Jesper Piitulaisen harteille on kasattu suuri vastuu Jukureiden pelaamisessa.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Analyysi: Jukurit lähtee nuorentuneella ryhmällä mukaan taisteluun

Artikkeli
Jukurit lähtee uuteen kauteen etenkin hyökkäyspäästä uudistuneella joukkueella. Mikkeliläisryhmässä piisaa kiekollista taitoa ja nuorta voimaa, mutta ratkaisuosaston laajuus sekä puolustuksen kokemattomuus tuovat myös kysymysmerkkejä joukkueen ylle.

Jukurit jatkaa tutussa valmennuksessa, kun kesken kauden valmennusvastuun ottanut Marko Kauppinen johtaa joukkoja. Uutta verta valmennusryhmään tuo KooKoon A-nuoria viime kaudet luotsannut Jari Kauppila, mutta muutoin myös muu valmennus säilyy tutuissa käsissä.

Toisena apuvalmentajana toimii Kauppiselle jo A-nuorista tuttu aisapari Teemu Suokas ja maalivahteja valmentaa Mika Tarvainen.

Pelaajakartta Jukurien pelaajakartta

VLH

Joachim Rohdin
Teemu Pulkkinen
Julius Vähätalo
Ville Leskinen
Kalle Matikainen

KH

Šimon Stránskýl
Anssi Löfman
Otto Mäkinen
Henri Nikkanen
Mikael Saha

OLH

Vitali Abramov
Jesper Piitulainen
Teemu Henritius
Kristian Afanasyev
Heikki Huttunen

P

Aleksandr Jakovenko
Mikko Kokkonen
Jakub Galvas
Axel Rindell
Santeri Salmela
Atte Mäkinen
Ville Hyvärinen
Jaakko Haarti
Samuel Kemppainen

MV

Sami Rajaniemi
Eetu Randelin

Valmentaja

Marko Kauppinen

Hyökkäyksessä muutoksilla taitavampaan suuntaan

Pelaajiston isoimmat muutokset ovat tulleet hyökkäyskalustoon. Joukkueesta poistuivat muun muassa kapteeni Miika Roine, Mika Partanen, Charlie Sarault ja Martins Dzierkals.

Heidän lisäkseen myös joukkueen parasta pistemiestä, Vadim Pereskokovia ei tulevalla kaudella jukuripaidassa nähdä. Kyseisestä viisikosta ainoastaan Pereskokov pystyi täyttämään oman roolinsa täysin, sillä muiden kautta voi kuvailla melko ailahtelevaksi ja jopa alavireiseksi.

Jatkavista pelaajista isoimmat odotukset on ladattu kapteeniksi nousseen Jesper Piitulaisen harteille. Väkkärämäinen laitahyökkääjä pistää itsensä likoon joukkueen eteen täysillä joka ilta ja tekee siinä sivussa myös tehopisteitä.

Hyökkäyksestä poistui myös paljon kokemusta Joonas Kalliolan, Valtteri Hotakaisen ja Janne Ritamäen mukana. Pelillisesti alaketjuihin jääneen kolmikon panos on kuitenkin korvattavissa, sillä monen muun pelaajan tavoin myös heidän esityksensä jättivät toivomisen varaa.

Uusista hankinnoista mielenkiintoisin on NHL-seura Ottawa Senatorsista saapuva Vitali Abramov. Tehokkaasti AHL:ssäkin esiintynyt venäläinen tuo hyökkäyskalustoon aimo annoksen taitoa ja ratkaisukykyä. Hänen lisäkseen tehoja on syytä odottaa Tšekin pääsarjasta siirtyneeltä lupaavalta Šimon Stránskýltä, joka on harjoitusotteluissa esittänyt lupaavia otteita.

Kokemusvajetta täyttämään tulevat puolestaan yli 500 SHL-ottelun konkari Joachim Rohdin sekä lähes 600 Liiga-ottelua pelannut Anssi Löfman. Liiga-kokemusta mikkeliläisryhmään tuo myös viime kauden Kiekko-Vantaassa kiekkoillut Mikael Saha, jolta löytyy vyöltään lähes 200 liigakamppailua Ässien riveistä.

Nuorta verta hyökkäykseen tuovat Mestiksessä kiekkoilleet Otto Mäkinen ja Kristian Afanasyev sekä Yhdysvaltojen yliopistosarjasta kotimaahan palaava espoolaiskasvatti Teemu Pulkkinen. Harjoitusotteluissa kolmikko on väläytellyt osaamistaan ja he ovat mikkeliläisryhmälle todellisia jokerikortteja tehojen suhteen.

Jukurien hyökkäystä vaivaa lähtökohtaisesti sama ongelma kuin aiempina vuosina: kärki on kapea. Tällä kaudella jo pelkästään Abramovin myötä terävyyttä on huomattavasti aiempaa enemmän. Joukkueeseen on hankittu myös Pulkkisen ja Mäkisen kaltaisia liigatulokkaita, jotka ovat pystyneet juniorivuosinaan tekemään tehoja. Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka he pystyvät siirtämään tehonsa liigatasolle. Heidän onnistumisistaan on myös paljon kiinni, kuinka laajalle Jukurien ratkaisukyky joukkueessa levittyy.

Nuori puolustus täynnä kiekollista taitoa

Puolustuskalusto pysyi huomattavasti hyökkäystä paremmin kasassa, sillä joukkueessa jatkaa peräti seitsemän viime kaudelta tuttua puolustajaa. Uusia tulokkaita alakertaan on tullut lisäksi kaksi.

Viime kauden tehopuolustaja Aleksandr Jakovenkolle on tiedossa iso ruutu myös tulevalla kaudella. 21 tehopistettä debyyttikaudellaan iskenyt venäläispuolustaja on juonikas pelaaja, joka osaa myös itse viimeistellä ja tuo siten uhkaa hyökkäyspäähän.

Jakovenkon ohella kiekollista osaamista alakertaan tuovat tsekkipuolustaja Jakub Galvas sekä vahvan tulokaskauden pelannut Axel Rindell. Molemmat aloittivat viime kauden vahvasti, mutta suoritustaso heitteli kauden mittaan ja Galvasin kautta varjosti myös vuodenvaihteessa tullut loukkaantuminen. Potentiaalia kaksikossa on vielä nähtyäkin parempaan.

NHL-varauksen saanut Mikko Kokkonen hoitaa oman ruutunsa jämäkästi ja pelaa vahvasti kentän molemmissa päissä. Hän muodostaa Jakovenkon, Rindellin ja Galvasin kanssa puolustuksen ytimen.

Varakapteeni Ville Hyvärinen, KooKoosta hankittu Santeri Salmela ja Ranskasta liigakaukaloihin palannut Atte Mäkinen kantavat puolestaan vastuuta enemmän oman pään pelaamisesta ja raatavat myös alivoimalla.

Viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt ja pääosin A-nuorissa pelannut Samuel Kemppainen sekä kevätkaudella lupaavia otteita liigakentillä esittänyt Jaakko Haarti puolestaan kilpailevat pelipaikoista kiekollisempaan rooliin.

Maalinsuulla luottovahti Sami Rajaniemi saa tulevalla kaudella partnerikseen lahjakkaan, varmasti A-nuorissa torjuneen Eetu Randelinin. Rajaniemi tarjoaa tulevallakin kaudella mikkeliläisryhmälle varman selkänojan, mutta Randelin pistää varmasti kapuloita rattaisiin peliajasta taisteltaessa.

Jukurien puolustuksessa on potentiaalia. Siitä löytyy myös kiekollista taitoa varsin mukavasti. Tällä hetkellä se on kuitenkin kovin kokematon ja kaipaisi yhtä kokeneempaa vahvistusta johtohahmokseen. Vaikka poistuneiden Samuli PiipposenMikko Kuukan ja Antti Jaatisen pelillinen panos onkin paikattavissa, heidän mukanaan lähtenyttä kokemusta ja vääntövoimaa kaivattaisiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle