Analyysi: Lukon korjausliike jatkuu ulkomaalaisvahvistusten siivittämänä

LIIGA / Artikkeli
Lukko haluaa palata Satakunnan herraksi.
Kuva ©
Lukko menetti kesän aikana kovan profiilin pelaajia rapakon taakse. Tilalle tuli nimekäs ykköspuolustaja, mutta myös kirjoittamattomia kortteja on joukkueesta löydettävissä.

Lukko lähtee parantamaan viime kauden pettymyksestä, kun kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisen kierroksen katkeraan tappioon Ässille. Runkosarjan yhdeksäs sija oli toisaalta kelvollinen askel oikeaan suuntaan sekasortoisen kauden 2016-17 jälkeen, mutta pelaajamateriaaliin suhteutettuna täyttä potentiaalia ei saatu revittyä irti.

Pekka Virran asetelmat kauteen lähdettäessä ovat viime kautta paremmat, vaikka joukkue menettikin isoja palasia joukkueestaan. Suurimmat menetykset olivat viime kaudella sarjan selvimmäksi ykkösvahdiksi noussut Kaapo Kähkönen sekä kesällä NHL-sopimuksen tehnyt Juuso Riikola. KalPasta kaapatulle Riikolalle kaavailtiin suurta roolia, mutta lopulta puolustaja ei pelannut raumalaisten riveissä yhtäkään ottelua.

Heidän lisäkseen joukkueesta poistuivat muutaman hajapelejä pelanneen lainapelaajan lisäksi Teemu Ramstedt, Chris VandeVelde, Peter Tiivola, Valentin Claireaux, Joose Antonen, Atte Mäkinen sekä Johan Motin.

Virran ja viime kaudella Lukon urheilujohtajana aloittaneen Kalle Sahlstedtin johdolla joukkueelle halutaan luoda selvempi imago ja tehdä toiminnalle kestävämpää pohjaa. Yksi kauden isoja teemoja Raumalla onkin jatkaa korjausliikkeen tekemistä sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.

Pelaajakartta Lukon pelaajakartta

VLH

Janne Keränen
Ville Vahalahti
Brandon DeFazio
Linus Nyman
Heikki Liedes

KH

Arttu Ilomäki
Justin Danforth
Tapio Laakso
Jere Friberg
Antti Saarela

OLH

Toni Koivisto
Lauri Tukonen
Eetu Koivistoinen
Aaro Vidgren

P

Jakub Krejcik
Janne Niskala
Rony Ahonen
Mark Auk
Jyri Marttinen
Roni Sevänen
Tarmo Reunanen
Simo-Pekka Riikola

MV

Oskari Setänen
Lassi Lehtinen

Valmentaja

Pekka Virta

Miten omat pojat selviytyvät?

Kaapo Kähkösen jättämää valtaisaa aukkoa paikkaamaan hankittiin TPS:stä Oskari Setänen. Setänen pelasi viime kaudella ailahtelevan kauden neljänneksi sijoittuneen TPS:n maalilla. Pudotuspeleissä torjuntaprosentiksi muodostui vain 89,2.

Lukon ylle suuria huolia tuokin Setäsen ailahteleva taso, sillä hyvän ja huonon päivän ero on suuri. Viitteitä heikommista otteista on saatu myös kauden valmistavien otteluiden aikana, sillä kuuden ottelun aikana euralainen on kaivanut kiekon 17 kertaa selkänsä takaa.

Kakkosvahtina jatkaa Lukon oma kasvatti Lassi Lehtinen. Viime vuonna KeuPa HT:n Mestis-mestaruuteen torjunut vahti jäänee liigassa jälleen pienempään rooliin, mutta kasvua viime kauteen on todennäköisesti luvassa. 

Askel liikkuvampaan suuntaan

Riikolan lähtöä paikkaamaan saapui Jakub Krejcik. Tšekin maajoukkueestakin tutusta puolustajasta odotetaan raumalaisten alakerran ehdotonta johtohahmoa, jonka voi heittää kentälle tilanteessa kuin tilanteessa. Krejcikiltä on lupa odottaa myös mukava määrä tehopisteitä hyvän yleispelaamisen lisäksi.

Janne Niskalan panos tulee olemaan jälleen tuttu, vaikka Krejcik pienentäneekin rannikkotykin ylivoimavastuuta. Niskala tuo joukkueeseen laukaisu-uhkaa ja suoraviivaisuutta ylivoimapeliin. Viime kaudella Niskala kantoi ykköspakin roolia, joka on konkarille liian suuri.

Kärkinelikon täydentävät Rony Ahonen ja Mark Auk. Maajoukkueestakin tuttu Ahonen kuuluu potentiaalisiin tason nostajiin pienen paikallaan polkemisen jälkeen. Isokokoiselle järkäleelle Motinille ei hankittu suoranaista korvaajaa, mutta Yhdysvaltojen yliopistosarjasta saapuvan Aukin voi kaavailla sopivan vielä paremmin Virran haluamaan liikkuvaan ja kiekolliseen pelitapaan.

Pienemmissä rooleissa erityisesti Jyri Marttinen kantaa tärkeää roolia alivoiman erikoismiehenä ja fyysisenä sähisijänä. Mielenkiintoisimpia nimiä on kesken viime kauden saapunut Tarmo Reunanen, joka tunnetaan potentiaalisena pelaajana. Reunanen on saanut vastuuta kauteen valmistavissa otteluissa, mutta roolia on mahdollista vielä kasvattaa.

Myös Roni Seväseltä ja Simo-Pekka Riikolalta voi odottaa askelia eteenpäin. Tiukimmin peliaikaa joukon ulkopuolelta kyttää Santeri Suistio.

Laidoilla kokemus on valttia

Laitahyökkääjien osastolla vastuuta kantavat varsin tutut nimet. Janne Keränen, Ville Vahalahti ja Toni Koivisto tuovat luotettavaa selkänojaa Lukon hyökkäyskalustoon. Kolmikosta Vahalahti on ollut valmistavissa otteluissa sivussa kokoonpanosta, ja hänestä voisikin odottaa yhtä kärkihyökkääjää, joka Lukolta toistaiseksi on puuttunut.

Kärkiketjun laitureiden paikoista kamppailevat myös joukkueen uudet tulokkaat, Brandon DeFazio ja Andrew Gordon. Energinen Gordon on nähty kärkiketjussa eräänlaisessa tilantekijän roolissa, kun taas DeFazion kausi ei ole vielä käynnistynyt. Gordonin saapuminen Lukkoon vain lyhyelle lainalle voi tuoda harmaita hiuksia Lukolle.

Lukko-hyökkäyksen mielenkiintoisen nimi on Kanadan juniorisarja OHL:stä saapunut Linus Nyman. 19-vuotias hyökkääjä on osoittautunut vaikeaksi pideltäväksi juniorisarjassa, mutta nyt taso pitäisi siirtää miesten peleihin. Viidessä harjoitusottelussa tehdyt neljä tehopistettä lupaavat hyvää.

Myös tuttu arvuuttelu jatkuu, kun Lauri Tukosen pelikuntoisuutta seurataan tiiviisti. Kokenut laituri olisi iso palanen hyökkäystä, mutta hänen varaansa ei voi laskea kovin suurta roolia. Lukon onneksi leveyttä löytyy useaa kautta enemmän.

Tuloksentekokykyä väläytelleelle Eetu Koivistoiselle tason vakiinnuttaminen on tuottanut hankaluuksia. Laituriosaston syvyyden täydentävät Heikki Liedes ja Aaro Vidgren.

Laituriosastolla liigadebyyttiä voidaan odottaa myös Petmanin veljeksille Villelle ja Mikolle. Hyökkääjät kuuluvat seuraaviin Lukon junioripolun suurlupauksiin.

Ilomäki kuuluu jälleen Lukon avainpelaajiin.
Kuva © Arno Hämäläinen

Lunastuuko kärjen potentiaali?

Lukon ykkössentterin viittaa kantaa viime kaudella upeat 37 tehopistettä iskenyt Arttu Ilomäki, eikä hyökkääjän tahti ole harjoitusotteluissa hyytynyt. Ilomäki on iso palanen kärkiketjuissa, ja häneltä odotetaan tason vakiinnuttamista liigan huipulla.

Fakta on kuitenkin se, että Ilomäki kaipaa viime kautta parempaa tulitukea. Joakim Hillding osoittautui flopiksi, ja nyt tulitueksi pestattiin Justin Danforth. Kanadalaishyökkääjä oli viime kaudella AHL:n farmin ECHL:ssa joukkueensa toiseksi paras pistemies. Reippaasti yli piste per peli -tahti tuskin jatkuu, mutta tehopisteiden teko on raumalaisille elintärkeää.

Kokonaisvaltaisuutta tuo Ilveksestä hankittu Tapio Laakso, joka liittyy myös joukkueen kapteenistoon. Laaksosta kaavaillaan isoa palasta alivoimapeliin, mutta myös hän on osoittanut potentiaaliaan hyökkäysuuntaan.

Melko leveän keskikaistan täydentää Jere Friberg, joka keräsi jo viime kaudella reilusti vastuuta Lukon nelosketjun sentterinä. Hyvästä aloittajasta on kasvamassa arvokas palanen Lukon alempiin ketjuihin.

Sentteriosaston mielenkiintoisin nimi löytyy kärkinelikon ulkopuolelta. Antti Saarela pääsi jo viime kaudella yhdessä pelissä kokoonpanoon, mutta luistimenpiirrot liigajäillä ovat vielä ottamatta. 17-vuotias hyökkääjä saattaa hyvillä otteilla murtautua avainrooliin ensi kevään alle 18-vuotiaiden MM-joukkueessa.

Juttua muokattu 20.19: Lisätty maininta Gordonin lainasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle