Mika Pyörälän pelipaidan rinnassa A-kirjain vaihtuu C:hen. Pyörälän vastuualueisiin kuuluu palkintojen noutamisen lisäksi tuomareiden kättely pelin jälkeen.
Kuva © Emmi Erkkilä emmi.erkkila@jatkoaika.com

Analyysi: Kärpät mestaruuden kiilto silmissä ensi kauteen – Mannerin kupla sulkeutuu

Artikkeli
Tauon aikana Kärpissä ovet kävivät molempiin suuntiin, mutta joukkueen runko pysyi liki pitäen ennallaan. Oulussa katseet ovat osittain jo ensi keväässä ja pudotuspeleissä.

Kärppien kausi 2019–2020 oli kouluarvosanalla mitaten vähintäänkin kiitettävä: runkosarjan voitto kaudella, jolloin pudotuspelejä ei päästy pelaamaan, kertoo kaikessa yksinkertaisuudessaan sen, että Kärpät oli 60 ottelun rupeamassa tasaisin suorittaja.

Se, millaiset pudotuspelit olisivat olleet, on turhaa spekulointia. Kärppien osalta kysymysmerkkejä oli kuitenkin ilmassa, sillä runkosarjan lopulla Kärpillä oli jaksoja, jolloin peli ei kulkenut. Samaan aikaan Lukko teki komeaa nousua pudotuspelejä silmällä pitäen, eikä Kärppiä kaikissa runkosarjakohtaamisissa parempaa ollutta Tapparaa sovi unohtaa laskuista.

Kärpät nosti viime kaudelle useita junioreita mukaan miesten peleihin. Yleisölle tutuimmat ovat veljekset Aatu ja Aku Räty, jotka esiintyivät vuoden vaihteessa myös Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana. Lisäksi taitava puolustaja Topi Niemelä otti ensiaskeleensa Liigassa esittäen rohkeaa ja itseluottamusta uhkuvaa peliä.

Kärppien kirkkain nuori tähti viime kaudella oli kuitenkin ensimmäisenä täytenä Liiga-kautenaan upeasti esiintynyt, hetkittäin aloittavan maalivahdin viittaa yllään pitänyt  Justus Annunen. Nuoret suoriutuivat hienosti, ja tulevalla kaudella on odotettavissa enemmän vastuunkantoa.

Edellä mainittua vastuunkantoa joukkueesta puolestaan poistui huima määrä, kun monivuotinen kapteeni Lasse Kukkonen, 39, ripusti hokkarit naulaan viime keväänä. Kukkosen palattua kärppänuttuun maailmalta vuonna 2013, hän muutti monta vuotta kyntäneen seuran kurssin. Organisaatioon palasi tietynlainen balanssi.

Kukkosen kanssa samaan aikaan Ouluun palasi myös toinen seuraikoni Mika Pyörälä, joka kantaa jatkossa kiekon pudotessa jäähän kapteenin C-kirjainta rinnassaan. Pyörälä on tyyppinä erilainen johtaja kuin Kukkonen, joten jääkin nähtäväksi, miten joukkue alkaa suorittamaan "speden" alaisuudessa.

Valmistavien otteluiden perusteella Kärpät tulee olemaan vahva myös ensi kaudella.

Mannerin viimeinen kausi

Yksi ensi kauden kysymysmerkeistä on, kuinka päävalmentaja Mikko Manner saa joukkueensa syttymään "viimeiseen valssiin". Manner ei jatka Kärpissä alkavan kauden jälkeen, vaan häntä odottavat uudet tuulet. Mannerin jälkeen Kärpissä ruoriin astuu apuvalmentajana toimiva Lauri Mikkola.

Kärpät on oivasti valmennettu joukkue, jonka slogan "nopea, vahva ja luotettava" pätee myös kaudella 2020–2021. Joukkueen ydinrunko on suurilta osin sama kuin edellisellä kaudella, joten joukkue pelannee valmiin näköistä jääkiekkoa jo varhaisessa vaiheessa.

nopea, vahva ja luotettava

Kaukalossa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka rohkeita, mutta silti varmoja ratkaisuja Kärppien pelaajat tekevät. Pelaajien on helppoa pelata, kun he tiedostavat, ettei päävalmentaja heitä yksilöä penkin päähän yhden virheen tehtyään. Mannerin joukkueessa vallitsee rauhallisuuden, maltin ja kärsivällisyyden ilmapiiri.

Tiivis puolustuspelaaminen, viisas, rohkea ja virheitä pelkäämätön hyökkäys ovat myös jatkossa Kärppien avaintekijöitä.

Ainoa kysymysmerkki valmennuksen yllä on se, kuinka kaikki pelaajat pidetään tyytyväisinä. Kärpät on Mannerin aikakaudella kierrättänyt paljon pelaajia runkosarajan aikana, mikä olisi todennäköisesti toimiva ratkaisu myös ensi kaudella. Esimerkiksi Kristof, Kunyk, Mustonen, Metsävainio ja Räty kaikki janoavat kahden kärkiketjun keskushyökkääjän paikalle. Kun tontteja on tarjolla kaksi, kilpailu on kovaa.

Maalivahtitandemi Liigan eliittiä

Oululaiset luottavat myös ensi kaudella maalivahtitandemiin Annunen – Patrik Rybar, eivätkä viime kauden otteet anna valmennukselle syytä olla luottamatta. Molemmat maalivahdit pelasivat hienon kauden, molempien torjuntaprosenttien ollessa reilusti yli 92.

Kaksikosta slovakialainen Rybar pelasi lähes kolmanneksen otteluista Annusen kärsittyä loukkaantumisista sekä oltua mukana Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen matkassa. Rybar oli ennen viime kautta kysymysmerkki, kun hän saapui monen AHL-vuoden jälkeen Ouluun. Peittävä ja rauhallinen maalivahti vastasi huutoon mainiosti.

Annunen pelasi loistavan viime kauden. Kärpät tarvitsee nuorukaiselta yhtä vakuuttavaa pelaamista myös tulevalla sesongilla.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Kaksikko tulee olemaan Kärppien tiiviin ja uhrautuvaisen puolustuksen viimeinen lukko myös tulevalla sesongilla. Terveenä pysyessään viime keväänä 3-vuotisen tulokassopimuksen Colorado Avalanchen kanssa tehnyt Annunen kantaa suuremman kuorman maalivahtien keskinäisessä peluutuksessa.

Harjoitusotteluissa vakuuttavasti maalinsuulla esiintynyt, oma juniori Joel Blomqvist on valmis astumaan Liigan mukaan mikäli Annunen tai Rybar loukkaantuu.

Pelaajakartta Kärpät pelaajakartta

VLH

Mika Pyörälä
Janne Kuokkanen
Aleksi Mustonen
Radek Koblizek
Jari Sailio
Julius Hermonen

KH

Cody Kunyk
Michal Kristof
Aatu Räty
TIno Metsävainio
Jesse Koskenkorva
Tommi Järvitalo

OLH

Jesse Puljujärvi
Jussi Jokinen
Otto Karvinen
Aku Räty
Tuukka Tieksola

P

Libor Sulak
Ludwig Byström
Shaun Heshka
Mikko Niemelä
Topi Niemelä
Miihkali Teppo
Kalle Loponen
Taneli Ronkainen
Joona Huttula
Kasper Puutio
Jaakko Niskala

MV

Patrik Rybar
Justus Annunen

Valmentaja

Mikko Manner

Kuka korvaa Kukkosen?

Puolustuksessa suurin yksittäinen muutos on kapteeni Kukkosen lopettaminen. Myös Jakub Krejcikin lähtö Jokereihin ja KHL:ään on tuntuva menetys Kärppien siniviivalle.

Kukkosen lopettamisen myötä Mikko Niemelän merkitys oman pään suojelijana korostuu. Viime kausina paljon Kukkosen pakkiparina luutinut Niemelä onkin näin saanut koulutusta nykyhetkeä varten.

Edellisellä sesongilla KooKoon takalinjoilla luutinut Libor Sulak  tuo kiekollista ekspertiisiä, mitä Kärpät Krejcikin muodossa menetti. Myös Shaun Heshka, Topi Niemelä, Ludwig Byström sekä viime kaudella Kanadan juniorisarjassa OHL:n Sundbury Wolvesissa kiekkoillut Kalle Loponen kykenevät oivalliseen kiekolliseen suorittamiseen. Ryppäästä erityisesti nuoret Loponen ja Niemelä ovat mielenkiintoisia seurattavia, jotka saavat pelejä vyölleen myös Kärppien A-junioreissa

Taneli Ronkaisen paluu kaukaloihin on myös seuraamisen arvoinen seikka. Ronkainen ei pelannut viime kaudella peliäkään Kärppien paidassa ikävistä ja sitkeistä loukkaantumisista johtuen. Kauteen valmistavissa otteluissa kuusamolainen on kuitenkin ollut mukana.

Omassa päässä Niemelä, Joona Huttula  sekä Kärpissä jatkava Miihkali Teppo nauttivat runsaasta vastuusta. Kesällä kaksivuotisen jatkosopimuksen Kärppien kanssa tehnyt Teppo pelasi viime kaudella Kärpissä myös kiekollisesti hyvin.

Jaakko Niskala  ja Kasper Puutio  kärkkyvät peliaikaa ja pitävät taistelun pelipaikoista kovana. Niskala aloittaa kauden Kärppien yhteistyöseurassa Kokkolan Hermeksessä ja hakee pelituntumaa Mestiksestä.

Kärppien puolustus on laaja, mikä takaa tuoreet jalat jokaiseen otteluun – ylipeluuttamiseen ei ole tarve.

Puljujärvi johtaa hyökkäystä

Hyökkäyksessä Kärpät kokee puolustusta enemmän muutoksia: Ovet kävivät molempiin suuntiin ja nimekkäimmät Kärpät jättäneet pelaajat olivat  Juhamatti Aaltonen, pelaajauransa Kärpissä päättänyt  Janne Pesonen sekä KHL:n Metallurg Magnitokorskiin siirtynyt Juho Lammikko.

Pelillisesti Lammikon, sekä KalPaan kiekollista roolia etsimään lähteneen  Miska Humalojan panokset ovat vaikeasti korvattavissa. Humaloja on hämmentäjän roolissa Liigan paras ja tekee tunnollisesti töitä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan.

Kärppiin puolestaan rantautuivat viime kaudella HPK:n paidassa tehokkaasti operoinut keskushyökkääjä Cody Kunyk, sekä lyhyeltä Ruotsin reissultaan takaisin Liigaan palannut Aleksi Mustonen. Molemmat ovat taitavia peliä tekeviä keskushyökkääjiä, jotka tekevät töitä myös omalla kenttäpuoliskolla. Kärpissä jokaisen ketjun keskelle on tunkua, mitä helpottaa se, että Mustonen kykenee pelaamaan hyvin myös laidassa.

Kärppien hyökkäysarsenaali on myös ensi kaudella laaja ja hyvässä tasapainossa. Joukkueen tuloksentekovastuu lepää ensisijaisesti Pyörälän, Kunykin, Mustosen, Michal Kristofin, Radek Koblizekin sekä vielä vuoden Kärpissä jatkavan Jesse Puljujärven harteilla.

Puljujärvi kantaa suurta tuloksentekovastuuta Kärpissä.

Puljujärven voikin odottaa olevan ensi kaudella Liigan valovoimaisin yksilö. Torniolaisen tavoite ovat edelleen NHL-kaukalot, joten vähempi, kuin Liigan parhaan pelaajan tittelin odottaminen, on Puljujärven kohdalla poissuljettua.

Edellä mainittujen lisäksi tuloksentekoon kykenevät Rädyn veljekset Aku ja Aatu sekä muun muassa Tino Metsävainio. Valmistavat ottelut ovat antaneet erittäin positiivisen kuvan Metsävainion tasosta. Kymmeneen otteluun syntyneet 9 tehopistettä antavat odottaa tehokasta kautta. Metsävainiolla oli viime kaudella ajoittain vaikeaa mahtua Kärppien kovaan kokoonpanoon, joten hän kävi lainasopimuksella pelaamassa EBEL-Liigassa 7 ottelua Fehérvár AV19:n joukkueessa. Myös Rädyn veljeksiltä on lupa odottaa hyvää kautta.

Jari Sailio, Otto Karvinen ja Julius Hermonen varmistavat, ettei energia tai luisteluvoima lopu joukkueesta yhdessäkään pelissä. Hermonen pelasi viime kaudella ajoittain hyvinkin tehokaasti ja onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tuleva sesonki tuo 23-vuotiaalle kärppäpelaajalle.

Reservissä Tuukka Tieksola ja Tommi Järvitalo kyttäävät peliaikaa, ja tulevat sitä kauden aikana myös saamaan.

Kärpissä pelipaikka ja -aika ansaitaan. Ainoa lukkoonlyöty koostumus on Puljujärven, Pyörälän ja Kunykin ketju, mikä tulee olemaan pikkupetojen syömähammas läpi kauden. Tämän trion takana tilanne ja roolitukset voivat elää paljon.

Mustonen, Rädyt, Kristof, Koblizek, Metsävainio, omistajapelaaja Jussi Jokinen sekä kauan Kärppien mukana kulkenut Jesse Koskenkorva hakevat hanakasti paikkaansa toisesta tuloksentekoyksiköstä.

Ainakin Aatu Rädyn peluuttamiseen kakkosketjun keskellä motiivina toimisi jo pelkästään ensi kesän NHL-varaustilaisuus. Rätyä on pidetty monissa arvioissa kyseisen varausvuoden lahjakkaimpana pelaajana, ja Kärppien toimistolla on kunnianhimoa varmasti sen verran, että siellä halutaan historian ensimmäisen suomalaisen ykkösvarauksen tulevan Kärpistä. Toki, kaikki riippuu kuitenkin Aatusta.

Maalintekovoimaa ja ratkaisukykyä petopaidoissa on riittävästi. Joukkueessa on hyvä sekoitus nuoruutta, kokemusta, urallaan eteenpäin pyrkiviä pelaajia sekä itsensä uudelleen etsijöitä.

Kärpille kelpaa vain runkosarjan voitto – vähintään kahden parhaan joukkoon sijoittuminen. Finaalit ja Suomen mestaruus ovat tähtäimessä Oulussa tälläkin kaudella.

Juttua muokattu 09.46: Janne Kuokkanen nostettu pelaajakartassa korkeammalle. Alunperin viimeisenä lainastatuksensa vuoksi.

Juttua muokattu 09.49: Janne Pesonen ei jatka pelaajauraansa Kärpissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle