Analyysi: Kuuraketit Heinola ja "Bono" Heikkinen laskeutuivat Raumalle – Uidaanko Anundilanaukion suihkulähteessä tänäkin keväänä?

LIIGA / Artikkeli
Lukko sai fantastisen vahvistuksen puolustukseensa Manitobasta
Kuva © Getty Images
Lukko julkaisi myöhään perjantai-iltana uutisen Ville Heinolan paluusta Raumalle. Muutama päivä aiemmin oltiin uutisoitu myös Ilkka Heikkisen paluu takaisin kasvattajaseuraansa. Raumalaisten nimilista vetää vertoja jo mestarisuosikkeihin Tapparaan ja Kärppiin. Lukon kannattajien tulee kuitenkin muistaa hyvin oleellinen asia kaiken hypen keskellä.

Lähdetään ensiksi liikkelle Lukon hyökkäyksestä. Se kuuluu kiistatta koko Liigan eliittiin.

Hyökkäystä johtava Justin Danforth arvostettiin ennen kautta jopa koko Liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kaikki viittaa tässä vaiheessa kautta siihen, että kanadalainen on kamppailemassa monen muun pelaajan kanssa Lasse Oksanen -palkinnosta. Danforth edustaa monessa taidossa Liigan parhaimmistoa ja nimi huudettaisiin Liigan omassa fantasiadraftissa kärkimiesten joukossa. Vastuullinen keskushyökkääjä, oikealta puolelta laukova, taitava ja kiekkovarma, joka on suuri pelote hyökkäyspäässä. Harvan muun liigapelaajan ympärille olisi yhtä luontevaa rakentaa voittavaa joukkuetta.

Ei ole hirveän väärin sanoa, että Danforth on Liigan oma Sidney Crosby.

Lukon kannalta tilanteesta tekee entistä kaistapäisemmän se, että joukkueen toisen ketjun keskellä pelaa Pathrik Westerholm. Liigan ystävien ihastellessa kauden ensimmäisissä otteluissa Ponthus-veljen peliä, pikkulinnut tiesivät hallikäytävillä lauleskella Pathrikin olevan vielä dominoivampi jääkiekkoilija. Sitä hän toden totta on ollut. Pathrik olisi melkein missä tahansa muussa liigajoukkueessa ykkössentteri, mutta Lukossa se tontti on oikeutetusti Danforthin. Harvassa liigaseurassa on yhtä hyvät kärkisentterit kuin Lukossa.

Joukkueen kolmas keskushyökkääjä on viime kaudella läpimurtonsa Liigaan tehnyt Eetu Koivistoinen. Koivistoinen ei ole vielä päässyt viime kauden liitoonsa, jolloin mies laukoi kiekon peräti 17 kertaa vastustajan maalivahdin taakse. Variaatioita Koivistoisen ympärille kuitenkin löytyy. Raumalaisten lauturiosaston leveydestä löytyy nuoria nousevia pelaajia Jonne Tammelasta Linus Nymaniin. Kokeneempaa kaartia edustavat Vili Sopanen ja Toni Koivisto. Jopa Eero Elon loukkaantuminen ei tunnu Rauman lujassa hyökkäysosassa juuri lainkaan.

Alaketjujen urakoitsija ja joukkueen kapteeni Tapio Laakso pitää huolen neljännen ketjun toimivuudesta. Laakso on joukkueen syvyyspelin erityisasiantuntija yhdessä Heikki Liedeksen kanssa. Taustalla peliaikaa kärkkyvät Jesse Ruotsi ja kaksi Petmania. Tarvittaessa A-junioreista voidaan nostaa ylös myös Helsingistä täksi kaudeksi Raumalle siirtynyt mielenkiintoinen Leo Ring tai Tappara-kasvatti Miro Markkula.

Raumalaisten alakerta on sarjan paras

Färjestadista hankittu Robin Press on päässyt hyvin liigapelien tahtiin ja pelaa tällä hetkellä hyvin kiekkovarmoin ottein. Mies saa paljon ylivoima-aikaa ja pääsee näyttämään taitojaan usein myös voittolaukauskilpailuissa. Oikealta puolelta laukova puolustaja on kerännyt alkukauden pelaamissaan 18 ottelussa 11 pistettä.

