Analyysi: Leijonat otti takapakkia Kanada-pelistä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Leijonien taisteluilme on kohdillaan.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Leijonien kiekollinen pelaaminen hävisi kamppailun ja taistelun jalkoihin Slovakiaa vastaan.

Leijonat on voittanut MM-kisojen kaksi ensimmäistä otteluaan. Kanada kaatui avauksessa 3–1 ja lauantaina kotijoukkue Slovakia jäi Leijonien jalkoihin 4–2.

Erityisesti Slovakia-ottelu oli kamppailupelaamisen osalta kova testi Leijonille. Hurmiollisen kotiyleisön edessä pelannut Slovakia ei antanut tuumaakaan periksi. Kamppailutestin Leijonat suoritti kelvollisesti, mutta kiekollinen pelaaminen ei seurannut mukana.

Jo avausottelun jälkeen kirjoitin, kuinka Leijonien tulee tarkentaa ylöspäin pelaamistaan niin, että joukkue pyrkii etenemään vasta, kun sillä on jollain kentän osa-alueella etu.

Slovakiaa vastaan Suomi otti sillä saralla jopa takapakkia Kanada-ottelusta.

Pakki-pakki-ylös oli tyypillinen Leijonien kiekollisen pelin resepti. Peliä aavistuksen pakotettiin: edettiin ylöspäin paikkoihin, joissa kiekkoa vastaanottavalla pelaajalla ei ollut kovin mairittelevia mahdollisuuksia jatkaa peliä tarkoituksenmukaisesti eteenpäin.

Pelin pakottamisen myönsi myös Jukka Jalonen pelin jälkeen.

Etenkin tällä pelaajamateriaalilla Suomen puolustajien on omassa avauspelaamisessaan oltava erityisen tarkkoja siitä, millaisiin paikkoihin he kiekkoa hyökkääjille toimittavat.

Slovakiaa vastaan peli olisi vaatinut yhtä poikittaissyöttöä lisää puolustajien välillä, jotta Suomi olisi voinut löytää parempia etenemisväyliä. Slovakia kyllä tarjosi Leijonille mahdollisuuden kiekkokontrollipelaamiseen.

Avauserän muutamilla hetkillä Leijonat esitteli kontrollilähtövalikoimaansa. Viivelähtöjä pelattiin vastustajan prässitason mukaan joko maalin edestä tai takaa. Myös nopea kontrollilähtö löytyi työkalupakista.

Kokonaisuutena Leijonien kiekollinen rytmittäminen oli kuitenkin melko keskeneräistä. Peli katosi epämääräiseen päästä päähän -aaltoiluun.

Jukka Jalonen on juurruttanut puolustus- ja hyökkäyspelin rakenteet hyvin joukkueeseensa. Leijonilla on perussapluuna erittäin hyvin kasassa. Siten kamppailu- ja taistelupelaamista on ollut mahdollista toteuttaa yhtenäisesti ja sitkeästi.

Ja Leijonien taisteluilmeeseen valmennus ei voi olla muuta kuin tyytyväinen.

Nyt siihen kylkeen on jatkossa saatava ripaus lisää kiekkokontrollitekoja. Se ei ole ihan läpihuutojuttu, sillä kun tunne halutaan pitää tapissa, fiksuus helposti unohtuu kaukalon melskeessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle