Analyysi: Hämeenlinnassa tismalleen samat vahvuudet ja heikkoudet kuin viime kaudella

LIIGA / Artikkeli
Mitä jos Michael Jolyn pitää taas tehdä kaikki itse?
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti
HPK:n kauden 2022–2023 joukkue on kuin viime kauden joukkue, mutta muutamat avaintekijä ovat vaihtunut uusiin. Muutokset erityisesti keskikaistalla ovat varsin maltillisia ja voidaankin sanoa, että jopa liian maltillisia.

HPK:n viime kausi päättyi karvaaseen pettymykseen, kun valmentajavaihdoksesta alkanut nousukiito lässähti keväällä mahalaskuksi. Jopa kotiedusta pudotuspeleihin taistellut joukkue hiipui runkosarjassa seitsemänneksi ja putosi pudotuspeleissä ottelusarjassa Lukkoa vastaan.

Kesällä HPK jatkoi kolmantena kesänä perätysten kovan kotimaisen pelaajahankinnan sarjaansa, kun tuore maailmanmestari ja olympiavoittaja − joukkueen oma kasvatti − Juuso Hietanen palasi kotikaupunkiinsa. Puolustajan rintaan ommeltiin heti kapteenin C-kirjain.

Päävalmentajana jatkaa viime kaudella joukkonsa hurmioon piiskannut Jarno Pikkarainen. Myös Pikkaraisen tuttu aisapari Joonas Tanska jatkaa apuvalmentajana yhdessä Janne Hietaniemen kanssa. Sen sijaan maalivahtivalmennuksessa on tapahtunut muutos. Hyvää työtä Hämeenlinnassa tehnyt Juha Lehtola vaihtui 29-vuotiaaseen Aleksis Virtaseen, joka on vastannut HPK:n A-nuorten maalivahtivalmennuksesta edelliset kolme vuotta.

HPK:n pelaajakartta

VLH

Antti Pihlström
Markus Nenonen
Joel Janatuinen
Eetu Liukas
Eskil Wold

KH

Matti Järvinen
Mathias Trettenes
Aleksi Mustonen
Artturi Toivola

OLH

Michael Joly
Steve Moses
Jere Jokinen
Oliver Kiljunen
Niclas Tenhovuori

P

Juuso Hietanen
Arttu Pelli
Rony Ahonen
Petteri Nurmi
Ossi Ikonen
Miro Karjalainen
Julius Reini
Jiri Pärssinen
Mikael Tapio

MV

Daniel Lebedeff
Sami Rajaniemi

Valmentaja

Jarno Pikkarainen

Takalinjoilla ja laidoilla laatua

HPK oli viime kaudella hyökkäyspelaamisensa osalta varsin tasapaksu. Hämeenlinnalaisten onneksi hyökkäyksen terävin kärki saatiin pidettyä HPK:ssa. Briljantti taituri Michael Joly on kauteen 2022–23 lähdettäessä HPK:n kirkkain tähti. Myös viime kauden ykköspakki Arttu Pelli sekä ykkösvahti Daniel Lebedeff jatkavat Hämeenlinnassa. 

Lebedeffin aisapariksi Eetu Laurikaisen tilalle HPK hankki kokeneen Sami Rajaniemen. Viime kauden tapaan HPK:lla on tasavahva ja laadukas maalivahtikaksikko.

Viime kaudella keskikaistalta puuttui taituruutta. Sitä paikkaamaan hankittiin viime kaudella KalPassa 27 tehopistettä tehnyt Matti Järvinen. Hänelle on jo sovitettu ykkössentterin viitta harteille. Toinen keskikaistan hankinnoista on Sveitsin kakkostasolla viimekaudella pelannut Norjan maajoukkuepelaaja Mathias Trettenes. Myös viime kaudella joukkueeseen liittynyttä Aleksi Mustosta kaavaillaan keskelle, vaikka hänen paikkansa Liigassa on pääsääntöisesti ollutkin laidalla.

Jotta hyökkäyksessä tuloksenteko ei olisi viime kauden tapaan yksinomaan Jolyn harteilla, on HPK hankkinut Jokereista tutun maalintekijän Steve Mosesin. Harjoitusotteluissa Moses ja Joly ovat pelanneet yhdessä ylivoimalla. Tasaviisikoin Jolyn paikka on todennäköisesti Järvisen johtamassa ykkösketjussa Antti Pihlströmin kanssa. Moses sen sijaan on pelannut Trettenesin ketjussa, jonka toisella laidalla on viime kauden kapteeni Markus Nenonen.

Terävän kärjen takana on HPK:lle ominaiseen tyyliin nuoria nousijoita, joista mielenkiintoisin nimi on TPS:stä Hämeenlinnaan saapuva rymistelijä Eetu Liukas, joka pelasi nuorten MM-kisoissa elokuussa. 

Pakisto oli viime kaudella HPK:n vahvuus. Vaikka vaihtuvuutta on ollut, ei taso ole juurikaan laskenut. Hietanen on vielä 37-vuotiaanakin Liigan paras puolustaja. Hänen ja Pellin takana on hyviä yleispuolustajia, kuten Rony Ahonen ja Ossi Ikonen. Myös yllättäjä Petteri Nurmelta voidaan odottaa lopullista läpimurtoa NHL-varaukseen päättyneen viime kauden jälkeen.

Keskikaistalla tehty ainoastaan pientä pintaremonttia

Laidoille HPK:lla on tarjolla kärkiosaamista, mutta keskikaista muistuttaa paljon viime kautta. Järvinen on taidoiltaan parannus Tommi Tikkaan, mutta paperilla hän ei ole esimerkiksi kotiedusta taistelevan liigajoukkueen ykkössentteri. Myös Trettenes kestänee kilpailun viime kauden ulkomaalaissenttereihin, mutta vertailukohta ei ole kovinkaan kaksinen. Myös laiturina parhaimmillaan olevan Mustosen riittävyys on kysymysmerkki.

Pihlström toki voi pelata kaikkia pelipaikkoja, mutta senkin pitäisi olla vasta äärimmäinen hätävararatkaisu. Laitureista Joel Janatuinen on pelannut keskellä harjoitusotteluista Mustosen oltua sivussa.

HPK:n materiaali kokonaisuutena ei ole kovinkaan leveä. Toki se on hämeenlinnalaista realismia, käytössä ei ole pohjaton kirstu. Pakisto kestää vielä pari loukkaantumista, mutta ihan hyvältä näyttävä laitureiden kärkinelikko on vain nelikko. Mosesin huippuvuosista on aikaa ja takana on loukkaantumisia. Viime kaudella Sveitsissä kertyi ainoastaan 11 ottelua.

Riskinä on, että viime kauden tapaan kaikki hyökkäyspelaamisen vaarallisuus on jälleen kerran Jolyn harteilla. Ja hänhän voi loukaantua myös. Se olisi HPK:lle suorastaan katastrofi.

Hyökkäyksessä kärjen takana puhisee kolmen härän lauma. Liukas ja Oliver Kiljunen ovat väkivahvoja rymistelijöitä ja paikkaavatkin esimerkiksi Ilvekseen lähteneen Tikan jättämää vajetta sillä osastolla. Yhdessä kolmannen isokokoisen laiturin Jere Jokisen kanssa kolmikkoa voidaan kutsua suoraviivaisiksi maalintekijöiksi. Pelkkien laitojen ryskyttelyn sijaan juuri se on sitä, mitä HPK kaipaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle