Analyysi: Ässät taistelee tälläkin kaudella pudotuspelipaikasta – mitä uutta Härkälä pystyy tuomaan porilaisten peliin?

LIIGA / Artikkeli
Tulevalla kaudella Ässiltä odotetaan enemmän hyökkäystehokkuutta.
Kuva © Jarno Hietanen

Viime kaudella Ässät pääsi pudostuspeleihin viiden vuoden tauon jälkeen ja Porissa haetaan tälle jatkoa. Runkosarjassa porilaiset sijoittuivat yhdeksänneksi ja tänäkin vuonna Ässät taistelee viimeisistä pudotuspelipaikoista. Viime keväänä pudotuspelien 1. kierroksella Ässät selätti TPS:n, mutta taipui puolivälierissä Ilvekselle.

Porilaisten valmennustiimi on uudistunut, kun Jere Härkälä on noussut Karri Kiven tilalle päävalmentajaksi. Viime kauden valmennustiimistä Härkälän lisäksi jatkaa Timo Turunen ja maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahl. Lisäksi valmennustiimiin on saapunut kehitysvalmentajaksi Hannes Hyvönen.

Härkälälle päävalmentajapesti on Liiga-tasolla hänen uransa ensimmäinen, mutta hän on kuitenkin tuttu kasvo Ässien organisaatiossa. Hän on toiminut noin kymmenen vuoden aikana sekä edustusjoukkueen apuvalmentajana, että juniorijoukkueiden päävalmentajana. Lisäksi hän on toiminut parina kautena Mestiksessä Kokkolan Hermeksen päävalmentajana.

Viime kauden päälle on Porissa hyvä rakentaa jatkoa, mutta selkeitä kehityskohteita jäi. Maalivahti- ja puolustuspelaaminen toimi viime kaudella, mutta maalinteko oli äärettömän tuskaista aika ajoin. Hyökkäyksessä kaivataan, että pelaajat pystyvät paremmin tuomaan luovuutta esiin ja saada erityisesti ylivoimapelaaminen toimimaan.

Maalilla vahvaa suorittamista, mutta kenestä puolustuksen kiekollinen johtaja?

Ässien maalivahtiosasto on ennakolta joukkueen vähiten kysymyksiä herättävä osa.. Viime kaudella porilaisten maalilla loistanut ruotsalainen Niklas Rubin jatkaa yhä joukkueessa. Kakkosmaalivahdiksi joukkueeseen on saapunut viime vuodet paljon reissannut Karolus Kaarlehto. Huolimatta pienestä epätasaisuudesta Kaarlehdon kohdalla, Ässien maalivahtiosastoa voi pitää melko vahvana.

Porilaisten puolustus on kokenut isoja menetyksiä, kun kaksi tukipilaria, peliaikakuningas Ian McCoshen ja keväällä MM-kisoissa esiintynyt Nikolas Matinpalo eivät jatka joukkueessa. Lisäksi puolustuksesta lähtivät Markus Phillips ja Roni Sevänen.

Täksi kaudeksi uutta verta puolustukseen on tuotu Norjasta, Liigan sisältä sekä Mestiksestä. Kanadalainen Martin Lefebvre siirtyi Ässiin Stavanger Oilersista, jossa hän viime kaudella pelasi yli piste per peli keskiarvolla ja voitto Norjan mestaruuden..

Mestiksestä Poriin siirtyi kesällä paluumuuttaja Aleksi Matinmikko, joka dominoi viime kaudella Kiekko-Espoon riveissä. Matinmikko ei pystynyt ensimmäisellä kerralla vakiinnuttamaan paikkaansa Liiga-tasolla, mutta harjoituspeleissä etenkin ylivoimalla hän on näyttänyt lupaavia otteita.

Muista Liiga-joukkueista Ässiin on siirtynyt Joonas Riekkinen KalPasta, Libor Zabransky Jukureista ja Tuomas Salmela Ilveksestä. Näiden puolustajien tehtävä on olla tasapainottamassa Lefebvren, Matinmikon ja Aleksi Heimosalmen kaltaisia hyökkääviä puolustajia.

Joukkueessa viime kaudella pelanneita puolustajia Heimosalmen lisäksi ovat nuoret Rami Määttä, Valtteri Viirret ja Verneri Hellman.

Puhtia maalintekoon ruotsalaisveljesten johdolla

Useampi viime kauden runkohyökkääjä jätti joukkueen. Tuloksentekijöistä lähti Derek Barach ja Joachim Rohdin. Lisäksi syvyyspelaajista joukkueesta poistuivat Dominic Turgeon, Alexander Ruuttu sekä Niklas Appelgren.

Hyökkäyksen keskeisimmät hankinnat ovat Tapparan viime kauden mestaruusjoukkueen ruotsalaisveljekset Jonathan ja Marcus Davidsson. Veljeksiltä odotetaan tulosta kärkiketjuissa.

Muita hyökkäyksen hankintoja ovat Kasperi Ojantakanen KooKoosta ja Lassi Vanhatalo Sportista. Mielenkiintoisena uusi pelaaja joukkueessa on myös Ranskan MM-joukkueessa viime keväänä esiintynyt Dylan Fabre.

Joukkueessa jatkaa muutamia viime kauden runkohyökkääjiä, kuten Jan-Mikael Järvinen, Roope Talaja, Will Graber ja Eemil Erholtz. Joukkueen kannalta on myös tärkeää, että Jesse Joensuu jatkaa joukkueessa kapteenina. Tälläkään kaudella Joensuun pelaamisen tärkeintä ei ole tehopisteet, vaan joukkueen sekä porilaisyleisön sytyttäminen.

Lenni Hämeenaholta ja muilta nuorilta, kuten Feetu Knihti ja Kalle Myllymaa odotetaan taas tänä vuonna kehitysaskelia, jotta Ässät taistelisi vielä paremmista sijoista kuin viime vuonna. Hämeenaho onkin harjoituspeleissä väläytellyt maalinteon tehokkuudellaan.

Viime kaudella Ässien onnistumiset perustui erinomaiseen maalivahtiin ja uhrautuvaan puolustukseen. Jotta Ässät menestyisi paremmin tällä kaudella, on joukkueen pystyttävä tehokkaampaan hyökkäyspelaamiseen ja maalintekoon. Tätä ei kuitenkaan tulisi tehdä puolustuspelin kustannuksella.

On vaikea nähdä, että joukkueen hyökkäys olisi niin paljoa parempi tällä kaudella, että merkittävää nousua tehdyissä maaleissa nähtäisiin. Joten jos puolustus alkaa vuotamaan ja kiekko ei tartu maalivahtien hanskaan, nähtäisiin Porissa paluu murheellisempiin lopputuloksiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle