Analyysi: Katseet Miettiseen – palaako KalPa juurilleen?

LIIGA / Artikkeli
Tommi Miettinen on uutena pääkäskijänä kovan paikan edessä.
Kuva © Timo Savela
Kuopiosta pomppasi jälleen kolme uutta miestä NHL-jäille. KalPa onnistui pelaajamarkkinoilla paikkaamaan menetyksiä, mutta pelaajien sijaan suurin mielenkiinto kohdistuu penkin taakse. Palauttaako nopeasti päävalmentajan paikalle nostettu Tommi Miettinen KalPan pelitavallisesti juurilleen viime kauden harharetken jälkeen?

KalPan viime kausi oli pelillinen sukellus, jota värittivät alkukauden loukkaantumissuma ja hapuileva maalivahtipeli. Sami Kapasen lähdettyä kesken sopimuskautensa Sveitsiin, nostettiin seuran pääkäskijäksi KalPan nuorissa erinomaista jälkeä tehnyt Tommi Miettinen.

Keväällä 2013 pelaajauransa päättänyt Miettinen siirtyi liigajoukkueen apuvalmentajaksi heti seuraavalle kaudelle. Kolmea apuvalmentajavuotta seurasi vajaan kolmen kauden mittainen pesti KalPan nuorten päävalmentajana, joka huipentui 2018 voitettuun mestaruuteen.

Viime kausi alkoi myös KalPan nuorten peräsimessä, mutta kevätkaudelle Miettinen siirtyi Mestiksen yhteistyöseura IPK:n ruoriin. Iisalmelaiset nousivat pohjamudista aivan pudotuspelien kynnykselle ja joukkue oli kevään kuumimpia joukkueita Mestiksessä.

Uusien pelaajien asemesta suurin huomioarvo keskittyykin KalPan pelitapaan. Viime kausi oli selkeä poikkeus KalPan perinteiseen peli-identiteettiin. Seurassa pitkään töitä tehnyt Miettinen on päässyt näkemään läheltä KalPan viime kausien sukellukset ja menestykset, joten johtopäätökset on varmasti tehty.

Pelaajakartta KalPan pelaajakartta

VLH

Miikka Pitkänen
Janne Keränen
Tommi Jokinen
Leevi Aaltonen
Juuso Könönen
Julius Rantaeskola

KH

Matti Järvinen
Joni Ikonen
Balazs Sebok
Mikko Virtanen
Henri Knuutinen
Severi Immonen

OLH

Alexander Ruuttu
Kai Kantola
Aleksi Klemetti
Mikko Nuutinen
Tuomas Vartiainen
Mikko Juusola

P

Ryan Wilson
Lasse Lappalainen
Mikael Seppälä
Jussi Timonen
Ari Gröndahl
Kim Nousiainen
Valtteri Parikka
Joona Riekkinen
Otto Huttunen
Saku Vesterinen

MV

Eero Kilpeläinen
Samu Perhonen

Valmentaja

Tommi Miettinen

Miettinen puhui jo keväällä nopeasta, mutta useamman rytmin pelaamisesta, joka olisi ainakin puheen tasolla parannus viime kauteen, jonka pelin rakenteellisia ongelmia käsiteltiin tässä jutussa.

Kokonaan eri asia on, miten Miettinen saa ajatuksensa näkymään jäällä. Lyhyeen päättyneen kauden ansiosta Miettinen pääsi jo keväällä ajamaan ajatuksiaan sisään, mutta kesän ensimmäisistä harjoituspeleistä ei voi vielä suuria johtopäätöksiä tehdä.

Tuttu maalivahtikaksikko – nouseeko puolustuksesta jälleen uusi tähti?

KalPan maalivahtiosasto koki täydellisen muodonmuutoksen, kun sekasortoisen joukkueen takana flopanneet veräjänvartijat poistuivat joukkueesta. Tilalle tuli tuttuja kasvoja, kun Eero Kilpeläinen ja Samu Perhonen palasivat Kuopioon. Kaksikko torjui kilpipaidassa myös kaudella 2015–2016.

Kilpeläinen lähti KalPan finaalikevään 2017 jälkeen SHL-kaukaloihin. Ensimmäinen kausi Örebron riveissä sujui varsin hyvin, mutta viime kaudella vastuuta ei tullut enää kuin 17 ottelun verran. Perhosen edelliset kaudet kuluivat pääosin KooKoon paidassa, mutta lopullista läpilyöntiä ei NHL-varauksenkin saaneelta maalivahdilta ole nähty.

34-vuotias Kilpeläinen lähtee kauteen suvereenina ykkösmaalivahtina, jonka varaan on hyvä rakentaa. Liigahistorian eniten nollapelejä (44) pelannut maalivahti pelannee paljon, joten Perhosen rooli ilman loukkaantumista jää tälläkin kaudella pieneksi.

Puolustus KalPalta säilyi kohtalaisen hyvin kasassa. Otto Leskisen tykkikausi poiki NHL-sopimuksen, eikä verorajalla Kuopioon saapunut Cade Fairchild jatkanut KalPassa. Tulijoiden listassa kokeneen KalPa-kasvatin Jussi Timosen nimi on ainoa merkintä.

Leskisen lähtöä ei ainakaan tässä vaiheessa paikattu uusilla hankinnoilla, vaan KalPan organisaatiolle tyypilliseen tapaan rooliin haetaan kasvua seuran sisältä. Kesällä NHL-varauksen saaneelle Kim Nousiaiselle paikka on kuin pedattu. Nousiainen on sulavasti liikkuva kiekollinen puolustaja, joka voi hyvinkin jatkaa Juuso Riikolan ja Otto Leskisen viitoittamalla tiellä.

Kykeneekö 18-vuotias Kim Nousiainen lunastamaan vakiopaikan Liigasta?
Kuva © Saimi Airaksinen
KalPan vuosi sitten hankkiman pakkikaksikon Lasse Lappalaisen ja Ari Gröndahlin peliesitykset ovat puolustuksen kokonaisarvioinneissa ratkaisevan tärkeitä. Mikäli viime kauden epävarmuus jatkuu, on savolaisten puolustus heikko. Jos taas molemmat pelaavat parhaalla tasollaan, ei KalPan puolustuksessa ole hätää.

Luotettavat Timonen, Ryan Wilson ja Mikael Seppälä hoitavat kyllä roolinsa ja ovat tärkeitä alivoimapelaajia. Taitovajetta ja ylivoimapelaamisen erikoisosaamista puolustuksesta puuttuu, etenkin jos Nousiaisesta ei vielä ole paikkaa ottamaan.

Puolustuksen todellinen jokerikortti on 28-vuotias Otto Huttunen. Kahdeksan edellistä kautta kasvattajaseurassaan IPK:ssa Suomi-Sarjaa ja Mestistä pelannut Huttunen solmi KalPan kanssa maajoukkuetauolle asti ulottuvan koeaikasopimuksen. Huttunen pelasi KalPan nuorten joukkueessa vuosikymmenen alussa, joskin pelipaikka oli silloin hyökkääjä.

Puolustajien pelaamisessakin katse kääntyy helposti toteutettavaan pelitapaan. Viime kaudella KalPan puolustajat kärsivät joukkueen säntäilevästä pystysuunnan jääkiekosta, jossa välimatkat venyivät ja syöttötarjonta oli puutteellinen. Pelin paremmalla organisoinnilla myös puolustajien tekeminen saadaan näyttämään huomattavasti viime vuotta paremmalle.

Hyökkäyksen kärkimiehet meni vaihtoon

Hyökkäyksestä KalPalta poistui kolme parasta pistemiestä, kun Alexander Texier ja Eetu Luostarinen tekivät NHL-sopimuksen ja Jaakko Rissanen käytti pitkän sopimuksen mahdollistaman ulkomaanoptionsa. Vaikka taitoa ja pisteitä lähti roppakaupalla, onnistui KalPa myös paikkaamaan lähtijöitä.

KooKoossa pari hienoa kautta pelannut Miikka Pitkänen palasi Kuopioon, kuten teki myös Lukon viime kauden paras maalintekijä Janne Keränen. Sentterivajetta paikkaamaan saapui Tapparassa 28 pistettä iskenyt Matti Järvinen. Koko trioa voidaan pitää erinomaisina hankintoina. Itse asiassa KalPaan tulleet hyökkääjät tekivät viime kaudella yhteensä pari pistettä enemmän kuin KalPan jättänyt trio.

Miikka Pitkäsen edellinen kausi kasvattajaseurassa päättyi hopeajuhliin.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Sentteriosastolle KalPalla on tarjota vaihtoehtoja, sillä Pitkänen on juniorina pelannut enimmäkseen keskushyökkääjänä. Toinen liikkuva palanen on Joni Ikonen, joka myös pystyy pelaamaan hyökkäyksen eri rooleja. Järvisen, Balazs Sebokin ja Mikko Virtasen paikat löytyvät suurella varmuudella keskeltä.

Laitahyökkääjien osalta KalPan tilanne on hyvä. Maalintekotaitoa löytyy ensisijaisesti Keräseltä ja Alexander Ruutulta, jotka kumpikin voi pystyä parhaimmillaan 20 maalin kauteen. Kokemusta ja vääntövoimaa tuovat kapteeniston Tommi Jokinen ja Kai Kantola. Taitoa ja juonikkuutta löytyy ensisijaisesti Pitkäseltä ja tulokaskaudellaan 17 pistettä tehneeltä Aleksi Klemetiltä.

Voidaan ajatella niin, että kaikkien ollessa terveinä viime kaudella 15 maalia tehneellä Jokisella, 30 pistettä naputtaneella Mikko Nuutisella, toissa kaudella 30 pisteen rajan rikkoneella Sebokilla tai kelpo tulokaskauden pelanneella Aleksi Klemetillä ei ole asiaa kolmosketjua ylemmäksi.

Todellisuudessa roolit tietenkin kauden aikana vaihtelevat ja esimerkiksi Klemetti voi ottaa paikan ykkösketjua myöten. Kaiken kaikkiaan KalPan hyökkäys on varsin hyvä. Joukkueesta löytyy taitoa, maalintekovoimaa, kokemusta sekä nuoria nousevia kykyjä. Myös kilpailu tulosyksiköiden pelipaikoista on kova.

Kokonaisuutena KalPan sijoitusta on vaikea arvioida. Pelaajiston puolesta pudotuspelipaikka on realistinen tavoite, mutta kuten todettua, valmennuksen rooli on ensiarvoisen tärkeä. Sarjakauden avausta ja pelin kehittymistä kannattaakin katsoa tarkalla silmällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle