Analyysi: Ilves lähtee mitalijahtiin vahvistuneen puolustuksen ja kovan tšekkiduon johdolla

LIIGA / Artikkeli
Jyrki Jokipakka johtaa tulevalla kaudella Ilveksen vahvaa puolustusta.
Kuva © Jarno Hietanen
Viime kauden pronssijoukkue vahvistui selkeästi puolustuspäästään ja sai viime kaudella puuttunutta särmikkyyttä hyökkäykseen. Kun muutkin kärkijoukkueet vahvistuivat, niin Ilveksellä on edessä tiukka taistelu kärkisijoista.

Ilves on palannut pitkän korpivaelluksen jälkeen takaisin Liigan kärkikahinoihin. Modernia, nopeata suunnanmuutospeliä pelaava joukkue on taas varmasti sarjan kärkipaikoilla, jos kausi sujuu suunnitelmien mukaisesti.

Päävalmentaja Jouko Myrrällä on käsissään kenties sarjan kovin pakkikalusto. Joukkueeseen jäivät EHT-turnauksessakin pelanneet Jarkko Parikka ja Dominik Mašín, ECHL:ssä huikeat pisteet ennen edellistä Ilves-kauttaan paukuttanut Les Lancaster sekä maidensa nuorten maajoukkueissa pelanneet Leo Lööf sekä Karri Aho ja vahva peruspakki Tuomas Salmela.

Uutena, mutta samalla vanhana pelaajana voidaan pitää lähes kaksi kautta sivussa ollutta Santeri Airolaa. Airola on osoittanut todella vahvoja otteita harjoitus- ja CHL-peleissä. Ei ole vaikea veikata, että hän saattaa olla yksi alkavan kauden komeetoista.

Takalinjoille joukkue sai HPK:sta Suomen U20-maajoukkueessa esiintyneen Otto Latvalan sekä ennen kaikkea Sibir Novosibirskistä tulleen Jyrki Jokipakka, joka kuuluu Liigan parhaimpiin puolustajiin.

Takalinjoille ilmestyi myös 450 AHL-ottelun Kevin Czuczman, joten kilpailu pelipaikoista on todella kovaa.

Pelaajakartta Ilves pelaajakartta

VLH

Eemeli Suomi
Henrik Haapala
Eetu Päkkilä
Miro Ruokonen
Miro Nalli

KH

Petri Kontiola
Balázs Sebők
Matias Mäntykivi
Tommi Tikka
Panu Mieho

OLH

Joonas Oden
Joona Ikonen
Eetu Tuulola
Aku Räty
Santeri Virtanen

P

Jyrki Jokipakka
Les Lancaster
Jarkko Parikka
Kevin Czuczman
Leo Lööf
Santeri Airola
Dominik Mašín
Tuomas Salmela
Otto Latvala
Karri Aho

MV

Marek Langhamer
Jakub Málek

Valmentaja

Jouko Myrrä

Hakusessa ykkössentteri tai sentterin viitan harteilleen ottava 

Ilves-fanien märkä päiväuni on ollut vuosia huippusentterin tulo joukkueeseen. Joukkueessa on laadukkaita senttereitä, sillä riveissä on Petri Kontiola, Tommi Tikka, Balázs Sebők, Matias Mäntykivi ja Panu Mieho. Heistä useamman täytyisi kuitenkin nostaa suoritustasoaan, jotta he voisivat olla Liigan huippujoukkueen ykkössentterin tontilla.

Kontiola olisi vielä muutama vuosi sitten ollut Liigassa ehkä koko sarjan ykkönen, mutta liikkeen rajallisuus on pudottanut hänen statustaan selkeästi alemmas. Toki harjoituspelit ovat antaneet viitteitä siitä, että Kontiola on hänen mahdollisesti viimeisenä kautenaan paremmassa kunnossa kuin vuosiin.

Laidoilla on tarvittavaa karheutta

Ilveksen kannalta isoin asia laitureiden suhteen oli Henrik Haapalan jatkosopimusHaapalan juonikkuus etenkin ylivoimalla on joukkueelle elintärkeä asia. Jos Haapala pysyy terveenä, hänessä on ainekset jopa voittamaan sarjan pistepörssi.

Hyökkäykseen Ilves sai myös voimalaiturina tunnetun Eetu Tuulolan, jolta odotetaan maaleja sekä kovia taklauksia, Hänen odotetaan täyttävän Nicholas Baptisten suuret saappaat.

Laituriosasto on myös vahva ja taitava joukkueen kapteenin Eemeli Suomen johdolla. Isot odotukset on myös Joonas Odenia kohtaan. Oden, joka on sarjan nopeimpia pelaajia, tekee melkoisen määrän maaleja, jos hän löytää pelaamiseensa hieman enemmän malttia.

Harjoituspeleissä Joona Ikonen on esittänyt sellaisia merkkejä, että edessä voi olla todellinen läpilyönti. Kärppätaustaiset Eetu Päkkilä ja Aku Räty ovat myös potentiaalisia pelaajia ottamaan hyvän roolin joukkueesta. Päkkilän kohdalla kuitenkin tuntuu, että juniorivuosien maaliahneus on tällä hetkellä pahasti piilossa.

Santeri Virtanen on myös mielenkiintoinen pelaaja pitkän sairastelun jälkeen. Hän pelasi itsensä välittömästi fanien sydämiin välittömyydellään ja hän voi myös olla erittäin tärkeä palanen Ilveksen joukkueessa.

Reservissä onkin paljon nuorten maajoukkueissa esiintyneitä pelaajia ja kuka ties, jos heistä joku lyö itsensä läpi näytönpaikan saadessaan. Nuoriso-osastolla ovat muun muassa Jani Nyman, Emil Järventie ja Samu Bau.

Maalissa luotettava tšekkiläiskaksikko

Ilves pystyi jo viime kaudella nojaamaan tšekkien maajoukkuemaalivahtiin Marek Langhameriin ja alkavallakin kaudella mies on takuulla monen voiton takuumies.

Toiseksi maalivahdiksi Ilves sai Langhamerin maamiehen Tsekin U20-joukkueesta eli Jakub Málekin. Málek on osoittanut harjoituspeleissä erittäin potentiaalisia otteita ja Markus Korhosen osaavissa käsissä hänestä on ainesta vaikka minkälaisiin urotekoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle