Analyysi: Ässien joukkueessa on kysymysmerkkejä, mutta myös potentiaalia taistella pudotuspelipaikasta

LIIGA / Artikkeli
Ässät on esittänyt lupaavia otteita harjoitusotteluissa, mutta jatkuuko sama runkosarjassa?
Kuva © Tiia Mahkonen

Ässät jäi edellisellä kaudella Liigan viimeiseksi. Joukkuetta on vahvistettu kokeneilla pelaajilla niin Liigasta, Euroopasta kuin Pohjois-Amerikastakin. Jos kanadalaiset onnistuvat merkittävissä rooleissaan ja nuoret lupaukset jatkavat kehittymistään, voidaan Porin Isomäessä nähdä pudotuspelikiekkoa viiden vuoden tauon jälkeen.

Karri Kivi aloittaa ensimmäisen täyden kautensa päävalmentajana palattuaan joukkueen perämiseen viime kaudella.

Ässien pelaajakartta

VLH

Jesse Joensuu
Eemil Erholtz
Roope Talaja
Niklas Appelgren
Feetu Knihti
Valtteri Karnaranta

KH

Jan-Mikael Järvinen
Will Graber
Dominic Turgeon
Kalle Myllymaa
Patrik Juhola
Jami Virtanen

OLH

Derek Barach
Joachim Rohdin
Alexander Ruuttu
Leevi Viitala
Lenni Hämeenaho

P

Ian McCoshen
Markus Phillips
Roni Sevänen
Aleksi Laakso
Rami Määttä
Aleksi Heimosalmi
Nikolas Matinpalo
Eemeli Virtanen
Verneri Hellman
Valtteri Viirret

MV

Niklas Rubin
Rasmus Korhonen
Romi Huunonen

Valmentaja

Karri Kivi

Maalivahtiosastolla luotetaan yhä ruotsalaiseen osaamiseen

Ässien maalivahtiosasto on mennyt kesällä kokonaan uusiksi. Konstantin Volkov on palannut Venäjälle ja Linus Söderström Ruotsiin. Lähtökohtaiseksi ykkösmaalivahdiksi on hankittu ruotsalainen Niklas Rubin. Toisena maalivahtina nähdään suuren osan viime kaudesta Mestiksessä pelannut Rasmus Korhonen.

Myös joukkueen puolustus on jonkin verran uudistunut. Jacob Andersson on palannut Ruotsiin ja Shawn Lalonde on siirtynyt KHL:ään. Tämän lisäksi Olli Vainio on siirtynyt pois seurasta ja Santeri Lukka lopetti uransa. Lukka kuitenkin jatkaa yhä Ässien organisaatiossa juniorivalmentajana. Roni Sevänen ja Nikolas Matinpalo jatkavat yhä Ässien puolustuslinjoilla.

Puolustus näytti läpi kesän huolustettavan ohuelta, mutta kauden kynnyksellä Pohjois-Amerikasta hankitut Ian McCoshen ja Markus Phillips tuovat laatua ja syvyyttä. Lisäksi uutena vahvistuksena puolustukseen on saapunut Aleksi Laakso.

Puolustuksen hankinnat keventävät painetta Rami Määtän ja Aleksi Heimosalmen kehittymisen suhteen. Määttä ajettiin joukkueeseen sisään jo viime kaudella, kun kausi oli taputeltu menestystoiveiden suhteen. Heimosalmi sai maltillisesti peliaikaa viime kaudella, mutta hyvin menneet U20-kisat olivat lupauksia herättävät.

Laadukas keskikaista Ässien hyökkäyksen perustana

Poislähtijöitä Ässien hyökkäyksessä riittää. Eturivin pelaajista Porin omat pojat, Jarno Kärki ja Sakari Salminen, ovat siirtyneet Ruotsiin ja Sveitsiin. Muita lähtijöitä ovat Albin Eriksson, Lenni Killinen, Nick Moutrey, Jasper Lindsten ja Valtteri Pihlajamäki. Teemu Lepaus puolestaan ehti lähteä jo kesken viime kauden Sveitsiin.

Ässien joukkueessa nähdään tulevalla kaudella useampi uusi hankinta keskikaistalla.

Jan-Mikael Järvinen palaa Liigaan EC Salzburgista ja Pohjois-Amerikasta on hankittu Will Graber ja Dominic Turgeon. ECHL:n pistepörssin viime kaudella voittanut Graber on jo väläytellyt taitotasoaan harjoitusotteluissa. Turgeonia ei ole vielä nähty kentällä, mutta hänen uskotaan olevan joukkueelle varma kahden suunnan keskushyökkääjä.

Tunku keskikaistalle on tarkoittanut sitä, että viime kauden keskushyökkääjistä Derek Barach on nähty pelaavan harjoitusotteluissa oikealla laidalla. Laajan keskikaistan myötä joukkueeseen on mahdollisuus rakentaa kolme kenttää, jotka pystyvät tekemään tulosta.

Merkittävin vahvistus joukkueeseen kuitenkin on Jokereista paluun Ässiin tekevä Jesse Joensuu, joka nimettiin joukkueen kapteeniksi. Joensuun lisäksi muita uusia laitahyökkääjiä ovat kokeneet, Liigassa jo tasonsa todistaneet, Roope Talaja ja Joachim Rohdin. Talaja siirtyi Ässiin Sportista ja Rohdin Jukureista.

Hyökkäykseen on jätetty paikkoja nuorille pelaajille kehittyä. Viime keväänä maajoukkueessa pelannut Eemil Erholtzilta voidaan odottaa kehitysaskeleita edelleen. Lisäksi odotusarvona on, että muista nuorista, kuten Valtteri Karnaranta, Kalle Myllymaa ja Leevi Viitala kykenevät murtautumaan liigatasolle.

Ässien joukkueessa on sellaisia elementtejä, jotka mahdollistavat pääsyn pudotuspeleihin. Mukana on kuitenkin myös paljon epävarmuustekijöitä, sillä esimerkiksi useampi Pohjois-Amerikasta saapuva pelaaja pelaa ensimmäistä kertaa Euroopassa, jolloin sopeutuminen saattaa viedä aikaa.

Heidän pitää onnistua, jotta joukkue saavuttaisi pudotuspelipaikan. Nuorilta pelaajilta odotetaan vakuuttavia otteita ja vastuunkantoa, jotta kokeneiden pelaajien taakka ei kasva liian suureksi. Pudotuspelipaikasta taistelu on realistista, jos nämä asiat toteutuvat ja joukkue välttyy loukkaantumissumalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle