Analyysi: KalPa 2021–2022 – rakentelua vai hedelmien poimintaa?

LIIGA / Artikkeli
Pohjoissavolaisilla riittänee alkavallakin kaudella ilonaiheita.
Kuva © Jarno Hietanen
Kuopion KalPa lähtee kolmanteen kauteensa Tommi Miettisen johdolla. Kaksi edellistä ovat olleet vahvasti nousujohteisia. Joko Savossa ollaan valmiita menestymään, vai onko projekti vielä rakennusvaiheessa?

Tommi Miettiselle alkava kausi on kolmas kasvattajaseuransa pääkäskijänä. Ensimmäinen kevät toi runkosarjassa kymmenennen sijan, viime kaudella sijoitus oli viides. Miettinen sai valmennusryhmäänsä uusia tuulia, kun apuvalmentaja Marko Tuomaisen ja maalivahtivalmentaja Jarkko Kinnusen tilalle tulivat Sami Tervonen ja Ilpo Kauhanen.

Ensi kauden joukkue on myös ensimmäinen, jonka kokoamisesta on vastannut urheilujohtajana vuosi sitten keväällä aloittanut Anssi Laine. Juniorimaajoukkueita aiemmin valmentanut Laine onkin tuonut Savoon muutaman maajoukkuetason lupauksen.

KalPan peliesitykset ovat Miettisen kausilla olleet nousujohteisia. Kysymyksenä onkin, mihin saakka joukkue voi nyt yltää. Usein valmentajan kolmatta vuotta on jo pidetty projektin eräänlaisena maalina, mutta jatkuvuudesta huolimatta pelaajistossa on paljon projektin alkuvaiheessa olevia palasia. Myös Miettisen sopimus jatkuu kevääseen 2023 saakka.

Miettisen kolmas kausi alkaa pian.
Kuva © Jarno Hietanen

KalPa pelaa Miettisen alaisuudessa identiteettinsä mukaista nopeaa ja monipuolista kiekkokontrollijääkiekkoa. Viisikko pysyy tiiviinä molempiin suuntiin mentäessä ja kiekolliset ratkaisut pyritään tekemään vauhdissa. Kenties isoin ero lähes muihin seuroihin tulee puolustajien pelaamisessa. Pakit saavat nousta voimakkaasti hyökkäyksiin mukaan ja osallistua aktiivisesti myös hyökkäysalueen hyökkäyspeliin.

Jos viisikkopelaaminen onkin isossa kuvassa ollut mallillaan, ei samaa voida sanoa ylivoimapelistä. Miettisen ensimmäisellä kaudella KalPa oli koko Liigan huonoin ylivoimajoukkue, ja viime kaudellakin pakkopeli oli vasta yhdenneksitoista tehokkain. Harjoituspelit eivät antaneet viitteitä osa-alueen paranemisesta.

Vaihtuvuus suhteellisen pientä

Kokonaisuutena KalPa-pelaajiston vaihtuvuus on ollut maltillinen. Uudet hankinnat voidaan jakaa nuoriin lupauksiin sekä kokeneisiin, jo KalPa-paitaa aiemminkin kantaneisiin pelaajiin. Kaiken kaikkiaan pelaajisto on hyvin kuopiolainen, sillä joukkueen rungosta noin puolet on omia kasvatteja.

Maalivahdeissa KalPalla ei suuria muutoksia tapahtunut. Keväällä loukkaantumisia paikkaamaan tullut isokokoinen Henrik Tikkanen jatkaa Kuopiossa. Kolmosveskarina on Juha Jatkola, joka on torjunut myös parissa harjoituspelissä, mutta vastuu Liigassa jäänee vielä vähäiseksi.

Selvänä ykkösmaalivahtina jatkaa kokenut Eero Kilpeläinen, joka on edelleen liigan mittapuulla mitat täyttävä ykkösvahti. Taustalla Tikkasen ja Jatkolan kokemus on erittäin vähäinen, joten mikäli Kilpeläinen sattuisi loukkaantumaan, on verkot todennäköisesti heitettävä vesille.

Pelaajakartta KalPan pelaajakartta

VLH

Tuomas Kiiskinen
Miikka Pitkänen
Juuso Könönen
Benjamin Korhonen
Henri Knuutinen
Konsta Kapanen

KH

Jaakko Rissanen
Matti Järvinen
Aapeli Räsänen
Jaromír Pytlík
Severi Immonen
Erkka Seppälä

OLH

Aleksi Klemetti
Kasper Simontaival
Tuomas Vartiainen
Sami Tavernier
Juuso Mäenpää
Oliver Kapanen

P

Kim Nousiainen
Lasse Lappalainen
Jesper Mattila
Hugo Gallet
Kasper Puutio
Joona Riekkinen
Gabe Bast
Roope Laavainen
Eric Hjorth

MV

Eero Kilpeläinen
Henrik Tikkanen
Juha Jatkola

Valmentaja

Tommi Miettinen

Puolustuksesta poistui kaksi runkopelaajaa, Mikael Seppälä ja Jesse Graham. Tulopuolella olivat puolestaan Kasper Puutio sekä IPK:n kanssa yhteistyössä hankittu Gabe Bast, joten paperilla puolustus on heikentynyt. Jatkajakaartissakin on toki kovia seppiä, kun huippukauden pelannut Lasse Lappalainen ja MM-kisoissa esiintynyt Kim Nousiainen jatkaa KalPassa.

Uusista hankinnoista NCAA-liigasta tulleen varmaotteisen Bastin otteet harjoituskaudella ovat olleet positiivinen yllätys, joten todennäköisesti kanadalainen nappaa paikan pelaavassa kokoonpanossa. Puutiolle tarjolla voisi olla isokin rooli, mutta on ennenaikaista arvioida, kykeneekö Kärpistä siirtynyt nuorukainen pelaamaan koko kauden korkealla tasolla.

Kasper Puutio on ollut harjoituspeleissä näkyvästi esillä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Harjoituskauden isoimpiin pettymyksiin lukeutuu kuitenkin Nousiaisen loukkaantuminen, joka saattaa kestää joulukuulle saakka. Ykköspakin poissaolo tarjoaa isompaa roolia mm. Hugo Gallet´lle sekä Jesper Mattilalle. Molemmilla on alla onnistunut kausi, eikä potentiaalia oli vielä kokonaan mitattu.

Sentteriosasto jälleen vahva

Hyökkäyksestä poistui KalPan viime kausien tehokaksikko Kai KantolaBalazs Sebok, mutta omat kasvatit Jaakko Rissanen ja Tuomas Kiiskinen nähdään jälleen keltamustissa. Yhdeksän vuoden ulkomaankierrokselta takaisin kotikaupunkiinsa palanneesta Kiiskisestä leivottiin välittömästi joukkueen kapteeni.

Rissanen, Matti Järvinen, Aapeli Räsänen sekä Jaromír Pytlík muodostavat liigatasolle erinomaisen ja takuuvarman sentteriosaston, jonka varaan on hyvä rakentaa. Vuoden 2020 neljännen kierroksen NHL-varaus Pytlík voi pelata myös laidassa, mutta muun kolmikon pelipaikka löytynee aina keskeltä.

Aapeli Räsäsen debyyttikausi toi 23 pistettä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Hyvä sentterinelikko antaa myös mahdollisuuden pelata vahvaa neljän ketjun peliä. Tulosyksikön laitahyökkääjiksi ovat Kiiskisen lisäksi vahvimmin tyrkyllä maajoukkueessakin debytoinut Aleksi Klemetti sekä Miikka Pitkänen. Molempien syyskausi oli viime vuonna vahva, mutta kevätpuoli vaisumpi. Etenkin Pitkäsellä on paljon todistettavaa, sillä viime kaudet ovat olleet kevättä kohti mentäessä pahasti laskusuuntaisia.

Isoin kysymys lienee tänäkin vuonna se, kuka tekee KalPan maalit. Hyökkääjistä moni on tunnettu enemmän pelintekijänä kuin viimeistelijänä. Tapparasta siirtynyt Kasper Simontaival on ollut junioreissa erinomainen maalintekijä ja varmasti liigapaikkansa ottaa, mutta onko 19-vuotiaasta vielä kannattelemaan liigaseuraa?

Juuso Könönen teki viime vuonna 13 maalia, mutta on pelaajatyypiltään enemmän duunari kuin maalari. Alakenttien duunariosastoon voidaan laskea myös Tuomas Vartiainen ja Sami Tavernier, jotka aiheuttavat vauhdillaan vastustajalle alituista harmia, mutta ratkaisijoiksi heistä ei ole.

Kokonaisuudessaan KalPan pelaajisto on kuitenkin hyvää liigatasoa ja yllätyspotentiaaliakin löytyy. Mikäli Miettisen projekti ottaa seuraavan askeleen eteenpäin, on suora pudotuspelipaikka hyvin mahdollinen. Se olisi KalPalta hyvä onnistuminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle