Analyysi: Hurricanes keräsi arvokasta oppia hallitsevan mestarin käsittelyssä, mutta Lightning on yhä divisioonansa kärkihevonen

NHL / Artikkeli
Sebastian Aho johtaa joukkueensa sisäistä pistepörssiä 17 tehopisteellä.
Kuva © Getty Images
Carolina Hurricanes sekä Tampa Bay Lightning ovat kohdanneet edellisen kuuden päivän aikana neljästi, joista Lightning on voittanut kolme ottelua. Pelit ovat olleet tasaisia, mutta Hurricanesilla on vielä tekemistä päästääkseen samalle tasolle hallitsevan mestarin kanssa.

Tämän kauden erikoisen sarjaohjelman takia Keskisen divisioonan suurimmat suosikit Carolina Hurricanes ja Tampa Bay Lightning kohtasivat toisensa peräti neljästi putkeen. Voitot kääntyivät lopulta Lightningille 3–1 yhteismaalein 10–7.

Hurricanes ja Lightning sijaitsevat näiden otteluiden jälkeen kahden pisteen päästä toisistaan Lightningin ollessa edellä, kun Hurricanes on pelannut yhden ottelun enemmän.

Edistyneiden tilastojen näkökulmasta molemmat joukkueet ovat suorittaneet alkukauden hyvin. Molemmat joukkueet ovat niin kiekonhallintaa kuin maaliodottamaa kuvaavissa tilastoissa plussan puolella, mutta ero joukkueiden välillä löytyy viimeistelystä.

5v5 CF% xG GF%
Carolina Hurricanes 54,45 54,72 55,71
Tampa Bay Lightning 50,63 51,55 60,94

Hurricanes on luonut tasakentällisin maaliodottamaa 40,66 maalin verran, ja verkko on heilunut 39 kertaa. Lightningilla taas on ollut jopa pientä ylisuorittamista maalinteossa, sillä joukkue on luonut maaliodottamaa 32,58 maalin verran ja viimeistellyt 39 maalia.

Tiivis viisikko kunniaan

Ottelut Lightningia vastaan paljastivat Hurricanesin pelistä heikkouksia, johon hurrikaanien päävalmentaja Rod Brind'Amour kerkesi jo reagoimaan lyhyen ottelurypistyksen aikana.

Hurricanes kaatui pelissään liian pitkiin viisikon etäisyyksiin. Tämä heijastui eniten avauspelaamisen vaikeuksiin ja sitä kautta pelin virtauksen menettämiseen. Kun Hurricanes sai kiekon omalla puolustusalueella, sillä oli Lightningin valtavan paineen alla pitkälti vain yksi ratkaisu syöttöpaikkojen vähyyden vuoksi: roiskaista kiekko keskialueelle ja yrittää voittaa irtokiekko.

Hurricanesin peli pohjautuu kiekkokontrolliin ja joukkueesta huomasi, että pelaajien pasmat menivät hieman sekaisin kun pelivälineen hallinnan sijaan sitä jouduttiin jahtaamaan.

Tämä johti myös siihen, että helpotkaan syötöt eivät napsuneet lapoihin ja kiekollisen pelin sakatessa hyökkäysalueelle pääseminen kiekon kanssa oli tuskaista, puhumattakaan maalipaikoista.

Hyökkäysalueella taas hyökkäyspeli kuivui herkästi kasaan, kun ei ollut syöttöpaikkaa mihin kiekkoa olisi voinut pelata viisikon ollessa levällään pelin ulkopuolella. Tämän vuoksi Hurricanesin hyökkäyspeli pyöri pitkälti keskustan ulkopuolella.

Kumpikaan joukkue ei ole antanut senttiäkään ilmaiseksi.
Kuva © Getty Images

Torstaina pelatussa ottelussa Hurricanesin otteet näyttivät kuitenkin reilusti paremmilta, vaikka Lightning vei voiton 3−1-lukemin. Jo aikaisemmin mainittu viimeistely oli se asia, mihin Hurricanes kaatui ja jäi pisteittä.

Pelaaminen kuitenkin näytti jo paremmalta ja hurrikaanit pystyivät vastaamaan Lightningin asettamaan pelilliseen haasteeseen varteenotettavammin.

Hurricanesin pelaajien sijoittuminen ja ajoitukset mahdollistivat nopean kiekon liikuttelun ja paineen alta pelin avaamisen. Palkintona oli vielä se, että Lightningin paineistaessa välillä jopa kolmella, Hurricanes sai useaan otteeseen ylivoimahyökkäyksen prässin selvitettyään.

Tätä kautta leijonanosa Hurricanesin maalipaikoista ottelussa syntyi suorahyökkäyksistä, mutta myös kulmapelien kautta joukkue pääsi maalipaikoille.

Niin hyökkäät kuin puolustat ja toisinpäin -teesi näkyi myös Hurricanesin prässipelaamisessa, kun sen pelaajat pääsivät paremmista asemista antamaan painetta Lightningin kiekollisiin pelaajiin ja riistämään kiekkoja.

Näiden asioiden kautta Hurricanes pääsi pelin virtauksen päälle ja pelaaminen näytti vapautuneemmalta.

Lightningin pelinopeus vertaansa vailla

Jokainen, joka on Lightningin pelejä katsonut tietää joukkueen suurimman vahvuuden; pelinopeuden. Salamapaidoista löytyy suuri määrä pelaajia, joiden kädet, jalat ja pelipää käyvät äärimmäisen nopeasti kaukalossa. Siihen kun lisätään laadukas kollektiivi niin voilá.

Pelinopeus ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa pää kolmantena jalkana kohkaamista. Lightning on joukkueena malliesimerkki siitä, miten peliä voi nopeuttaa hidastamalla sitä ensiksi. Ei ole mitenkään tavatonta, että Lightning hidastaa hetkellisesti pelin tempoa ja sitten kiskaisee yhtäkkiä esimerkiksi pitkän syötön ylöspäin, jolla voitetaan alue ja päästään hyökkäyspeliin käsiksi.

Lightningia ajatellessa ensimmäisenä mieleen tulee näyttävät maalit ja pelaajien taitavuus, mutta tiiviillä viisikolla operoiva joukkue myös puolustaa tehokkaasti. Hurricanes oli useasti todella ahtaalla kiekon saadessaan, kun Lightningin pelaajat olivat välittömästi iholla antamassa sivu- ja takapainetta.

Näiden otteluiden perusteella olisikin varsinainen herkkupala nähdä kyseiset joukkueet kohtaamassa pudotuspeleissä, mutta ainakin tällä hetkellä Lightning on edelleen herra ja hidalgo divisioonassaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle