Analyysi: Paljon menetyksiä kokenut Kärpät lähtee mestarisuosikkina ensi kauteen

LIIGA / Artikkeli
Janne Pesonen(vas.) on tottunut menestymään Oulussa. Pesonen lähtee metsästämään viidettä suomen mestaruuttaan ensi kaudella.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Viime kaudella Liigan finaaleissa taipunut Oulun Kärpät lähtee tulevaan kauteen isojen muutosten kera. Kärpät menetti useita tärkeitä palasia viime kauden joukkueestaan. Alkukaudesta voi tulla Kärpille hankala, mutta kun tosipelit lähestyvät, taistelee Kärpät jälleen kerran Suomen mestaruudesta.

"Nopea, vahva ja luotettava", on ollut Kärppien motto Mikko Mannerin valmennusjakson aikana. Kärpät on ensi kaudellakin vahva ja luotettava, mutta onko se tarpeeksi nopea? Kun katsoo lähteneiden, ja tulijoiden listoja, ei Kärpät ainakaan nopeutta saanut, päinvastoin.

Hyökkäyksessä runsaasti kokemusta — jopa liikaa?

Viime kauden Kärppien hyökkäystä olisi voinut kuvailla "nuorten ilotulitukseksi", mutta tulevalla kaudella vastaavanlaista karusellia ei illasta toiseen ole luvassa. Kärpät menetti hyökkäyksestä paljon nuorta verta, ja erityisesti nopeutta Rasmus Kuparin, Aleksi Heponiemen sekä Liigan pistepörssin jaetulla kärkisijalla olleen Ville Leskisen muodossa.

Kärpät menetti myös yleisön suosikiksi nousseen, loistavan kahden suunnan keskushyökkääjän Nicklas Lasun. Viime kauden superhankinnan Oskar Osalan menetys tulee näkymään maalimäärissä. Onhan Osala kansainvälisellä tasollakin huippupelaaja ja maalintekijä.

Menetykset ovat tuntuvia, mutta Kärpät sai kaapattua siirtomarkkinoilta ison vonkaleen, kun Kärpissä neljää suomenmestaruutta 2000-luvulla juhlinut Janne Pesonen palaa takaisin Ouluun.

Myös Leijonissa maailmanmestaruuden keväällä voittanut Juho Lammikko siirtyy Floridan lämmöstä pohjoiseen Ouluun. Siirtoa pidettiin yllätyksenä, sillä Lammikko oli lähes vakiinnuttanut paikkansa NHL-miehistössä. Lammikko tulee todennäköisesti pelaamaan hyvin samanlaista jääkiekkoa kuin Nicklas Lasu.

Jussi Jokisen jatkosopimus tuo Kärppien kärkiketjuihin sekä ylivoimaan viisasta pelaamista sekä runsaasti syöttötaitoa. Kyseessä on kuitenkin Liigan mittarilla selkeä supertähti.

Myös jalkavaivasta toipuneen Mika Pyörälän paluu joukkueeseen on iso apu Kärpille.

Kärppien alempien kenttien pelaajat jatkavat Oulussa, mikä on kullanarvoista paljon uudistuneelle joukkueelle. Duunarit kuten Jari Sailio, Tino Metsävainio ja Otto Karvinen tekevät joka ilta arvokasta työtä, mikä ei välttämättä välity kotisohville tai katsomoon. Jäähyjen hankkiminen, vastustajan ihon alle meneminen sekä laukausten blokkaaminen, ovat osa-alueita, joilla nämä kyseiset pelaajat tulevat loistamaan. He ovat myös korvaamattomia palasia Kärppien alivoimassa tulevalla kaudella.

Kärpissä viime kausien ajan duunariosaston miehenä kunnostautunut Miska Humaloja on saamassa ensi kaudelle isompaa, hyökkäysvoittoisempaa roolia. Humaloja onkin viilettänyt kauteen valmistavissa peleissä ykkösketjun laitahyökkääjän paikalla.

Asetelmat saattavat mennä täysin uusiksi, mikäli Rasmus Kupari ja Jesse Puljujärvi eivät saa pelipaikkaa NHL-kaukaloista. Mikäli nämä nuoret taiturit eivät pelaa ensi kautta Pohjois-Amerikassa, on hyvin mahdollista että heidät nähdään kärppäpaidassa. Kärppien hyökkäyksessä on niin paljon monipuolisuutta, että useat pelaajat voivat pelata sekä laidalla, että keskellä. Hyökkäysketjut tulevatkin tästä syystä muuttumaan useaan kertaan kauden aikana.

Pelaajakartta Kärpät pelaajakartta

VLH

Janne Pesonen
Mika Pyörälä
Jari Sailio
Otto Karvinen
Aatu Räty
Julius Hermonen

KH

Jussi Jokinen
Michal Kristof
Juho Lammikko
Miska Humaloja
TIno Metsävainio
Jesse Koskenkorva
Tommi Järvitalo

OLH

Jasper Lindsten
Radek Koblizek
Sami Anttila
Aku Räty
Tuukka Tieksola
Zdenek Sedlak

P

Atte Ohtamaa
Lasse Kukkonen
Jakub Krejcik
Ludvig Byström
Shaun Heshka
Mikko Niemelä
Taneli Ronkainen
Joona Huttula
Topi Niemelä
Kalle Loponen
Jaakko Niskala

MV

Patrik Rybar
Justus Annunen

Valmentaja

Mikko Manner

Puolustus heikentyi

Kenties suurimmat menetykset Kärpät koki kuitenkin puolustupäässä. Kärpät menetti NHL:ään puolustajat Jani Hakanpään sekä Teemu Kivihalmeen. Viime kauden kapteenin Atte Ohtamaan tilanteesta on puolestaan liikkunut mediassa ristiriitaisia tietoja. Suomen mediassa uutisoitiin toukokuussa Ohtamaan käyttävän sopimuksessaan olevan option ja siirtyvän ensi kaudeksi KHL-joukkue Ak Barz Kazaniin. Ohtamaa ei kuitenkaan ole ollut venäläisjoukkueen kauteen valmistavissa otteluissa, eikä Leijonien vakiokasvoa ole merkitty myöskään tämän kokoonpanoon.

