Analyysi: Jussi Ahokas todisti itsensä vaikeassa paikassa − nyt KooKoo kuuluu sarjan laadukkaimpiin joukkueisiin

LIIGA / Artikkeli
Jussi Ahokas on saanut KooKoo pelaamaan laadukasta jääkiekkoa.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Kouvolan KooKoo on yllättänyt kaikki tämän kauden Liigassa. KooKoo on tällä hetkellä sarjassa kuudentena ja se pelaa laadukasta jääkiekkoa. Mistä kouvolalaisten vahva pelivire on juontunut? Siihen pyritään löytämään vastauksia tässä artikkelissa.

15 pelattua ottelua, 26 pistettä. Laukaisuhallintatilastoissa Helsingin IFK:n jälkeen toisena. Maaliodottimissa lähes ottelusta toiseen vastustajaa edellä. 

KooKoon alkukausi on ollut vahva. 

Kouvolalaisten perisynti on ollut viime vuosina organisoimaton puolustuspelaaminen. Hyökkäyspelaaminen toimi esimerkiksi viime kaudella kelvollisesti, mutta oma pää vuoti liikaa ottelusta toiseen.

Alkukaudesta on nähty tällä saralla erilainen, parempi KooKoo. Vielä ensimmäisillä kierroksilla oli nähtävissä heikkoa puolustuspelaamista, mutta sittemmin muutos on ollut suuri.

Kuvaavaa onkin, että KooKoo on päästänyt neljänneksi vähiten maaleja tällä kaudella, yhteensä 33 osumaa. Se tekee 2,2 päästettyä maalia ottelua kohden. Kouvolalaisia vähemmän maaleja ovat päästäneet vain Tampereen Tappara, Rauman Lukko sekä Oulun Kärpät.

Yhdeksässä viime ottelussa vastustajat ovat tehneet jokaisessa vain yhden maalin KooKoon verkkoon. 

Vastaus tiivistyneeseen puolustuspelaamiseen ja koko alkukauden menestykseen löytyy KooKoon viisikkopelaamisesta.

"KooKoon pelin keskiössä on yhteistyön jääkiekko"

− KooKoo pelaa tällä hetkellä varmaan sarjan laadukkainta jääkiekkoa, Jukurien päävalmentaja Pekka Kangasalusta totesi viime lauantaisen KooKoo-ottelun jälkeen.

Kangasalustan kehu on suuri, jopa hätkähdyttävä, mutta siinä on jonkin verran totuutta mukana.

KooKoon päävalmentajaksi täksi kaudeksi siirtynyt Jussi Ahokas adjutantteineen ansaitsee nimittäin kehuja siitä, miten he ovat organisoineet kouvolalaisten viisikkopelaamisen. 

Epäilijöitä riitti ennen kauden alkua, mutta Ahokas on toistaiseksi onnistunut hiljentämään heidät.

KooKoon pelin keskiössä on yhteistyön jääkiekko. KooKoo pelaa siten, miten peli kutsuu pelaamaan.

Avainajatuksena on se, että KooKoon viisikko pysyy tiiviinä joka puolella kaukaloa, eivätkä pelaajien väliset etäisyydet saa venyä määräänsä enempää. 

Tällä tavoin KooKoo vaalii kenttätasapainoa niin puolustaessa kuin hyökätessäkin. Siten se on toistaiseksi luonut itselleen kilpailuetua muihin seuroihin nähden.

KooKoo on päässyt juhlimaan viime aikoina.
Kuva © Satu Pitkänen

Tiiviin viisikon kautta

KooKoon tiiviin viisikkopelaamisen ajattelu näkyy ensisijaisesti joukkueen puolustuspelaamisessa, joka on ollut jämäkkää.

Omalla puolustusalueellaan KooKoo puolustaa jatkuvasti ärhäkästi vastustajan iholla. Kouvolalaiset eivät anna hetken rauhaa, vaan aina joku KooKoon pelaajista antaa vastustajan kiekolliselle pelaajalle minimissään mailapainetta.

KooKoo myös malttaa vetäytyä oman maalinsa eteen, jos vastustajan hyökkäys pitkittyy. Kiekonriiston jälkeen kouvolalaiset toimittavat nöyrästi kiekon pois omalta puolustusalueeltaan, jos paine omissa on kasvanut liian suureksi.

KooKoon pelaajat ovat jatkuvasti lähellä toisiaan, jonka takia vastustajilla ei ole tilaa, eikä aikaa rakentaa maalipaikkoja.

Tiivis puolustuspelaaminen on mahdollistanut myös laadukkaan suunnanmuutospelaamisen.

Kun KooKoon pelaajat ovat valmiiksi lähellä toisiaan puolustaessa, pystyvät kouvolalaiset kääntämään peliä salamannopeasti kiekonriiston jälkeen. Näissä hyökkäyksissä KooKoo on alati vaarallinen.

Kun suunnanmuutos tapahtuu, kaikki kolme hyökkääjää reagoi siihen välittömästi ja samanaikaisesti. Välillä myös toinen puolustajista nousee mukaan, jolloin KooKoo hyökkää jopa neljää kaistaa pitkin.

Mikäli peliä ei pysty kääntämään nopeasti hyökkäyssuuntaan, KooKoo alkaa rytmittää sitä. Sen se tekee monipuolisesti, kaikkia kiekkokontrollitekoja hyväksi käyttäen. 

Kun tilaa pitää luoda, KooKoon pelaajat kierrättävät nopeasti kiekkoa toisilleen. KooKoolla muodostuukin parhaimmillaan syöttöketjuja, joiden myötä se pystyy hallitsemaan pelin virtausta ja muuttamaan sitä itselleen suotuisaksi.

Syöttöpelaamisen keskiössä on lyhytsyöttöpelaaminen, jonka mahdollistaa pelaajien lyhyet etäisyydet. 

Ajoittain, tietyissä avaustilanteissa, kolmas hyökkääjä ampaisee hyökkäyssiniviivan tuntumaan tarjoamaan pitkän syötön mahdollisuutta, samalla venyttäen vastustajan viisikkoa.

KooKoo pyrkii hyökkäämään tiiviinä viisikkona ja ylittämään keskialueen kiihtyvällä vauhdilla. Se luo vaarantuntua suoriin hyökkäyksiin sekä auttaa huomattavasti päätykiekkojen pelaamisessa.

KooKoo voittaakin varsin usein päätykiekkokamppailut, etenkin omassa kotikaukalossaan, sillä se ei vain räiski kiekkoja vastustajan selustaan: jokaisessa päätykiekossa on lähtökohtaisesti jokin idea ja tavoite.

Kun KooKoo pystyy hyökkäämään tiiviinä viisikkona, sen kenttätasapaino pysyy, joka puolestaan auttaa pitämään puolustusvalmiutta yllä: KooKoon pelaajat ovat lähellä toisiaan, mikä mahdollistaa paineistuspelaamisen aloittamisen välittömästi kiekonmenetyksen jälkeen.

Kun pelaajat ovat lähellä toisiaan, kouvolalaiset pystyvät yhdessä ja samanaikaisesti reagoimaan nopeasti vastustajan kiekonsiirtelyyn. 

KooKoo onkin vahva riistojoukkue. Riistojen jälkeisistä tilanteista se on pystynyt myös luomaan laadukkaita maalipaikkoja.

Mikäli KooKoo ei pysty paineistamaan järkevästi, se vetäytyy keskialueen trappiin.

KooKoolla on vielä parannettavaa maalinteon tehokkuudessa.
Kuva © Satu Pitkänen

Pudotuspeleihin vai ei?

KooKoon tilanne on tällä hetkellä varsin mielenkiintoinen. Pelaajien itseluottamus on korkealla, kun pelitavan tuoma selkänoja on vankka sekä onnistumisia on tullut.

KooKoon loppukausi määrittyy sen mukaan, miten se pystyy entisestään kehittämään pelaamistaan. Pelaajien on kehityttävä läpi kauden, samoin pelitavan. On nimittäin varmaa, että KooKoon alapuolella olevat joukkueet ainakin jokseenkin tulevat kehittymään kauden aikana.

Esimerkiksi maalinteon tehottomuus on vaivannut joukkuetta, siinä KooKoon on parannettava. 

Aikaisempina kausina KooKoon murheenkryyninä ovat olleet runsaat loukkaantumiset. KooKoon loukkaantumisissa ei ole ollut enää kysymys huonosta tuurista, vaan huono tuurikin on ollut seurausta jostain. Onko se fyysisen harjoittelun syytä? Eikö palautumisen ja harjoittelun välinen suhde ole ollut optimaalinen? 

Näihin kysymyksiin tiivistyy suuri osa tämän kauden menestyksestä. 

Kouvolalaisilla on aito mahdollisuus edetä pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa Liigaan palaamisen jälkeen. Tätä taustaa vasten on herkullista seurata kauden kehittymistä. Ja siinä sivussa KooKoota.

» Lähetä palautetta toimitukselle