Analyysi: Pannukakku on pureskeltu ja legendat lähteneet – JYP jatkaa uudistumisprosessiaan

LIIGA / Artikkeli
Pelaajaomistajien läsnäolo on enää muisto vain. Nyt JYP-laivalla on uudet kipparit.
Kuva © Vesa Pöppönen

JYPin viime kausi oli kaikin mahdollisin tavoin pannukakku. Korona toi mittavia talousvaikutuksia, joiden johdosta pelaajien palkkoja alennettiin ja päävalmentaja Pekka Tirkkonen lomautettiin. Urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen käskyttämästä joukkueesta poistuivat kesken kauden myös ison profiilin pelaajat Miska Siikonen ja Alex Lintuniemi. Jäljelle jäi lopulta iso kasa tulevaisuuden lupauksia, sillä peräti 13 pelaajaa pelasi viime kauden JYPissä Liiga-debyyttinsä.

Urheilullisesti tragikoominen kausi sai vielä yhden käänteen, kun päätöskierroksella SaiPa sysäsi JYPin Liigan jumbosijalle ensimmäistä kertaa sen Liiga-historiassa.

Luonnollisesti JYP haluaa tulevalla kaudella suunnata katseensa eteenpäin ja ottaa suunnan ylöspäin. Joukkueessa on ollut suurta vaihtuvuutta, kun Jarkko Immosen johdolla seuran legendat vaihtoivat maisemaa ja tilalle hankittiin ulkomaalaispelaajia. Myös maalipörssin voitosta taistellut Robert Rooba poistui ruplajäille. Suomalaisista johtohahmoista jatkavat esimerkiksi Jerry Turkulainen ja Anttoni Honka.

Joukkueen uutena, tai uusvanhana valmentajana, aloittaa Jukka Ahvenjärvi. Ahvenjärvi on tehnyt pitkän päivätyön muun muassa jo kuopatun JYP-Akatemian päävalmentajana sekä JYPin apuvalmentajana. Hänelle edessä on ensimmäinen kausi Liiga-joukkueen pääkäskijänä.

Pelaajakartta JYPin pelaajakartta

VLH

Patrik Puistola
Mikko Salmio
Patrik Siikanen
Severi Lahtinen
Samuel Valkeejärvi

KH

Braden Christoffer
Brad Lambert
Samuel Helenius
Santeri Koskela
Jere-Matias Alanen

OLH

Jerry Turkulainen
Reid Gardiner
Antti Kalapudas
Adam Brodecki
Joakim Kemell

P

Jan Ščotka
Anttoni Honka
Andrew O’Brien
Aleksi Salonen
Niko Seppälä
Ville Ottavainen
Aleksi Malinen
Valtteri Koskela

MV

Markus Ruusu
Niko Parkkinen

Valmentaja

Jukka Ahvenjärvi

Joko odotukset lunastetaan?

JYPin maalivahtitandemin muodostavat Markus Ruusu ja Niko Parkkinen. Ruusu on torjunut Liiga-tasolla jo monta vuotta, mutta NHL-varaus ei ole suorittanut lopullista läpimurtoaan huipputason Liiga-vahdiksi. Viime kaudella matkaa hidasti toki JYPin heikko puolustus, mikä asetti Ruusun useina iltoina tekemättömään paikkaan.

Kun Veini Vehviläinen lähti vuodenvaihteessa Pohjois-Amerikkaan, Ruusu nousi ensimmäistä kertaa urallaan Liiga-seuran ykkösvahdiksi. 32 ottelussa torjuntaprosentti oli 89,08. Isokokoinen vahti pystyy ruhollaan peittämään verkkoa, mutta kaipaa otteisiinsa vielä rauhallisuutta.

JYP ei hankkinut Ruusulle kokenutta kirittäjää, vaan toisena maalivahtina on Niko Parkkinen. 22-vuotias maalivahti on pelannut kahden edellisen kauden aikana yhteensä 22 ottelua, joten häntä ei vielä tosissaan ole mitattu Liiga-tasolla. Väläyttelyn lisäksi ensi kaudella kaivataan kuitenkin lisää tasaisuutta, sillä hänen roolinsa todennäköisesti kasvaa aiemmasta.

Kaksikon takana omaa paikkaansa kyttää Topias Leinonen. Vasta 17-vuotiasta lupausta pidetään yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista maalivahdeista, eikä kohtalaisen korkea varaus tulevan kesän varaustilaisuudessakaan olisi yllätys. Leinonen sai vastuuta jo harjoituspeleistä, eikä Liiga-debyyttikään olisi mikään yllätys pitkän runkosarjan aikana.

O'Brien oli harjoituspeleissä JYPin näkyvimpiä hahmoja.

Kovia otteita ja säväyttäviä suorituksia

Puolustukseen JYP hankki mielenkiintoisia nimiä ulkomailta. Andrew O'Brien on painanut nimensä jo harjoituspeleissä useiden pelaajien mieleen jykevillä, joskus sääntöjen rajat ylittävilläkin taklauksillaan. Kädettömänä goonina O'Brienia ei voi pitää, sillä avaussyöttö on lähtenyt luotettavasti ja harjoituspeleissä on tullut myös hieman ylivoimavastuuta. Myös luistelu on hyvällä tasolla esimerkiksi Nolan Yonkmaniin verrattuna, johon häntä usein on verrattu.

Jan Ščotka saapui Jyväskylään ja nousi joukkueen kapteeniksi ennen ensimmäistäkään Liiga-peliä. Ščotkasta on harjoituspelien perusteella kaavailtu JYPin monikäyttöistä ykköspuolustajaa, jolta hoituu niin ali- kuin ylivoimavastuukin. Jos Ščotka jatkaa harjoitusotteluiden tapaan Anttoni Hongan puolustajaparina, puolustusvastuu korostuu entisestään.

Aleksi Salonen ja Niko Seppälä täydentävät JYPin romuluisemman puolustusosaston. Sähäkästi luisteleva Salonen kantanee vastuuta alemmissa pareissa erityisesti alivoimalla. Seppälä on vielä Salosta puhtaammin puolustava puolustaja.

Kiekollisena puolena kärkipuolustajana luutii Anttoni Honka. Honka oli JYPin viime kauden harvoja onnistujia, kun nuori puolustaja rikkoi 30 tehopisteen rajan. Kehitysaskeleita kaivataan kuitenkin erityisesti puolustussuuntaan. Kamppailutappioiden lisäksi nuorukainen nähdään liian usein vastustajien pujottelukeppinä.

Puolustuksen jäljelle jäävistä paikoista kamppailee kasa nuoria kiekollisia puolustajia. Heistä erityisesti Ville Ottavaiselta ja Aleksi Maliselta odotetaan vahvaa kautta ja otteet harjoituspeleissä ovat olleet lupaavia. Hyvillä otteilla molemmat pystyvät nappaamaan myös paikan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Kauden aikana vastuuta todennäköisesti saavat myös Valtteri Koskela, Eetu Peltola sekä Kimi Kuusela.

Puolustajaosastolla siis leveyttä riittää, ainakin määrällisesti. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon puolustussapluunaa mukautetaan esimerkiksi vastustajan mukaan, sillä erityisosaamista löytyy moneen vaatimukseen.

Tulevia Leijonia yllin kyllin?

Hyökkäyksen lähteneitä kärkipalasia paikattiin ulkomaalaisvoimin. Saksan pääsarjassa ja ykkösdivisioonassa kovia tehoja iskeneestä Reid Gardinerista odotetaan JYPin maalinsylkijää. Kovasta laukauksesta on nähty jo näytteitä harjoituskaudella, mutta epätasaisuus on vaivannut miehen otteita. Gardiner vaikuttaa profiililtaan melko puhtaalta pisteidentekijältä, joka saattaa kadota täysin kuvasta vain ratkaistaaksen ottelun ylivoimamaalilla.

Braden Christofferista tuskin pistekuningasta odotetaan, vaan kokonaisvaltaisen pelin erikoisosaajaa, joka tuo luotettavan johtopalasen nuoreen hyökkäyskalustoon. Christofferin kohdalla kysymysmerkiksi saattaa nousta luistelutaidon ja -nopeuden riittävyys Liigassa. Ketjun tasapainottavana lenkkinä tuo ei kuitenkaan nouse välttämättä niin isoksi miinukseksi.

Kotimaisista kärkipelaajista Jerry Turkulainen näytti jo viime kaudella kykenevänsä vastuunkantajan rooliin. Turkulainen on aina ollut taitava pelaaja, mutta kokonaisvaltaisempi peliote nosti hänet jopa maajoukkuekaavailuihin. Turkulainen pelasi viime kaudella kolme ottelua maajoukkueessa, eikä EHT-kutsu tällä kaudella olisi yllätys.

Jerry Turkulainen saattaa hyvästellä Liiga-kaukalot tämän kauden jälkeen.
Kuva © Samuli Huikuri

Antti Kalaputaasta sen sijaan ei vielä ole saatu parasta irti. Taitavasta hyökkääjästä on odotettu luotettavaa pelintekijää kärkiketjuihin, mutta hyökkääjä on lunastanut odotukset vain hetkittäin. Myös kokonaisvaltaisen pelin pitää kehittyä, sillä vääntövoima maalien edustoille ei ole tahtonut riittää. Hän on pelannut harjoituskaudella myös laiturin paikalla, joten edessä saattaa olla pelipaikan vaihto.

Hyökkäyksen tulituen muodostavat pitkälti viime kaudeksi tulleet nuorukaiset, joilta odotetaan askeleita eteenpäin. Heistä erityisesti Severi Lahtisen, Patrik Puistolan ja Brad Lambertin pistetahdin pitää entisestään parantua, eikä Samuel Heleniuksenkaan komea pistesaldo olisi yllätys, jos isokokoiselle sentterille löytyy paikka ylivoimalta maalinedusrouhijana.

Erityisesti Lambert on usean suurennuslasin alla tulevalla kaudella. Vaikka kyse on vasta 17-vuotiaasta pelaajasta, tulevan kesän varaustilaisuus nostattaa odotusarvoja korkealle. Lambertin pitää saada otteisiinsa tasaisuutta, niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan. Vastuu eri pelitilannerooleista pitää kantaa, jos korkea varaus pyörii mielessä.

Lambertin kohdalla mielenkiintoa lisää se, että hänet on nähty harjoitusotteluissa usein sentterin tontilla. Onko kyseessä pysyvämpi paluu junioriaikojen pelipaikalle?

Heleniusta ja Lambertia pidetään lähes varmoina niminä tuleviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Samaan joukkueeseen on JYPistä tyrkyllä myös viime kaudella Liigassa debytoineet Santeri Koskela ja Joakim Kemell. Koskela on luonteeltaan työteliäs alaketjujen sentteri, kun taas Kemellille voisi kaavailla jopa ylivoimavastuuta erinomaisen laukauksen vuoksi. Kemellin kiekottomat taidotkin ovat sillä tasolla, ettei nuorukainen menisi hukkaan alempien ketjujen roolissa.

Joukkueen puhtain työmyyrä on Mikko Salmio. Joukkueen kapteenistoon noussut hyökkääjä on arvokas palanen alivoimapeliin. Kirjoittamaton kortti on puolestaan vastikään Jyväskylään saapunut Adam Brodecki. Ruotsalainen on pelannut jo vuodesta 2013 lähtien SHL:ssä, jossa otteluita on kertynyt 334 kappaletta ja tehopisteitä on syntynyt 103.

Pysyvästä paikasta Liigassa Kemellin ja Koskelan lisäksi kamppailevat Patrik Siikanen, Samuel Valkeejärvi, Joni Airo sekä Jere-Matias Alanen. Heistä varsinkin Siikanen on väläytellyt harjoitusotteluissa parantunutta fysiikkaa sekä lisääntynyttä suoraviivaisuutta, mikä on tuonut mukanaan myös tehopisteitä.

Taustalla näytön paikkaa kärkkyy myös Jere Lassila, joka oli alle 18-vuotiaiden maajoukkeen kapteenina loppukesän Hlinka Gretzky Cupissa. Älykäs sentteri täydentää JYP-nelikon, jolle odotellaan ensi kesänä NHL-varausta Lambertin, Kemellin ja Leinosen kanssa. Näytöt Liigassa voisivat nostattaa varausosakkeita.

» Lähetä palautetta toimitukselle