Analyysi: Järisyttävästi satsannut JYP yrittää nopeaa paluuta huipulle

LIIGA / Artikkeli
Jukka Rautakorpi otti haasteen vastaan Jyväskylässä.
Kuva © Jarno Hietanen
JYP teki täyskäännöksen kesän aikana ja vahvistui kaikista liigajoukkueista eniten. Vaikeiden vuosien jälkeen menestystä lähdetään palauttamaan Jukka Rautakorven ja useamman tähtihankinnan voimalla.

2010-luvun kestomenestyjiin kuulunut JYP syöksyi vauhdilla Liigan peräpäähän kaksi vuotta sitten, kun talousvaikeudet ajoivat seuran säästöliekille. Kahden edellisen kauden hyvin heikot suoritukset riittivät seuran omistusportaalle, ja nyt Jyväskylään on kasattu rajusti parantunut joukkue.

– Nyt välitila loppuu ja lähdemme viemään JYPiä takaisin huipulle, seuran puheenjohtaja ja pitkäaikainen omistaja Jukka Seppänen totesi voimallisesti viime keväänä.

Ensimmäisenä kuntoon laitettiin valmennus, joka koki täydellisen muutoksen. Viimeiset kymmenen vuotta pääasiassa Tapparassa menestyksekkäästi vaikuttanut Jukka Rautakorpi palasi valmennusuransa alkulähteille, ja hänen odotetaan palauttavan ennen kaikkea kurin ja järjestyksen takaisin seuraan.

Rautakorven apuvalmentajiksi JYP kaappasi uutta nostetta valmennusuralleen hakevan Ville Niemisen ja KooKoossa hyvää työtä tehneen Mikko Heiskasen. Näiden kolmen nimen johdolla vaatimustaso nousee takuuvarmasti selvästi korkeammalle kuin se on aiempina kausina ollut.

JYPin pelaajakartta

VLH

Robert Rooba
Jerry Turkulainen
Patrik Siikanen
Aaro Vidgren
Samuel Salonen
Samuel Valkeejärvi

KH

Kyle Platzer
Geoff Platt
Braden Christoffer
Jere Lassila
Anton Stråka
Santeri Koskela

OLH

Joakim Kemell
Reid Gardiner
Juuso Puustinen
Mikko Petman
Severi Lahtinen
Rasmus Heljanko

P

Sami Niku
Josh Teves
Ville Ottavainen
Tobias Winberg
Eetu Peltola
Valtteri Kakkonen
Niko Seppälä
Aleksi Malinen
Valtteri Koskela

MV

Eetu Laurikainen
Topias Leinonen
Niko Parkkinen

Valmentaja

Jukka Rautakorpi

Vakuuttava hyökkäys

JYPin kokoonpanossa huomiota herättää hyökkäyksen leveys ja tulivoima. Potentiaalisia 20 maalin rajan rikkojia pystyy nopeasti nimeämään ainakin viisi, mikä on yhteen joukkueeseen erittäin merkittävä määrä.

Kesän tärkein vahvistus hyökkäykseen oli toissa kauden maalipörssin kakkonen Robert Rooba, joka palaa Jyväskylään yhden KHL-kauden verran kokeneempana. JYPissä suurta arvostusta nauttivasta virolaisesta tehtiin myös joukkueen uusi kapteeni.

Toinen merkittävä paluumuuttaja on Juuso Puustinen, joka teki kaudella 2017–18 JYPissä 30 maalia. 34-vuotiaan ylivoimaosaajan viime kausi Ruotsissa oli hyvin heikko, mutta terveenä pysyessään hän pystyy yhä olemaan Liigassa kovan luokan täsmäase.

Robert Rooban paluu oli erittäin mieleinen asia JYPille.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Keskikaistaa JYP vahvisti Tapparassa mestaruuden voittaneella Kyle Platzerilla ja todella pitkään KHL:ssä pelanneella Geoff Plattilla. Kanadalaiset määräävät tahtia JYPin sentteriosastolla, sillä kolmas tärkeä palanen on viime kaudesta jatkava Braden Christoffer.

Seuran kannalta erittäin tärkeä uutinen kesällä oli myös tehohyökkääjä Jerry Turkulaisen jatkosopimus, vaikka hänen piti lähteä muihin maisemiin viime kauden päätteeksi. Turkulaisella alkaa jo seitsemäs kokonainen kausi JYPissä, vaikka ikää on vasta 23 vuotta.

Hyökkäyksen kiinnostavin pelaaja on kuitenkin Joakim Kemell, joka on todennäköisesti sarjan paras alle 20-vuotias pelaaja tällä kaudella. Tasaisuuden löytyessä Kemell voi hyvinkin yltää koviin sijoituksiin koko Liigan maali- ja pistepörssissä.

JYPin hyökkäyksessä riittää palasia ja sitä kautta kilpailua pelipaikoista. Liigatason hyökkääjiä onkin jäämässä vakiokokoonpanon ulkopuolelle, jos terveystilanne pysyy hyvänä. Esimerkiksi Rasmus Heljanko, Samuel Salonen ja Samuel Valkeejärvi ovat tällaisia pelaajia, joille ei välttämättä löydy roolia Liigassa saakka.

Niku kannattelee puolustusta

JYP räväytti toden teolla kesän markkinoilla, kun se onnistui kotiuttamaan Sami Nikun ilmeisen rahakkaalla sopimuksella. Erityisesti AHL:ssä kovia tehoja takonut Niku on oletusarvoisesti ykkössuosikki voittamaan Liigan puolustajien pistepörssin ja korvannee hyvin Anttoni Hongan jättämän ruudun.

Nikun ohella kesän toinen täsmähaku oli yhden NHL-ottelun mies Josh Teves, jonka suoritustasoa liigajäillä voi pitää vielä kysymysmerkkinä. Yhdessä Nikun kanssa hän kuitenkin muodostaa puolustuksen selvästi laadukkaimman kaksikon.

Kuva © Jarno Hietanen

Nikun ja Tevesin jälkeen puolustuksen taso putoaa huomattavasti. Loput puolustajat ovat pitkälti viime kausilta tuttuja ja iältään vielä nuoria. Isoimmat läpimurto-odotukset kohdistuvat Ville Ottavaiseen, joka sai jo viime kaudella paljon vastuuta.

JYPin heikkoja viime kausia leimasivat useat pelaajien virheet ja "helpot maalit". Vaikka uusi valmennus varmasti nostaa puolustusvalmiuden aivan uudelle tasolle, täysin hetkessä nuoria puolustajia tuskin saa helpoista virheistä eroon.

Paluu pudotuspeleihin

Rooban ja Nikun ohella kesän kolmas huipputärkeä paluumuuttaja oli maalivahti Eetu Laurikainen. Edelliset kaksi kautta HPK:ssa pelannut Laurikainen on vakiinnuttanut asemansa sarjan parhaiden maalivahtien joukossa, joten parannus JYPin tolppien välissä tulee olemaan merkittävä edellisiin kausiin nähden.

Asetelma maalilla on erittäin selvä: Laurikainen on kiistaton ykkösvahti. JYPillä on liigaringissään kaksi muutakin torjujaa, jotka ovat huippulupaus Topias Leinonen ja Niko Parkkinen. Harjoitusotteluissa Leinonen on saanut enemmän vastuuta, mutta hänen uran kannaltaan voisi olla järkevintä saada runsaasti peliaikaa Mestiksessä. 

JYPin tekemät satsaukset pelaajistoon ja valmennukseen olivat kesällä niin merkittävät, että tavoitteiden on oltava vähintään suorassa pudotuspelipaikassa. Ongelmia voi silti edelleen olla tiedossa, sillä kasvu viime kausien häviävistä tavoista ottaa aikaa, ja Rautakorpi on myös peräänkuuluttanut prosessin merkitystä.

Joukkueen maalivahtipeli ja etenkin ylivoima ovat kuitenkin satsausten myötä niin vahvoja, että otteluita kääntyy melko väkisinkin enemmän voitoiksi kuin aiempina kausina. Pudotuspelien paluun Jyväskylään varmistaa uuden valmennuksen asettama vaatimustaso ja pelaajien parantunut fyysinen kunto.

» Lähetä palautetta toimitukselle