Analyysi: Paikkaavatko paluumuuttajat Tapparan avainpelaajien lähdön?

LIIGA / Artikkeli
Antti Erkinjuntti on yksi paluumuuttajista, joihin katseet kohdistuvat.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Hopeisiin tunnelmiin päättyneen viime kauden jälkeen ovet kävivät Tapparassa molempiin suuntiin. Tulijat ovat pitkälti vanhoja tuttuja.

Jukka Peltola, Dominik Hrachovina, Mikko Lehtonen, Niko Mikkola, Sebastian Repo... Liigan finaaleissa peräti kuutena edellisenä keväänä nähty Tappara menetti lukuisia tähtipelaajiaan viime kauden jälkeen. Seura paikkasi lähtijöiden jättämää aukkoa mielenkiintoisilla hankinnoilla, joista suurimpia urotekoja odotetaan paluumuuttajilta eli Tuukka Mäntylältä, Jarkko Maliselta ja Antti Erkinjuntilta. Lisäksi kokeneen Niklas Bäckströmin siirtyminen kasvattiseurastaan HIFK:sta Tapparan tolppien väliin tuo oman säväyksensä tamperelaisryhmään.

Pelaajistossa tapahtuneiden muutosten lisäksi juuri mikään muu ei sitten olekaan muuttunut. Penkin takana seisoo viime kaudella paluun valmennustehtäviin tehnyt Jukka Rautakorpi, jonka luomaan pelitapaan Tappara on nojannut jo vuosien ajan. Rautakorven aisapareina jatkavat edelleen Marko Ojanen, Janne Grönvall ja Petri Tuononen.

Ainoa muutos penkin takana on maailmanmestaruutta vuonna 2011 juhlineen Pasi Puistolan liittyminen Tapparan valmennusryhmään. Nähtäväksi jää, millaista lisäarvoa kokenut puolustaja pystyy valmentajana joukkueelleen tuottamaan.

Pelaajakartta Tapparan pelaajakartta

VLH

Antti Erkinjuntti
Tomáš Záborský
Otto Rauhala
Anton Levtchi
Kristian Tanus

KH

Jan-Mikael Järvinen
Jarkko Malinen
Matti Järvinen
Juhani Jasu
Otto Mäkinen

OLH

Kristian Kuusela
Jere Karjalainen
Niko Ojamäki
Joona Luoto
Sami Moilanen

P

Veli-Matti Vittasmäki
Otso Rantakari
Tuukka Mäntylä
Valtteri Kemiläinen
Juho Rautanen
Aleksi Elorinne
Toni Utunen

MV

Christian Heljanko
Niklas Bäckström

Valmentaja

Jukka Rautakorpi

Paljon vanhaa, vähän uutta

Tapparan puolustuksessa on Mikko Lehtosen lähdön ja Tuukka Mäntylän paluun myötä entistä enemmän perinteistä puolustusosaamista. Kulttipelaajan maineessa olevan Mäntylän lisäksi viime kaudella erinomaisia otteita esittänyt Veli-Matti Vittasmäki sekä viime vuosien aikana Tapparan kivikovassa puolustuskuusikossa paikkansa vakiinnuttanut Aleksi Elorinne tunnetaan etenkin puolustuspään vahvuuksistaan. Myös Jokereiden organisaatiosta Tapparaan siirtynyt Juho Rautanen vahvistaa perinteikkään joukkueen jykevää puolustusrivistöä.

Kaikilta edellä mainituista puolustajista löytyy myös kiekollista osaamista, mutta päävastuu pisteiden teosta on kuitenkin asetettu Otso Rantakarin ja Valtteri Kemiläisen harteille. Sekä Rantakari että Kemiläinen tulevat varmasti kantamaan leijonanosan myös ylivoimavastuusta, joten tehoja on syytäkin odottaa. Lisäksi varsinkin Kemiläisellä on allaan kehno kausi, joten tasonnostoa odotetaan myös kannattajien keskuudessa.

Nuorta voimaa Tapparan puolustuksessa edustaa 18-vuotias Toni Utunen. D-juniori-ikäisenä Tapparaan siirtynyt Utunen saa minuutteja lähinnä seitsemännen puolustajan roolissa ja loukkaantumisten paikkaajana, mutta tulevaisuudessa miehen odotetaan nousevan Tappara-puolustuksen vakiokalustoon.

Potentiaalia riittää

Hyökkäyspäässä Tapparalla on täytettävänään viime kausina kapteenin merkkiä rinnassaan kantaneen Jukka Peltolan jättämä suuri aukko. Monipuolisena taistelijaluonteena tunnetun Peltolan saappaita pystyy tuskin kukaan muu kuin Peltola itse täyttämään, mutta ainakin pisteiden valossa uusi kapteeni Kristian Kuusela pystyy vastaamaan haasteeseen.

Kuuselan ohella Tapparan syömähampaita ovat ainakin ennakkoon myös Tomáš Záborský ja Jan-Mikael Järvinen sekä paluumuuttajat Jarkko Malinen ja Antti Erkinjuntti. Etenkin Záborskýlla ja Malisella riittää myös todistettavaa tamperelaisjoukkueen kannattajille, sillä sekä slovakkitähden viime kausi että Malisen edellinen Tappara-visiitti jättivät valjun jälkimaun.

Edellä mainittujen lisäksi potentiaalisia pisteidentekijöitä riittää pitkä liuta. Matti Järvinen ja Jere Karjalainen ovat aiempina kausina jo osoittaneet pärjäävänsä liigassa, mutta varaa parantaa on vielä. Myös viime kaudella todellisen läpimurtonsa tehnyt Otto Rauhala ja etenkin Ässissä väläytellyt Niko Ojamäki kykenevät antamaan arvokasta tulitukea kärkiketjujen takana. Eikä pidä unohtaa myöskään aloitusten erikoismiestä Juhani Jasua ja lupaavaa Joona Luotoa, jotka ovat parhaimmillaan erinomaisia liigapelaajia.

Kokeneiden tähtihyökkääjien lisäksi Tapparan hyökkäysrivistöstä löytyy myös nuorta voimaa. Kristian Tanus, Otto Mäkinen, Anton Levtchi ja Sami Moilanen joutuvat vielä kamppailemaan peliajastaan, mutta etenkin Levtchi on liigapelejä edeltävissä harjoitus- ja CHL-otteluissa osoittanut olevansa potentiaalinen yllättäjä pian alkavalla kaudella.

Tolppien välissä tapahtuu

Tapparan maalivahtiosasto on jo nyt saanut paljon aiempia kausia enemmän huomioita eikä syyttä. Kun seura julkisti läpimurtoa tavoittelevan Christian Heljangon aisaparin olevan Tapparan pahimpiin kilpakumppaneihin kuuluvan Helsingin IFK:n osaomistaja Niklas Bäckström, moni joutui hieraisemaan silmiään. Riitaisiin tunnelmiin HIFK-uransa päättäneen Bäckströmin odotettiin jo lopettavan komean uransa, mutta konkari päättikin tarttua Tapparan tarjoamaan oljenkorteen ja lähteä vielä tavoittelemaan menestystä uuteen ympäristöön.

Ennakkospekulaatioissa lupaavaa Heljankoa on pidetty etukäteen kirvesrintojen ykkösmaalivahtina, mutta Tapparan harjoitus- ja CHL-ottelut ovat osoittaneet, että Bäckström tulee haastamaan nuoren vahdin tosissaan. Asetelma on mielenkiintoinen, sillä myös Heljanko on esiintynyt edukseen jo viime kaudella pelaamistaan otteluista lähtien.

Uudistunut vai urautunut?

Tapparan kautta edeltävät harjoitus- ja CHL-ottelut ovat sujuneet pääosin mallikkaasti. Seitsemästä ottelustaan joukkue on voittanut viisi ja ainoat tappionsa Tappara on kärsinyt hallitsevalle Ruotsin mestarille Växjö Lakersille luvuin 2-0 ja norjalaiselle Storhamarille rangaistuslaukauskisan jälkeen 3-2. Voitokkaissa otteluissa maaliverkot ovat heiluneet kiitettävään tahtiin, sillä ennen viimeistä liigakautta edeltävää CHL-ottelua Tapparan maaliero seitsemän pelatun ottelun jälkeen on lukemissa 29-13.

Maali-iloittelusta ei kannata kuitenkaan innostua liikaa, sillä myös viime kaudella Tappara pöllytti vastustajiaan kautta edeltäneissä harjoitus- ja CHL-otteluissa. Liigakauden käynnistyttyä pelityyli muuttui kuitenkin radikaalisti hillitympään suuntaan, kun Tapparan menestysreseptin jo vuosien ajan muodostaneet tiivis viisikkopuolustus ja pelin rytmittäminen tulivat kuvaan toden teolla.

Voisi ajatella, että tällä kertaa Tappara panostaisi nimenomaan hyökkäyspeliin enemmän kuin aiemmin, sillä viime kauden päätteeksi pelatuissa Liigan finaaleissa ratkaiseva ero mestaruuden voittaneen Kärppien ja Tapparan välillä syntyi juuri hyökkäyspelissä, jossa oululaisjoukkue oli Rautakorven suojatteja aktiivisempi. Kysymys kuuluukin, pyrkiikö ja pystyykö rajuja muutoksia pelaajaosastollaan kokenut Tappara uudistumaan tarpeeksi?

» Lähetä palautetta toimitukselle