Näitä massiivisia menetyksiä Kärpät on kuitenkin onnistunut paikkaamaan hyvillä hankinnoilla. Kärpät värväsivät ruotsalaispuolustaja Ludwig Byströmin sekä tšekkiläisen Jakub Krejčikin.

Kaksikosta erityisesti Byström on mielenkiintoinen hankinta. Viime kauden Floridan organisaatiossa AHL:n puolella kiekkoillut, entinen Dallasin toisen kierroksen varaus vuodelta 2012 pyrkii astumaan Kivihalmeen saappaisiin kiekollisen pelin johtajana. Byströmin parhaat avut ovat hyökkäyspäässä. Häntä kuvaillaan hyvin viivassa liikkuvaksi sekä hyvin pelin tempoa sääteleväksi puolustajaksi.

Viime kaudella Rauman Lukossa kiekkoillut Krejčik on all around –tyylinen pelaaja, eli hän on hyvä joka puolella kaukaloa. Tšekin maajoukkueen vakiokasvo tuo Kärppiin rauhallisuutta omalle puolustusalueelle, sekä kiekollista varmuutta hyökkäyspeliin. Krječik on niin kutsuttu "valmentajan unelmapelaaja". Hänet voi laittaa kaukaloon tilanteessa kuin tilanteessa.

Lasse Kukkonen on pelaaja, joka ei juuri esittelyjä kaipaa. Ensi kaudella jälleen kapteenin C-merkkiä rinnassaan kantava Kukkonen jättää jäälle aina kaikkensa illasta toiseen. Mikko Niemelä nousee ensi kaudella parhaimpien puolustavien pakkien joukkoon Liigassa. Pisteitä nakuttavana puolustajana tunnettu Shaun Heshka kantaa tulevalla kaudella suurempaa puolustuksellista roolia kuin aiemmin pelatessaan Kärpissä. Aleksi Mäkelä ja Taneli Ronkainen kamppailevat viimeisestä paikasta Kärppien takalinjoilla.

Kärppien juniorimylly jauhaa myös koko ajan potentiaalisia pelaajia kohti Liiga-ympyröitä. Harjoitusotteluissa mukana ovat olleet muun muassa nuoret Jaakko Niskala sekä Topi Niemelä.

Oululaisten puolustus ei ole yhtä hyvä kuin viime kaudella, mutta se on tarpeeksi hyvä kamppaillakseen suomenmestaruudesta tulevallakin Liiga-sesongilla.

"Molempiin maalivahteihin täysi luottamus"

Näin kommentoi Kärppien maalivahtivalmentaja Ari Hilli kauden alla. Mikäli kärppien kokoonpanossa jokin pelipaikka herättää kysymyksiä kauteen lähdettäessä, se on maalivahtiosasto. Patrik Rybar ja Justus Annunen ovat molemmat liigatasolla vielä kääntämättömiä kortteja. Liigassa meritoituneiden Jussi Rynnäksen sekä Veini Vehviläisen lähdöt jättävät uudelle kaksikolle isot saappaat täytettäviksi.

Kärppiin täksi kaudeksi Detroitin NHL-organisaatiosta siirtynyt 25-vuotias slovakialainen on profiililtaan samantyylinen maalivahti kuin Kärpistä viime kauden päätteeksi lähtenyt Rynnäs. Rybar on isokokoinen (190cm) ja hyvin liikkuva maalivahti, joka antaa vastustajan tehdä aloitteen.

Kärppien maalivahtitandemin täydentää nuori Justus Annunen. Annusen vahvuudet ovat iso koko (193cm) sekä rauhallisuus. Annunen on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut jo paljon: Hänen palkintokaapistaan löytyy muun muassa U18-maailmanmestaruus, A-nuorten suomenmestaruus sekä Nuorten SM-liigan parhaan maalivahdin palkinto kaudelta 2018-2019.

Rybar pelannee suurimman osan peleistä Kärppien maalinsuulla, mutta Annunenkin saa varmasti kiitettävästi pelejä alleen. Oulussa tilanne on nyt erilainen verrattuna aiempiin kausiin. Nyt maalinsuulla torjuu joka tapauksessa Liigassa kokemattomampi veskari.

Ennakkosuosikki

Kärpät on nimekkäistä menetyksistäkin huolimatta ennakkosuosikki Liigassa kaudella 2019-2020. Tulevalla sesongilla Kärpät ei ole yhtä suuri ennakkosuosikki kuin viime kaudella, mikä on oululaisjoukkueelle varmasti hyväksi. Viime kaudella paineet kasaantuivat liian suuriksi, ja tuloksena oli tappio Liiga-finaaleissa. Joukkueessa jatkavilla pelaajilla nälkä ja näytönhalu on varmasti valtava, joten Kärpät tulee olemaan ajoittain dominoiva ensi kauden Liigassa. Joukkueella, joka haluaa voittaa Kärpät keväällä, on todella iso vuori kiivettävänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle