Balázs Sebők on yksi KalPan vahvasta sentterikalustosta.

Analyysi: KalPan perustukset valettu vahvalle keskikaistalle

Artikkeli
KalPa ponnistaa liigakauteen suhteellisen pienin muutoksin. Valmennusryhmä ja maalivahtikaksikko säilyivät samana, puolustukseen tuli ainoastaan yksi hankinta, eikä hyökkäyksenkään muutokset olleet dramaattisia. Mielenkiintoa savolaisten alkukauteen tuo tuttu trio Pohjois-Amerikasta.

Suurimmat muutokset nähtiinkin taustajoukoissa. Lähes kaksi vuosikymmentä KalPan pääomistajana ollut Sami Kapanen myi osake-enemmistön lähinnä maakunnan yrittäjistä koostuvalle ryhmälle. 

Enemmän peliesityksiin vaikuttava hankinta oli Anssi Laineen värvääminen urheilujohtajaksi. Virallisesti keväällä aloittanut Laine on jättänyt oman kädenjälkensä jo tulevan kauden joukkueeseen.

Oman mausteensa KalPan soppaan antaa alkukauden lainasopimuksilla pelaavat Otto Leskinen, Eetu Luostarinen ja Alexandre Texier. Sopeutumisvaikeuksia ei ainakaan ole luvassa, sillä kolmikko oli toissakaudella KalPan kantavia voimia.

KalPa harjoitteli alkukaudella todella laajalla ringillä, kun harjoituksissa oli mukana yhteistyöseura IPK:n kärkipelaajia. Osa oli mukana myös ensimmäisissä harjoituspeleissä. Myös yhteistyössä hankittuja pelaajia löytyy, joten savolaisseurojen yhteispeli vaikuttaisi toimivan paremmin kuin koskaan.

Pelaajakartta KalPan pelaajakartta

VLH

Alexandre Texier
Miikka Pitkänen
Tommi Jokinen
Leevi Aaltonen
Juuso Könönen
Benjamin Korhonen

KH

Eetu Luostarinen
Balázs Sebők
Aapeli Räsänen
Miska Humaloja
Severi Immonen
Juuso Mäenpää

OLH

Aleksi Klemetti
Kai Kantola
Alexander Ruuttu
Tuomas Vartiainen
Henri Knuutinen
Pekka Suhonen

P

Otto Leskinen
Jesse Graham
Kim Nousiainen
Mikael Seppälä
Lasse Lappalainen
Jesper Mattila
Joona Riekkinen
Otto Huttunen

MV

Eero Kilpeläinen
Samu Perhonen
Juha Jatkola

Valmentaja

Tommi Miettinen

KalPan maalivahtikaksikko on viime kaudelta tuttu. Eero Kilpeläinen kantanee päävastuun ja Samu Perhonen torjuu noin kolmasosan peleistä. Viime kauden tilastoja katsellessa voisi tehdä päätelmän, että molemmat KalPan vahdit floppasivat pahasti, mutta aivan näin yksiselitteinen asia ei ole.

Yhtä kaikki, vaikka KalPan rohkea pelitapa vaikuttikin maalivahtien tilastoihin negatiivisesti, odotettiin etenkin Kilpeläiseltä huomattavasti parempaa. Liigan nollapelitilastoa johtavan Kilpeläisen asema selkeänä ykkösvahtina ei välttämättä olekaan aivan viime vuosien tasolla.

KalPan puolustuksen rivistöistä poistuivat kokeneet Ryan Wilson ja Jussi Timonen sekä jo kesken kauden Vaasan Sportiin palannut Ari Gröndahl. Viimeksi mainitun tilalle hankittu Jesse Graham jatkaa Kuopiossa. Ainoa uusi pelaaja puolustukseen on kolme viime kautta Pohjois-Amerikassa yliopistokiekkoa pelannut Jesper Mattila.

Jesse Grahamilla on KalPa-puolustuksessa iso rooli.
Jesse Grahamilla on KalPa-puolustuksessa iso rooli.

Koko lähtenyt trio lukeutui enemmän raskasjalkaisiin pelaajiin, joten nykyinen puolustus sopii paremmin Miettisen sapluunaan. Kokonaisuutena KalPan puolustus on hyvä. Ylivoiman pyörittämiseen taitoa löytyy Grahamin lisäksi lainapelaaja Leskiseltä ja heti debyyttikaudellaan todella vahvasti läpi lyöneeltä Kim Nousiaiselta.

Maajoukkueessa debytoinut Mikael Seppälä, Joona Riekkinen ja Mattila kantavat suurinta alivoimavastuuta, vaikka harjoituskaudella käytännössä kaikki puolustajat ovat pelanneet paljon myös alivoimaa.

Senttereistä jopa ylitarjontaa

Hyökkäyksen runkopelaajista KalPasta lähtivät tehokaksikko Matti Järvinen-Janne Keränen sekä pitkään KalPassa kiekkoillut Mikko Nuutinen. Lisäksi Joni Ikonen siirtyi Ilvekseen, joskin ensimmäistäkään sarjapeliä Ikonen ei loukkaantumisen vuoksi viime kaudella pelannut.

Uusina pelaajina Niiralan kotijäällä nähdään Mattilan tavoin jenkkien yliopistosarjasta siirtynyt Aapeli Räsänen sekä Kärpistä hankittu Miska Humaloja. Myös 18-vuotias Juuso Mäenpää tarttui pitkällä sopimuksella Laineen haaviin.

KalPan hyökkäys on rakennettu erittäin vahvojen keskushyökkääjien ympärille. Luostarisen, Räsäsen ja Humalojan ohella KalPassa jatkaa joukkueen viime kauden paras pistemies Balázs Sebők. Sentteriosastolle voidaan lisätä vielä Miikka Pitkänen, mutta Pitkäsen pelipaikka löytyy ainakin syksyllä laidasta.

Aleksi Klemetin ura on mennyt harppauksin eteenpäin.
Aleksi Klemetin ura on mennyt harppauksin eteenpäin.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Mikäli KalPan hyökkäyksestä hahmoteltaisiin jo ketjuja olisi yksi vaihtoehto laittaa viime kaudella pitkään yhdessä pelanneet Kai Kantola ja Juuso Könönen Sebőkin laidoille. Kantolan viime kausi oli täysosuma, mutta onko realistista odottaa ikämiesrajoja kolkuttelevan vääntäjän iskevän jälleen 20 osumaa?

Toiseen ketjuun Luostarisen rinnalle menisi syyskauden parhaisiin pelaajiin kuuluva Texier sekä Alexander Ruuttu. Kolmikko pelasi toissa kaudella jonkin verran yhdessä, joten yhteistä säveltä voisi olettaa löytyvän. Ruutun viime kausi oli vaisu, joten pätkävahvistusten vanavedessä Ruutustakin voisi saada enemmän irti.

Räsäsen laitureina harjoituksissa ovat kirmanneet Pitkänen ja Aleksi Klemetti, jonka ura on ollut tasaisessa nousussa. Pienikokoinen, mutta periksi antamaton ja taitava kuhmolainen voi lähennellä jo 40 pisteen kautta.

Humalojan johtamaan nelosketjuun olisi tyrkyllä eniten Liiga-pelejä KalPa-nutussa pelannut Tommi Jokinen sekä Tuomas Vartiainen. Kapteeni Jokinen on ollut loukkaantumisen takia harjoituskaudella sivussa, eikä välttämättä kuntoudu kauden aloitukseen.

Reilu vuosi sitten NHL:ään varatun Leevi Aaltosen rooli on pieni arvoitus. Viime kaudella Aaltonen ei vielä kyennyt nousemaan runkopelaajaksi, mutta löytyykö nopeajalkaiselle laiturille nyt sopiva pelipaikka savolaisten riveistä?

Yhteensä KalPalla on kuusi ketjullista hyökkääjiä, joten kilpailua pelipaikoista löytyy. Osalle peliaikaa haetaan IPK:n riveistä, mutta varmasti kierrätystäkin jonkin verran tehdään.

» Lähetä palautetta toimitukselle