Ässät kaipaa onnistumisia niin Sami Aittokalliolta, Niklas Appelgreniltä kuin Aleksi Varttiselta ja Roni Hirvoseltakin.
Kuva © Topi Lainio

Analyysi: Musta joutsen voi pilata Ässien yllätyksen

Artikkeli
Porin Ässien kauden 2020−21 joukkue rakennettiin maltillisesti mutta hallitusti. Käsissä ovat kaikki ainekset pudotuspelipaikkaan.

Kun korona päätti kiekkokauden viime keväänä, Porin Ässät oli palaamassa pudotuspelikartalle syvän päädyn sukelluksensa jälkeen.

Pelaajarunko koki melko suuria muutoksia, kun esimerkiksi pitkäaikainen ässäpakki Jyri Marttinen muutti Jyväskylään. Marttisen lisäksi poistui toinenkin kevään 2013 mestaruusjoukkueen jäsen, patapaitojen oma kasvatti Tommi Taimi.

Hyökkääjistä suurimman loven joukkueen tehoihin jättivät Tylor ja Tyson Spink. Kanadalaiset kaksoset valloittivat porilaisten sydämet asenteellaan ja peliesityksillään. Maalivahtiosastolta Daniil Tarasov jatkoi matkaansa lopulta KHL:ään, kun taas Sami Aittokallio torjuu edelleen kiekkoja Ässien maalilla.

Pelaajakartta Ässien pelaajakartta

VLH

Nicolai Meyer
Otto Kivenmäki
Lenni Killinen
Niko Kivelä
Atte Mäkinen
Arttu Lausniemi

KH

Mika Niemi
Peter Tiivola
Roni Hirvonen
Miro Mäkinen
Lauri Kulmala

OLH

Nick Merkley
Sebastian Wännström
Jasper Lindsten
Niklas Appelgren
Jouka Juhola
Valtteri Pihlajamäki

P

Andreas Borgman
Jakob Stenqvist
Markus Niemeläinen
Olli Vainio
Kasper Kotkansalo
Niklas Peltomäki
Teemu Vuorisalo
Aleksi Varttinen
Aleksi Matinmikko

MV

Linus Söderström
Sami Aittokallio

Valmentaja

Ari-Pekka Selin

Borgman porilaispuolustuksen johtotähti

Puolustuspäässä Andreas Borgmanilta odotetaan vahvaa vastuunkantoa. Iso koko, kyky taklata ja kova laukaus luovat mielikuvan Liigaan mainiosta hankinnasta. Iso ja ilkeä puolustaja on tavallaan puuttunut viime kausien ässänipuista.

Nuori ja lupaava Kasper Kotkansalo loukkaantui ikävästi ensimmäisessä harjoitusottelussaan, mutta häneltäkin on lupa odottaa vahvoja näyttöjä.

Markus Niemeläinen ja Olli Vainio pelasivat mainiosti jo viime kaudella, eikä ole syytä olettaa tahdin hiipuvan. Kotkansalon lisäksi pakisto on kärsinyt kolhuista, sillä Aleksi Varttinen on niin ikään sivussa loukkaantumisen takia.

Muilta osin muutoksen ässäpakistossa jäivät maltillisiksi. Koeajan kautta pelipaikkaa on hakenut Padan oma kasvatti Juuso Walli.

Pohjoismaista yhteistyötä ja oman kasvatin paluu

Ässien linja hankintojen suhteen oli maltillinen, kunnes apuja alkoi löytyä varsinkin länsinaapurista Ruotsin puolelta. Mukaan mahtuu myös tanskalainen Nicolai Meyer.

Borgmanin lisäksi porilaisseuraan saapuivat maalivahti Linus Söderström ja hyökkääjä Sebastian Wännström. 24-vuotiaan Söderströmin kaksi edellistä kautta Pohjois-Amerikassa eivät sujuneet suunnitelmien mukaan, sillä tilille kertyi vain neljä ottelua. Sitä ennen hän kuitenkin ehti voittaa Ruotsin mestaruuden torjuntavastuussa.

Ässien maalivahdeilla Söderström−Sami Aittokallio on kaikki mahdollisuudet nousta sarjan toimivimpien kaksikkojen joukkoon.

Suurimmat odotukset kohdistuvat silti hyökkäysketjun keskikaistalle. Nick Merkley on Liigaan päivänselvä vahvistus, mutta ennen kaikkea Porissa katseet luodaan Mika Niemen suuntaan.

Vuoden 2013 mestarijoukkueen ykkössentterin paluu Poriin viiden vuoden tauon jälkeen miellyttää epäileväisempiäkin arvion tekijöitä. Sopimuksen ennakoitiin olevan tekeillä jo aiemmin tänä vuonna, minkä jälkeen huhut veivät ässäkasvattia jo muihinkin suuntiin.

Oman kasvatin paluu kärkirooliin on porilaisseuralle merkittävä myös kaukalon ulkopuolella. Minkä lisäksi Niemeltä odotetaan näyttöjä heti kauden alussa.

Mika Niemi pelasi viimeksi Ässissä kaudella 2014-15. Arkistokuva on vuodelta 2012.
Mika Niemi pelasi viimeksi Ässissä kaudella 2014-15. Arkistokuva on vuodelta 2012.
Kuva © Mikko Ruohola

Musta joutsen liitelee yhä

Kehitysjohtaja Tommi Kerttulan ja koko seuran hankintalinjaa voi pitää mielenkiintoisena. Lokakuun alun lähestyessä alkaa vaikuttaa siltä, että maltti säilyi hyvin, vaikka kilpakumppanit julkaisivat hankinnan toisensa jälkeen.

Ässät on lähtökohtaisesti yllätysvalmis nippu, mikäli maaliskuisessa tiedotteessa mainittu koronaviittaus mustasta joutsenesta ei toteudu ikävimmällä mahdollisella tavalla.

Liiga-kausi on monimutkaisen tilanteen edessä, mikä voi koitua Ässienkin yllätysmahdollisuuksien turmioksi.

Harjoituskaudella Ässien riveistä poistui pelaajia sairastuvan puolelle lähes jokaisessa ottelussa. Sitä porilaisnippu ei kestä määräänsä kauemmin kelpo hankinnoistaan huolimatta.

Ehdottomaksi vahvuudeksi voi mainita sen, että hyökkääjäkaluston kuutta ensimmäistä nimeä voi pyöritellä oikeastaan miten päin tahansa ja edelleen on mahdollisuus saada kaksi toimivaa ketjua yhteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle