Analyysi: Oululaista tiki-takaa – Kärpät dominoi Liigaa jalkapallo- ja salibandyopein

LIIGA / Artikkeli
Kärpät on jatkanut tänä syksynä viime kauden voittokulkuaan.
Kuva © Saana Hakala
Oulun Kärpät on hävinnyt tällä kaudella viisi ottelua. Voittoja on 23. Se johtaa Liigaa ylivoimaisesti. Dominoinnin syy on päävalmentaja Mikko Mannerin koko lajin aallonharjaa edustava valmennus. Sen ytimessä on sensaatiomainen lyhytsyöttöpelaaminen.

Kärppien päävalmentaja Mikko Mannerilla oli viime kaudella missio: hän yritti murtaa Suomi-kiekon myyttejä ja malleja. Tämä näkyi eritoten joukkueen pelitavassa, sillä Kärpät pelasi NHL:stä, Kanadan miesten maajoukkueesta ja Ruotsista vaikutteita saanutta vauhdikasta pystysuunnan peliään.

Manner halusi murtaa sen myytin, että Liigassa ei voi pärjätä muulla kuin tiiviin viisikon Meidän pelillä.

Manner onnistui tavoitteessaan vain runkosarjassa. Pudotuspeleissä Kärpät pelasi täysimäärästä Meidän peliä eri rytmeineen tiiviin viisikon kera. Suomen mestaruus voitettiin jälleen tiiviin viisikon Meidän pelillä.

Manner ymmärtää sen, että peli, joka nojaa pitkiin syöttöihin, on melko mekaanista ja ennalta-arvattavaa

Tälle kaudelle Manner on ottanut uuden agendan. Tämän kauden Kärpät ei tyydy pelkästään kopioimaan muun maailman jääkiekkoa – ja hyvä niin. Matkija on aina myöhässä. 

Kun Pohjois-Amerikan ja Ruotsin lätkä on kopioitu ja kokeiltu, on hyvä aika siirtyä kopioimaan muita pallopelejä. Kärpät luo ja kehittää jääkiekossa erityisesti lyhytsyöttöpelaamista. Mallia haetaan esimerkiksi jalkapallosta.

– Se on vielä monimutkaisempi peli, kun siellä on niin paljon enemmän pelaajia. Samoja lainalaisuuksia siellä on, mitä me emme ole jääkiekossa osanneet vielä ehkä hyödyntää. Tilan tekemiset, jotta syntyy tilaa johonkin väleihin, kaikki tällaiset asiat, Manner pohti jo viime talvena.

Tämän kauden Kärppien pelaamisessa näkyy selkeitä vaikutteita jalkapallon tilan luonti ja täyttö -pelaamisesta. Manner mullistaa jääkiekon lyhytsyöttöpelaamista. Nyt Kärpät on hävinnyt tällä kaudella viisi ottelua. Voittanut 23 ottelua. Joukkue on tehnyt eniten maaleja ja päästänyt vähiten maaleja. Sarjajohdon marginaali on 14 pistettä.

Manner ei toki ole ainoa suomalaisvalmentaja, joka hakee joukkueensa pelaamiseen vaikutteita muista pallopeleistä. Antti Pennasen valmentamassa HPK:ssa on pelillisesti paljon samaa kuin Mannerin Kärpissä.

Pitkät vai lyhyet syötöt?

Palataan pikaisesti Kärppien viime kauden nopeaan, venyvän viisikon tempolätkään. Siinä korostuivat vaihtelu lyhyiden ja pitkien syöttöjen välillä, pitkät etäisyydet viisikon sisällä, ylimiehitys, kova pelitempo sekä jatkuva pyrkimys kiekollisena voittaa tilaa ja toisaalta kiekottomana prässätä.

Viisikon rakenne oli notkea. Usein pelin puoli ylimiehittyi voimakkaasti. Pelissä ei ollut Meidän pelistä tuttua kenttätasapainoa ja kolmen kaistan pelaamista.

Kärppien pelin ydin oli kiekotteleva alakolmio, jonka muodostivat puolustajat ja keskushyökkääjä. Laiturit venyttivät viisikkoa, ja heille pyrittiin lyhyen kiekottelun jälkeen pelaamaan pitkiä syöttöjä. Pitkät syötöt olivat olennainen osa Kärppien hyökkäyspelaamista.

Manner valveutuneena pallopeliajattelijana ymmärtää kuitenkin sen, että peli, joka nojaa pitkiin syöttöihin, on melko mekaanista ja ennalta-arvattavaa. Lyhytsyöttöpelaaminen tuo enemmän variaatioita, enemmän vaihtelua, ja siksi sitä vastaan on vaikeampi puolustaa. Siksi Manner on siirtynyt lyhytsyöttöpelaamiseen.

Miksi lyhytsyöttöpeli?

Lyhytsyöttöpelin yhtenä tärkeimpänä tavoitteena jääkiekossa on hyökkäyssiniviivan ylittäminen kiekon kanssa.

Kärpät hyökkäsi jo viime kaudella jatkuvasti suorahyökkäyksiä organisoituakin puolustusta vastaan. Mutta koska Manner on laskelmoinut, että pitkien syöttöjen jääkiekko on liian mekaanista, hän on valinnut lyhytsyöttöpelaamisen tien.

Tilastot osoittavat, että ylittämällä hyökkäyssiniviiva kiekon kanssa maalinteon todennäköisyys on jopa huomattavasti suurempi kuin siirtokiekolla. Siitä esimerkkinä on viime kauden Leijonat.

Tämä on täysin loogista. Kun hyökkäysalueelle murtaudutaan kiekon kanssa siirtokiekon sijaan, suorahyökkäysuhka on olemassa. Se jo kasvattaa maalinteon todennäköisyyttä. Samalla suorahyökkäysuhka pakottaa vastustajan ensisijaisesti estämään vastustajan maalinteon eli tiivistämään oman maalin edustan.

Se taas avaa kiekolliselle joukkueelle tilaa pyörittää hyökkäysalueen hyökkäyspelaamistaan. Tällöin pitkien hyökkäysten pelaaminen on helpompaa ja niillä on mahdollista luoda parempia maalipaikkoja.

Meidän pelissä ongelmakohtia ja puutteita

Jääkiekon kannalta jalkapallo on hyvä laji omaksua vaikutteita, sillä se on taktisesti erittäin sofistikoitunut. Lyhytsyöttöpelaaminen on nykyjalkapallossa vaatimus menestykselle. Myös salibandy on tässä mielessä hyvä vertailukohta jääkiekkolle, sillä vaikka se on lajina melko nuori, siinä on ainakin Suomessa omaksuttu nopeasti lyhytsyöttöpelaamisen periaatteet.

On hyvä muistaa, että myös jääkiekossa on lyhytsyöttöpeli-ideologiaa hyödynnetty. Suomalainen peli-identiteetti, Meidän peli, nojaa lyhytsyöttöpeliin, mutta Meidän pelin lyhytsyöttöpelaamisessa on monia puutteita.

Meidän pelissä kenttätasapaino ja tiiviit etäisyydet luovat peliin selkeän rakenteen. Laitahyökkääjät ja keskushyökkääjä pysyvät omilla kaistoillaan. Puolustajat ovat omilla paikoillaan alapuolella, jolloin rakenne on tuttu 2–3. Se mahdollistaa myös kolmioiden muodostamisen. Mutta koska paikanvaihtopelaamista on vähän, kolmioissa ei tapahdu variaatioita. Samat syöttökolmiot toistuvat samoissa paikoissa hyökkäys toisensa perään.

Meidän pelin orjallinen kolmen kaistan rakenne on ongelmallinen lyhytsyöttöpelin kannalta. Se ei tarjoa juuri minkäänlaista syvyysuhkaa, kun koko viisikko on tiiviinä lähellä toisiaan. Syvyysuhan puute johtaa siihen, että vastustaja voi tuoda koko oman viisikkonsa lähelle. Näin kiekolliselta pelaamiselta loppuu tila.

Meidän pelissä paikanvaihtopelaamista ja siten tilan luomista ja täyttämistä tulee vähän, sillä pelaajat pysyvät omilla kaistoillaan. Lisäksi Meidän pelissä on puhuttu lyhytsyöttöpelistä vain puolustus ja keskialueen hyökkäyspelaamisen osalta. Hyökkäysalueen hyökkäyspeli on jätetty lyhytsyöttöpelin ulkopuollelle.

Meidän pelin lyhytsyöttöpelaaminen on mekaanista ja hyvin toisteista.

Manner on ratkaissut Meidän pelin lyhytsyöttöpelin puutteet. Kärppien pelaamisessa näkyy kaikilla kentän osa-alueilla alla lueteltuja lyhytsyöttöpelin periaatteita, joita on totuttu näkemään esimerkiksi salibandyssa ja jalkapallossa. Manner osoittaa, kuinka alkeellista Meidän pelin lyhytsyöttöpelaaminen on ollut ja on edelleen. Se on vielä täysin lapsen kengissä.

Lyhytsyöttöpelaamisen periaatteet (esimerkiksi jalkapallossa ja salibandyssa)
1. Lyhyet syötöt ja useat syöttösuunnat (syöttökolmiot)
2. Kenttätasapaino, lyhyet etäisyydet ja niistä muodostuva puolustusvalmius
3. Alueellisten ylivoimatilanteiden muodostaminen
4. Paikanvaihtopelaaminen – tilan luominen ja täyttäminen (jatkuva liike)
5. Koko pelialueen hyödyntäminen (syvyys ja leveys)
6. Väleihin haastaminen

Tyhjää tilaa etsimässä

Ensinnäkin Kärpät on tiivistänyt viisikkoaan viime kaudesta jopa huomattavasti. Repivää hyökkääjää käytetään maltillisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Oikeastaan sen tehtävä on saada vastustajan puolustajat pysymään varpaillaan ja tuoda peliin tarvittava syvyyselementti.

Vaikka repivää hyökkääjää näkyy aiempaa vähemmän, jatkuvan liikkeen pelaaminen tuo koko ajan syvyysuhan. Vastustajan puolustajat eivät voi puolustaessaan nostaa liian ylös, koska silloin on iso mahdollisuus, että Kärpät pinkaiseekin pidemmän syötön jälkeen yksin läpi. Repivä hyökkääjä ei pelkästään pinkaise karkuun, vaan usein liikkuu syvyydestä kohti kiekkoa.

Kenttätasapaino, tiivistynyt viisikko ja pienemmät etäisyydet tarjoavat pohjan lyhytsyöttöpelille ja puolustusvalmiudelle. Pelissä pysyy leveys, toisin kuin viime kaudella, kun Kärpät ylimiehitti viidellä miehellä pelin puolen.

Paikanvaihtopelaaminen, jonka pohjana on viisikon jatkuva liike, on Kärppien hyökkäyspelaamisen ydin. Kolmen kaistan rakennetta näkyy Kärppien pelaamisessa toisteisesti, mutta vastapainona Kärppien kiekottomat pelaajat liikkuvat juonikkaasti tyhjän tilan luomiseksi ja täyttämiseksi.

Kärppien paikanvaihtopeli tuottaa jatkuvasti uusia syöttökolmioita kentän eri osa-alueille.

Nimenomaan tilan luominen ja täyttäminen ovat nyt leimallista Kärppien kiekolliselle pelille. Kun kiekko on puolustajalla, on tyypillistä, että yksi tai kaksi Kärppien hyökkääjää liukuukin keskialueella vastaan kohti kiekkoa. Liike kohti kiekkoa synnyttää tilaa hyökkääjien taakse. 

Hyökkääjä saattaa irtautua omalta kaistaltaan, ja samaan aikaan puolustaja tai toinen hyökkääjä liukuu syntyneeseen tilaan.

Peliä eivät enää ohjaa tiukasti pelipaikat vaan tyhjä tila. Tuttua jalkapallosta?

Olennaista on jatkuva syöttökolmioiden muodostaminen. Toisin kuin tiukasti pelipaikkoihin nojaavassa Meidän pelissä, Kärppien paikanvaihtopeli tuottaa jatkuvasti uusia syöttökolmioita kentän eri osa-alueille. Kiekottomat ovat jatkuvassa liikkeessä, ja he luovat kiekollisen ympärille lyhytsyöttösuuntia ja alueellisia ylivoimatilanteita, leveyttä ja syvyyttä unohtamatta.

Kiekottomien on omalla liikkeellään luotava tilaa ja luotu tila pitää myös hyödyntää niin, että sinne liikutaan ja syötetään tai kuljetetaan kiekko. Kiekottomat ovat jatkuvasti lapa jäässä valmiina ottamaan syötön vastaan.

Kärpät haastaa hanakasti väleihin. Se teki sitä tosin jo viime kaudella. Kärpät pyrkii syöttämään ja kuljettamaan pieniin, ahtaisiin väleihin, jotta se saisi vastustajan viisikon tiivistämään ja näin tilaa syntyisi tiivistyneen viisikon ulkopuolelle. Jälleen tavoitteena tilan luominen ja täyttäminen.

Kärppien peli-ideologia, joka käsittää kaikki lyhytsyöttöpelin periaatteet, on täysin poikkeuksellinen Suomessa, mutta voitaneen sanoa, että myös kansainvälisessä jääkiekossa. Alkeellinen lyhytsyöttöpelaaminen on tehnyt vasta tuloaan jääkiekkoon.

Mullistavaa on lisäksi se, että Kärpät ei tyydy lyhytsyöttöpelin periaatteisiin vain puolustus- ja keskialueen pelaamisessaan, vaan myös hyökkäysalueen pelissä näkyy samoja piirteitä. Hyökkäysalueella Kärpät pyrkii syöttökolmioin sahaamaan pala kerrallaan vastustajaa puhki. Lyhyet syötöt, alueelliset ylivoimat ja jatkuva tilan luonti pätevät myös hyökkäysalueen pelaamisessa.

Lyhytsyöttöpelaaminen tuo hyvän puolustusvalmiuden myös hyökkäysalueen pelissä. Kun Kärpät luo hyökkäysalueellaan kolmiopeliä ja alueellisia ylivoimatilanteita sekä pitää etäisyydet lyhyinä, kiekonmenetyksen jälkeen peliväline on mahdollista riistää nopeasti takaisin omalle joukkueelle.

Kärpät luo jokaisella kentät osa-alueella lyhytsyöttösuuntia. Uudistunut pelitapa on tuottanut tulosta, sillä Kärpät on sarjataulukon kärjessä.

Jääkiekko on menossa kohti tilan ja ajan shakkia

On nostettava hattua Kärppien valmennustiimille, johon kuuluvat Mannerin lisäksi valmentajat Toni Sihvonen ja Lauri Mikkola sekä maalivahtivalmentaja Ari Hilli. Pelin uudistaminen ja mullistaminen vaatii paljon. Suomessa eletään monin paikoin edelleen siinä konsensuksessa, että tiivis kolmen kaistan Meidän peli on paras tapa pelata jääkiekkoa, vaikka, kuten huomataan, siinä on lyhytsyöttöpelin kannalta monia ongelmakohtia.

Mullistaminen vaatii aikaa. Totuus on toistaiseksi se, että Kärppien pelissä näkyy yllä mainittuja elementtejä jo toisteisesti, mutta toteutus on toisinaan vielä melko puutteellista. Kiekko kadotetaan yllättävän usein keskialueen flipperiin. Harhasyöttöjen määrä on melko korkea.

Silti Kärpät porskuttaa Liigan kärjessä.

Toinen totuus on se, että Kärpillä on erittäin hyvä pelaajamateriaali, ja vain harva Liiga-joukkue pystyisi pelaamaan Kärppien pelitapaa edes sillä tasolla kuin Kärpät.

pelissä on kyse tilan ja ajan šakista, vastustajan liikuttamisesta ja pelivälineen kontrolloinnista.

Mannerin tilan luonti ja täyttö -pelaaminen ei ehkä vielä tällä kaudella ole pudotuspeleissä menestyksen resepti. On iso mahdollisuus, että käy kuten viime vuonna ja Kärpät siirtyy pudotuspeleissä tiukkaan kolmen kaistan Meidän peliin, jolla on Liigassa mestaruus napattu vuosi toisensa perään. 

Näin iso pelillinen mullistus, jota Manner parhaillaan vie Kärpissä eteenpäin, voi viedä kauemmin kuin kauden tai kaksi ennen kuin sillä tulee mestaruus. Pudotuspeleissä pelin vaatimustaso nousee taktisesti niin korkealle, että keskeneräisellä pelillä sieltä ei voittajana lähdetä kesälomalle.

Jääkiekon pelillinen evoluutio on kovaa vauhtia matkalla sinne, missä monet joukkuepallopelit jo ovat. Kontaktihakuisuus menettää koko ajan merkitystään, taktisuus sen sijaan kasvattaa. Ymmärretään yhä enemmän, että pelaaminen o tilan ja ajan shakkia. Vastustajan liikuttamista ja pelivälineen kontrolloimista. Peliväline liikkuu nopeammin kuin pelaajat, vaikka jääkiekossa luistimilla liikutaankin. Jatkuvat lyhyet syötöt ovat paras tapa liikuttaa vastustajaa ja luoda tilaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle