Juuso Pärssinen on Liigan nuorin ykkössentteri.
Kuva © Timo Savela

Analyysi: Mielenkiintoinen ja uudistunut TPS tuo toiveikkuutta paremmasta

Artikkeli
TPS:n viime kausi oli varsinainen pyörremyrsky. Pohjakosketuksesta huolimatta joukkue käänsi laivansa miltei pudotuspelijunaan jääden kuitenkin runkosarjassa sijalle 11. Kauteen 2020–2021 turkulaisten kokoonpano ja valmennus ovat kokeneet merkittäviä muutoksia. Saako uusi päävalmentaja Raimo Helminen käännettyä mustavalkoisten kurssin kohti parempaa? 

TPS:n joukkue ja valmennus ovat kokeneet suuria muutoksia viime kaudesta. Paljon puhetta heränneistä ulkomaalaishankinnoista mainittakoon, että TPS käänsi katseensa ulkomaan markkinoille paljolti siitä syystä, että joukkueen pelaajabudjettia leikattiin alkavalle kaudelle peräti 600 000 euroa. Tästä syystä monella uudella pelaajalla ja esimerkiksi päävalmentajalla on yhden vuoden sopimus.

Pelaajakoordinaattori Tomi Kallio on tehnyt ison työn etsiessään mustavalkopaitoihin uusia motivoituneita ammattilaisia. Häntä varovaisesti siteeraten jatkosopimuksista tullaan neuvottelemaan, mikäli pelaajan edesottamukset sen osoittavat. Tällä hetkellä TPS:stä on aistittavissa positiivinen kilpailuhenkisyys pelipaikoista ja tekemisen meininki. Alkukauden harjoitusotteluiden perusteella joukkueen esitykset ovat olleet lupaavia, mutta kattava kokonaisarvio joukkueen osalta voidaan tehdä vasta keväällä. 

Viime kauden päävalmentaja Marko Virtanen siirtyy valmentamaan Rauman Lukon A-junioreita. Hänen paikkansa turkulaisten penkin takana ottaa vuoden sopimuksella Raimo Helminen. Helminen toimi viime kaudella alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana sekä Suomen A-maajoukkueen apuvalmentajana. Tamperelainen on nähty viimeksi seuratasolla päävalmentajana kaudella 2012–2013, kun hän toimi alkukauden Tampereen Ilveksen päävalmentajana.

Videovalmennuksesta ja joukkueenjohdosta vastuun kantaa tulevalla kaudella Janne Hietaniemi. Hietaniemi on toiminut kolmena viime kautena Suomen A-maajoukkueen ja Helsingin Jokereiden videovalmentajana.

Seuraikoni ja viime vuosien maalivahtivalmentaja Fredrik Norrena siirtyy valmentamaan TPS:n A-nuoria. Hänen tilalleen on palkattu kokenut Ari Moisanen. Moisasen ansioluettelo hakee vertaistaan. Miehellä on ikää 48 vuotta, mutta takana on 20 vuoden kokemus maalivahtivalmentajan työstä Liigasta, KHL:stä ja Suomen maajoukkueesta.

Vahva tandem

Rasmus Tirronen ja KHL:stä joukkueeseen siirtynyt 25-vuotias Andey Kareev muodostavat lähtökohtaisesti yhden Liigan vahvimmista maalivahtikaksikoista. Kareev ei saanut KHL-seura Ufassa kolmena kautenaan juurikaan peliaikaa, sillä joukkueen ykköstorjujan viittaa kantoi Euroopan parhaimpiin maalivahteihin lukeutuva Juha Metsola

TPS:ssä Kareeville on tarjolla kokeneen maalivahtivalmentaja Moisasen oppia ja peliaikaa, vaikka kokenut Tirronen onkin kokemuksensa turvin lähtökohtaisesti turkulaisten ykköstorjuja. Kaksikon kilpailutilanne on kova, sillä Kareev on osoittanut alkukauden harjoitusotteluissa kykenevänsä haastamaan Tirrosen.

Tirrosen odotetaan palaavan lähiaikoina kokoonpanoon yläraajavamman leikkausoperaatiosta. Häntä korvaa siihen asti NHL-seura Buffalo Sabresin sopimuspelaaja Ukko-Pekka Luukkonen. Taustalla oppia ottaa joukkueen neljäs maalivahti Eetu Anttila.

Rasmus Tirronen on palaamassa takaisin kokoonpanoon
Kuva © Timo Savela

Mittaamaton puolustus

TPS:n puolustus on kokenut suuria muutoksia. Viime kaudella Turussa pelanneiden Jani Forsströmin, Tony Sundin ja Joe Piskulan sopimuksia ei uusittu. Lisäksi Jens Olsson palasi Frölundaan, Filip Windlert AIK:hon ja Aleksi Salonen jatkaa uraansa kasvattajaseura JYPissä.

Artukaisten jäällä on luistellut kesästä lähtien useampi uusi tuttavuus. Alkukauden harjoitusotteluiden perusteella SHL:stä Turkuun saapuneet Oliver Bohm ja Johan Ivarsson ovat ottaneet paikkansa yllättävänkin hyvin TPS:n pelaavasta kuusikosta.

EBEL-Liigasta TPS-paitaan siirtyi miltei kaksimetrinen ja 100 kiloinen kolossipuolustaja Alen Bibic on ollut alkukauden harjoitusotteluissa vielä varsin näkymätön. Pelkkien harjoitusotteluiden perusteella ruotsinslovenialaista on kuitenkin haastavaa arvioida. Miehen tasosta saadaan tarkempia viitteitä syksyn aikana.

Viime kauden kokoonpanosta tehopuolustaja Henrik Larssonille on luvassa viime kauden tapaan paljon kiekollisen pelin vastuuta. Tammikuussa 2020 allekirjoitettu jatkosopimus oli turkulaisille lottovoitto. Larsson keräsi viime kaudella peräti 38 pistettä ja oli koko Liigan puolustajien pistepörssissä toinen heti KooKoon Matthew Caiton jälkeen.

Suuri kysymys on myös joukkueen toisen kiekollisen puolustajan löytäminen. Johan Ivarssonia on kokeiltu harjoituskaudella ylivoimalla, mutta onko hänen paikkansa ylivoimaviisikossa? Eemil Viro saattaa olla vastaus tähän kysymykseen, mutta tason tulee vankistua ja virheiden vähentyä.

Vuoden verran kokeneemmilta Aleksi Anttalaiselta ja Virolta valmennus odottaa varmasti merkittävää tasonostoa. Kaksikon peli on ollut alkukauden harjoitusotteluissa hyvää, mutta lopullinen tulos mitataan tarkemmin vasta keväällä. Harjoitusotteluissa varman paikan avauksesta hankkineet Larsson, Bohm ja Ivarsson eivät voi pelata joka ilta 30 minuuttia. Heidän takanaan vallitsee kova kilpailutilanne peliajasta.

Anttalaista ja Viroakin vahvemmin alkukauden harjoitusotteluissa on esiintynyt paluumuuttaja Ruben Rafkin. TPS-kasvatti on tarraamassa tiukasti paikkaan aloittavassa kokoonpanossa. Turkulainen on 180 sentin pituudestaan ja eritoten iästään huolimatta todella vahvarakenteinen puolustaja. Ilveksestä TPS:ään siirtynyt Elias Laitamäki, Olli Kaskinen ja TuTo-kasvatti Valtteri Pulli ovat myös mukana taistelemassa peliajasta.

Ruben Rafkin palaa kasvattajaseuraansa
Kuva © Getty Images

Turkulaisten puolustus on tässä vaiheessa vielä hienoinen kysymysmerkki. Menestys ei jää tälläkään kaudella kiinni maalivahtipelistä. Tirronen ja Kareev eivät voi kuitenkaan kääntää joka ilta otteluita mustavalkopaidoille. TPS päästi viime kaudella 59 ottelussa peräti 185 maalia, mikä tekee yli kolme maalia ottelua kohden. Vertailun vuoksi Oulun Kärppien vastaava luku oli 1.93.

Hyökkäyksessä paljon potentiaalia

Turkulaiset ovat hankkineet viime vuosien luottopelaajien Zach Budishin ja Ilari Filppulan tilalle monta uutta mielenkiintoista hyökkääjää. Moni heistä on ottanut vahvasti paikkansa pelaavassa kokoonpanossa jo harjoituskauden aikana, aivan kuten pitääkin. 

Mielenkiintoisin hankinta harjoituskauden perusteella on yhden vuoden sopimuksella Turkuun saapunut Ruslan Iskhakov. Hän on New York Islandersin toisen kierroksen varaus kesältä 2018. Ura Pohjois-Amerikassa ei ole lähtenyt miehen haluamalla tavalla liikkeelle. Muutama vuosi sitten Iskhakov oli Venäjän alle 18 vuotiaiden MM-joukkueen paras maalintekijä yhdessä Pietarin SKA:ssa nykyisin pelaavien Kirill Marchenkon ja Ivan Morozovin kanssa.

Iskhakovissa on kiistatta potentiaalia nousta turkulaisten kultakypäräksi. Venäläinen on vaarallinen pelaaja hyökkäysalueella. Hän saattaa pienellä liikkeellä tai harhautuksella luoda vaarallisen maalintekopaikan tyhjästä omalle joukkueelleen. Hänen jääkiekkoaistinsa ovat harjoitusotteluiden perusteella todella vaaralliset tälle tasolle. Venäläisen esitykset ovat olleet vahvoja ja pelaaminen on ollut vastuullista myös puolustuspäähän.

19-vuotias Timur Ibragimov on Pietarin kasvatteja ja viime kesän San Jose Sharksin kuudennen kierroksen NHL-varaus. Pelaaja siirtyi Turkuun lainasopimuksella. Ibragimov on esiintynyt harjoitusotteluissa todella energisestä. Voimahyökkääjästä on iloa joukkueelle kovissa kaksinkamppailuissa ja alivoimalla.

Joukkueeseen hankituista kolmesta uudesta yhdysvaltalaishyökkääjästä Josh Kestner on esiintynyt selkeästi vahvimmin. Keskushyökkääjän roolia alkukauden harjoitusotteluissa pelanneen alabamaisen otteista aistii ensimmäisenä todella motivoituneen ja määrätietoisen asenteen. Oikealta puolelta laukovan Kestnerin laukaus on osoittautunut vastustajan maalivahdeille todella vaaralliseksi.

Kahden muun yhdysvaltalaishyökkääjän Aurtin Ortegan ja Evan Weingerin otteet ovat jääneet hieman Kestnerin varjoon. Heidän todellinen taso tullaan näkemään tarkemmin runkosarjan aikana. Kärsivällisyys on etenkin Ortegan kohdalla valttia. Weinger on Turussa lainasopimuksella AHL-seura San Jose Barracudasta.

Turkulaiset hankkivat kokemusta keskushyökkäysosastolle Tampereen Tapparasta, kun kaksinkertainen Suomen mestari Juhani Jasu liittyy joukkueen vahvuuteen. Jasu on osoittanut kuuluvansa edelleenkin Liigan parhaimpiin aloittajiin. Lisäksi yhteispeli alivoimalla Markus Nurmen kanssa on toiminut erinomaisesti alkukauden harjoitusotteluiden perusteella.

Lauri Korpikoski on kauteen lähdettäessä todella kovassa kunnossa
Kuva © Jarno Hietanen

Tutummista nimistä joukkueen kapteeni Lauri Korpikoski on osoittanut olevansa todella kovassa kunnossa. Vuosien takaiseen huippukuntoon on toki vielä matkaa, mutta harjoituskauden otteet ovat olleet lupaavia. Toivotaan, että 34-vuotias Korpikoski pysyy terveenä, eikä sairaus haittaa miehen palaamista takaisin huippukuntoon. Korpikosken fysiikka on tälle sarjatasolle ylivertaista ja miehen rooli on ilman muuta kärkiketjuissa.

TPS:n varakapteeni Petteri Wirtasen rooli on olla puolustuksen tukena yhdessä Jasun kanssa. Kaksikon tehtävä on älykäs peruspelaaminen sekä kaksinkamppailuiden voitot. Kummankaan onnistumista ei mitata lähtökohtaisesti pisteissä.

Viime kaudella säväyttänyt ketjukoostumus Lauri Pajuniemi-Juuso Pärssinen-Markus Nurmi jatkaa yhteispeliä tälläkin kaudella. Kolmikko on esiintynyt harjoituskaudella edukseen.

Viime kaudella läpimurron ovia kolkutelleen Nurmen edesottamukset harjoituskaudella ovat olleet todella energisiä. Pelaajan otteet ovat olleet positiivisella tavalla ennakkoluulottomia. Yksi merkittävä kehitystyö Nurmen pelaamisessa on kuitenkin maalipaikoista viimeistely. Hän sai harjoituskaudella useita hyviä maalintekopaikkoja, mutta kiekot eivät löytäneet verkkoon. Nurmelta sopii odottaa yli 15 maalin kautta ja onnistuessaan jopa debyyttiä Suomen A-maajoukkueessa.

Lauri Pajuniemi viimeisteli viime kaudella kaikista TPS:n tekemistä maaleista peräti 17,4 prosenttia. A-maajoukkueessakin viime kaudella debytoinut 26 liigamaalin mies on asettanut alkavalle kaudelle varmasti entistä kovemmat tavoitteet. Nurmen ja Pajuniemen keskellä viilettää Liigan nuorin ykkössentteri Juuso Pärssinen. Pärssinen esitti viime kaudella paikoin todella hienoja tyylinäytteitä taidoistaan, mutta nuorelta Timrå IK:n kasvatilta odotetaan nyt entistä jämäkämpää peliä ja etenkin tasaisuutta otteisiinsa. 

TPS:n nuorista hyökkääjistä seurantaan kannattaa ottaa myös vuonna 2002 syntynyt 188 senttinen ja 91 kiloinen kaarinalainen Eetu Liukas.

Harjoituskaudella turkulaisten hyökkäyspeli on lähtökohtiin nähden hyvin, mutta tarkempi määritelmä onnistumisesta tai epäonnistumisesta saadaan mitattua vasta keväällä. TPS on koko Liigan vaikeimpia arvioitavia joukkueen suuren vaihtuvuuden vuoksi. Harjoitusottelut ja uusien pelaajien edesottamukset ovat olleet tähän asti kuitenkin suurimmaksi osin positiivisia. TPS kamppailee pääsystä suoraan pudotuspelipaikkaan, parhaimmillaan jopa kuuden joukkoon.

Pelaajakartta TPS:n pelaajakartta

VLH

Lauri Korpikoski
Ruslan Ishakov
Markus Nurmi
Evan Weinger
Joel Janatuinen
Aarne Intonen
Arttu Nevasaari

KH

Josh Kestner
Juuso Pärssinen
Juhani Jasu
Petteri Wirtanen
Hannu Kuru

OLH

Lauri Pajuniemi
Timur Ibragimov
Austin Ortega
Topias Haapanen
Eetu Liukas
Leevi Teissalo
Mikael Pyyhtiä

P

Henrik Larsson
Johan Ivarsson
Oliver Bohm
Eemil Viro
Aleksi Anttalainen
Ruben Rafkin
Alen Bibic
Elias Laitamäki
Valtteri Pulli
Olli Kaskinen

MV

Rasmus Tirronen
Andrei Kareev
Ukko-Pekka Luukkonen

Valmentaja

Raimo Helminen

» Lähetä palautetta toimitukselle