Analyysi: NHL:ssä nähtiin kaikkien aikojen kilpavarustelua mutta myös rumaa tyhjennysmyyntiä – "Melkoista sarjan halveeraamista"

NHL / Artikkeli
Patrick Kanen siirto Rangersiin oli siirtorajan isoin puheenaihe.
Kuva © Getty Images
NHL:n mestarisuosikit korottivat panoksia siirtorajalla lähes ennennäkemättömään tapaan. Rangersin, Devilsin ja Maple Leafsin satsaukset kiristivät Itäisen konferenssin hurjaa kilpailua entisestään.

NHL:ssä nähtiin kenties kaikkien aikojen vilkkain ja säväyttävin siirtotakaraja. Erityisesti Itäisen konferenssin kärkiseurat tekivät useita ison profiilin hankintoja, joten kyseessä oli merkittävä kilpavarustelu.

Jatkoaika analysoi suurimpien mestarisuosikkien siirtotakarajan liikkeet. Näiden lisäksi huomioidaan silmiinpistävimmät asiat muiden seurojen toimista.

Boston Bruins

HANKINNAT LUOVUTUKSET
Tyler Bertuzzi Craig Smith
Dmitri Orlov Keith Kinkaid (AHL)
Garnet Hathaway 2023 1. ja 5. kierroksen varausvuorot
Shane Bowers (AHL) 2024 1. ja 3. kierroksen varausvuorot
Andrei Svetlakov (pelaajaoikeudet) 2025 2. ja 4. kierroksen varausvuorot

Hämmästyttävän hyvää kautta pelannut Bruins laittaa tänä keväänä aivan kaiken likoon mestaruuden saavuttamiseksi, sillä seuran menestysikkuna on sulkeutumassa aiemmin kuin muilla suurimmilla mestarisuosikeilla.

Siirtorajalla Bruins lisäsi lähinnä leveyttä kokoonpanoonsa. Dmitri Orlov on oiva lisäys puolustukseen ja Garnet Hathaway klassinen nelosketjun työmyyrä. Heistä Capitalsille vaihdossa annettu Craig Smith ei käytännössä ole millään muotoa menetys.

Sen sijaan Tyler Bertuzzin hankintaa Red Wingsistä pitää hieman ihmetellä, vaikka hän on osoittanut olevansa kärkiketjujen hyökkääjä. Pelillisesti hänelle toki oli tarvetta Taylor Hallin loukkaantumisen myötä, mutta Bertuzzia ei varsinaisesti tunneta kopin pidetyimpänä hahmona. Tämä voikin aiheuttaa säröjä Bruinsin vahvaan joukkuehenkeen.

Carolina Hurricanes

HANKINNAT LUOVUTUKSET
Shayne Gostisbehere Patrik Puistola (pelaajaoikeudet)
Jesse Puljujärvi 2026 3. kierroksen varausvuoro

Bruinsia Itäisen konferenssin kärkijoukkueena haastava Hurricanes ei tehnyt takarajalla paljoakaan. Joukkue hankki Jesse Puljujärvestä leveyttä ja Shayne Gostisbeherestä täsmävahvistusta puolustukseen.

Erityisiä hankintatarpeita joukkueella ei ollut, vaikkakin Max Paciorettyn loukkaantuminen söi hyökkäyksen iskukykyä. Kaupossa annettu vastine oli lisäksi verrattain huokea. Hurricanesin mestaruusosakkeet pysyvät siis ennallaan, ja joskus on parempi tehdä hallitusti siirtoja kuin räiskiä niitä ympäriinsä.

Etenkin Gostisbehere tuo vahvistusta joukkueen hyökkäyspelaamiseen ja pelin avaamiseen. Ylivoimalla hänestä on myös apua. Puljujärvi pelannee lähtökohtaisesti alaketjuissa, mutta päävalmentaja Rod Brind'Amour varmasti kokeilee suomalaista Sebastian Ahon laidalla ykkösketjussa. Nostaessaan tasoaan Puljujärvikin on selvä vahvistus maalintekoon ja kiekottomaan pelaamiseen.

Colorado Avalanche

HANKINNAT LUOVUTUKSET
Lars Eller Jacob MacDonald
Jack Johnson Andreas Englund
Matt Nieto Martin Kaut (AHL)
Ryan Merkley (AHL) Shane Bowers (AHL)
Keith Kinkaid (AHL) Anton Blidh (AHL)
Gustav Rydahl (AHL) 2025 2. kierroksen varausvuoro

Hallitseva mestari ei tällä kertaa tehnyt samankaltaisia täsmähankintoja kuten vuosi sitten, jolloin se naarasi Artturi Lehkosen ja Josh Mansonin. Nyt Avalanchen tärkein haku oli konkari Lars Eller, jonka lisäksi Jack Johnson ja Matt Nieto palasivat seuraan.

Eller tuo leveyttä Avanlanchen sentteriosastolle, jossa on ollut tällä kaudella vajetta puhtaista keskushyökkääjistä. Rutinoitunut Eller tuo luotettavuutta pohjaketjuihin, vaikka taso onkin hiipunut parhaista vuosista.

Avalanchen maltilliset liikkeet eivät muuta sen asetelmia. Joukkue on edelleen selvä ykkössuosikki Läntisessä konferenssissa, vaikka pistetahti on ollut odotettua pienempi.

New Jersey Devils

HANKINNAT LUOVUTUKSET
Timo Meier Fabian Zetterlund
Curtis Lazar Andreas Johnsson
Santeri Hatakka (AHL) Nikita Ohotjuk (AHL)
Timur Ibragimov (ECHL) Šakir Muhamadullin (KHL)
Zacharie Émond (ECHL) 2023 1. kierroksen varausvuoro
2024 Avalanchen 5. kierroksen varausvuoro 2024 2., 4. ja 7. kierroksen varausvuorot

Devils kohensi siirroillaan asemaansa merkittävästi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vain kerran pudotuspeleihin yltänyt joukkue puhkuu potentiaalia, ja Timo Meierin hankinta kaiken huipuksi oli GM Tom Fitzgeraldilta hauiksen näyttö. Meier on kiistatta joukkueen paras laitahyökkääjä, ja takana on runsaasti iskukykyä ja leveyttä. 

Timo Meier oli ehkäpä tämän hetken tasoltaan paras siirtorajalla liikkunut pelaaja.
Kuva © Getty Images

Fabian Zetterlundista luopuminen ei kirpaise, sillä Meierin hankinta lisää joukkueen sisäistä kilpailua. Devils pikemminkin maksimoi Zetterlundin saatavan vastineen, ja AHL:ään jumiutuneesta Andreas Johnssonista seura pääsi kivuttomasti eroon.

Meierin tasoisen pelaajan saaminen edellyttää korkeista vuoroista ja lupaavista pelaajista luopumista, mutta Devils ei oikeastaan luopunut mistään hyvin arvokkaasta. Esimerkiksi se piti 21-vuotiaan Dawson Mercerin itsellään, vaikka nuorella kanadalaisella olisi varmasti ollut kysyntää. Tosin venäläislupaus Šakir Muhamadullin, 21, voi tulevaisuudessa nousta kelpo NHL-puolustajaksi.

New York Rangers

HANKINNAT LUOVUTUKSET
Patrick Kane Samuel Blais
Vladimir Tarasenko Vitali Kravtsov
Niko Mikkola Julien Gauthier
Tyler Motte Andy Welinski (AHL)
Will Lockwood (AHL) Gustav Rydahl (AHL)
Anton Blidh (AHL) Austin Rueschhoff (AHL)
Wyatt Kalynuk (AHL) Hunter Skinner (ECHL)
Cooper Zech (AHL) 2023 1., 2. ja 7. kierroksen varausvuorot
2026 Canucksin 7. kierroksen varausvuoro 2024 4. kierroksen varausvuoro
2025 3. ja 4. kierroksen varausvuorot

Rangers teki melkoisen tempun, kun se hankki sekä Patrick Kanen että Vladimir Tarasenkon hyökkäykseensä. Kahden tähtilaiturin tulon myötä Rangersilla on nyt mahdollisesti koko NHL:n tulivoimaisin hyökkäyskalusto.

Tähtipelaajien hankinta ei kuitenkaan ole useinkaan ollut oikotie onneen. Kanen ja Tarasenkon hankintoja voikin kyseenalaistaa sillä, että onko Broadwayn parrasvaloissa nyt jo liikaakin tähtipelaajia janoamassa ratkaisurooleja. Etenkin ylivoimakentällisistä jää pakosti laatupelaajia penkille.

Kanen ja Tarasenkon lisäksi Rangers hankki Niko Mikkolan ja Tyler Motten likaisempien hommien vahvistuksiksi. Kokonaisuudessaan Rangers vahvistui merkittävästi, kun ulospäin ei liikkunut runkopelaajia. Tulivoimaa lisättiin hurjasti, mutta viisikkopuolustamisen ongelmiin ei tullut merkittäviä parannuksia.

Tampa Bay Lightning

HANKINNAT LUOVUTUKSET
Tanner Jeannot Cal Foote
Michael Eyssimont Vladislav Namestnikov
2023 3., 4. ja 5. kierroksen varausvuorot
2024 2. kierroksen varausvuoro
2025 1. kierroksen varausvuoro

Lightningin siirtorajan ensimmäinen siirto nostatti pöyristymistä, sillä GM Julien BriseBois maksoi voimahyökkääjä Tanner Jeannotista räikeän ylihinnan. BriseBois on tunnettu taitavana kauppamiehenä, eikä tämäkään siirto lopulta ole niin skandaalimainen kuin siltä tuntuu.

BriseBois'lla oli varaa tehdä tämä siirto, sillä hän itsekin tietää, ettei Lightningia rakenneta tässä hetkessä pitkällä tähtäimellä. Jeannot istuu varmasti mainiosti Lightningin fyysisiin pohjaketjuihin, joiden merkitys pudotuspeleissä kasvaa.

Mielenkiintoinen hankinta oli Sharksista hyökkääjä Michael Eyssimont, joka on murtautunut NHL:ään kesken kauden. En olisi yllättynyt, jos hän murtautuu Lightningissa monien muiden pelaajien tavoin suuren yleisön tietoisuuteen.

Toronto Maple Leafs

HANKINNAT LUOVUTUKSET
Ryan O'Reilly Rasmus Sandin
Jake McCabe Pierre Engvall
Erik Gustafsson Joey Anderson
Noel Acciari Adam Gaudette (AHL)
Sam Lafferty Mihail Abramov (AHL)
Luke Schenn Pavel Gogolev (ECHL)
Radim Zohorna (AHL) Dryden Hunt (AHL)
Josh Pillar (pelaajaoikeudet) 2023 1. ja 3. kierroksen varausvuorot
2023 Bruinsin 1. kierroksen varausvuoro 2023 Senatorsin 3. kierroksen varausvuoro
2024 Islandersin 3. kierroksen varausvuoro 2024 2. kierroksen varausvuoro
2024 Blackhawksin 5. kierroksen varausvuoro 2025 1. ja 4. kierroksen varausvuoro
2025 Blackhawksin 5. kierroksen varausvuoro 2026 2. kierroksen varausvuoro

Maple Leafsin voittamisen pakko näkyy sen siirtotakarajalla tekemissä hankinnoissa. Kun ottaa huomioon kilpakumppanien liikkeet, GM Kyle Dubas ei ole voinut säästellä omien siirtojensa kanssa. Suurista paineista huolimatta Dubasin jokainen siirto oli tarkkaan harkittu, eikä kenestäkään maksettu ylihintaa.

Maple Leafs vahvisti keskikaistaansa tuomalla lisää aloitustaitoa ja kahden suunnan pelaamista. Ryan O'Reilly on tällä saralla yksi koko sarjan parhaista pelaajista. Samassa kaupassa Bluesista siirtynyt Noel Acciari tuo alaketjuihin aloitustaidon ohella lisää maalintekouhkaa.

Ryan O'Reilly tuo ennen kaikkea tasapainoa Maple Leafsin kärkiketjuihin.
Kuva © Getty Images

Lisäksi Sam Laffertyn myötä alaketjuissa riittää entistä enemmän laajuutta ja kilpailua pelipaikoista. Laffertyn ja Acciarin tulo tiesi lähtöä Pierre Engvallille, joka kävi liian kalliiksi alaketjujen pelaajaksi.

Myös Maple Leafsin suurimman kipukohdan eli puolustuksen taso parani. Jake McCabe täyttää loppukauden sivussa olevan Jake Muzzinin paikan kärkipareissa. Erik Gustafsson lisää puolustuskuusikon hyökkäysvoimaa ja "kotiin" palannut Luke Schenn sen kovuutta.

Huomioita muista seuroista

Pittsburgh Penguinsin toimintaa on ihmeteltävä, vaikka seura yrittikin vahvistaa rivejään 17. perättäisen pudotuspelipaikkansa toivossa. Sen se todennäköisesti saavuttaa, mutta kivenkovassa idässä jatkomahdollisuudet ovat pienet. Siihen nähden kolmen yli 30-vuotiaan pelaajan hankinta muutenkin iäkkääseen runkoon oli vain näennäistä tekohengitystä.

Vegas Golden Knightsin ja Dallas Starsin melko maltilliset liikkeet herättivät huomiota, sillä ne vaikuttavat Avalanchen ohella arvoituksellisen lännen vahvimmilta joukkueilta. Mahdollisuudet finaaleihin olisivat yllättävän hyvät, mutta silti huippuvahvistukset jäivät tekemättä.

Minnesota Wildista pisti silmään neljän kokeneen ruotsalaispelaajan (John KlingbergMarcus JohanssonGustav NyquistOskar Sundqvist) hankkiminen. Wild nosti osakkeitaan, vaikka kärkihankinta Klingbergin kausi onkin ollut surkea.

Pudotuspelikisassa vielä siirtorajalla olleen Detroit Red Wingsin puhdas myyjän rooli pääsi yllättämään. Iäkäs Washington Capitals puolestaan uskalsi nyt myydä kokeneita runkopelaajiaan, mitä voi pitää uudelleenrakennuksen alkuna.

Arizona Coyotes teki sen taas eli otti kontolleen palkanpidätyksiä tyhjennysmyynneistään ja uransa käytännössä lopettaneiden Shea Weberin ja Jakub Voráčekin jättisopimukset. Coyotes toki toimii sääntöjen mukaan, mutta tämä toiminta on jatkunut jo monta vuotta. Käytännössä siirtorajan jälkeinen joukkue ei yllä edes palkkalattiaan. Melkoista sarjan halveeraamista pikkuhallin lisäksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle