Jani Forsström.

Oman lisänsä turkulaisten puolustukseen voi tuoda myös TPS:ään siirtynyt, mutta sittemmin NHL-seura San Jose Sharksin kanssa sopimuksen tehnyt Tony Sund. Lupaava puolustaja saattaa pelata TPS:n riveissä, mikäli pelipaikkaa NHL:stä ei avaudu.

Etukäteen katsottuna TPS kaipaisi kiekollisseen peliinsä ehdottomasti apua juuri Sundin kaltaisen kiekollisen puolustajan muodossa. Vähintään yhtä paljon TPS kaipaisi laadukasta oman maalin edustan järjestysmiestä ja kamppailuvoimaa, sillä turkulaisten puolustuksessa tällaisia pelaajia ei juurikaan löydy.

Hyökkäyksessä koittaa aika jälkeen Palven ja Kakon

TPS:n hyökkäyksestä ovat poistuneet kirkkaimmat timantit Palve ja Kakko, joiden lisäksi myös läpimurtonsa liigakaukaloissa viime kaudella tehnyt Otto Nieminen vaihtoi Pelicansin riveihin. Myös kesken viime kauden Turkuun palannut Petrus Palmu palasi yrittämään uudelleen Pohjois-Amerikan valloitusta. 

Turkulaisten hyökkäyskalustoa menetykset eivät hetkauta yhtä paljon kuin puolustusta, sillä TPS:llä on edelleen riveissä Ilari Filppulan, Simon Suorannan ja Zach Budishin sekä joukkueen kapteeni Lauri Korpikosken kaltaisia laatuhyökkääjiä. Kuuden vuoden sopimuksen ennen viime kautta turkulaisjoukkueen kanssa tehnyt Korpikoski uhkuu varmasti näyttöhaluja pilalle menneen viime kauden jälkeen, kun hän on saanut valmistautua kauteen terveenä.

Joukkueeseen hankittiin myös laadukkaita hyökkääjiä, kun keskikaistaa saapuivat vahvistamaan viime kauden alussa Turussa pyörähtänyt Petteri Wirtanen ja SaiPassa parhaalla kaudellaan 42 tehopistettä iskenyt Topi Nättinen. Lisäksi kolmas Ruotsin Allsvenskanista hankittu pelaaja Anton Holm tuo lisää leveyttä turkulaisten maalinteko-osastolle. Hyökkääjä iski kolmella viimeisellä kaudella yhteensä 69 maalia.

Tasonnostoa on lupa odottaa joukkueen nuoriso-osastolta, sillä esimerkiksi Lauri Pajuniemi, Markus Nurmi ja Teemu Väyrynen eivät onnistuneet viime kaudella sillä tasolla, jota heiltä on lupa odottaa.

Turkulaisten hyökkäyksessä on potentiaalia, mutta useat pelaajat ovat kärsineet viime kausina paljon loukkaantumisista. Leveyshankinta hyökkäyspäähän jossain vaiheessa kautta ei olisi Niittymäeltä huono veto etenkin, jos oletetuista kärkihyökkääjistä jotkut kärsivät loukkaantumisista tälläkin kaudella. 

Pelaajakartta TPS pelaajakartta

VLH

Lauri Korpikoski
Simon Suoranta
Anton Holm
Teemu Väyrynen
Oskari Lehtinen

KH

Ilari Filppula
Petteri Wirtanen
Topi Nättinen
Jonne Virtanen
Juuso Pärssinen
Elias Karvonen

OLH

Zach Budish
Lauri Pajuniemi
Markus Nurmi
Hannu Kuru
Aarne Intonen

P

Joe Piskula
Filip Windlert
Henrik Larsson
Aleksi Salonen
Santeri Lukka
Aleksi Anttalainen
Jani Forrström
Olli Kaskinen
Bernard Isiguzo

MV

Rasmus Tirronen
Julius Pohjanoksa
Tomas Keinänen

» Lähetä palautetta toimitukselle