Analyysi: KooKoo lähtee kauteen aiempaa kotimaisemmin voimin − ykköstähdillä taustalla kovat näytöt Liigasta

LIIGA / Artikkeli
Edellisellä visiitillään kultaista kypärää kantanut Kim Strömberg palaa KooKoon riveihin.
Kuva © Satu Pitkänen
Viime kausien aikana KooKoon pelaajistossa on totuttu näkemään useita ulkomaalaispelaajia. Uuden päävalmentajan alaisuuteen rakennetussa joukkueessa on vain kaksi vierastyöläistä, mutta joukkueen laadussa ei ole tarvinnut tinkiä.

14 pelaajaa, 517 ottelua, 106 tehtyä maalia ja 282 tehopistettä. Siinä  pähkinänkuoressa luvut, jotka poistuivat joukkueesta lähteneiden pelaajien mukana. Kovia lukuja joukkueelle, joka teki koko runkosarjan aikana kaikkiaan 165 maalia. Kymmenestä parhaasta pistemiehestä kahdeksan vaihtoi maisemaa kesän aikana, joten suuresta vaihtuvuudesta puhuminen on KooKoon kohdalla vähintäänkin aiheellista.

Lähtijöiden paikkaamiseksi urheilujohtaja Jarno Kultanen on saanut paiskia KooKoon toimistolla täyden päivätyön, jonka onnistumista mitataan kauden alkaessa.

Ensimmäinen projekti liittyi valmennukseen, johon tuli muutos Jussi Ahokkaan siirryttyä TPS:ään. Ahokkaan tilalle penkin taakse siirtyy tämän kanssa samaan aikaan nuorten maajoukkueen valmennusryhmässä toiminut Olli Salo, jonka taustatukena jatkavat viime kauden valmennuksesta Mikko Heiskanen, Kari Lehtonen sekä Jukka Aho.

Edelliskausien joukkueisiin verrattuna KooKoo on alkavalla kaudella kotimaisempi joukkue, sillä kauteen lähdettäessä rivistössä on vain kolme ulkomaalaispelaajaa, joista Matic Törökilla on täysi työ murtautua edustusjoukkueen kokoonpanoon. 18-vuotias slovenialaishyökkääjä aloittaa kolmannen kautensa KooKoon joukkueessa, ja myös alkava kausi sujunee pääosin alle 20-vuotiaiden SM-sarjassa.

Maalin suulla Nick Malík jakaa vastuuta Oskari Setäsen kanssa ja puolustuspäässä Alexander Bonsaksen jatkaa kapteenin natsat rinnassaan joukkojen johtamista.

Hyökkäys suurimpien muutosten kourissa

Erityisen suurta vaihtuvuus oli KooKoon hyökkääjistössä, josta poistui lähes kolme ketjullista pelimiehiä. Joukkueeseen jääneistä pelaajista parhaita pistelinkoja olivat 26 pistettä mieheen tehtailleet Samuli Ratinen ja Aleksi Ainali. Hankintoihin lukeutuu kuitenkin roppakaupalla rutiinia ja taitoa.

Sentteriosaston voi sanoa jopa vahvistuneen. Kyle Platzer ja Erik Karlsson vaihtoivat maisemaa, mutta tilalle tuli organisaatiolle ennestään tuttu Kim Strömberg sekä Miska Siikonen. Vaikka kummallakaan ei ole alla nappikautta, toissa kauden runkosarjassa Strömberg murtautui pistepörssin kärkikymmenikköön rikkomalla 50 pisteen rajapyykin ja Siikonen nakutteli 30 pistettä nousten A-maajoukkuerinkiin.

Viime kauden kärkiketjujen laitahyökkääjistä käytännössä kaikki ovat lähteneet, kun Ahti Oksanen, Vilmos Galló, Kasper Björkqvist, Christian Thomas ja Trevor Mingoia poistuivat. Heistä Mingoian kausi päättyi jo vuodenvaihteessa tulleeseen loukkaantumiseen.

Potentiaalia on myös tulijoiden puolella. Ykkösnyrkiksi soviteltu kolmikosta Teemu Rautiainen − Kim Strömberg − Ville Meskanen jokainen on rikkonut Liigassa 40 pisteen rajapyykin, ja jokainen heistä on pystynyt suoritukseen neljän edelliskauden aikana. Joose Antosen eleettömästi lähtevällä laukauksella voi tehdä suurempiakin maalimääriä, kuin tähänastinen ennätys 14 osumaa kolmen kauden takaa Ilveksen paidasta.

Energiaa joukkueeseen tuovat Samuli Ratinen ja Teemu Engberg, joista jälkimmäinen hankki vastustajille enemmän rangaistuksia kuin yksikään toinen KooKoon pelaaja. Lukosta siirtynyt Heikki Liedes tuo kaivattua johtajuutta ja särmää.

Puolustuksessa pienimmät muutokset

Muihin osa-alueisiin verrattuna puolustus selvisi pienellä vaihtuvuudella. Lopulta läpimurron kasvattajaseurassaan tehnyt Arttu Pelli pakkasi pelikassinsa ja suuntasi kohti Hämeenlinnaa. Joni Tuulola puolestaan siirtyi Tapparan riveihin. Kaksikko oli tehopisteiden valossa joukkueen tehokkaimmat puolustajat.

Jos KooKoon kasvatti Pelli loikkasi Hämeenlinnaan, kouvolalaisten siniviivalla taituroi alkavalla kaudella HPK-kasvatti Petteri Nikkilä, jonka kausi Ruotsissa jätti toivomisen varaa. Liigassa Nikkilä on kuitenkin jo kannuksensa ansainnut, parhaana esimerkkinä valinta Liigan kauden 2018−19 tähdistökentälliseen. Saman kauden meriitteihin mahtuu myös Suomen mestaruus, runkosarjan syöttöpörssin voitto sekä pudotuspelien puolustajien pistepörssin voitto.

Petteri Nikkilä palasi Ruotsista Suomeen, mutta suuntana olikin kasvattajaseura HPK:n sijasta KooKoo.
Kuva © Ella Taponen

Toinen uusi hankinta on Kärpistä saapuva Kalle Loponen. Toisen polven kiekkoilija teki Liiga-debyyttinsä jo keväällä 2019, mutta kaikkiaan pelejä Kärppien paidassa on kertynyt vasta kaksi. Välissä Loponen kävi kuitenkin pelaamassa kauden OHL:ssä Sudbury Wolvesin riveissä. Viime kausi kului pääosin Kärppien nuorten joukkueessa, jossa tahti oli huimaavaa. Kiekollinen potentiaali nostaa Loposen osakkeita ainakin siinä määrin, että näyttöpaikkaa voi pitää taattuna myös kauden alussa. Tuskin potentiaalinen 20-vuotias pelaaja olisi lähtenytkään Kouvolaan ilman takeita näyttöpaikasta.

KooKoon puolustus ei ole paperillahyökkäysvoimaisin, mutta sitäkin tasapainoisempi. Oskari Manninen on pelannut jo vuosia suurimpien otsikoiden takana loistavaa peruspeliä ja uurastanut erityisesti alivoimalla suuria määriä. Manninen jakoi viime kaudella myös Liigan tehotilaston kärkipaikkaa Anrei Hakulisen kanssa. Kapteeni Alexander Bonsaksen pelaa vakaalla tasolla illasta toiseen.

Pakkikalustoa täydentää KooKoon oma kasvatti Peetro Seppälä ja viimeisessä paikassa on vahvimmin kiinni Juho Rautanen.

Veräjää vartioivat tuore suomenmestari ja toisen polven tšekkikiekkoilija

Siinä missä hyökkäyksessä ja puolustuksessa runko pysyi edes jossain määrin kasassa, maalivahtiosasto on mennyt tyystin uusiksi. Viime kauden lainalla Detroit Red Wingsin organisaatiosta pelannut Victor Brattström poistui vahvuudesta, Oskari Salminen siirtyi Jukureihin ja loppukaudesta loukkaantumistilannetta helpottamaan tullut Joona Voutilainen matkaa pienemmän meren yli länteen IF Björklövenin riveihin.

Alkavalla kaudella KooKoon veräjää vartioivat Oskari Setänen ja Nick Malík. Setänen on tuore suomenmestari Rauman Lukon riveistä, joskin pudotuspeleissä torjuntavastuun kantoi Lassi Lehtinen ilman lepovuoroja. 27-vuotias euralainen on ollut jo useampaan kertaan vakiinnuttamassa paikkaansa vakaan tason ykkösvahtina, mutta viimeinen askel on edelleen ottamatta.

Toisen polven kiekkoilija Malík on puolestaan vasta 19-vuotias, mutta hän on esiintynyt jo kahdella edelliskaudella aikuisten sarjoissa, lähinnä toisen kotimaansa Tšekin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Malíkilla on vyöllään myös kahdet alle 20-vuotiaiden mm-kisat Tšekin paidassa.

Pelaajakartta KooKoon pelaajakartta

VLH

Teemu Rautiainen
Samuli Ratinen
Teemu Engberg
Toni Suuronen
Leevi Aaltonen

KH

Kim Strömberg
Miska Siikonen
Aleksi Ainali
Kasperi Ojantakanen
Eetu Paasovaara

OLH

Ville Meskanen
Joose Antonen
Heikki Liedes
Kimi Koivisto
Matic Török

P

Petteri Nikkilä
Oskari Manninen
Alexander Bonsaksen
Peetro Seppälä
Kalle Loponen
Saku Vesterinen
Juho Rautanen

MV

Oskari Setänen
Nick Malík

Valmentaja

Olli Salo

» Lähetä palautetta toimitukselle