Pressin iloksi Lukko allekirjoitti sopimuksen viime kausien ylivoimasheriffi Ilkka Heikkisen kanssa. Toissakaudella Heikkisen vasemmalta puolelta lähtevä kanuuna venytti vastustajien verkkoja peräti 17 kertaa. "Bono" Heikkinen kykenee laukomaan mistä tahansa asennosta erinomaisen laukauksen vielä vanhoinakin päivinä. Raumalaisten on helppo rakentaa kaksi toimivaa ylivoimakoostumusta, kun alakerrassa pelaavat Pressin ja Heikkisen kaltaiset kiekollisen pelin erikoismiehet.

Ville Heinola osoitti paljon sitkeyttä Pohjois-Amerikassa, mutta Winnipeg Jets päätti nuoren puolustajan osoitteen olevan vielä tämän kauden ajan Rauman Lukko. Heinolalla oli jo viime kaudella vahvoja jaksoja Liigassa. Nyt honkajokelaiselta odotetaan tasonostoa ja ennen kaikkea tasaisuutta. Hyvin samankaltaiset sanat voi sanoa New York Rangersin lainapelaaja Tarmo Reunasesta. Reunasen alkukausi on tehojen valossa ollut hieman alavireinen, mutta parempaa on varmasti vielä luvassa. Heinola ja Reunanen tulevat pelaamaan yli 20 minuutin peliminuutteja joka ilta. He edustavat Liigan nuorten pelaajien kovinta eliittiä.

Eikä siinä vielä kaikki.

Joukkueen alakerran syvyyspelin tärkeä palanen David Nemecek toipuu vielä muutaman viikon ajan syyskuisesta yhteentörmäyksestä HIFK:n Rony Ahoseen. Lukas Klok sekä nuoret Roni Sevänen ja Miska Kukkonen muodostavat Lukon muun pääsääntöisen puolustuksen. Seväsen viime kausi antoi lupauksia kehitysaskeleista, mutta uusien pelaajien tultua kokoonpanoon puolustajan rooli tulee pienenemään merkittävästi. Buffalo Sabresin viidennen kierroksen varaus Kukkonen saa luultavimmin kutsun takaisin A-junioreihin, kun Nemecek palaa kokoonpanoon. Nuori mies on suoriutunut oivallisesti alkukauden otteluista, mutta murtautuminen Lukon kuuden parhaan puolustajan joukkoon nykytilanteessa on valitettavasti erittäin epätodennäköistä.

Lukossa lainalla alkukauden pelannut puolustaja Olli Vainio siirtyy loppukaudeksi Porin Ässiin.

Alakerran täydentävät jo kokenut liigatorjuja Oskari Setänen ja nuorten maailmanmestari Lassi Lehtinen. Setäsen alkukauden otteet ovat olleet varmoja. Toivottavasti maalivahtia aiemmin uralla vaivanneet epävarmat jaksot ovat mennyttä aikaa. Vaikka epävarma jakso tulisikin, niin Lehtinen kykenee hoitamaan vastuullisen torjujan roolin minä iltana tahansa.

Yleisesti ottaen on hyvä tiedostaa, että tällä tasolla harva maali menee pelkästään maalivahdin piikkiin. Laadukkaalla viisikkopuolustuksella on maalivahdin työn kannalta hyvin merkittävä rooli. Jos puolustus ei toimi, maalivahti jää tilanteissa varsin yksin.

Onko Lukossa mitään heikkouksia?

Lukon kokoonpano joutuu sisäistämään suuria muutoksia Heinolan ja Heikkisen tultua kehiin. Miten valmennus on reagoinut tilanteisiin? Minkälaisen muutoksen koppielämä kokee, kun Sevänen ja Kukkonen luultavimmin putoavat pois kokoonpanosta?

Ylivoimapelaamiseen saadaan luotua tällä nykyisellä kokoonpanolla käsittämätön määrä eri ketjuvariaatioita. Puolustuksesta Press, Heikkinen, Heinola ja Reunanen ovat liigatasolla erinomaisia kiekollisia puolustajia. Miten heidät roolitetaan? Entä miten Heikkisen jalka kulkee tasaviisikoin pelatessa pitkän poissaolon jälkeen?

Kaikilla näillä puolustuksen mahdollisilla kompastuskivillä on suora vaikutus joukkueen pelaamiseen. Viisikkopuolustus ei ole toimiva, jos puolustajat eivät löydä kemiaa keskenään. Hasardeja syöttöjä ja virheellisiä pelinlukutilanteita on alussa varmasti luvassa.

On jopa oletettavaa, että ensimmäisissä peleissä puolustus ei tule toimimaan. Setänen ja Lehtinen joutunevat kuitenkin alkuun hikoilemaan huomattavia määriä maalin suulla, kun kokonaisuus hakee vielä muodostumistaan. Heinola ja Reunanen ovat pelaavasta kuusikosta ainoat, jotka pelasivat viime kauden joukkueessa. Valmennuksella on täysi työ saada puolustuksen uudet palaset loksahtamaan kohdalleen. Pelaavana kuusikkona nähdään tässä tapauksessa siis edellä mainittu nuori pari, Heikkinen, Press, Klok ja Nemecek. Seväsen rooli tulee luultavimmin olemaan seitsemäs puolustaja.

Päävalmentaja Pekka Virralla on käsissään historiallisen kova kokoonpano. Hallitseeko kokenut päävalmentaja tämän painetilan? Onko Virta ennen joutunut hallitsemaan näin monta kovaa kiekkopersoonaa? Miten alun mahdolliset tappiot tulevat muokkaamaan pukukoppielämää? Entä jos peli ei lähdekään kulkemaan, vaan joukkue putoaa jo puolivälierissä?

Tuomio

Objektiivisesti ajatellen Lukko on kaikki vertailut huomioiden Liigan suurin musta hevonen, tällä hetkellä jopa yksi mestarikandidaateista. Kokoonpano on todella laadukas, eikä nimilistaa katsottaessa löydy varsinaisia heikkouksia. Ketjukoostumusten loksahtaminen kohdalleen ottaa varmasti aikansa. Odottaminen on kuitenkin täysin sen arvoista, sillä keväällä Lukkoa on vaikea pysäyttää.

Tie mestaruuteen ei ole tällä kaudella kuitenkaan helppo. Tampereen Tapparasta on tähänastisten pelien perusteella todella vaikea sanoa minkään muotoisia heikkoja lenkkejä. Joukkue pelaa todella tiiviisti yhteen, jolloin jokainen ketju saa varsin tasaisesti onnistumisia. Maalejakaan tamperelaiset eivät juurikaan päästä ja totutusti kevättä kohden Jukka Rautakorpi on asettanut jokaisen oven omalta puolustusalueelta kiinni.

Tällä hetkellä tamperelaisten päävastus on Kärpät, mutta Lukko ei ole vielä näyttänyt parasta potentiaaliaan, etenkään kun joukkueeseen ovat liittyneet merkittävät uudet pelaajahankinnat. On myös huomioitava, että Kärpät on on vahvistunut Julius Junttilalla. Pelaajalla, joka teki edellisellä Oulun vierailullaan runkosarjassa 52 pistettä. Jos Pekka Virta keksii keinon pysättää Kärppien hyökkäysarsenaalin, tilanne voi kääntyä Lukon eduksi.

22.11. pelattava Lukko-Kärpät on syytä asettaa monen jääkiekon ystävän kalenteriin.

Lukko on voittanut Suomen mestaruuden vuonna 1963. Viime kevään Suomen miesten maajoukkueen maailmanmestaruusjuhlien yhteydessä näytettiin kuvaa kylpevistä raumalaisista Anundilanaukion suihkulähteessä.

Toinen kylpykerta saattaa olla lähempänä kuin moni raumalainen arvaakaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle